Париж - Бобов дол: как България ще се промени след климатичното споразумение

Финалът на климатичната среща в Париж - Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, френският министър на външните работи Лоран Фабиюс и френският президент Франсоа Оланд

© Reuters

Финалът на климатичната среща в Париж - Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, френският министър на външните работи Лоран Фабиюс и френският президент Франсоа ОландКлиматичното споразумение, прието на 12 декември в Париж, е амбициозно. С него страните се договарят да ограничат покачването на глобалната температура значително под 2 градуса по Целзий и да се стремят да ограничат покачването дори до 1.5 градуса. Вероятно тези цели ще породят вълна от нашенски скептицизъм и ругатни за това как държавните лидери, съответните министри, експерти и преговарящи, 97% от всички сериозни изследователите, всички от рода на Бил Гейтс и Илон Мъск нищо не знаят и не разбират и че трябва да дойдат в Ганкиното кафене на инструктаж за нещата от живота на планетата.


Споразумението обаче е факт и то ще има много пряко отношение към глобалната, европейската и българската икономика. Колкото и далечно да изглежда едно подобно споразумение, то има съвсем практическо значение.


Без споразумението от Киото, прието през 1997 година и влязло в сила през 2005, икономиката днес щеше да е доста по-различна. Електромобилите все още щяха да са някаква странна и рядка играчка, нямаше да има хибридни коли от типа на "Приус", по пътищата щяха да се движат и по-малко дизелови коли, светодиодното осветление щеше да е рядкост, Великобритания нямаше да се е отказала от въглищата си, Германия нямаше да е на път да направи същото, енергийните гиганти RWE и Е.ON нямаше да се разпаднат, а щяха да се радват на добро здраве, цената на петрола щеше да е различна, щяхме да имаме различни прозорци, стени и врати, хладилниците ни, прахосмукачките ни, помпите за парното ни отопление и много други знайни и незнайни устройства щяха да са различни. А споразумението от Париж е, първо, много по-амбициозно, отколкото това от Киото, второ, с него се ангажират почти всички държави и, трето, то се появява, когато
нисковъглеродните решения представляват в повечето случай добър бизнес


защото голяма част от технологиите, които ги осигуряват, са вече напълно зрели. 


Ето пет от следствията и пет от възможностите за България, които ще се появят или усилят в резултат на Парижкото споразумение, съвсем независимо от това дали то или неговите основания ни допадат или не:


1. В България няма да бъде построена нова мощност, захранвана с въглища (или по-скоро лигнит, защото в България въглища почти няма, има лигнит). Лигнитът е най-интензивният производител на въглеродни емисии сред по-разпространените горива, нискоефективен е, мръсен е и е скъп, в случай че искаш или си принуден да го поочистиш. Когато добавиш евентуалната значително по-висока в бъдеще цена на въглеродния двуокис, лигнитната централа става непривлекателна. Всеки разумен инвеститор ще започне да страни от въглищата, особено на европейска територия. Лигнитната централа ще се превърне в мъка, подобна на атомната, и съответно ще остане непостроена. По-добре да не си хабим парите и нервите с подобни намерения и да си причиняваме отново беленски кахъри.


2. Ще бъдат затворени въглищни централи от типа на "Марица-изток 2" и "Бобов дол". Това ще се случи в недалечно бъдеще, може би пет години. Може малко повече, в зависимост от бързото планиране от страна на инвеститори, държава и сенчести енергийни играчи. Добре е обаче правителството да започне да планира действията си за това затваряне, вместо да се надява, че то няма да се случи. Строгостта на ЕК по отношение на емисиите ще се засили. Отлагането ще е мъчително.


Подобно планиране може да включва преминаване от лигнит на газ, намерение, което ще бъде естествено подкрепено от газовото лоби, или пакет от по-комплексни мерки - въвеждане на пазар за гъвкавост на потреблението на електроенергия, ускоряване на изграждането на регионален електроенергиен пазар, амбициозни мерки за енергийна ефективност пълно оттегляне на всички форми на субсидии за фосилни горива, финансова подкрепа за нови енергийни технологии и политическа подкрепа за несубсидирани ВЕИ.


3. Възобновяемите енергии ще се върнат като победители. Завръщането им няма да е просто резултат от Парижкото споразумение, а от комбинация от фактори, сред които ниската цена на ВЕИ и качващата се цена на въглеродно интензивните енергийни източници са определящи. Уменията и бизнес инфраструктурата, изградени по време на възобновяемия енергиен бум, ще изиграят положителна роля. Парижкото споразумение ще катализира процеса. Тук не става дума просто за фотоволтаици, а и за много други решения – ефективно изгаряне на биомаса, използване на отпадъчни води, селскостопански отпадъци, хидроенергетика и други. Днес се намираме в период, сходен на махмурлука след спукването на дотком балона след 2000 година. Няколко години след провала на интернет мечтите реалността надмина всички фантазии от тоя период. Това се случва сега и с възобновяемата енергия.


4. В Югоизточна Европа ще се появи една газова търговска платформа, но къде ще бъде тя е трудно да се каже. Много е възможно да е в Турция, но по-вероятно, или поне по-разумно, е тя да е съвместна търговска инициатива между фирми от Турция, Гърция, България, Холандия, Австрия и още няколко страни. Колкото по-бързо възприемем разумното решение за газовия пазар, толкова по-малко ще страдаме – политически и финансово. И толкова по-малко ненужна инфраструктура ще се строи. Вместо това ще бъде изградена инфраструктура, която е съобразена с възникващия бъдещ пазар, а не с интересите на някой, който доставя тръби или продава ниви или единствено руски газ.


5. "Южен поток" и "Турски поток" няма да бъдат построени – нито в пълните, нито в редуцираните си версии. Това, което ще бъде построено, са няколко интерконектора, които да осигурят двупосочно движение на газ. Ще се разшири и капацитетът за съхраняване на газ. В близост ще се появят няколко терминала за втечнен газ, повечето от които ще са в Турция. С други думи, газовият пазар ще се оптимизира и ще стане по-гъвкав и по-ликвиден (тоест ще се появи пазар). Консумацията на газ в България, в Югоизточна Европа и в ЕС няма да се покачи, по-скоро ще спадне, затова всяка скъпа газова инфраструктура може да остане недостроена. Ако бъде построена по силата на политически или лобистки амбиции, вероятността да не бъде пълноценно използвана и съответно да е губеща е голяма. Съдбата на "Северен поток 2" е също под сериозен въпрос.


Париж ще отвори и някои специфични особености за българската икономика, които могат да бъдат използвани и дори да променят България, но могат и да останат само частично експлоатирани:


1. Новата енергетика се интернетизира бързо. Тя все повече разчита на електронна инфраструктура, отколкото на кабели, тръби и турбини. Българският ИТ сектор може да се възползва от тази възможност, като навлезе по-агресивно в енергийното управление. Много скоро широко ще се разпространят устройства, които ще контролират температурата на всяка статия и работата на всеки електроуред през мобилния ни телефон. Това означава много нови апликации и комплексни ИТ решения. Умните електромери и мрежи, умните къщи и автомобили са вече на пазара и се разпространяват. Развитието на енергийните пазари е в много голяма степен въпрос на информационни технологии. Въвеждането на пазар на гъвкавото енергийно потребление – също. Базовото производство на електроенергия ще изчезне и ще бъде заместено от решения, базирани на електронни платформи.


Енергийната сигурност ще зависи много повече от електронната сигурност (cyber security), отколкото от това дали някой бивш президент или министър ще виси пред вратата на Путин или на шефа на "Газпром", докато се прости и с последната си капка достойнство. Сградите все повече ще се електрифицират, включително отоплението, колкото и това да изглежда странно на мнозина. Транспортът ще се електрифицира. Електрификацията ще отвори огромни местни и глобални възможности за българския ИТ сектор.


2. Възобновяемите енергийни източници ще разкрият значителни възможности. Твърди се, че в момента български фирми изграждат 3GW соларни паркове по света, около три пъти повече, отколкото е изграденият капацитет в България. Победоносното завръщане на възобновяемите енергийни източници може да отвори огромни възможности за българската икономика, ако те бъдат разумно посрещнати. Изграждането и управлението на ВЕИ е глобален сектор, в който български фирми могат да процъфтят. В същото време ВЕИ ще се завърнат уверено и в България. Най-вероятно е именно те да изместят загиващите въглищни мощности.


Как българският бизнес ще подходи към връщането на ВЕИ ще определи до голяма степен дали България ще развие наистина един нов и мощен индустриален сектор, или ще се тътри като подизпълнител на по-предприемчивите.


3. Иновациите имат почва у нас. Иновации не означава само разчитане на ДНК или създаване на нов компютърен чип. Иновация е също въвеждането на някои по-прости нови неща – например умен термостат във всеки дом или превръщането на пернишката печка в печка с висока ефективност на горене. Създаването и въвеждането на подобни печки вероятно ще са решението, което няма да допусне разрастването на газа в домашното отопление. Подобна инженерна и търговска задача е напълно по силите на българския предприемач и инвеститор, а решението е много по-разумно, отколкото насилственото бутане на една-две газови тръби по дъното на Черно море.


Развитието на нов тип осветителни тела, строителни материали, електроуреди, електромобили, електровелосипеди и много други нови решения, които се нуждаят от предприемчиво инвестиране на по няколко милиона, отколкото на милиарди, са напълно по силите на българския предприемач. Той ще тръгне в тази посока напълно независимо от държавната политика. Ако пък държавната политика се опита да създаде по-привлекателна среда за подобни иновации, толкова по-добре.


4. Париж ще тласне напред нисковъглеродната индустрия. Това ще рече по-голям пазар и възможност за производство на светодиодно осветление, високоефективни печки, пелети, соларни колектори за загряване на вода, компоненти за соларната индустрия, термостати, съвременни строителни материали, електромобили, електрически скутери и много други компоненти, необходими за новата икономика. България може да стане регионален център за подобно производство, но трябва да действа бързо. Кой обаче трябва да действа е труден въпрос. Правителството не може да направи много за този тип индустрии, но може да положи сериозни усилия да не им пречи, да създаде по-прозрачна и предвидима среда инвестиционна среда. Блокирането на съдебната реформа и липсата на образователна реформа ще се отразят отрицателно, но не решаващо на този процес.


5. Огромни възможности се отварят пред строителния сектор. Дали той ще ги грабне е друг въпрос. Тук правителството може да се намеси, главно заради ангажимента за санирането на сгради и заради обществения сграден фонд. Българският строителен бизнес трябва много бързо да се преобучи. Парижкото споразумение не казва, че българските зидари трябва да идат за по една година в строителния техникум, но в някакъв смисъл именно това трябва да се случи. И то масово. От 2018 година влиза в сила изискването за новите обществени сгради да бъдат строени според стандарта за почти нулево потребление на енергия (nZEB). От 2020 този стандарт влиза в сила за новите жилищни сгради. Ако строителният бранш се влачи подир тези стандарти, той ще оцелее криво-ляво, но значителна част от пазарния му дял ще бъде иззет от турски, австрийски, немски и други фирми. Ако обаче изскочи пред изискванията, тогава ще може той да завземе пазарен дял на Балканите, навсякъде в ЕС и на много места извън ЕС. Като имаме предвид, че 40% от енергията се употребяват от сградите, това подсказва колко сериозни възможности се отварят пред българския строителен сектор.


Това са пет следствия и пет възможности за България, свързани с Парижкото климатично споразумение. Нито едно от тях не е просто директен резултат от споразумението. Но и споразумението не е един самотен документ. То е част от много по-широк политически и икономически процес, който отдавна е обхванал всички страни по света. Споразумението е потвърждение, че нещата вървят в една определена посока, и ангажимент, че всички държави ще продължат да тласкат икономиките си в тази посока. Как ще се отнесем към този свят на неизбежни следствия и огромни възможности си зависи от нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  мантри, мантри. Пак ще ни цоцат и замазват очите със сладки приказки. Подредиха си следващите 15 години бизнес възможностите за дотации от държавите.

 2. 2 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 312 Неутрално
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  политическа подкрепа за НЕСУБСИДИРАНИ ВЕИ.
  ---------------------------------------
  С всички налични крайници гласувам "ЗА"

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Юли, много красиво на хартия, но на практика дали няма имаме ново поскъпване на електроенергията? В последните години пазарът се изкриви заради субсидиите за ВЕИ. Преждевременно затваряне на Мариците ще е голям удар върху икономиката. Лигнитните въглища са собствен ресурс, за разлика от нефта и газа, които внасяме от Русия. Трябва да се пипа много внимателно.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Да добавим и 6. Поради структурата на населението в БГ, нищо правенето по отношение на заетост и раждаемост, скоро ще има и градове призраци, а както е известно на призраците ток не им трябва, те живеят на тъмно и хладно!

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гогич":

  Това за нефта и газа са подробности, повечето народ счита че като не са от русия ще са без пари!

 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Да попитам с колко такси трябва да се натовари класическата енергетика за да има несубсидирани ВЕИ. И да попитам за основния проблем на ВЕИ. Съхранението на енергия. както краткосрочно така и дългосрочно. Докато това не се реши ВЕИ няма как да измести класиката.
  И защо извинете новите терминали за втечнен газ да трябва да са в Турция? Щото султана Ердоган е по-готин от батюшка Путин? Е благодаря. Защо да не е в северна Гърция да речем?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 772 Неутрално

  С едно нещо определено не съм съгласен. Това че потреблението на газ в ЕС и България нямало да се увеличи даже щяло да намалява. Нали очакваме да увеличим собствения си добив?!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Какъв по специалност е Юлиан Попов? Защото изобщо не разбира от тези неща, но уверено изказва мнение.
  Не е лигнита, дървата замърсяват най-много, а в България, в последно време, се горят предимно дърва, които са и възобновяема енергия. Когато есенно време, хората си горят боклука от градината замъряват много, но това се приема като нещо "нормално".
  Горене на природен газ замърсява най-малко, така разните потоци са от полза за чистотата на въздуха.

 10. 10 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1085 Весело

  Хора ... нещата се случват и обикновенно ние, обидени разбираме последни,обикновенно на нас някой ни е пречил или извършил това за което ние сега се сещаме/пак не са ни казали,питали/хахах
  Е предложението на автора е да се оглеадме ...ако можем можем.
  Ако сме некадърни,недалновидни и закостенели, време е да не казаваме ,че някой ни е виновен ...проссто сме заспали.
  А и да не забравя за прословутите българско "трудолюбие" и "гостоприемство"...да си ги...

 11. 11 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#0:"ЮП"]или по-скоро лигнит, защото в България въглища почти няма, има лигнит[/quote]

  Що за глупост?! Лигнитните въглища са си въглища! Има и антрацитни и разни други видове, но да се твърди, че лигнитните въглища не са въглища е просто неверно.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  И това беше министър. Лаладжийски приказки ан гро без разбиране на нещата. Много интересно ако си затворим Мариците и евентуално Козлодуй и се мине масово на електромобили от къде ще се вземе толкова енергия без базова мощност. Това няма как да стане от вятър и мъгла, а до управляемия ТЯЗ има много много време ако въобще стане.

  А това за пернишката печка направо изби кефала. Да Оди да го обяснИ на бай то Вуте от ЗлокучАне. самоковско.

 13. 13 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "dissident":

  +++++++++++++++

  Ами, най-вероятно човекът не е излизал от кабинета си, за да разбере с какво пълнят кюмбетата си хората из България.....
  А, да не говорим, че и унищожавайки дърветата си, всъщност унищожаваме естествените си природни филтри.

 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#9] от "dissident":

  "Не е лигнита, дървата замърсяват най-много, "

  Това, ако не е абсолютна лъжа е абсолютна глупост.
  1. При дървата има по-пълно горене и по-малко пушек (ако не са мокри, разбира се)
  2. Дървата не отделят серни съединения като нискокачествените въглища, каквито са лигнитните.
  3. Пепелта от дърва може да си използва за наторяване, докато сгурията останал след изгарянето на въглищата е чиста отрова и единственото за което може да се използва е за основа на пътища.
  4. Можеш ли да сравниш аромата на добре напалената камина със смрадта на кюмбето с въглища?
  Ако въглищата замърсяваха по-малко, откритите камини щяха да са на въглища, а не на дърва.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#13] от "manu_chao":

  А ти някога в живота си печка палил ли си?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Поредният водопад от мантри на тема чиста енергетика....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално
 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "rapidfire":

  В Англия горят въглища в камините.

 19. 19 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Дано!

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 20. 20 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "rapidfire":

  В момента съм извън България. Иначе, доста десетилетия съм палил. Преди - основно брикети, сега основно дърва.
  В градчето ни доставят, наесен, по общинска линия на всяко домакинство дърва, още със зелените листа по тях.
  Всеки си нарязва трупите стоварени пред къщата му, а месец по-късно, същите мокри дърва влизат в кюмбета, печки и котли.
  Това е реалността, която виждам навсякъде.

 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Англия е имала най-страшния смог, от който хора са мрели по улиците в град на морето, когато у нас не са знаели какво изобщо значи тази дума.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Весело

  До коментар [#20] от "manu_chao":

  Видя ли ка сам си отговори?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#17] от "dissident":

  О, моля ти се.
  Таблиците биват различни.
  А аз вярвам и на простото си око.

  http://www.stovesonline.co.uk/fuel-CO2-emissions.html

  https://www.ctsweep.com/blog/top-sweep-stories/wood-burning-and-the-carbon-footprint/

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#17] от "dissident":

  То таблицата хубаво нещо, но нещата си имат си своето обяснение: On the other hand, if we only use as much wood as can grow again, it is carbon dioxide neutral because it binds as much carbon dioxide during growing as is emits during burning.

  Познавам хора в Бавария, които се топлят с дърва от собствените си гори и всяка година засаждат нови дървета. По-конкретно смърч, защото расте най-бързо при тамошните условия.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 25. 25 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#15:"rapidfire"]А ти някога в живота си печка палил ли си?[/quote]

  [quote#22:"rapidfire"]Видя ли ка сам си отговори?[/quote]


  До коментар [#22] от "rapidfire":

  Нито първия, нито втория ти въпрос имат някакъв смисъл.
  Защо ме пита първия въпрос изобщо, и какво пък си отговорих така и не стана ясно?

 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Весело

  Защото ако си палил наистина сам печка с въглищаи камина на дърва, ще знаеш разликата.
  И в смраднята и цапотията на печката с въглища и в аромата и практичността на камината на дърва.
  Ако въпреки всичко продължаваш да защитаваш въглищата това значи, че или не си палил и чистил ти кюмбето, а някой твой роднина когато си бил малък, или че си безнадажден мазохист, или че имаш бизнес с кюмюр.
  Последната възможност ще те обиди, така че ти я спестявам.
  Сега разбра ли или да обяснявам още?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Притеснителното е не дали са строги мерките, които са приети, а дали са достатъчно строги...

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  "Ще бъдат затворени въглищни централи от типа на "Марица-изток 2" и "Бобов дол".
  Е,как.Тях постоянно ги хвалят в България,че продават евтин ток.А не казват,че това се дължи на факта,че не са вложили и един лев в сероочистващи системи.

 29. 29 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#26] от "rapidfire":


  [quote#26:"rapidfire"]Ако въпреки всичко продължаваш да защитаваш въглищата[/quote]

  Нещо, явно не си разбрал, човече.
  НЕ ЗАЩИТАВАМ ГОРЕНЕТО НА ДЪРВА И ВЪГЛИЩА.
  Тъкмо обратното, ако зависеше от мен - щях, дори да КРИМИНАЛИЗИРАМ отоплението с въглища и дърва.
  Това са двата най-замърсяващите и ниско-ефективни начини за отопление.
  Като, рязането и горенето на дърва е най-голямото престъпление което човека извършва като "подарък" за децата си - бъдещото поколение да има по-малко природни "бели дробове". Сам знаеш как може да живее с увредени (т.е. изсечени и изгорени) "бели дробове".
  Надявам се Конвенцията в Париж да се заеме сериозно с проблема.
  Иначе, забележката ми към автора е, че отрича газифицирането. Цяла Западна Европа се отоплява с парно на газ, което, след отоплението с ВЕИ ток, е най-чистия начин за отопление.
  Дано си ме разбрал този път.

 30. 30 Профил на eurokom2000
  eurokom2000
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цитат: "1. Новата енергетика се интернетизира бързо. Тя все повече разчита на електронна инфраструктура, отколкото на кабели, тръби и турбини."

  Г-н Попов, доколкото всеки знае топлата вода и тока все още идват по тръби и кабели. А производството им е от турбини. Още не е измислена електронна инфраструктура, която да ги замести, но кой знае - може би след мноооого време, като заживеем на Марс да ги измислим. Това не е сериозно.

 31. 31 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо":

  Защото:
  -територията на Турция е близо до най-големите газови находища /Азербейджан,Иран,изт.част на средиземно море,Катар....
  -самата Турция е от големите консуматори на природен газ...
  -просто сравни кой колко газ и нефт консумира на Балканите..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3991 Весело

  [quote#0:"статията"]Ще бъдат затворени въглищни централи от типа на "Марица-изток 2" и "Бобов дол".[/quote]
  Ковачки шъ умирга!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#28] от "rosiraycheva50._":

  ... а не казват, какви екологични глоби ще плащат...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  [quote#7:"Цецо"]И да попитам за основния проблем на ВЕИ. Съхранението на енергия. както краткосрочно така и дългосрочно. Докато това не се реши ВЕИ няма как да измести класиката. [/quote]
  http://www.eef-bg.org/EEF_site/Applications/Fuel%20Cells%20-%20Achievments%20&%20Perspectives.pdf

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 759 Неутрално
 36. 36 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 374 Весело

  Юлиан Попов е ФИЛОЛОГ, който разбира от всичко, покрай братчето си

 37. 37 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 926 Весело

  Руската пета колона у нас пък е твърдо убедена, че климатичните промени са американска лъжа, с цел да съборят добрият подполковник Путин

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  [quote#24:"zo"]нещата си имат си своето обяснение: On the other hand, if we only use as much wood as can grow again, it is carbon dioxide neutral because it binds as much carbon dioxide during growing as is emits during burning[/quote]
  Това не е обяснение, а пропаганда. Първо, защото СО2 няма парников ефект за планетата Земя. Температурата на топене е минус 56.6, а на кипене/сублимация е минус 78.5, каквито температури няма на Земята; концетрацията му във въздуха е 0.0004 мол/л, което е близко до равновесната константа [H2CO3]/[CO2] ≈ 1.7×10−3 https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide#/media/File:Mauna_Loa_CO2_monthly_mean_concentration.svg
  в резултат на което флуктуацията на концентрацията му е по-голяма, отколкото отчетеното общо изменение. А концентрацията му зависи от температурата (през лятото е повече, през зимата е по-малко), което означава, че СО2 не е причина за изменението на температурата, а концентрацията му е следствие от изменената температура (заради друг фактор -земната орбита).
  За може едно вещество да има парников ефект, то трябва да има голям топлинен капацитет - единица от веществото да задържа максимално количество топлина. Най-голям е на водата - 4186 J/(kg.°C), на водните пари е 2000 J/(kg.°C), на въздуха е 1000 J (kg.°C), а на въглеродния диоксид е само 650 J (kg.°C), колкото и на азота (ама азотът не е парников газ, що ли!? ). Единствените газове, които имат по-голям топлинен капацитет от водата са водорода и хелия, но те напускат Земята поради слабата гравитация. Така че, температурата на планетата при постоянна орбита и слънчева енергия се определя единствено от количеството вода, като обем и повече като заета повърхност (скорост на изпарение/кондензация).
  Второ, логиката е сбъркана - ако "нулевият отпечатък" важи за дърветата, то трябва да важи за всички изкопеми горива, поне въглищата, са се образували от зелени растения, които са "погълнали" СО2 от атмосферата, а ние като ги изгорим - възстановяваме равновесието.
  Трето, зелените растения нямат "нулев въглероден отпечатък" Имат отрицателен поради простия факт, че в атмосферата има 20% кислород без преди около милиард година да е имало кислород. Друг е въпросът чий принос е най-съществен - на дърветата или на зелените едноклетъчни водорасли. Има спекулативни оценки, че зелените водорасли поглъщат 70% от СО2, респективно отделят 70% кислород от всички зелени растения. А оценките са спекулативни, защото фотосинтезата на водораслите и силно чувствителна от температурата - ха е паднала под 20 градуса и няма фотосинтеза. Сиреч, ако планетата изстине, сме обречени на задушаване ...поради липсата на кислород.

 39. 39 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Най-хубавото от всичко е,че скептиците не са движещата сила на света.

 40. 40 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Сигурно не си чувал и за ВЕЦ-ве.

 41. 41 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Сигурно не е чувал и за ВЕЦ-ве.

 42. 42 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 926 Любопитно

  Истината е че ледниците се топят интензивно. Мой познат -гид на Монблан сподели , че за 12 г , Гран кулоар е намалял с "едно въже"., т.е. 50 м, което по хоризонтала е около 250 м! И още нещо, /за разбиращите от топлотехника/, най много топлина се поглъща при фазовите преходи на водата , напр. от лед в течна вода. Топенето на леда днес е балансьора, който запазва донякъде околната тебпература. Но ледниците не са безкрайни. В момента когато намалеят драстично или свършат, тебпературата ще се покачи рязко и с много градуси, тъй като няма какво да поглъща повече излишната топлина...

 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#29] от "manu_chao":

  Виж сега, и аз съм против голата сеч, но екоталибанизмът ми е също толкова неприятен, колкото и ековандалщината.

  Именно заради първия, Витоша е на път да остане без гора.
  Прочети внимателно какво пише на сайта който дадох по горе.

  Важното засаждането и израстването на гората да не превишава изсичането.
  От нас зависи дали ще е така.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Щом с научно-популярна литература оправяте енергетиката...


  До коментар [#31] от "Captain Shakespeare":

  Терминали за втечнен газ се строят и за 2 млрд. нм3. И един в северна Гърция ще е идеален. Като при износ и за Румъния и следващите може спокойно да е и за над 5. При това транспортния разход ще е малко по-малък отколкото до Турция. Нормално е ние (а и ЕС) да искаме ключовата инфраструктура да е в съюза. Дали кранчето ще е в северноазиатската или в южноазиатската е все тая.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 45. 45 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1492 Весело

  До коментар [#38] от "wanderer":

  Айдеее. Още един образоващ се от сериозни източници.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3991 Весело

  [quote#44:"Цецо"]Щом с научно-популярна литература оправяте енергетиката... [/quote]
  Един мой познат, работещ в ЦЛЕХИТ, но не споменат в тази статия, вече няколко години ходи ежемесечно в Израел да им помага в изграждането на завод за изработка на подобни електроди.
  Евреите от край време все до научно-популярна литература се допитват за да печелят пари.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Любопитно

  До коментар [#45] от "Цецо":

  Специфичният топлинен капацитет да не би да се мени в зависимост кой и къде го е написал?
  Разтворимостта на СО2 зависи от темпаратурата - колкото е по-висока, толкова СО2 се отделя от океана. За може после едни "затоплисти" да го измерят и да го обвинят, газа, естесвеният природен газ, че е виновник за затоплянето ... и волно да го изтъргуват по борсите, осребрявайки данъците на народите.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  [quote#42:"Петър Иванов"]Топенето на леда днес е балансьора, който запазва донякъде околната тебпература[/quote]
  Не е само днес - от зараждането на живота е буфер, хем да не изстине планетата (като обратната страна на Луната, минус 143 градуса), хем да не се сгорещи (как огрятата страна на Луната на 137 градуса).
  Тая работа не е по силите на един СО2. Би било, ако средната температура бе около минус 50 градуса и световният океан беше втечнен СО2.

 49. 49 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 926 Любопитно

  За справка , метанът е 18 пъти по "затоплящ газ" от со2 то , а азотния двуокис - емисия на дизелите... 248 пъти повече

 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#8] от "angevins":Само някои като теб разчитат на роден газ.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#9] от "dissident":Специалност - соросов стипендиант.

 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1492 Весело

  До коментар [#47] от "wanderer":

  А каква е връзката между топлинния капацитет и това дали е парников газ?
  Бе то и в уики има какво да четеш, ма требе да можеш.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":

  Горивни клетки се произвеждат по света от много време. В това число и в комбинация с фотоклетки. Прилага се за райони където доставката на ток би била много скъпа. Така можеш да складираш енергия за вечерта. Особено в райони където няма продължителни мъгли, снежни бури и т.н.
  Проблемът е с разликата в сезоните. Лятото имаш 16 часа ден, сега е 8. При това ти се губят точно тези когато слънцето е най-високо (най-малко поглъщане в атмосферата). Като добавиш мъгли, облаци и т.н. (характерни за нашия климат) и лятно време произвеждаш и 10 пъти повече от зимата от еднаква площ фотоклетки. Т.е. трябва ти решение за складиране на излишната лятна енергия за кофтите зимни нощи. Точно както класическата енергетика складира милиони тонове за зимата. А точно това го няма засега.
  А какви са проблемите при съхранението на водорода ще оставя да прочетеш сам.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#20] от "manu_chao":Нещо са ви прекарали със сурови дърва. Не искам да ти казвам колко години съм се топлил на дърва, но с листенца не съм виждал.Чак до топлофикацията на София през 60-те години. Нямаш представа каква мъгла падаше над София през зимата !

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#29] от "manu_chao":Нещо се объркваш. По правило за отопление се вземат паднали дървета или сухостой( които още не са паднали ). Всяка гора има процент на отпадане на дървесна маса. Когато дърветата растат на височина и шир , се прореждат по естествен път като някои отпадат , изсъхват за сметка на равитието на по-силните. Извършва се и контролирано прореждане от горските служби.
  Лесовъдството е наука , драги , но аз само съм се интересувал.

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":Ти храбро използваш дума , значението на която не знаеш. Какво е електрод ?

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#48] от "wanderer":Бакьов , айде да отвориш гуглето и да видиш ,че Луната няма огряна и неогряна страна и твоите температурни разлики показват ,че ти имаш температура.

 58. 58 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1825 Весело

  Много обичам грантаджии без нито един ден трудов стаж в реалната икономика да ми обясняват колко хубаво нещо е някакво политическо решение, целящо икономически резултати. Напомнят ми за партийните секретари от едно време както са ми ги описвали родителите ми и бабите и дядовците ми. Много разбира тоя каиш какво е лигнит, какво са въглища и колко е щял да струва петрола ако незнам какво си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1825 Весело

  До коментар [#42] от "Петър Иванов":

  Ами аз пък повече вярвам на научни изследвания отколкото на специалистите по скално катерене и топлотехника. Иди на страницата на NASA и попрочети малко какво пише там. Ще го обобщя с две думи за тези, които ги мързи - хал хабер си нямат какво точно се случва, щото непрекъснато се опитват да вкарат фактите и емпиричните наблюдения в парадигмата на "Глобалното затопляне", пък не им се получава. За това от известно време само описват наблюдения (като поредния максимум на ледената и снежната покривки на Антарктида), понеже нямат никакво обяснение защо се получават. Просто защото климатът и промяната му (която е единствената константа в историята на Земята) са твърде голяма хапка за нивото на съвременната наука. А приказките "да вземем мерки сега каквото и да ни струва, нищо че не сме сигурни, щото по-добре така" са като да източим ресурсите на планетата за да построим две Звезди на Смъртта, щото по-добре да ги има и извънземните да не ни нападнат, отколкото обратното.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 385 Неутрално

  [quote#0:" "]...лигнитната централа става непривлекателна. Всеки разумен инвеститор ще започне да страни от въглищата, особено на европейска територия. [/quote] Нов бисер родил се в главата на соларното лоби ... На всички е известно, че германците нищо не разбират от ТЕЦ-ове, ето защо през 2008 година пуснаха в експлоатация първата в света топло-електрическа централа на ЛИГНИТЕН ПРАХ която неизпуска никакви вредни парникови емисии. ТЕЦ-а Schwarze Pumpe се намира в Spremberg източна Германия. Всеки час изгаря 5 тона лигнитен прах...

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Простотията е майка на мизерията, а некомпетентноста е форма на простотия. Един начин да се прикрие некомпетентността е компетентното плямпане. Ако слънчевите и вятърните централи и елмобилите можеха да заменят традиционните, вече щяха да са го направили. Ама не са, значи не могат. Спестяването на емисии не е панацея. Едно вулканче, като гръмне и вкарва в атмосферата толкова емисии, колкото сто въгл. централи за сто години. Непречистени и напълно отровни. Само три неща решават проблема - залесяване, залесяване и пак залесяване. Ма пари струва и бавно става.

 62. 62 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 385 Неутрално

  [quote#0:" "]Новата енергетика... все повече разчита на електронна инфраструктура, отколкото на кабели, тръби и турбини. [/quote] Бисери на лингвистични драскачи, които представа си нямат каква е себестойността на 1 МВтЧ от различните източници... И още, за драскачите лингвисти, полезна информация каква е цената за рециклирането на 1 кв. м. соларни панели след края на живота им... в белите държави сумата е 53 евро/ кв. м. В Б-я това не се калкулира иначе бизнесплановете не биха се вързали

  "Кълняхме се в стабилността на финансовата система, а това се оказа похлупак на развалена манджа". Владислав Горанов
 63. 63 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#15:"rapidfire"]А ти някога в живота си печка палил ли си? [/quote]
  Така както сме я подкарали, ако не е "палил" може да му се наложи да "запали" или пък да стои на студено, а е възможно и да открие нови енергиини източници?!!!

 64. 64 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Париж - Бобов дол" или защо на форума не са поканили г-н Ковачки и как България ще се промени след климатичното споразумение?!!! Какво ще стане с българското "кюмбе" и има ли то бъдеще?!!!

 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2013 Любопитно

  [quote#4:"Гогич"]В последните години пазарът се изкриви заради субсидиите за ВЕИ. Преждевременно затваряне на Мариците ще е голям удар върху икономиката. Лигнитните въглища са собствен ресурс, [/quote]
  Първото се променя от хората със закон и става ефективно, второто, за българските въглища, там физическите закони гарантират ниско КПД и висока себестойност на енергията добивана от тях и никакви мантри за "собствен ресурс" не могат да променят икономическите показатели. Да правиш ток от тези въглища е като да развъждаш "бели слонове"... Комунистите ги построиха, заради грандоманските си наклонности, а не щото имат икономически смисъл.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2013 Весело

  [quote#61:"Judjuk"]Ако слънчевите и вятърните централи и елмобилите можеха да заменят традиционните, вече щяха да са го направили. Ама не са, значи не могат. [/quote]
  То, и каруцарите са гледали с насмешка първите автомобили, докато ФОРД- Т не им е разказал играта... и точно като соларите, колкото повече се е продавал, толкова повече му е падала цената. Виж ми подписа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2013 Любопитно

  [quote#14:"rapidfire"]Това, ако не е абсолютна лъжа е абсолютна глупост.
  1. При дървата има по-пълно горене и по-малко пушек (ако не са мокри, разбира се)
  2. Дървата не отделят серни съединения като нискокачествените въглища, каквито са лигнитните. [/quote]
  Силно необмислено. Горенето на дърва по домовете има КПД около 10% (дори и по-малко). Гарантирам ти го. Да, печките в българските магазини не са ефективни, дори тези с водните ризи са мноооооого далече от истината. Да, дървата не отделят сяра, но и няма как да сложиш филтри за микрочастиците както може да се направи в ТЕЦ-овете на въглища. Отделно миризмата на дим в населените места е гадна и се усеща защото така сме настроени от ДНК-то — миризмата на дим, означава опасност и ни дразни много повече от останалите миризми.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Как България ще се промени?
  Ще стане още по-бедна.

 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2013 Любопитно

  [quote#68:"teridan"]Как България ще се промени? [/quote]
  Част от българите ще започнат да мислят прагматично и ще захлебят. Останалите ще започнат да ги имитират...
  Класика: Българина го е страх да не се мине, и заради това очаква някой друг да пробва, а той после, като види дали на съседа се е получило... и си стоят двамата и се състезават кой пръв ще мигне. Виж ми подписа.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Любопитно

  защо не Париж-Марица 1 и 3 ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 71. 71 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  "Иновации не означава само разчитане на ДНК или създаване на нов компютърен чип. Иновация е също въвеждането на някои по-прости нови неща – например умен термостат във всеки дом или превръщането на пернишката печка в печка с висока ефективност на горене."
  Съгласен, само да добавя още 1-2 примера. Иновация може да има и в услугите (например градски транспорт или летувания), в процеса на произвеждане на същия продукт/ услуга и в управлението на организацията.
  България много изостава в сферата на иновациите, а според мен лично тук имаме голям потенциал - "сиромах човек, жив гявол!" - .
  Пример за лоша иновация - преди 28 години заварих мой съученик, бъдещ инженер, да се грее в стаята в общежитието на скара за сандвичи. Много нискоефективно, но той не плащаше за тока и не му се даваха 30-50 лева за отоплителен уред.
  Добре иновация - има няколко кооператива от производители, физически лица и фирми потребители, които се снабдяват с прясна, здравословна и по тесен вкус храна. Направили са си хората верига и ... са доволни. (ОК, в други страни това отдавна го има, но за България си е още иновация

  Никола Йорданов
 72. 72 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#59] от "Тюфлекчия":

  На прав път си... Геоложката история на Земята е записала 4-5 глобални резки изменения в климатичните условия на планетата (с трайност от векове и хилядолетия), които са били съпроводени с огромно изгасване на животински и растителни видове, родове и групи. Подобно явление се наблюдава и през последните десетилетия, за което обаче е виновно разплодилото се алчно човечество.

 73. 73 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 217 Весело

  Много е важно да се контролира "температурата на всяка статия", особено на текущата

 74. 74 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Гневно

  Не мога да се сдържа да не нарека автора с истинското му име-ПОЛИТКОРЕКТНА МИЖИТУРКА! За такива като него Герги Димитров е казал-" [quote#0:" "] Знам какво е да си емигрант! Използват тем, докато могат, после те иахвърлят" [/quote]
  Тоя с политкоректонот си празнословие се добра и до минстерски пост, макар и за кратко!
  Защо говориш за закриване на държавната Марица 1, а дума не обелваш за частните замърсители на въздуха на силно замърсяващите лигнитни въглища-марица 1 и 3! Които ни струват 700 млн лв НА ГОДИНА! На едната от които се плаща ЗА ДА НЕ работи! Защото така излиза по-евтино! Офшорки-частни медии-частни фондации- Ю П-КОРУПЦИЯ-която генерира НОВИ доходи за офшорки, с които се захранват частни медии, фондации, ЮП,
  Пари, корупция, пари прим! Частните медии са свързващото звено!
  Дори замърсителите се делят на НАШИ и "ваши"-сиреч-държавни! Дай да закрием държавните, за да спасим частните! Както нарязахте са скрап 1-4 блок на Козлодуй! Къде-къде по-щадящи бяха те кеъм екологията! Къде-къде по-евтин ток даваха! Но в евтиния ток няма далавера! Няма за офшоркаджиите, няма за фондациите, няма за частните медии! Затова-на скрап!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 75. 75 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#28] от "rosiraycheva50._":[quote#28:"rosiraycheva50._"]"Марица-изток 2"[/quote]
  не коментирам мощността на сероочистващите филтри на Марица 2! Но ги има! Благодарение на заем от японското правителство!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 76. 76 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#55] от "ahasver":


  [quote#55:"ahasver"]Нещо се объркваш. По правило за отопление се вземат паднали дървета или сухостой[/quote]

  Нещо, май само си чел книжки.
  Нищо не се обърквам.
  Казвам ти какво реално се случва в общините Приморско, Царево, М.Търново и пр.
  А, именно - "стриже" се гората в Странджа наред и се доставя на домакинствата направо с листата, още зелени.
  Огромната част се изнася в Турция, а за жителите на местните общини - доставят, за да нямат проблеми с кметовете.
  Самите бригади резачи са си направо от Турция, говори се, че шефовете не били доволни от ефективността (скоростта на рязане) на нашенските турци от разградско.
  Същите дърва, доставени по общински списък всяка година - се горят почти веднага, с настъпването на зимата. Пушат, не горят добре, но това е положението.
  За "лесовъд" не ми говори, имах роднина лесовъд и знам много добре какво означава.
  В днешно време лесовъдите са заменени с ДПС партийни боклуци, които са в услуга на "дървената мафия".
  Това е положението......реално.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  [quote#57:"ahasver"]твоите температурни разлики показват ,че ти имаш температура.
  [/quote]
  Аз имам температура, 36.5 °C, но температурните разлики на Луната, вследствие на въртенето на Луната около собствената си ос за 27 дни 7 часа 43,2 мин., са още по драстични Surface Temperature: -233 to 123 °C. А средната температура си остава отрицателна, -53 °C, въпреки наличието на "парников" газ (радон), цели 10 тона и още толкова фин прах, издигащ се от време на време до 100 км.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  [quote#52:"Цецо"]А каква е връзката между топлинния капацитет и това дали е парников газ?[/quote]
  За да се задържи топлината, и то така, че да нараства в една система, трябва да има вещество, което да я адсорбира и "складира". Основната енергия на Земята идва от Слънцето. Ако я нямаше атмосферата (водните пари), водната "покривка" и зелените растения, каквото дошло през деня, през нощта си е отишло... как на Луната (почти еднаква със Земята слънчева енергия на единица площ ). За да нямаме -233 °C някакво вещество да отделя топлина, която по преди е адсорбирало през деня. И това върши водата и то прекрасно. Където няма вода на Земята температурите достигат до −89.2 °С ( в Сибир и Антрактида на 3 км височина) и 57 °С в пустините, без значение каква е концентрацията на СО2.

 79. 79 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 997 Неутрално
 80. 80 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 926 Весело

  Тюфлекчиев, твойта логика прилича на падащият от 10 етаж , който си казал на петия, щом дотук доживяхме - добре

 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#76] от "manu_chao":Е, аз ти говоря какво беше при калпавия социализъм когато ходех по планините и почуквах камъните. Тогава по селските си квартири цепех букови метровици с тежка брадва , палех печката и си печех сърнели на жар. Гората оцеля при тоталитаризма , но май демокрацията ще я свърши.

 82. 82 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 926 Любопитно

  Що се отнася до температурните цикли , тях винаги ще ги има. Само че вече ще бъде или горещо ...или много горещо...

 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#79] от "Zizu":Нещо не виждам студения синтез тук ? Какво синтезира , от какво ?
  Според мен всяко лесно решение крие шашма. Видяхме българин да пали водата , книжки излязоха.Друг българин разделя водата чрез електролиза , после съединява двата елемента и това било патентовано.
  Системата Токамак е обект на научно и техническо разработване от 60-те години , но до промишлено усвояване е още далеч. Сега е международен проект.
  Иначе идеята не е лоша. Топваш два електрода в чашата и влакът на магнитна възглавница литва. Машинистът гледа уверено напред , в бъдещето , а помощникът от време на време долива вода в чашата.
  То и тук се завъртя един ,дето усукваше вакума и дори построи отоплителна инсталация в мазето на Подкрепа. После не чухме нищо. Грее ли , не грее ли ?

 84. 84 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Г-н Попов, защо не споменавате в статията си, че в споразумението в Париж не се споменава нищо за НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ на газове причинители на парников ефект: отглеждането на животни за храна?
  Отглеждането на животни за храна на хората причинява 51% от парниковия ефект. Освен това е основен причинител на замърсяването на реките, океаните и парадоксално, но факт: глада в развиващите се страни.
  Ситуацията сега е както ако пациента има счупване на крака, лекаря да му зашива раната преди да му намести костите. Ето Ви и линк, да обогатите знанията си:
  http://static1.squarespace.com/static/544dc5a1e4b07e8995e3effa/t/54e4d927e4b0aaf066abfcf0/1424283943008/Cowspiracy-Infographic-Metric.png

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  Диктофикация ЕАД
  Топлота в твоя дом!

  "Без споразумението от Киото, прието през 1997 година и влязло в сила през 2005, икономиката днес щеше да е доста по-различна.

  Електромобилите все още щяха да са някаква странна и рядка играчка, нямаше да има хибридни коли от типа на "Приус", по пътищата щяха да се движат и по-малко дизелови коли, светодиодното осветление щеше да е рядкост, Великобритания нямаше да се е отказала от въглищата си, Германия нямаше да е на път да направи същото,

  енергийните гиганти RWE и Е.ON нямаше да се разпаднат, а щяха да се радват на добро здраве,

  цената на петрола щеше да е различна, щяхме да имаме различни прозорци, стени и врати, хладилниците ни, прахосмукачките ни,

  помпите за парното ни отопление и много други знайни и незнайни устройства щяха да са различни."

 86. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2013 Любопитно

  [quote#61:"Judjuk"]Само три неща решават проблема - залесяване, залесяване и пак залесяване. Ма пари струва и бавно става.[/quote]
  И значи някой трябва да го плати, а за да го плати трябва да има изгода, а това става лесно с енергетика дето си търси гориво, щото са И сецнали кюмюра. А въглищата нека си стоят под земята, и ако нещо стане сакатлък да са си под ръка...
  Помниш ли навремето, как всички имаха нафтови печки, а онези с парното си отваряха прозорците през зимата? Е, щяха още да си карат така, ама като взеха да идват сметките с реалните цени на нафтата и се мина на климатици, а параджиите разкараха мазута и минаха на газ... и се оказа че имали печалба и файда. Същото е и със соларите и веитата и другите подобни технологии.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK