Устройства намаляват нападенията на делфини над рибарски мрежи, показа проучване на "Балкани"

Устройства намаляват нападенията на делфини над рибарски мрежи, показа проучване на "Балкани"

© СдружениеАкустичните репелентни устройства, или т.нар. пингъри, намаляват случаите на нападения на делфини и други китоподобни бозайници над даляновите рибарски мрежи. Това показват данните от пилотното проучване на Сдружението за дива природа "Балкани", проведено в периода април-юни 2015 г. 

Щетите, които морските бозайници нанасят на мрежите, са в основата на "войната" между животни и рибари, която нерядко завършва със смърт на застрашените от изчезване бозайници. Сега от сдружението отчитат значително намаляване на щетите върху тези риболовни съоръжения, на които са сложени пингъри. Според "Балкани" поставянето на устройствата ще допринесе за опазването на популацията на делфините, като предотврати заплитането им в рибарските съоръжения. 
"Балкани" е сравнило регистрираните щети върху даляните през периода от 2012 до 2014 г. и щетите за времето на действие на пингърите, като паралелно са отчетени и щетите върху даляните в района на проучването, които не са оборудвани с акустичните устройства.
Щетите на съоръженията за периода април-юни са намалели драстично. "За проучвания период са отчетени само 3 влизания на делфини в даляните, като 2 от тях  са съпроводени с единични щети върху риболовните мрежи. В същото време даляните в района на проучването, които не са оборудвани с пингъри, продължават да търпят загуби и щети, причинени от делфините", посочват от сдружението.
За сравнение през 2012 и 2013 г. са отчитани почти всекидневни нападения на делфини и множество скъсани мрежи и загуба на улов. През 2014 г. честота на нападенията е намаляла, но въпреки това набези върху даляните е имало всяка седмица. Най-често щетите са причинени от морската свиня (муткур).
Получените резултати дават повече яснота за действието на пингърите като цяло както и за възможността за дългосрочното им използване в риболовната практика като метод за превенция на щети върху стопанския риболов в България. За по-категорични резултати обаче са необходими продължителни проучвания, които да затвърдят положителните на този етап резултати.
От Сдружение за дива природа "Балкани" са поставили пингъри на два даляна в района на Каварна и Балчик, като периодът е подбран така, че да съвпадне с началото на пролетния риболовен сезон. На рибарите са предоставени формуляри, с които да отчитат ежедневно резултатите от пилотното проучване – присъствие на делфини около даляна, регистрация на щети и др. Освен това експерти биолози са провеждали всеки месец наблюдения на място. 
Проучването им е част от проекта "Делфини и хора – съжителство в морето", който има за цел чрез пилотно въвеждане на пингъри да се намалят щетите, причинени от делфини, върху риболова и риболовните мрежи. Освен това ще допринесе за опазването на популацията на делфините и ще предотврати заплитането на морските бозайници в рибарските съоръжения. 

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2942 Неутрално
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дори и зрънце истина да има, трябва да се намери финансиране за по-мащабен проект ! И субсидиране на устройствата, ако се окажат полезни в крайна сметка. С удоволствие бих подкрепил такава кауза при нужда.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK