Планът за Витоша е върнат за доработка, предлагал 40% от парка за ски

Ивелина Василева

© Цветелина Белутова, Капитал

Ивелина ВасилеваПланът за управление на природен парк Витоша е върнат за доработка от Министерството на околната среда, защото дава възможност на 40% от територията му да се развиват ски дейности и да се изграждат ски съоръжения. Това съобщи пред Би Ти Ви екоминистърът Ивелина Василева.


Според министерството това предложение е необосновано. Затова то е поискало от изпълнителя - компанията "Пролес Инженеринг" да прецизира плана. "Смятаме, че няма аргументация на предложението", каза тя. Министърът допълни, че законът позволява такива дейности, но трябва да бъдат ясно очертани зоните и режимите в тях.


Василева очаква през март изпълнителят да преработи плана и да го представи отново за одобрение от Висшия експертен екологичен съвет и после от правителството. Същата фирма изготви и проект за план на управление на Национален парк Пирин, той също беше върнат за редакция със забелжката, че не е съобразен с изискванията на ЮНЕСКО и се очакваше миналата седмица да бъде изпратен коригиран във ведомството.
По повод общественото безпокойство от евентуално разширяване на ски зоната в Банско и строителство на нов лифт министърът подчерта, че до този момент не е внасяно уведомление за инвестиционно предложение. Тя напомни, че по закон строителство е възможно единствено в буферните зони на парка при Банско и Добринище, но само след екологична оценка.


Ведомството предлага договорът за концесия да бъде преработен. Той е подписан през 2001 г. и съдържа противоречиви клаузи, които дават възможност за различно тълкуване и спорове, каза министърът. Природозащитните организации, обединени в екокоалиция "За да остане природа в България" настояват концесията с настоящия концесионер да бъде прекратена заради редица нарушения, устаношени през 15-те години и да бъде започната нова процедура за концесия на ски зоната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK