Ще бъде обявена нова процедура за екоконцесия на "Корал"

Ще бъде обявена нова процедура за екоконцесия на "Корал"

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на регионалното развитие увери, че ще продължи с нова процедура за екоконцесия на плажа "Корал" в опит да разсее съмненията, че плажът се дава за стопанисване на наемател за следващите пет години, а идеята за екоконцесия е отпаднала.


Експерти на ведомството направиха днес подробни разяснения по хода на съдебните дела по казуса и това какво се планира след като екоактивисти излязоха на протест пред ведомството. 


Към настоящия момент плаж "Корал" няма нито наемател, нито концесионер, заяви пред журналисти Мирослава Владимирова – директор на Дирекция "Концесии" в министерството.
Тя увери, че усилията са плажът да бъде запазен екологичен, а процедурата за обявяването му за екоплаж да продължи през март. Тя припомни, че през миналата година МРРБ откри процедура за отдаване на морски плаж "Корал" концесия със заложени екологични критерии. Тя бе проведена, но бяха открити несъответствия между предложените финансови параметри на подадените оферти за стопанисване и администриране на целия процес до края на концесията. Затова процедурата бе прекратена.


Едновременно с решенията по прекратяване се взе решение и за откриване на нова процедура с още един, допълнителен критерий. Тази процедура се обжалвана, като делото е насрочено за 15.03.2016 г. 2015 г. във Върховния административен съд.


Паралелно с началото на концесионната процедура е започната и процедура за отдаване под наем заради това, че морският плаж трябва да бъде осигурен с водно спасяване, да бъде почистван и да има медицинско обслужване, отбеляза Владимирова. Заповедта за откриване на процедурата отново е обжалвана, като има частни жалби и определението за прекратяване на тази процедура влезе в сила едва в края на месец октомври 2015 г. Съдът, обаче, е задължил Министерството да продължи процедурата за отдаване под наем, която приключва през месец ноември с избран кандидат. Тази процедура се обжалва, като делото е насрочено за 15.05.2016 г.


Владимирова отбеляза, че за екопроцедурата имаме решение на Комисията за защита на конкуренцията, което е в полза на МРРБ. Това означава, че ведомството е изпълнило стриктно своята работата, като се обжалва самото решение на КЗК пред ВАС.


"Наемната процедура се провежда по Закона за държавната собственост и няма екоизисквания. Наемът може да е за срок до 5 години, но в договора се записва, че договорът се прекратява при влизане на концесия в сила, разясни експертът.


През месец март, ако ВАС потвърди решението на КЗК, ние ще обявим нова концесия", увери директорът. "След произнасянето на ВАС може да се направи нова екологична процедура. Ако тя влезе в сила, може да няма процедура за отдаване под наем. Ние ще обявим изцяло нова екологична процедура, тогава ще се появят нови участници, които ще участват и ние няма как да знаем кои са те,, каза тя. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK