Топлото време събуди пет от мечките в парка край Белица

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаПет от мечките в парка за танцуващи мечки край Белица се събудиха от зимен сън, съобщи "Нова телевизия".


"Мечките не са толкова активни. По-ленивички са, ходят бавно, почиват си повече, лежат през по-голямата част от деня, но сега след като зимата се завръща, може би те ще се скрият за определен период от време, няма да излизат", коментира Бранимир Капсъзки, един от гледачите.


Събудилите се мечки са подложени на диета, въпреки че по време на зимния си сън да са загубили голяма част от теглото си. "Захранваме ги с по-малко количество. Сега те получават по около 4-5 кг на ден плодове, зеленчуци", обясни Васил Мадолев, също гледач на бозайниците.
След събуждането, първи стъпки в снега прави Мишо. Подведен от предходните слънчеви дни, мечокът решава да излезе от бърлогата си след няколко дни излежаване. Навън обаче времето го изненадва и дрямката отново го наляга. Това се случва с останалите будни мечки.


И тази зима имаше мечоци, които не пожелаха да спят. Единият е Монти, а другият мечокът Наско. През есента той беше докаран от пловдивския зоопарк, за да ремонтират клетката му там. Преместването на мечока, обаче му докарва нервен шок. Оказва се, че Наско има страх от открити и широки пространства и тъгува за тясната си клетка в зоопарка.


"Монти беше кастриран есента. Това му повлия. Зимата също го изненада, както всички нас и в момента продължава да ни изненадва", заяви Васил Мадолев.  Ако времето се затопли до края на март и останалите 20 мечки трябва да се събудят от зимен сън.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK