Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Форум обсъжда в София как да се развие бизнес с местни продукти в селски райони

Форум обсъжда в София как да се развие бизнес с местни продукти в селски райони

© institutfrancais.bgЗащо "зеленият туризъм" не е само тема за планинари и любители на романтичните селски къщи? Как да се създаде и развие устойчив бизнес с местни продукти в природни паркове? Може ли разговорът за българското село да не е само за обезлюдяването, а и за използване на разнообразието, идентичността на района и на типични земеделски стоки в името на това да се задържат местните жители?


Отговори на тези и много други въпроси ще търси еднодневен форум в понеделник (23 ноември) във Френския институт в София.


Желаещите да присъстват могат да се регистрират до 21 ноември в специален онлайн формуляр.
От 9 до 16 часа ще има два панела - "Зеленият туризъм – инструмент за валоризиране на местното природно и културно наследство" и " "Териториалната идентичност на местното ноу-хау като носители на устойчивото местно развитие".


Предвидени са и два дебата - "Какви възможности за напредък за устойчивия туризъм има в България" и "Как да променим взаимоотношенията производители-потребители, да създадем нови работни места и да валоризираме местното ноу-хау в България и в международен план".


Събитието е част от поредицата кръгли маси и конференции, организирани от френското посолство и Френския институт по повод световният форум за климатичните промени в Париж (COP21-СМР11) от 30 ноември до 11 декември.


Срещата на 23 ноември в София на площад "Славейков" е подкрепена и от министерствата на околната среда и водите и на туризма, от Френско-българската търговска и индустриална камара, Регионалния природен парк "Пирене Ариежоаз" и Националната комисия "Марка парк" във Франция, Националното сдружение на общините, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Фондация за биологично земеделие "Биоселена".


Според предварителната програма събитието ще бъде открито от посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан и Ирена Кръстева, зам.-министър на туризма.


Предвидено е своите идеи и опит да споделят повече от 10 представители от Франция и България – президент на най-новия френски природен парк, производител на люти чушки от Страната на баските, френски съветник в министерство на земеделието в София, директори на отдели в министерството на туризма и на земеделието, ръководител на местна инициативна група и управител във ферма и къща за гости.


Организаторите обясняват още за мисията на срещата в понеделник:


"Масовото напускане на градовете, което се наблюдава във Франция от много години насам с установяването в тяхната периферия или в селските райони на така наречените "нови жители на селата", е доказателство, че нашите села имат не по-малко предимства от градовете.


Въпреки разнородната действителност, качеството на живот, спокойствието, близостта до природата и красивите пейзажи, социалните взаимоотношения са все вътрешноприсъщи характеристики на тези региони, предлагащи реални перспективи за развитие както във Франция, така и в България.


Селските райони не биха могли да бъдат сведени до девствени зони или до производството на нашата храна. Те са пространство за живот, предмет на развиващи се публични политики, които имат за цел да насърчат едновременно устойчив, диверсифициран и вътрешнотериториален растеж.


Предпочитанието за потребление на регионални качествени и защитени продукти, валоризирането на занаятчийското ноу-хау и природното наследство чрез иновативно туристическо предлагане в международен план, по-доброто опазване на природните ресурси и екосистемите при запазване на селскостопанските работи са все интегрирани подходи, съчетаващи устойчивост, качество на живот и икономическа конкурентоспособност."

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Купувайте храна от селяните !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6926 Неутрално

  Както и '' да валоризираме местното ноу-хау в България '' никой не ще да заживее на място без нормален път ,здравеопазване ,социална структура и обграден от ''болшинствата'' с риск за себе си и за децата си......

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Защото живеенето в градовете е по евтино , масово в селата няма транспорт , аптека в някои даже и магазин .
  За да живееш на село трябва да си млад ,здрав и да имаш минимум една пушка за да си пазиш имуществото .
  Да не говорим ако имаш и деца , трябва да им осигуриш и всекидневен транспорт до училище .

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10159 Неутрално

  Живота на село не е привлекателен за хората, друг е въпроса, че няма училища на много места, без здравеопазване и ред други "екстри" като в града.

 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Тия да бяха "изнесли" форума в някое позабутано село, че да видят за какво си говорят, все пак...

  То от Жълтите плочки, най-лесно се говори за "зелена икономика", "зелен туризъм", "зелени пари"...

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БГ се е превърнала в няколко латифундии. Там население не е желателно да има. И заръката се изпълнява с пълна сила. Понятието "село" ще е необходимо докато има европомощи за усвояване от "бившите" пошопили се селяни, превърнали цяла БГ в селяндурщина...

 7. 7 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  + 80% от селата нямат ВИК мрежа!

 8. 8 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Продуктите, като се торят си загубват вкуса. Това, ако е за здраве не трябва да е бизнес, а занимание. И защо изгониха бабите от пазарите с техните хубави яйца и продукти? Който купува от тях си носи риска.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#8] от "cherezchur":

  Ти мислиш, че продуктите на бабите са чисти ли? Вероятно и за селския въздух така мислиш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  [quote#8:"cherezchur"]защо изгониха бабите от пазарите[/quote]
  Щото и сред тях има гнусни, селски тарикатки...

  Форумът е в будна кома...
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  Разговор, за проблемите на българското село...! Къде? Ами..., в София! Къде другаде?!
  Традиционно, проблемите на българското село се решават от хора, които рядко са ходили, след софийското околовръстно и ще изпитат сериозна трудност, да различат пшеница от ечемик, примерно...!
  Бате Бойко не го гледайте, че реже ленти из цяла България...! Той си има хеликоптер и няколко кортежа на разположение, даже и на картата не знае, къде се намира в момента!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Има хиляди красиви места, особено в планините, но по-важно е какви условия можеш да предложиш на туриста, за да ти прати доволен и на другата година пак да дойде-равен затревен двор, добре подстриган, чиста и подредена къща с удобни спални, бани и тоалетни, ако му поемаш храната качествена пивка и местна кухня, плаж/ басейн или вирове по близка река/, и дестинации за разходка пеш или с транспорт. Едни германци ми гостуваха, когато имах имот на балкана, момчето го заведох на реката за раци с капан и риба на ръце, падна му шапката.

 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  [quote#12:"man_un"]Едни германци ми гостуваха, когато имах имот на балкана[/quote]
  Изви ме за любопитството но, каква е причината, вече да нямаш...???

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2537 Весело

  "инструмент за валоризиране" - от София направо към селата и да разяснят с думи прости, колко са желани като гости! Как им се харчат парите за разни форуми, след като със сигурност повече от 3 дни едва ли ще изкарат в кое и да е БГ село? Разликите между града и селото вместо да се регулират, все повече нарастват и то благодарение на подобни Освоители на ЕС пари. Да си ги харчат, намерили са начин, но да не парадират, че вършат нещо в полза на изстрадалите хорица от селата, на които им остава май само чистия въздух. Е, не си дават и инструментите де, поддържат ги надлежно и са винаги в кондиция!

  Коментиране на анализираното, вече...
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9279 Неутрално

  Прекрасно е да си купуваме храна от производител,но такъв,който произвежда малко,чисто,без тор,без разни химии и добавки.Сигурно ще е по-скъпо,но да е сигурно.Защото през лятото по пазарите в големите градове уж си купуваш домати от село,по-скъпи,но същите сортове,като оранжериините,твърди,като ябълки.

 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ghost":

  Има, ама ти като намериш твоята баба ....

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  [quote#11:"tww09306483"]Къде? Ами..., в София[/quote]

  Всъщност, точно в София е мястото. Освен, ако не разчиташ, че в Горно Стърчипишково ще е по-добре. Нали все пак се опитваме да кажем на селото как да привлече от парите на града, значи селото трябва да се запознае с това какво иска града. Баба Гинка от махалата ли ще го направи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 484 Любопитно

  До коментар [#7] от "dmarev":

  Така е - пример: къща на 4,5 км от гр. Елена, даже се води административно улица - едва тази година след 15 г. пускане на жалби, подписки и т.н. прокопаха, т.е.свързаха главният водопровод с този на 'улицата' и то само защото взе районът да се оформя вилна зона...! Ама в останалото време сложиха водомери,нали?!

  Яба-даба-ду
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK