Къмпингуването, нощуването и паркирането на плажа ще е забранено

Иракли

© Надежда Чипева, Капитал

ИраклиКъмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м от плажа да бъде забранено. Това гласуваха без дебати членовете на парламентарната комисия по регионална политика в парламента на второ четене днес.


За да влезе в сила текстът трябва да получи подкрепа и в пленарната зала. 10 одобриха поправката, а 4 от депутатите бяха против от общо 15.


В края на заседанието на комисията Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторите поиска думата, за да се изкаже срещу предложението без да разбере, че то е било бързо изгласувано. Пред "Дневник" Караджов заяви, че ще атакуват текста в пленарна зала и го определи като "пълна глупост". "Това означава, че ако заспите на плажа, могат да ви глобят 10 000 лв.," даде за пример той и постави въпроса как може да се контролира подобна забрана по цялата плажна ивица.
Според Петко Цветков от "Зелените" проблемът е освен неясната терминология, това че текстът влиза в противоречие с човешкото право за свободно придвижване, записано в Конституцията, както и че нарушава правото на собственост. Цветков обаче също не получи думата по време на заседанието.


Корал

© Надежда Чипева, Капитал

Корал


Корал, Карадере и Иракли: дивите плажове на Черноморието


Спорната точка е част от проект с предложения плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност там. Те също бяха одобрени от комисията без никакви дебати днес и с подкрепата на отговорните министерства – регионалното и на туризма.


Поправките в Законопроекта за устройство на черноморското крайбрежие (изготвен от Министерски съвет) бяха внесени между първо и второ четене от председателя на комисията Найден Зеленогорски и група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок миналата седмица.


По-рано същата седмица от гражданската квота вкараха идентичен проект със същите предложения за защита на Иракли, Карадере и Корал, но без новата точка, забраняваща къмпингуването, нощуването и паркирането в зона А извън определените за това места.


Комисията гласува и създаването на плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност".


"Абсурдно е някой да къмпингува два месеца на плажа"


Според Зеленогорски, забраната ще важи само за трите защитени диви плажа – Иракли, Карадере и Корал и ако има недоразумение в законопроекта на този етап, залагащо забраната да важи за всички плажове, то ще бъде изчистено в пленарна зала.


"Но е абсурдно някой да може да стои два месеца с караваната си на плажа и изобщо не отговаря на никакви изисквания на нормален туризъм. Къмпингуването става в регламентирани за това места близо до плажа, но не на плажа," каза Зеленогорски пред "Дневник".


Как точно ще се регулира и контролира това тепърва ще се разписва в стратегия от Министерството на туризма.


Дивите плажове като подарък за инвеститори


Сдруженията за опазване на Корал, Карадере и Иракли подкрепят категорично предложенията за законова защита на тези три плажа, но настояват да не се приема забраната за къмпингуване, нощуване и паркиране там поне докато не се защити със закон и територията непосредствено зад тези плажове.


"Това е първата стъпка в правилната посока, но е важно да се забрани и строителството зад плажната ивица и да се регламентира защитата на цялата местност. Защото иначе рискуваме да опорочим промените като всъщност подарим едни диви плажове на инвеститорите, които ще застроят местностите непосредствено зад зона А," обясни Люба Батембергска от "Да спасим Карадере" пред "Дневник".


От сдружението ще внесат своето становище по предлаганите поправки в деловодстовото на парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK