ДСБ настоява договорът за парк "Пирин" или да се разтрогне, или да се преразгледа

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и общинският съветник Марта Георгиева

© ДСБ

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и общинският съветник Марта ГеоргиеваОт ДСБ настояват концесионният договор за национален парк "Пирин" или да бъде разтрогнат, или да бъде преразгледан, така че да отговаря на всички условия на българското и европейското законодателство.


В позиция на партията, прочетена на пресконференция от общинския съветник Марта Георгиева, с предложението се цели още да се гарантира равнопоставеност на местния бизнес и свободна конкуренция при предоговаряне на услуги, както и да се отчитат правата на потребителите и да се създават условия за детски и семеен спорт.


От формацията настояват още новият план за управление на "Пирин" да създаде безспорни зони и режими в съответствие със Закона за защитените територии и изискванията на ЮНЕСКО към обекти от световното наследство.
Също така от ДСБ настояват всяко незаконно строителство на писти, сгради и съоръжения да бъде разследвано и наказано от компетентните органи, както и държавата да гарантира правата си като бъдат издадени актове за държавна собственост на всички построени от концесионера сгради и съоръжения, както и те да бъдат отразени в кадастралните карти.


Подобна позиция изразиха преди седмица от екокоалиция "За да остане природа в България", които заявиха, че единствената законна стъпка е разваляне на концесионния договор със сегашния концесионер "Юлен" заради установените редица нарушения, които е допускал през годините. Очаква се на следващото заседание на Съвета за развитие управляващите партии да заявят своите позиции по казуса с концесията, след което министърът на екологията или премиерът да вземат окончателното решение по случая. До момента се изчакваше Реформаторския блок да заяви своята позиция.


Според партията в момента е напълно неоснователна претенцията на концесионера на ски зона Банско, че правата му се разпростират в цялата туристическа зона и че обхващат строителството на нови съоръжения. "Българският закон е категоричен, че ново строителство на спортни съоръжения в рамките на национални паркове е недопустимо", пише в позицията, приета от ръководството на ДСБ, и се добавя, че ски туризмът трябва да се развива в съседни на парка територии, така да се даде възможност за други инициативи и нови инвестиции.


На пресконференцията, на която присъства и лидерът на партията Радан Кънев, от ДСБ поискаха Столичната община да си върне собствеността върху съоръженията от електрическия градски транспорт, която е продала на частния собственик "Витоша ски" АД и да развие планина Витоша за целогодишен туризъм в полза на ползвателите й, а не на монополисти.


В позицията за "Пирин" пише още, че въпреки непрекъснатите настоявания държавата не е встъпила в правата си върху всички имоти и съоръжения, изградени извън концесионната площ, и не е санкционирала всички нарушители, сред които и държавни, и общински органи на властта. "Нещо повече - държавата не е защитила собствеността ни и в територията на концесията, тъй като няма издадени актове за държавна собственост на нито един от построените обекти и в нарушение на Закона за концесиите собствеността на лифтове е прехвърлена от концесионера "Юлен" АД на трети лица."


Според ДСБ през 2015 г. е била създадена междуведомствена работна група към Министерския съвет, върху която се се съсредоточили очаквания да излезе с цялата налична информация за натрупаните проблеми с концесията в Националния парк, както и с предложение за тяхното решение. "За съжаление, въпреки изричното ни настояване за оповестяване на всички данни и предаването им на компетентните контролни органи, според нас работната група не е изпълнила предназначението си", смятат от партията на Кънев и добавят, че самата комисия сама е признала това.


"Предложеното от нея изменение на концесионния договор, въпреки някои подобрения, които въвежда, в крайна сметка узаконява извършените през годините множество нарушения. Напротив тя дори позволява десетократно увеличаване на площта, на която концесионерът може да строи срещу двукратно увеличаване на концесионната такса", добавят от ДСБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK