Европа има нужда от по-строги правила за околната среда, сочи доклад (допълнена)

Европа има нужда от по-строги правила за околната среда, сочи доклад (допълнена)

© ReutersЕвропейският съюз ще има нужда от нови, радикални политики, за да постигне целите си за опазване на околната среда до 2050 г. Това се дължи на скромния прогрес в ограничаването на замърсяването и на климатичните промени, твърди мащабно ново изследване на състоянието на околната среда в Европа на Европейската агенция за околна среда, публикуван тази сряда (4 март).


На базата на т.нар. Синтезиран доклад от петгодишната оценка "Европейската околна среда - състояние и перспективи 2015" ( The European environment – state and outlook 2015' - SOER 2015) стъпват бъдещите европейски политики – на ниво Европейски съюз, свързани с околната среда като цяло и по-конкретно за периода между 2015 и 2020 г. Изследването проучва влиянието на глобалните тенденции върху континента, но също така конкретизира състоянието, тенденциите и перспективите за околната среда в Европа, изследва отделните страни и ги сравнява.


Екологичните и климатичните политики в Европа са подобрили състоянието на околната среда и качеството на живот като същевременно са насърчили развитието на иновациите, създали са нови работни места и са довели до икономически растеж.
Наред с тези ползи, Европа е изправена пред редица екологични предизвикателства, изискващи фундаментални промени в системите за производство и потребление. Последните се сочат като основни причини за екологичните проблеми на континента в момента.


В доклада се прави и заключение, че макар пълното прилагане на съществуващите политики да е от съществено значение, нито политиките за околната среда, които действат в момента, нито икономическите и технологичните иновации за повишаване на ефективността, ще бъдат достатъчни за постигане на визията за Европа до 2050 г.


Сложните предизвикателства пред Европа изискват по-амбициозни политики, както и по-добро познаване и по-сериозно обмисляне на инвестициите. Всичко това трябва да бъде насочено към коренно преобразувани ключови системи като хранителната индустрия, енергията, домакинства, транспорта, финансите, здравеопазването и образованието.


Изследването подчертава и необходимостта от нови подходи, които да отговарят на системния характер на много от проблемите на околната среда. За пример се сочи възможният външен натиск, в това число и глобалните тенденции, които могат да противодействат на конкретните политики и местните усилия за управление на околната среда.


Това са част от обобщенията на доклада, който прави и извода, че са наложителни "коренни промени" в технологиите, политиките и начина на живот на континента, за да се постигнат дългосрочните цели за "добър начин на живот в естествените граници на планетата" до 2050 г., заложени в 7-та програма за действие за околната среда.


Според експертите и учените в базираната в Копенхаген агенция Европа, където са едни от най-строгите закони за опазване на околната среда, е успяла да подобри качеството на въздуха и водата, да намали вредните въглеродни емисии и да увеличи рециклирането на отпадъци.


Въпреки тези успехи обаче Европа е изправена пред постоянни и нарастващи екологични предизвикателства, сред които глобалното затопляне, химическото замърсяване и изчезването на животински и растителни видове, констатират експертите в доклада като определят тези проблеми като "сериозни заплахи" за континента.


Моретата и океаните са прекалено замърсени и макар че риболовът в Атлантическия океан и Балтийско море е намалял, 91% от популациите на риба в Средиземно море са били обект на свръхулов през 2014 г.


Според Европейската комисия преходът към по-зелена, нисковъглеродна икономика до 2050 г. ще изисква допълнителни инвестиции от около 270 милиарда евро годишно, което е 1.5% от БВП в Евросъюза.


"Анализът ни показва, че европейските политики успешно са преодолели много екологични предизвикателства през годините. Но на континента продължаваме да увреждаме природните системи, които поддържат нашето благоденствие, " коментира Ханс Бруйнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция за околна среда. Той подчертава, че транспортната политика трябва да е насочена към по-строги стандарти за ефективност на колите с бензинов двигател.


"Ройтерс" припомня, че от 1990 г. Европейският съюз успя да намали вредните въглеродни емисии с 19% като същевременно преживя ръст на БВП от 45%. Според доклада Европа ще извлече полза от по-зелени градове, индустрия, транспорт и земеделие.


Някои факти и тенденции от оценките на SOER 2015:


– 60% от защитени видове и 77% от местообитанията, оценени по време на петгодишното изследване, имат неблагоприятен природозащитен статус, според експертите. Европа на този етап не може да постигне целта си да предотврати загубата на биоразнообразие до 2020г.


- качеството на питейната водата се е подобрило през последните години, но е малко вероятно да се постигне "добро екологично състояние" през 2015г. На близо половината от европейските запаси на питейна вода.


- състоянието на морското и крайбрежно биоразнообразие е особено тревожно. Проблем тук са пораженията в моретата, замърсяването, навлизането на чужди видове и окисляването. Прекомерният риболов е намалял в Атлантическия океан и Балтийско море, за сметка на Средиземноморието, където има 91% свръхулов през 2014 г.;


- по-малко от 6% от обработваемата земя в Европа се използва за биологично земеделие през 2012 г., с големи разлики между отделните страни;


- изменението на климата ще има още по-сериозни последици и едно от последиците ще бъде, че загубата на биологично разнообразие ще продължи.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Човечеството се гаври и подиграва със Земята, но един ден ще си бере плодовете от дейността!

  Имало едно време ссср...
 2. 2 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Забавно, на Европа й пукало за въздуха, който дишаме, но не и за храната, която ядем...
  А кога ще се въведат и по-строги правила за качеството на храните и техните добавки?

  Fail with honour then succeed by fraud
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Темата "околна среда" от време оно се използва доста нечистоплътно, че дълбоко се съмнявам в каквито и да е инициативи свързани с екология! Масово, във всички държави, шепа мошеници са се настанили на екологичната софра и с наивната помощ на студенти печелят баснословни суми за своите работодатели! Май е време, да се ЗАБРАНЯТ със закон всякакви "екологични" организацийки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Мръсните химически производства отдавна са изнесени в Индия, Китай, Турция, Бразилия и Аржентина. Но дали ще замърсяваме в Европа или не, нали Земята е една за всички ни? Енергетиката и металургията няма как да бъдат "изнесени", понеже още от времето на кайзер Вилхелм е известно, че който ги държи, той ще владее света!!!!
  А на нас, българите, ни е съдено да се самобетонираме, самоизсечем горите и самоотровим водите, и то - само от алчност!!!!

 5. 5 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По-напред въведете по-строги правила за ислямските нашественици.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  След като похарчихме 2 милиарда лева за нови депа и заводи за обработка на отпадъци, вчера прекосих България надълъж и споделям от първа ръка, че е същата мрърсотия, каквато и преди 10 години. Планини боклуци по крайпътните места за спиране. Шпалир от боклуци в канавките. Боклуци на входа на селото. Боклуци на края на селото. Пликчета, разнасяни от вятъра по полето докъдето стига погледът. (разправяй после, че сме уникалното място за производство на екологично чисти храни).

  А сега като узрее зеленчукът, ще видите и другите характерни гледки - крайпътно място, цялото килим от боклуци (вероятно техните собствени), но продавачите си изложили стоката отпред на и стоят в колата на топло или на сянка. По 5 минути да бяха заделяли на ден за чистене, всичко щеше да свети.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3284 Неутрално
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Неутрално

  Крайно време е да се замислим какво правим с природата си и защо ни връхлитат бедствията.

 9. 9 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#2] от "#fff":
  Просто не си в течение на нещата . Много е направено и се прави просто явно не знаеш. Не черпи информация само от жълтата преса и "една жена каза".... и че всичкото Е е отровно, включително натриевия хлорид(сол) и натриевия бикарбонат (сода)....

  [quote#2:"#fff"]А кога ще се въведат и по-строги правила за качеството на храните и техните добавки?[/quote]

 10. 10 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#3] от "lz2":

  да, откакто путин забрани "организацийките" които не се финансират от правителството околната среда в русия рязко се подобри

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Неолибералните, либертариански NGOта, Олигархията, корпорациите и лобиистите, слагащи и контролиращи политиците, няма да го позволят. Ще кажат пак, че било Социализъм и пречело на растежа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  Като за начало могат да стегнат и да разширят железопътната мрежа.
  Европа е един хвърлей място и не е оправдано по цял ден да хвърчат самолети, при положение, че половината превози могат да стават с бърза железница.

 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 612 Неутрално

  У нас е проблем спазването и на сега действащите закони за околната среда. При това нарушаването става с активното лобиране на високопоставени политици.

 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1430 Весело

  Европа има нужда от приложението на евгениката като начало

  гошо
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 830 Весело

  Поредното преливане от пусто в празно. Европа макар и с голямо самочуствие е само малка част от огромен свят, който е в яко развитие Азия, Америка, Австралия и друга на която предстои развитие Африка..... Само Китай изгаря въглища повече от целия останал свят заедно взет..... Тепърва на терена "излиза" Индия....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Действително ЕС закъснява с правилата и санкциите за опазване на околната среда.
  Дано,както казва колегата,по нашите пътища да има на паркингите
  контейнери за боклук,а и да има и тоалетни.Вижте само по АМ Тракия - в отсечката от Плодовитово до Бургас -няма нищо такова
  на паркингите,да не говорим,че няма и бензиностанции.
  Дано софийският завод за отпадъци да заработи ефективно,но и ние да си пазим природата.Вижте околоблоковите пространства в Младост,Обеля,Надежда,Лиулин,дори и в центъра !

  Tony
 17. 17 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#9] от "znaesht":

  Много интересно на базата на какво прецени, че уча от жълти вестници и от ЕЖК, бре, смешко?
  Къде съм казал, че всяко Е е вредно, мисли ли почна да четеш?

  Аре не ме занимавай с глупостите си.

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK