Идеята за диви плажове ще бъде подложена на обществено обсъждане

Идеята за диви плажове ще бъде подложена на обществено обсъждане

© Надежда Чипева, КапиталИдеята за съществуването на диви плажове, които да са защитени територии и да не се дават под наем или концесия, да бъде подложена на обществено обсъждане, се споразумяха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и представителите на сдружение  "Да запазим плаж Корал" на среща днес по покана на министъра.


Идеята на екоактивистите е няколко плажа да бъдат запазени като диви и да не се отдават под наем или на концесия. Сред тях са "Корал", "Бяла – Карадере", къмпинг "Делфин" и други, за които също така да има и забрана за диво къмпингуване с цел максимално запазване на автентичния им вид, информира министерството в прессъобщение.


Павлова принципно е подкрепила предложението и заявила, че то трябва да бъде подложено на обществено обсъждане, на което да се вземат предвид мненията на всички заинтересовани страни. 
Ако идеята срещне широка обществена подкрепа, е необходимо да бъде предложена промяна в нормативната уредба на няколко закона, което би позволило тези плажове да бъдат включени в списъка за защитените територии.


На срещата Павлова е запознала екоактивистите със законовите принципи за стопанисване и управление на плажовете. Конкретно за плажа "Корал", за запазването на който настоява сдружението, министърът е разяснила защо е била прекратена процедурата за концесиониране като екоплаж и е уверила, че  новата процедура за концесия ще бъде обявена веднага след произнасянето на ВАС, където в момента тече обжалване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK