Днес ще бъде спрян строежът на Корал, обяви екоминистърът

Ивелина Василева

© Юлия Лазарова

Ивелина ВасилеваДнес ще бъде връчена на инвеститора заповед за спиране на изливането на бетонни площадки на плажа на Корал. Това обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 


Принудителната административна мярка се налага, защото не е спазен законът за биологичното разнообразие, уточни Василева. "Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов и Министврството на околната среда и водите (МОСВ), и Министерството на регионалното развитие (МРРБ) да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството", обясни екоминистърът.


Във вторник на съвместна пресконференция на двете министерства стана ясно, че строежът на Корал ще бъде временно спрян, защото липсва оценка по съвместимост, задължителна според екологичното законодателство.
Василева напомни, че разрешението за строеж е издадено през 2012 година от община Царево, а мястото, където се строи в момента,  е урбанизирана територия. Също, че ДНСК е оспорвала разрешението за строеж, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно. 


Трябва да се актуализират кадастралните карти, призна екоминистърът.


Директор на ДНСК Милка Гечева обясни, че в този случай дирекцията няма никаква възможност за намеса, защото за този строеж има издадено разрешение и подробен устройствен план, приет от община Царево.


Инвеститорът Стамо Стамов обясни, че до момента няма никаква забрана да излива бетона. По думите му той не строи върху дюни, а върху пясъци, което се вижда и от кадастралната карта.


Ивелина Василева обяви още, че е организирана експертна комисия, която да направи необходимите измервания и да излезе с експертна оценка. "Законът за устройство на Черноморското крайбрежие беше изменен през 2013 година, за да се наложат още по-строги мерки. Съгласно новите мерки, изрично е забранено строителството в 100 метровата зона", " допълни министър Василева. Политологът Евгений Дайнов обаче, който се включи в разговора от плажа на Корал, измери с крачки 74 метра от бетонните площадки до морето. 


Той призова за оставки на всички в правителството, които не са си свършили работата, лъжат и дават различни и разнопосочни обяснения всеки ден. "Във вторник цял ден държавата лъжеше, че всичко на Корал е законно", коментира Дайнов. По думите му държавата си върши работата едва след като е принудена от гражданите.


По друг казус - оградата на плажа в село Кранево, чиито снимки бяха публикувани във "Фейсбук" във вторник, Ивелина Василева обяви, че ДНСК вече е издало предписание за премахването й от общината.


"Безброй случаи можем да посочим за действия, които сме предприемали. Спомняте си казуса Корал, Златна перла и Кара дере. Винаги предприемаме действия, така че да защитим природата и да недопуснем строителство", подчерта Ивелина Василева. 


"Държавата си приписа заслугите за Кара дере, Златна перла, Корал. Години наред кипяха протести, докато държавата благоволи да си свърши работата, тя беше принудена да направи това. Всеки път ние губим нашето време и нашите пари, за да принудим държавата да си свърши работата, няма нито един случай, в който тя да е действала без принуда от гражданите", възмути се той.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Любопитно

  Те докато спрат онези ще положат и бетонни плочи на трети етаж!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нека видим...

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А виновни и наказани?Нямаааа!!!

 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Запор на имуществото на фирмата веднага, докато покрият връщането на природата в предния и вид /доколкото е възможно/ и си платят глобата. Съд за управителя.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Днес ще бъде спрян строежът на Корал, обяви екоминистърът.

  Браво министър Василева!
  Като бивш бургаски зам. кмет, направи нещо за Южното ни черноморие, за да не стане то такова, каквото е Северното ни Черноморие и мегабетона в района на Несебър, Сл. бряг и Св. Влас! Не само бургазлии, но и тези които посещават Южното черноморие ще ти бъдат благодарни. Желая ти успех!!!!

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Край с био бетона или да се снишим.Ще видим.

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Василева напомни, че разрешението за строеж е издадено през 2012 година от община Царево, а мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия.
  -----------------------

  Моля някой юридически грамотен човек да обясни как община Царево дава разрешение за строеж върху плажна ивица, която е изключителна държавна собственост. Досега не видях някой да е засегнал въпроса.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Трябва да измислят някаква много хитроумна юридическа хватка, за да спрат строежа завинаги. Инвеститорът има дори съдебно решение, че може да строи, което министър не може да отменя. Да не стане накрая както обикновено - ще снишим един сезон и през есента тихомълком ще докараме бетоновозите.

 9. 9 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "majorman - Чао, Гоце!":

  Точно тези тънки въпроси са засегнати сега - стотици декари плаж на документи се водят обикновена частна земя и си строят "законно" колкото си искат.
  ЗАтова сега ще правят нови карти и удобно си измиват ръцете - ами то тука не е било плаж, вятърът го е навял и т.н.

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  "гражданите спасяват природата от държавата", епизод пореден!

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  " ДНСК е оспорвала разрешението за строеж, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно. "

  И всичко пак до съда опира. Добра практика ще е да се казват имената на тези съдии и прокурори, които забъркват този батак, не че това ще ги спре, ама все пак

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Разрешението е дадено от местната власт и би трябвало да си спомним кой и чия е тази власт в Царево.
  Но понеже и началниците в правосъдието имат голям дял в хотелиерско-ресторантьорския бизнес, та затова и :

  "Също, че ДНСК е оспорвала разрешението за строеж, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно. ".
  Така че и в този пореден случай, имаме възможност да видим какъв е модела на застрояване на нашите курорти.

 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Г"Е"РБ бяха отново хванати в крачка.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Крайната дума е на съда, не на мионистерството.

 15. 15 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 232 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]"Във вторник цял ден държавата лъжеше, че всичко на Корал е законно", коментира Дайнов. (...)

  "Държавата си приписа заслугите за Кара дере, Златна перла, Корал. Години наред кипяха протести, докато държавата благоволи да си свърши работата, тя беше принудена да направи това. Всеки път ние губим нашето време и нашите пари, за да принудим държавата да си свърши работата, няма нито един случай, в който тя да е действала без принуда от гражданите", възмути се той.[/quote]

  Доза горчива истина за "държавата". Да вземат да спрат да се бият в гърдите и да започнат наистина да си вършат работата, иначе след някоя и друга година няма остане и частица от нашият "земен рай", както се пее в химна ни. И полтици и "бизнесмени" така и не се налапаха на пари. Само затвор и солени глоби ще ги укротят. В цивилизованата част на Европа законите се спазват, защото наказанията са сурови. Тук с перце ги галим престъпниците, а понякога дори и това не правим.

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  А вчера докъде са стигнали?

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  [quote#14:"ivanalex2"]Крайната дума е на съда[/quote]
  на съда или на опг-то наречено "съд"... тц, не става... 8% обществено доверие и претенции за легитимност... бухахаха

 18. 18 Профил на mitzo
  mitzo
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Подкрепям изцяло мнението на Дайнов. Държавата реагира едва след репортаж на някоя медия или протест на гражданите. Това означава липса на държавност. Беззаконието у нас е просто отчайващо. Държавни и общински органи масово не си упражняват правомощията било от мързел, било заради корупция.

 19. 19 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 520 Неутрално

  От 3 дни всичко е само "ще"...

 20. 20 Профил на Piskyn
  Piskyn
  Рейтинг: 225 Гневно

  Е, дано да спрат, ама надали. И за Иракли така говореха, ужким строежът е спрян, но всяка пролет е по-завършен от есента на предишната година. Защо никой нищо не казва за Иракли?!

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен":

  Направо онемях! Несебър на северноточерноморие ли е или на южното!?


  А Созопол как е!? Да не би и той а висе пада от къмто северния склон?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Екоминистърката показа многократно, че за опазване на околната среда няма да допринесе нищо! И съдействие за строеж на нови голф-игрища в натура 2000...
  ОСТАВКА ВЕДНАГА!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 23. 23 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"daam"] ДНСК е оспорвала разрешението за строеж, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно. " [/quote]
  На коя инстанция? Или са спряли още на първата?
  При нашия бърз съд три инстации ще се точат 5 години и инвеститорът сам ще се откаже.

 24. 24 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  <По думите му държавата си върши работата едва след като е принудена от гражданите.>
  Изводът е, че трябва непрекъснато да я принуждаваме. В страните със свободни средства за масова информация (СМИ), принуждаването между изборите е задача на СМИ, а на изборите е наша задача.
  А у нас почти няма свободни СМИ, а на избори ходят половината гласоподаватели. Какво очакваме тогава?

 25. 25 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Най-после,ама защо пост фактум?
  Чакано е може би "изричното разпореждане на ББ"

  Tony
 26. 26 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Браво Дайнов! Перфектен!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 27. 27 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Да се спре ли? Само толко? Ми, нали утре, пак ще си го започнат. Няма ли най-накрая някой да бъде заслужено наказан. Според лъжата, вината, размера на подкупа и наглостта!

 28. 28 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 323 Весело

  Половинчати мерки.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 29. 29 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А утре ще бъде завършен.Нали ''кмето е от наште''.

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  [quote#7:"majorman - Чао, Гоце!"]Моля някой юридически грамотен човек да обясни как община Царево дава разрешение за строеж върху плажна ивица, която е изключителна държавна собственост. Досега не видях някой да е засегнал въпроса.[/quote]Много шаран, много шапшал бе! Хора, някой от вас видял ли е на място къде са тези бетонови основи, и на какво разстояние е от морето. Вчера писах, че разпространените фотоси са манипулативни, направени от ниска гледна точка с ракурс създаващ илюзия, че до бетона е морето. бетона е на мястото на старите бунгала, в урегулиран преди 30-40 г имот. Намира се на 10 м височина над морето и на 100 метра от брега! Пред този бетон има 10 м скат, пред него има басейн и дълга тясна сграда, ограда.....пясъка на плажа и морето. В дясно от бетона се виждат храсти и дървета...те в морето ли виреят?
  Дори днес по Нова ТВ, въпреки камерата на място, много внимателно се криеше реалното състояние на терена и се показваше само хотела в ляво и далечния бряг на залива.
  За пореден път се убеждавам че на територията България истината и реалните факти не струват нищо! Тук е царството на манипулацията, като почнем от Костинброд и камионите с двойни дъна........
  постнах написаното в друга подобна тема.
  Хора, отново ви лъжат и манипулират. Влезте в Гугъл, намерете залива, хотелите, брега и вижте каква е реалната картина. За пореден път се надува балона с една лъжа както онова момиче дето полицайката го съблякла на улицата и всички гракнахте долу МВР, както измамата с 4 млрд откраднати пари от КТБ, а се оказа, че тепърва тези дето затвориха банката я точат и грабят активите ѝ....
  Българите сме уникално наивно и лесно манипулируемо племе!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Относно участието на прокурор/финансов министър в “дела от обществен интерес” или както се опитват да го преформулират. Казуса “Корал” с какъв интерес е?

 32. 32 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#30] от "chichka":

  Абсолютно съм съгласен!
  Стига манипулации!

 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Общинските съвети не са достигнали това еволюционно ниво,да вземат решения в полза на съгражданите си.Най-често това е партиен сбириток с частни интереси във всички области.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#32] от "jelezo":
  Благодаря, и се учудвам, че тази тема не е налазена от зелени талибани! Тук цитирах поста си в другия материал по темата и имам 40-50 минуса за същите думи!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 415 Неутрално

  А виновните ще бъдат ли осъдени? Кметове, общински управници, прокурори, съдии и т.н.

 36. 36 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чичка,ти да не си кмета на Царево,че така скочи на амбразурата като ужилен ?

 37. 37 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#1:"Дневник"]Политологът Евгений Дайнов обаче, който се включи в разговора от плажа на Корал, измери с крачки 74 метра от бетонните площадки до морето.

  Той призова за оставки на всички в правителството, които не са си свършили работата, лъжат и дават различни и разнопосочни обяснения всеки ден. [/quote]

  Жорето Гергов сериозно замаца процепа, като затрупа 4 живи човека под един от многобройните му откраднати хотели и Партията - майка активира "десния" Дайнов да вдига врява за два декара камънак около морето. А мат'ряла изпада в овчи възторг, че др. Дайнов громи "лошите" министри на ГЕРБ. О, интелигентуро родна мила...

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 38. 38 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  [quote#37:"Hash"]Партията - майка активира "десния" Дайнов да вдига врява за два декара камънак около морето. [/quote]
  То по твоята логика сигурно Египетските пирамиди са няколко кубика трошляк?

 39. 39 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Имам една молба към министърката или по-скоро мечта.
  Следващият незаконен строеж да бъде спрян от съответните служби, преди да е станал сканадал в медиите.
  Т.е. "компетентните служби" просто да си свършат работата навреме, а не да гасят пожар.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  "...държавата си върши работата едва след като е принудена от гражданите."
  На държавните чиновници пак гражданите им плащат заплатите.Щом и работата им трябва да вършат,за какво ни са
  изобщо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK