Екокоалицията към Бойко Борисов: Не подарявайте Пирин на #КОЙ

Екокоалицията към Бойко Борисов: Не подарявайте Пирин на #КОЙ

© Юлия ЛазароваЕкокоалицията "За да остане природа в България" излезе с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява за отмяна решението за преподписване на концесията за ски зона Банско и разваляне на договора със сегашния концесионер "Юлен".


Ако тази сряда Министерският съвет одобри проекта за решение за изменение на концесионния договор с "Юлен", това ще узакони "едно от най-големите престъпления срещу природата в България и ще подари Пирин на #КОЙ", пише в позицията на еколозите.


Все още обаче не е ясен дневният ред на заседанието на кабинета на 24 февруари, но се очаква Министерският съвет да гласува решението по казуса с Банско, след като то беше бързо придвижено от управляващия орган - Съвет за развитие в рамките на две седмици след поредното отлагане на въпроса с около година. Финалното решение трябва да се вземе или от ресорния министър по околна среда Ивелина Василева, или от премиера.
"Това решение на управляващите ще е сигурен знак, че законите в държавата не важат за олигарсите, които се крият зад офшорки, притежаващи концесионера "Юлен", и че държавата работи в тяхна полза", подчертават природозащитниците в свое съобщение до медиите в понеделник.


Според тях това е предложение за узаконяване на нарушенията в ски зоната и за разширяване на концесионните права на "Юлен" в нарушение на конкурентните правила. Те настояват проектът да се отхвърли, да се изиска от държавните институции възстановяване на държавната собственост върху обектите от концесията с актове за държавна собственост, нанасяне на ски зоната в кадастралните карти на община Банско и при потвърждение на драстичните нарушения на концесионния договор, той да бъде прекратен.


Екокоалицията посочва, че предлаганото изменение на договора предвижда десетократно увеличение на концесионната площ от 99,55 ха до 1069,58 ха, с което се узаконява незаконното надвишаване на досегашната концесионна площ с 60% и се дават права за застрояване върху нови площи от парка, дори извън границите на досегашната концесия, което е не само нарушение на Закона за защитените територии, но и на конкурентните правила.


"Доколкото това решение на Министерския съвет представлява държавна помощ, следва да бъде информирана Европейската комисия, за да се прецени нейната законосъобразност", пише в позицията на "За да остане природа в България".


Според природозащитниците, отговорност за това предложение на кабинета носят  управляващите партии, участващи в Съвета за развитие, които в края на работния ден в петък (19 февруари 2016 г.) одобриха идеята за изменение на концесията. Часове преди това реформаторите заявиха публично своята позиция по казуса, като обявиха, че са или за прекратяване, или за преподписване на договора. Това стана и причината за силно  недоволство от страна на действащите природозащитни организации, обединени в една коалиция, които вече готвят и граждански протест. Все още не е ясно под каква форма и кога точно ще бъде протестът.


Докладът за концесията като поръчков


Най-голяма отговорност носят експертите в Междуведомствената работна група, създадена със заповед на премиера през 2014 г., която изготви "поръчков доклад и проекторешение на Министерския съвет за изменение на концесионния договор в полза на концесионера нарушител (прил. 2)", е мнението на коалицията. "Вместо да информират Министерския съвет за драстичните нарушения на концесионния договор, държавните експерти заблуждават от началото на 2015 г., че концесионният договор е неясен и това е довело до проблемите с концесията."
Задължения и нарушения.


За констатациите си еколозите се позовават на концесионния договор за ски зона Банско ( чл. 12, ал. 5), който изисква държавата да прекрати концесията при съществено неизпълнение на задълженията на концесионера.


Задължения и нарушения


Като едно от фундаменталните нарушения на задълженията на "Юлен" в периода от 2001 до 2016 г. коалицията определя увреждането на Пирин. Геодезично замерване на ски зоната, възложено от Министерство на околната среда и водите през 2010 г., разкрива, че концесионерът е застроил и съответно увредил 60% по-голяма площ от разрешената по концесионен договор (т.е. 158 ха вместо разрешените 99,55 ха).


Според справки на Министерството на околната среда и водите голяма част от ски съоръженията и обектите са изградени, без да са разрешени от екоминистерството – например лифта "Железен мост-Платото", ски пистите "Платото-север", "Стражите", "Шилигарник 2", ски пътищата до Банско, водохващанията и водоемите за изкуствен сняг по р. Бъндерица.


Противозаконното увреждане на защитени територии е престъпление, припомнят еколозите чл. 278в от Наказателния кодекс.


След 2004 г. "Юлен" изгражда десетки съоръжения, които не са предвидени в концесионния договор, нито в плана от 2001 г. на общината. Това са новите лифтовете "Железен мост-Платото", "Платото", "Тодорка", "Бъндеришка поляна-Коларски път", ски пистите "Платото-север", "Стражите", "Шилигарник 2", водоеми, ски пътища и други обекти. Лифтът "Железен мост-Платото" и ски-пистите "Стражите" и "Шилигарник 2" са изградени дори извън границите на концесията, което е отново нарушение на договора, довело до увреждане на националния парк и присвояване на територии извън концесията.


Задължение е концесионната площ да се използва в съответствие с екологичните изисквания за опазване на защитената територия, цитират договора еколозите и посочват, че с решение на Върховния административен съд от 2014 г. е отхвърлено искането на концесионера за получаване на екосертификата EMAS на Европейската комисия заради "наличието на доказателства за извършени от "Юлен" нарушения, установяващи трайна тенденция към неспазване на нормативната уредба по околна среда", както и неразрешени жалби срещу превишаване на концесионната площ и изключването на ски зоната от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО поради увреждане на уникалната природа.


Според подписания договор концесионерът няма право да прехвърля правата и задълженията си на трети лица, което по данни на Сметната палата е нарушено с прехвърлянето на правото на собственост върху обекти на концесията (лифтовете "Платото", "Чалин валог", "Тодорка" и др.) в полза на офшорната компания "Маренго трейдинг".


Екокоалицията цитира и одитния доклад на Сметната палата, според който концесионерът не  заплащал коректно предвидените в договора концесионни възнаграждения. За периода 2002 - 2011 г. концесионерът се е опитал да скрие изплащането на 562 494,44 лв. към концесионните възнаграждения, сочат изчисленията на Сметната палата, цитирани от еколозите.


Според договорките концесионерът трябва да запази преференциите за студенти, ученици и преподаватели при ползване на ски пистите и съоръжения. Ценоразписът на ски зона Банско показва според справка на природозащитниците, че за преподаватели няма никакви преференции, а за студентите те са занижени от близо 50% от цената на картите до по-малко от 10%.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#1:"zle_platen_trol"]Не подарявайте Пирин на " КОЙ" , подарете го на нас.[/quote]

  Това означава бе, че не трябва всеки нормален да се бори запазване на природата и спиране на захранването на КОЙ?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Пирин и Витоша могат да провалят правителството ако Б клекне на мераците на Ц..о !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  "Това решение на управляващите ще е сигурен знак, че законите в държавата не важат за олигарсите, които се крият зад офшорки, притежаващи концесионера "Юлен", и че държавата работи в тяхна полза,"...
  Метете ли Борисов, или замитате? То и един доклад чакахме днес, ма калашниците в Мола нещо изместиха темата към НСО и успелото да стане охранявана персона. Питам си...

 6. 6 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дундурук":

  Не, изобщо не означава това. Означава, че тези са толкова зелени, колкото аз и ти сме извънземни. И те обслужват интереси, само че скрити зад много красиви фрази и намерения.

 7. 7 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#1] от "zle_platen_trol":

  А за себе си бихте ли дали самооценка.
  Аз виждам показани нарушения и не спазени договори.Виждам от тези документи превишени права.Виждам опит да несе плати коректно към държавата дори и минимална сума.Виждам маскирано притежаване ,чрез офшорни компании.Виждам несъобразяване с нуждите на младото българско поколение и само печалбарство без огледно експлоатиране на природата.
  Кое не виждате вие???? -или кое не разбрахте ,че се прави от тези "незнайни" лица или офшорни фирми??

 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И други отворени писма има изпратени до институциите - гражданска Инициатива за справедливи цени на горивата - но у нас има определен кръг недосегаеми и над закона хора, а държавата работи за тях вместо за гражданите си. Но електоратът не ги схваща тези неща и на следващите избори пак ще гласува за този дето "мачка" лошите.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  То не само Пирин,вкл.Банско,Витоша,ами Рила,ами Странджа,ами Иракли,ами Камчия.....то край нямат апетитите на определени хора!

  Tony
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#7] от "!D !":


  [quote#7:"!D !"]Кое не виждате вие???? -или кое не разбрахте ,че се прави от тези "незнайни" лица или офшорни фирми??[/quote]

  Ами аз например виждам едни зелени, на които под носа може да застроят, например едно Пампорово, при това насред планината, а те не го виждат, защо не знам.
  Виждам и по ТВ ни показват как се сее, та ум да ти зайде, те не виждат.
  Виждам, че хижите станаха кръчми под прикритие, а те не го виждат.
  При това си давам сметка, че всяка колиба, да не говорим за строежи и сгради насред планината, пречат много повече на природата от лифтовете и пистите, защото изискват път до тях, генерират камари с отпадъци, включително всякакви течни миялни и перилни препарати, а те не ги виждат.
  Те са се хванали за лифт, като удавник за сламка, а аз не съм виждал поне там където съм бил ски курорт без развита лифтова мрежа.
  Та такива "странни" работи с нашите зелени, иначе съда и там който проверява документите, може да каже кой и доколко е прав, но хубаво ако са зелени, да си поотворят очите, че докато ни занимават с лифта на Банско, няКОЙ (ама друг, не същия) ще заравни и планините.

 11. 11 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "zle_platen_trol":

  И чий интереси обслужват в случая - на собствениците на друг ски-курорт, на австрийски или швейцарски поръчители? Има един концесионер, който е нарушавал нагло условията по договора, а сега още по-безцеремонно настоява да му бъде подарен нов договор с още по-добри условия, като забравим за случилото се. Държавата, законът, институциите са абдикирали, а ние твърдим, че хората, които искат справедливост са платени разбира се - зер пречат на големия инвеститор да си вземе това, което му се полага.

 12. 12 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#7] от "!D !":

  Очевадно е,че не сте ме разбрал(а) . Аз категорично съм ЗА запазване на природата, но също толкова категорично не смятам,че точно тези псевдо природозащитници могат да го направят. Доказателствата за злоупотребите на знайни и незнайни екоорганизации са десетки. Това е. Дано сега съм по-добре разбран.

 13. 13 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  Де да беше само лифтът. Имаш ли идея колко сгради и съоръжения е построил концесионерът незаконно? Защо не пробваш да направиш една колиба горе в планината, може и близо до някоя пистичка, че да ти е по-удобно да си караш зимната ваканция, та да видим как ще ти се размине на теб?

 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Ама чакайте сега..то да не мислите че всички олигарси са лоши.. Има и такива подкрепящи Герб по знайни..и най вече незнайни пътища..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Доста манипулативно е това обръщение все пак национален парк Пирин е държавна собственост и съответно всичко изградено там е държавно..За какво подаряване става въпрос при положение че ски зоната е 1% от целия парк?

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  Ма разбира се няма да го подарят на КОЙ! Ще го подарят на НЯКОГО!

 17. 17 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като гледам снимката и ми се ще да се метна на ските

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#13] от "gogo2011":


  [quote#13:"gogo2011"]Имаш ли идея колко сгради и съоръжения е построил концесионерът незаконно?[/quote]

  Аз не съм в защита на концесионера, ако е построил да си плати, да ги бутне и т.н., аз питам, как очите на зелените гледат само в една посока, все си мисля, че един истински "зелен", жалее за всяка тревичка и клонче, а не само съгласно списъка.

 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  дреме му на Бойчо екокоалиция...

  Бойчо е мутра. той разбира само от бой, т.е. от постоянни протести на Орлов мост, за да си събере партакешките и никога повече да не се появява на светло.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Не гледат само в една посока. Но около този случай се шуми най-много и с тези си действия те са трън в очите на определени хора. Така че никак не е случайно това, че искат обезличат действията им - били платени, защо не гледали и в друга посока, а там една патица видяхте ли как страда... Та, ако може да ходят на друго място - да не се пречкат на големите инвеститори.
  Ако ти откраднеш и те вкарат в затвора, ще се защитиш като твърдиш, че и други го правят, а тях не ги закачат ли?

 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  [quote#18:"tsvetko_51"]Аз не съм в защита на концесионера, ако е построил да си плати, да ги бутне и т.н., аз питам, как очите на зелените гледат само в една посока, все си мисля, че един истински "зелен", жалее за всяка тревичка и клонче, а не само съгласно списъка. [/quote]
  абе кат си толко отворен я отиди след около 1 месец на
  мальовица да видиш само подсичането на 10на метра от склона
  на стената как е ерозирал всичко. ти виждал ли си писта томба
  през лятото. ако не отиди и виж за какъв лунен пейзаж става дума.
  тея безнаказани мафиоти от юлен си плащат
  данък спокойствие както и данък може ли да направим
  двайсе лифта от помагалски и да ни подарят десет. цеко
  го брига за природата колкото и цацаров закона.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  Само Пирин и Витоша са национални паркове ,а Пирин е под защитата на ЮНЕСКО. Сега да не ме питаш кой е Юнеско.

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "узаконява незаконното"
  Като чета този безумен израз и се питам за какво служат законите.
  Подкрепям писмото на екокоалицията.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  "Според справки на Министерството на околната среда и водите голяма част от ски съоръженията и обектите са изградени, без да са разрешени от екоминистерството."
  След като е установено,какво прави по въпроса МОСВ.Прави всичко възможно да ги узакони ли?

 25. 25 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 673 Неутрално
 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Боже, боже, намерили на кого да се оплачат! Горките! Ама не се кахърете. Той господ си знае работата. Още малко като се повишат температурите и ски-пистите ще изчезнат, а Банско ще се превърне в град-призрак, за ужас, назидание, но и за поука на всички пишман-бизнесмени. Тук при нас вече в Царево има цели квартали-призраци. Строени и недостроени, стърчат ката тези в разрушените сирийски градове.

 27. 27 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#13:"gogo2011"]Имаш ли идея колко сгради и съоръжения е построил концесионерът незаконно?[/quote]

  Колко?
  До коментар [#13] от "gogo2011":

 28. 28 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ей ти да четеш ако искаш. При това към днешна дата има развитие - разбирай разрастване.
  http://forthenature.org/cases/35

 29. 29 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 607 Неутрално

  ето ти го нагледно - статията изброява редица нарушения на редица закони извършени от концесионер който ползва държавна територия за смешни пари - обаче редица коментиращи се правят че не са прочели какво пише в статията, обаче са адски "светнати" кой природозащитник от кой е платен, кой е природозащитник и кой е зелен, кой отговаря за сечите в родопите и т.н. и т.н.

  винаги съм казвал - не е проблема че има мафия в България - проблема е че поне половината българи работят за нея - къде от интерес, къде от чиста глупост ! когато тези интересчии, псевдо тарикати или просто глупаци престанат да работят за мафията тя ще изчезне и всички гореизброени няма да трябва да ходят да слугуват в чужбина защото ще изкарват същите пари и тук...

 30. 30 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  МОСВ отдавна прави всичко възможно да ги узакони, но нарушенията са толкова драстични че няма как да стане ... затова си делегираха задълженията на "експертна" комисия и сега на този "съвет" с политическо решение!

 31. 31 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 880 Неутрално

  " концесионерът е застроил и съответно увредил 60% по-голяма площ от разрешената по концесионен договор"
  Аде бе,Буда...буда ли си, будала ли си... Празнословецо! Дайствай. Ама той "действането" не е като плямпането,нали?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Не точно на КОЙ ,но на Цеко Минев,който е съпоставимо противен и нагъл

 33. 33 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Имам повече доверие на Цеко Минев отколкото на "За да остане природа в България"

 34. 34 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Банско е върха на наглостта на мафията. Протестите трябва да са обаче за престъпленията срещу природата във всеки един от курортите!

 35. 35 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 850 Любопитно

  И все пак КОГА Е ПРОТЕСТТА?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK