Окончателно: Къмпингуването и паркирането на плажа ще е незаконно, нощуването – не (допълнена)

Карадере

© Надежда Чипева

КарадереДивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие вече е забранено, а нарушителите ще бъде санкционирани с високи глоби. Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на извънредното заседание в сряда.


Глобите за погазване на закона от физически лица варират от 1 000 до 10 000 лв.


Отпадна само неясното предложение пренощуването на плажа да бъде незаконно. Министерството на туризма тепърва ще дефинира какво се крие зад понятието "къмпингуване" с нови законодателни промени.
Отпадането на забраната за пренощуавне стана по предложение на Костадин Марков от Реформаторския блок. Аргументът му беше, че няма как да се дефинира точно "пренощуване" и може да се стигне до злоупотреби, ако се обърка с "придремването на шезлонг след една ракия", както можело да се случи например на него и колегата му депутата Михаил Миков.


В подобен дух се изказа и Валери Симеонов от Патриотичния фронт, който изрази опасения, че заради тази забрана може да се забрани и "Юлската сутрин" (Джулай морнинг, бел.ред.), която по думите му е израз на свободния дух и бунтарството на младите хора. Другият мотив, изтъкнат в пленарна зала от Симеонов беше, "да не посягаме на шанса на малките общини да повишат демографския си принос."


Къмпингуването като окупиране на плажа


Спорната точка срещу къмпингуването беше одобрена, въпреки възраженията, изложени в пленарна зала и на фона на паралелен протест пред сградата на Народното събрание на граждани и представители на сдруженията в защита на Корал, Карадере и Иракли, които настояват за регламентиране на къмпингуването вместо пълната му забрана, както и за забрана на строителството зад плажа в т.нар. зона Б.


"В противен случай подменяме добрите намерения за опазването на плажовете с подарък на едни девствени плажове на инвеститорите, които ще построят зад тях своите хотели," обясниха протестиращите.


Не на това мнение бяха вносителите, начело с Найден Зеленогорски, който обясни и в пленарна зала и пред журналисти, че не е редно къмпингарите да окупират с месеци държавната собственост каквито са плажовете. По думите му подобна забрана има навсякъде в Европа и е редно и ние да спазваме европейските закони.


"Забрана в интерес на олигарси"


Срещу забраната в зала се изказа независимият депутат Велизар Енчев като я определи като абсурд, противоречащ на конституционни права. По думите му, това е опит да се атакуват именно будните граждани и сдруженията, които контролират на място и сезират институциите при опити за незаконно строителство. Енчев настоя – ако влезе в сила подобна забрана за къмпингуване, да се забранят също и хотелите на 100 м от плажната ивица, както и да се премахнат незаконните строежи по Черноморието.


"Тези поправки са в интерес на олигарси, които имат хотели и собственост по плажовете и будните граждани им пречат на частните интереси," изтъкна той и попита риторично: "Искате да накарате бедните и младите да си стоят вкъщи, а богатите да си строят хотели по плажа необезпокоявани?!"


Като "див популизъм" определи забраната и Димитър Байрактаров, който предложи гласуването на точката да бъде отложено, но това не беше прието.


Зеленогорски с нови поправки за къмпингуването, но в друг закон


Нови предложения за поправки в друг закон тепърва ще се пишат и внасят в парламента, за да дефинират как и къде да може да се къмпингува.


Това стана ясно от заявка на Найден Зеленогорски по време на среща с представители на протестиращите малко преди да бъде гласувана забраната. Той обеща, че до 1 месец от Реформаторксия блок ще внесат в парламента нови предложения за облекчаване на режима за създаване на къмпинги. Проектът ще бъде за промяна на Закона за устройство на територията. По думите му ще има и възможност за лесно създаване на къмпинг, осигуряващ минималния условия, подобни на дивите.


"Дивото къмпингуване и паркирането на плажа обаче се забранява, трябва да спазваме европейските закони," повтори Зеленогорски и по време на среща в парламента с представители на протестиращите малко преди гласуването на тази точка. От гражданските сдружения от своя страна за пореден път обясниха на депутатите, че също искат правила и регулиране на къмпингуването, но пълната забрана е конфликтна, против конституционното право на свободно придвижване.


Понятието "къмпингуване" предстои да се разширява законово


Предстои нова законодателна промяна, с която да се разшири понятието "къмпингуване", обясни и министърът на туризма Николина Ангелкова. Целта била максимално да се ограничи безразборното поставяне на палатки, чували и каравани по плажа.


"Това е само първата стъпка. Къмпингуването е определено в Закона за туризма в новата наредба, която влезе в сила за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Ние сме определили изискванията за къмпингите да имат две, три звезди, да имат достъпност, да имат ток и вода осигурени. Бих искала да ви уверя, че предстоящият летен сезон ще бъде гарантиран", каза тя.


На срещата "депутати-протестиращи" Орлин Конов от "Да запазим Корал" призова министъра и депутатите да дадат възможност за развитие на различни видове туризъм в България и напомни, че много хора търсят много по-различни преживявания от алкохолния тип туризъм на Слънчев бряг, искат да отидат например през нощта на див плаж и да видят как костенурките снасят яйцата си. Зеленогорски го контрира, че забраната за къмпингуване цели именно да позовли на костенурките да снасят яйцата си необозпокоявани.


"Не може да налагаме двоен аршин. Щом искате да опазваме плажовете, ще трябва да ги опазим и от боклуците, паркирането и караваните на къмпингуващите," репликира ги министърът на туризма Николина Ангелкова. "Няма по чисти плажове от Корал, Карадере и Иралки, парвим и сезонни почиствания преди и след летния сезон, спазваме и свои правила за опазване на плажа и гората," отговориха й представителите на сдруженията в защита на тези плажове.


Корал, Карадере и Иракли – диви по закон


Народните представители решиха окончателно плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия там. Те минават под дефиницията на нов вид плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност и обществени мероприятия".


Предложенията за поправките в закона (изготвен от Министерски съвет) бяха внесени между първо и второ четене от председателя на комисията Найден Зеленогорски и група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок преди седмица. По-рано от гражданската квота вкараха идентичен проект със същите предложения за защита на Иракли, Карадере и Корал, но без забраната за къмпингуването, нощуването и паркирането в зона А извън определените за това места.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK