Да изпращаш лед в Антарктика

Да изпращаш лед в Антарктика

© Natacha Pisarenko, Associated PressУчените планират да превозват лед в Антарктика, за да съхранят проби от световните планински ледници, които се топят в резултат на изменението на климата, в нов трезор в най-студеното място на Земята.


На височина 4350 м Кол дьо Дом седи точно под върха на Монблан. Макар да изглежда като постоянна част от Алпите, ледникът скоро може да изчезне.


"През 1994 г. измерихме температурата във вътрешността на ледника и през 2005 г. отидохме на същото място и видяхме затопляне с 1.5 C", казва Жером Шапел от френския Национален център за научни изследвания, който участва в създаването на новия леден архив в Антарктика.
"Когато става въпрос за неполярните ледници, заради глобалното затопляне много от тях ще изчезнат през този век и тези на най-големите височини вече страдат от лятно топене.


Ние сме може би единствената научна общност, чийто архив е в опасност от изчезване от лицето на планетата. Ако работите с корали, с морски седименти, с дървесни пръстени, материалът е все още тук и ще бъде продължение на много векове", казва той пред Би Би Си.


До момента само една малка част от планинските ледници е била изследвана. Новият архив ще се помещава в снежна пещера до изследователска станция Конкордия в Антарктика - постоянна база, съвместно управлявана от учени от Франция и Италия.


Ледените ядра ще могат просто да бъдат запечатани в пликове на 10 м под повърхността, където се поддържа постоянна температура от -50°С.


"Знаем, че дори и с глобалното затопляне, дори Антарктика да се затопли с няколко градуса, ние все още ще имаме достъп до най-добрия фризер на планетата. Ледът ще бъде в безопасност там в продължение на десетилетия или столетия", казва Шапел.


Екипът ще използва специална апаратура за извличането на цилиндрични ледени ядра от Кол дьо Дом. Повече от 130 м дълги и около трийсет см в диаметър, пробите трябва да бъдат изкарани на повърхността на части.


Втора мисия ще бъде изпратена в планината Илимани в боливийските Анди.


Екипът ще събере три ледени ядра от Алпите и три от Андите. Две от всяко място ще бъдат транспортирани до Антарктика, докато останалите ще бъдат изпратени в лаборатория във Франция за анализ.


Ледени проби на съхранение в промишлен фризер в Университет в Охайо, САЩ. Подобни фризери са зависими от наличието на постоянен източник на електичество, следователно не особено сигурни.

© Kiichiro Sato, Associated Press

Ледени проби на съхранение в промишлен фризер в Университет в Охайо, САЩ. Подобни фризери са зависими от наличието на постоянен източник на електичество, следователно не особено сигурни.


Ледниците представляват слоеве сняг, паднал върху земята, които са се натрупвали в продължение на хиляди години.


"Между кристалите сняг има въздушни мехурчета ... тези въздушни мехурчета съдържат реални атмосферни проби от момента на формиране на леда", казва полярният океанограф Марк Брандън.


Така анализът на тези проби показва какъв е бил климатът в различни периоди от историята на Земята.


"Знаем, че въглеродният диоксид в атмосферата е по-висок, отколкото през последните 3 милиона години", обяснява Брандън. "Ледът съдържа абсолютно уникален запис на нашия климат."


Събирането на данни от ледени проби по целия свят ще даде възможност на учените да изградят компютърни модели, показващи как климатът се е променял в миналото, и да ни даде много по-добра идея как може да се променя в бъдеще.


"Повечето от информацията за околната среда, която събираме от ледени ядра, разчита на такива, взети от Гренландия и Антарктика, и това не е достатъчно, особено когато става въпрос за замърсители и атмосферни съединения, които пребивават в атмосферата за кратко време", казва Шапел.


Полярните ледове може да датират стотици хиляди години, а най-ранният датиран планински лед е на 18 хиляди години. Тъй като планинските ледници са по-близо до населените места, те са ценен източник на информация, когато става въпрос за проследяване на замърсяващи вещества от индустриалната революция насам.


Сравнявайки планински лед с полярните ледове, учените могат да определят предизвиканите от човека промени и естествените промени в климата, но само ако събраните данни са надеждни.


"В някои от по-топлите райони на света повърхностните слоеве започват да се топят. След това водата се стича през леда, като така се губи информацията от повърхността и информацията за този определен период от историята", казва Робърт Мълвани, климатолог с British Antarctic Survey.


Ледникът "Горнер" на границата между Швейцария и Италия е един от многото, който е заплашен от изчезване заради затоплянето на климата.

© Olivier Maire, Associated Press

Ледникът "Горнер" на границата между Швейцария и Италия е един от многото, който е заплашен от изчезване заради затоплянето на климата.


Най-големият проблем е пари все пак. Обикновено, изследователските агенции финансират проекти, които ще дадат резултати в сравнително кратки срокове. Инвестиции в скъпи мисии, които може да не дадат резултати в продължение на десетилетия, не е толкова примамливо предложение.


Средствата за френската мисия са дошли от частни спонсори и държавни изследователски организации. Шапел се надява богати фондации и частни лица, които са загрижени за глобалното затопляне, да финансират нови проекти.


"Това трябва да е международно начинание... Всяка нация, която има достъп до ледници, може да извършва собствени изследвания и да транспортира ледените ядра до Антарктида. Конкордия ще се превърне в дългосрочна база за този леден архив", казва той.


"Това е проект за следващото поколение. Точно както, когато се говори за промените в климата като цяло, ние сме една от поколенията, които са отговорни - ние няма да страдаме твърде много от последствията за разлика от нашите деца и внуци. Ние имаме особена отговорност към бъдещите поколения учени да им предоставим този архив, преди да е станало твърде късно."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK