За кмета на Царево строежите до плаж Корал са законни

За кмета на Царево строежите до плаж Корал са законни

© Да запазим коралБетонните плочи до плаж Корал са законни и категорично не става въпрос за строителство върху дюни, каза днес по "Нова телевизия" кметът на община Царево Георги Лапчев. Според него, това показват и проверките на експерти.


Вчера от сдружение "Да запазим Корал" алармираха, че в залива до къмпинг "Юг", е започнало строителство, като са излети бетонни основи на сгради. "Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден", пишат от организацията.


Според данните на еколозите става дума за вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв.м. Лапчев казва, че регионалната инспекция по околна среда и води е дала становище, че там, където се строи няма дюни.
"Правят се грозни внушения, че море и бетон – това е скандал. Да това е бетон, тук се строи, но тук се строи съгласно закона и всички инстанции са се изказали за законосъобразността на този обект", казва кметът на Царево.


Пред Нова телевизия Стамо Стамов, който е управител на фирмата инвеститор, посочи, че има ОВОС и документи, които показват, че строежът не е върху дюни. "Не може върху скали да има дюни", допълни той. Според Стамов върху бетонните плочи ще се появят дървени бунгала, които са типични за района на къмпинг "Юг".


Атанас Русев от Сдружение "Да запазим Корал" пък изрази мнение, че за него се строи върху дюни. "Ако за експертите, които са издали разрешението за строеж това не са дюни, това вече е тяхна отговорност. Интересен въпрос е какво казват специализираните кадастрални карти за дюните, които би трябвало да са публични от октомври 2014 г., но в момента нарочно се крият от три институции - агенция по кадастър, МРРБ и МОСВ", поясни той.


Атанас Русев е на мнение, че държавата най-сетне трябва да се вземе в ръце и да провери отново всички строителни разрешения за района на плаж "Корал". Според него досегашната практика показва, че срещу заплащане може да се получи разрешение за всякакъв строеж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK