Окончателно: Къмпингуването и паркирането на плажа ще е незаконно, нощуването – не (допълнена)

Карадере

© Надежда Чипева

КарадереДивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие вече е забранено, а нарушителите ще бъде санкционирани с високи глоби. Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на извънредното заседание в сряда.


Глобите за погазване на закона от физически лица варират от 1 000 до 10 000 лв.


Отпадна само неясното предложение пренощуването на плажа да бъде незаконно. Министерството на туризма тепърва ще дефинира какво се крие зад понятието "къмпингуване" с нови законодателни промени.
Отпадането на забраната за пренощуавне стана по предложение на Костадин Марков от Реформаторския блок. Аргументът му беше, че няма как да се дефинира точно "пренощуване" и може да се стигне до злоупотреби, ако се обърка с "придремването на шезлонг след една ракия", както можело да се случи например на него и колегата му депутата Михаил Миков.


В подобен дух се изказа и Валери Симеонов от Патриотичния фронт, който изрази опасения, че заради тази забрана може да се забрани и "Юлската сутрин" (Джулай морнинг, бел.ред.), която по думите му е израз на свободния дух и бунтарството на младите хора. Другият мотив, изтъкнат в пленарна зала от Симеонов беше, "да не посягаме на шанса на малките общини да повишат демографския си принос."


Къмпингуването като окупиране на плажа


Спорната точка срещу къмпингуването беше одобрена, въпреки възраженията, изложени в пленарна зала и на фона на паралелен протест пред сградата на Народното събрание на граждани и представители на сдруженията в защита на Корал, Карадере и Иракли, които настояват за регламентиране на къмпингуването вместо пълната му забрана, както и за забрана на строителството зад плажа в т.нар. зона Б.


"В противен случай подменяме добрите намерения за опазването на плажовете с подарък на едни девствени плажове на инвеститорите, които ще построят зад тях своите хотели," обясниха протестиращите.


Не на това мнение бяха вносителите, начело с Найден Зеленогорски, който обясни и в пленарна зала и пред журналисти, че не е редно къмпингарите да окупират с месеци държавната собственост каквито са плажовете. По думите му подобна забрана има навсякъде в Европа и е редно и ние да спазваме европейските закони.


"Забрана в интерес на олигарси"


Срещу забраната в зала се изказа независимият депутат Велизар Енчев като я определи като абсурд, противоречащ на конституционни права. По думите му, това е опит да се атакуват именно будните граждани и сдруженията, които контролират на място и сезират институциите при опити за незаконно строителство. Енчев настоя – ако влезе в сила подобна забрана за къмпингуване, да се забранят също и хотелите на 100 м от плажната ивица, както и да се премахнат незаконните строежи по Черноморието.


"Тези поправки са в интерес на олигарси, които имат хотели и собственост по плажовете и будните граждани им пречат на частните интереси," изтъкна той и попита риторично: "Искате да накарате бедните и младите да си стоят вкъщи, а богатите да си строят хотели по плажа необезпокоявани?!"


Като "див популизъм" определи забраната и Димитър Байрактаров, който предложи гласуването на точката да бъде отложено, но това не беше прието.


Зеленогорски с нови поправки за къмпингуването, но в друг закон


Нови предложения за поправки в друг закон тепърва ще се пишат и внасят в парламента, за да дефинират как и къде да може да се къмпингува.


Това стана ясно от заявка на Найден Зеленогорски по време на среща с представители на протестиращите малко преди да бъде гласувана забраната. Той обеща, че до 1 месец от Реформаторксия блок ще внесат в парламента нови предложения за облекчаване на режима за създаване на къмпинги. Проектът ще бъде за промяна на Закона за устройство на територията. По думите му ще има и възможност за лесно създаване на къмпинг, осигуряващ минималния условия, подобни на дивите.


"Дивото къмпингуване и паркирането на плажа обаче се забранява, трябва да спазваме европейските закони," повтори Зеленогорски и по време на среща в парламента с представители на протестиращите малко преди гласуването на тази точка. От гражданските сдружения от своя страна за пореден път обясниха на депутатите, че също искат правила и регулиране на къмпингуването, но пълната забрана е конфликтна, против конституционното право на свободно придвижване.


Понятието "къмпингуване" предстои да се разширява законово


Предстои нова законодателна промяна, с която да се разшири понятието "къмпингуване", обясни и министърът на туризма Николина Ангелкова. Целта била максимално да се ограничи безразборното поставяне на палатки, чували и каравани по плажа.


"Това е само първата стъпка. Къмпингуването е определено в Закона за туризма в новата наредба, която влезе в сила за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Ние сме определили изискванията за къмпингите да имат две, три звезди, да имат достъпност, да имат ток и вода осигурени. Бих искала да ви уверя, че предстоящият летен сезон ще бъде гарантиран", каза тя.


На срещата "депутати-протестиращи" Орлин Конов от "Да запазим Корал" призова министъра и депутатите да дадат възможност за развитие на различни видове туризъм в България и напомни, че много хора търсят много по-различни преживявания от алкохолния тип туризъм на Слънчев бряг, искат да отидат например през нощта на див плаж и да видят как костенурките снасят яйцата си. Зеленогорски го контрира, че забраната за къмпингуване цели именно да позовли на костенурките да снасят яйцата си необозпокоявани.


"Не може да налагаме двоен аршин. Щом искате да опазваме плажовете, ще трябва да ги опазим и от боклуците, паркирането и караваните на къмпингуващите," репликира ги министърът на туризма Николина Ангелкова. "Няма по чисти плажове от Корал, Карадере и Иралки, парвим и сезонни почиствания преди и след летния сезон, спазваме и свои правила за опазване на плажа и гората," отговориха й представителите на сдруженията в защита на тези плажове.


Корал, Карадере и Иракли – диви по закон


Народните представители решиха окончателно плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия там. Те минават под дефиницията на нов вид плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност и обществени мероприятия".


Предложенията за поправките в закона (изготвен от Министерски съвет) бяха внесени между първо и второ четене от председателя на комисията Найден Зеленогорски и група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок преди седмица. По-рано от гражданската квота вкараха идентичен проект със същите предложения за защита на Иракли, Карадере и Корал, но без забраната за къмпингуването, нощуването и паркирането в зона А извън определените за това места.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на volgin
  volgin
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Поредното" изумително" решение на парламента.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Сега трябва да забраните и строителството на 100м от плажа.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Весело

  Живот и здраве ще обиколя плажовете около Варна и ще ви докладвам със снимки.

  [email protected]
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Спането - разрешено, къмпингуването - не! Спането в палатка какво е?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  Значи, доколкото разбирам идеята на депутатите, разрешено е да се е*e под звездите, но опънеш ли палатка те опъват с жестоки глоби
  Сега да видим как ще се спазва закона.
  Но пък има и нещо хубаво в това. Ще заприличаме на Сен Тропе и остава само да видим кой ще играе ролята на Луи Дьо Фюнес

 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Гледам закона. Някой може ли да ми обясни какво е "къмпингуване" по смисъла на закона и какво е "пренощуване".

  Това е определението за къмпинг по смисъла на закона за туризма:
  ""Къмпинг" е охраняван терен със съответната инфраструктура и с необходимите условия за пребиваване на туристи със собствена или наета палатка или каравана, както и за паркиране на автомобили и предлагане на туристически услуги. На територията на къмпинга може да се разполагат бунгала, каравани (временно стационарно подвижно (колесно) място за настаняване без задължително изискване за кухненски бокс и санитарен възел), други места за настаняване, хранене и търговия."

  Имайки предвид горното определение може ли някой да изведе що е то "диво къмпингуване" и каква е разликата му с "пренощуване".

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 530 Гневно

  Малоумни законодатели!
  Не можаха да бетонират последните девствени плажове и решиха да ги забранят и за нас!

 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  [quote#4:"lz2"]Спането - разрешено, къмпингуването - не! Спането в палатка какво е? [/quote]

  Не спането - пренощуването щото има разлика ако съм се опънал на плажа посред бял ден и си спинкам с това да опъна спален чувал вечерта и да спинкам в чувала (без палатка). Това според мен вероятно ще е "пренощуване" по смисъла на закона.

  Опънеш ли палатка или устроиш ли каквато и да е друга сравнително стабилна структура вече може би отиваш към къмпингуване. Караваната също следва да е къмпингуване вероятно .. знам ли ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Сега остана МРРБ да даде картите с дюните, че да видим от къде ще мерят 100-те метра.
  А! Забравих, ако ги покажат ще спрат далаверата със заменките.

 10. 10 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Значи на 100 метра от плажа може да се спи само в хотел, но не и на палатка?
  Що за наглост?!?

 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#7] от "гарата":

  Е .. все пак са уточнили, че горното е забранено "на 100 м от плажа". Не е като да ти е абсолютно забранено. отиваш на 200 м и си готов.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Положението е полу-бременно.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 13 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Депутатите решиха основния проблем на България, а излятият бетон на плажовете, изливането на отпадни води директно в морето и мутрите, държащи шезлонги и чадъри, остават, защото са "заварено положение".

  Сега остава да видим къде можем законно да къмпингуваме, защото не съм сигурен, че има такива къмпинги, които отговарят на изискванията. Въобще, какво е определението за къмпингуване?

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 14. 14 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 587 Неутрално

  има някаква логика, но само ако с гласуването на този текст се регламентира и какво и къде правят хората които искат да летуват на палатки ... иначе прилича на лобистки натиск за унищожаването на една много разпространена форма на туризъм! нали лобистите не си представят че къмпингуващите на които бъде забранено това ще отидат в бетонните гета които наричат хотели и хотелски комплекси - няма да стане - просто ще отидат да си дават парите в Гърция и Турция както вече правят около 1,5-2 млн. българи

 15. 15 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#5] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Е тъкмо ще има романтика!

  На много места е така и просто да преноюуваш със спалния чувал без да палиш огън е разрешено.

  За къмпингуващите си трябват специално регулирани зони, за да не правят всеки плаж на къмпинг, т.е. да има къде да се осъществява романтиката...

 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Чаршафче може, дюшече може, палатка не.
  Романтика и звезди.
  Да бяхте първом посочили разрешените зони, после забраните.
  Инак бетон ти роден наш най-може, ама го не щем.
  Здравей Гърция!

 17. 17 Профил на kerkenez1
  kerkenez1
  Рейтинг: Неутрално

  Скоро ше има побоища по плажовете...

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  [quote#8:"bludniq_sin"]Опънеш ли палатка [/quote]

  Бе не знам. Аз имам чудесна палатка за плаж, чиято работа е да пази от слънце и вятър, вместо чадър. Да не се обърка някой гений и да реши, че къмпингувам на плажа, че на тия акълът им не е много...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Весело

  Значи сега на палатката ще й викам "спален чувал", в който "пренощувам", а не "къмпингувам диво".

  По-интересно ми е друго - как ще забранят да се паркира на под 100 м. от плажа по ЦЯЛОТО черноморие, ако съм паркирал до хотел на първа линия, чийто паркинг е на такова разстояние?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 20. 20 Профил на stoletov
  stoletov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази новина не ми се струва съвсем подходяща за рубриката "ЗЕЛЕН"...

 21. 21 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поредна победа на мафията над нормалните млади хора в България. Колко ли от изгонените от малкото останали нормални места по нашето море ще поемат след края на лятото към летището?
  Ходил съм на Карадере и мога да твърдя, че плажът беше прекрасно поддържан от самите летуващи там. Сигурно този факт би бил изненада за мнозина боковисти, но дори в България има хора, които са склонни сами да поддържат средата си, за да не живеят в л@ѝн@. Сигурно ще се изнаненадат, когато след 2-3 години мутрите бетонират поляната и гората и о$ер@т плажа и морето.
  Едно е сигурно - причините за тази мярка съвсем не са загриженост за състоянието на плажовете.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 22. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 923 Весело

  [quote#1:"volgin"]Поредното" изумително" решение на парламента. [/quote]
  -Нявга, още на т.н. Кръгла маса, а после във ВНС, седесарите настояха да има постоянноработещо НС. Прие се това в Конституцията и затова днес НС-то, ако няма друга работа само си я създава, за да работи ,,постоянно''. И като няма други въпроси за решаване, създават комисии или обсъждат те такива проблеми: кой да спи, кой да не спи на плажа и кой да плаща/ кой да не плаща на хотели и частни квартири.

 23. 23 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Тези пак направиха непонятен Закон: можеш да спиш на плажа на открито - добре, ама да не правят бивак. Защото бивака не е къмпинг, нали? И да паркирам на 100м от плажа? Бе тия акъл имат ли?
  И защо да няма къмпингуване и паркиране до 100м от плажа? Явно до 100м е запазена територия за едни момчета?
  Дивото къмпингуване трябва да е забранено! Без обяснения.
  Другото е преливане от пусто във празно и повод да не си гледаш работата.
  И как само се мъчат да ни набутат във бетоните на Мутробряг. Няма да стане вашата, некадърници. Ей къде е Гърция - миналата година имаше и СС регистрация на плажа.

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 923 Весело

  [quote#20:"stoletov"]Тази новина не ми се струва съвсем подходяща за рубриката "ЗЕЛЕН"... [/quote]
  -Искаш да има и рубрика ,,ПЯСЪЧЕН'', ли?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Народа одобрява с 60% решенията на ПП ГЕРП

 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Любопитно

  Абе да попитам нещо сериозно. Наистина не съм в час. За това "диво къмпингуване" плащаше ли се нещо до момента на някой?

 28. 28 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  В Слънчев бряг, кога ще премахнете хотела на Георги Илиев, намира се на 15 метра от вълните! Депутати как са майките ви?

 29. 29 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 426 Гневно

  Страхотно решение, Парламент! Изгонихте неандерталците, сега цяла България ще се юрне по Бей Палас Ризорт Стар на Буцата, Кути, Гъза и Пържолата да туристува КАКТО ТРЯБВА.

 30. 30 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 881 Весело

  А ако само си лежа на плажа нощем, но съм буден, това брои ли се?

 31. 31 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  я да видим, как ли ще се ходи с колата до Рапонги във Варна да речем? че то паркинга там си е на едни 5 метра от плажа...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 32. 32 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много колеги анализират закона и разсъждават по темата кой какво има право да прави и какво не. Истината е, че този закон ще легитимира 1-2 акции от страна на милицията през това лято, които едва ли ще са го чели внимателно преди това, за да занят кой какво има право да прави, но ще имат ясни инструкции да изритат всеки, който не е с вид на чалгаджия и тъпанар. И така - първо от плажа, и полека-лека - от страната.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 33. 33 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 262 Весело

  Дивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие вече е забранено
  +++

  но на 101 м може. макар и фуражките не могат ни да броят, ни да мислят до 10, носете рулетки със сбе си.

 34. 34 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#19] от "Mark Twain":

  Мъдрият законодател и още по-мъдрият избирател нямат отговор на тоя въпрос.

 35. 35 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#27] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  На кого и за какво да плащат, колега? Чии са слънцето, пясъкът, морето? Братът на Серьожата или който там урод застрои мястото след година-две на кого ще плаща? Не на теб и мен, бъди сигурен.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 36. 36 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 479 Любопитно

  а "плаж" включва ли пясъка? в смисъл, от къде започват да мерят тези 100 метра, от водата или от края на пясъка или ... от къде? нищо не разбирам.

 37. 37 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Любопитно

  [quote#35:"Филанкишията"]На кого и за какво да плащат, колега? Чии са слънцето, пясъкът, морето? [/quote]

  Е, концесионер за такъв тип плажове няма ли? Или до момента всичко си е било комунизъм, свобода и демокрация?

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Весело

  [quote#0:"В. Симеонов"]"да не посягаме на шанса на малките общини да повишат демографския си принос."[/quote]
  А този бисер на Валери Симеонов навярно ще остане вечно в паметта на поколенията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#33] от "От отвъдното, тук Др. Иваноф!":

  Дивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие вече е забранено
  +++
  Иванофф..така де, сложих ти ено +-че и даже сега ти слагам още сто виртуални таквиз, ама ша та замола нещо. Махни до тоя ник, че ма побиват тръпки ве...бррр.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Весело

  Страхотно!
  Айде сега да видим какъв "ангелковски" регламент ще се люпи и колко време ?
  Любопитно ще е да видим как точно в ПУП ще се творят едни чудеса.
  Щото то си е у друго ведомство, нали така?!
  И здравей "преносима" конструкция....

 41. 41 Профил на id
  id
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Е**л съм ти черноморието...

 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1602 Гневно

  Много удобно решение за местните дерибеи. Ще могат да гонят истински къмпингуващите - тези, които не оставят боклук след себе си използвайки разтегливите текстове. А най-вероятно ще осе*ат (застроят) трите плажа, започвайки с незаконни строежи и с удобното бездействие на властите. Справка бившият къмпинг Оазис.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  [quote#37:"Фьодор Венедиктович Езерский"]Или до момента всичко си е било комунизъм, свобода и демокрация? [/quote]
  И като как реши, че тези три думи могат да бъдат сложени на едно място?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 366 Весело

  А, само да попитам, "къмпингуване" или "пренощуване" до хотела на Жорето Илиев, може ли? Или Боце не позволява да се нарушава "бизнес-модела" на колегите му, ако и да са вече преселили се във вечните мутренски полета!?! За сведение на РДНСК-Бургас и ДНСК-София, хотела се казва Дюн, намира се на 10 метра от водата, по средата на плажа в Слънчев бряг...това...само за сведение.

  И, като познавам манталитета на къмпингарите(няколко приятели имам такива), много съм любопитен, да видя този закон-посмешище в действие!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 45. 45 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Частта за дивото къмпингуване е добра, защото с очите си виждам абсолютно всяка година, в какво окаяно състояние оставят Иракли и Корал, така наречените загрижени за природата зелени. Разбира се, за да отговаря на стандартите на българския парламент, в закона трябваше да има мощна издънка. В случая тя е с паркирането. Купища паркинги има и във Варна, и в Бургас, и в Созопол, и изобщо във всеки морски град, които са досами плажа, отделно от това има много места, където шосето минава покрай самия плаж и е единственото възможно място за паркиране. Пълна глупост, но все пак става въпрос за български " законотворци " .

 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Напълно ги подкрепям. Аман от гратисчии, все гледат да минат, ако може без да платят.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Раздвоен съм, от една страна крайбрежната алея във Варна най-накрая ще стане пешеходна. От друга като отида на палатка, някой служител от община Бяла може да ми напише акт.

 48. 48 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  с някакви страшни глупости се занимават
  в парламента.
  виновни са им хората в непрекъснато движение.
  къде ви е закона за черноморското крайбержие
  или за културното наследство.
  отделихте три кила време за абсолютно
  безмислени констатации, че слунцето изгрява пак
  от там откъдето и вчера.
  добро утро.
  а на жоро илиев хотела дюн на два метра от морето кога ще махнете бе
  ало милка гечева и ДНСК.

 49. 49 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  мдам .. ся ще трябва една допълнителна наредба и изчерпателно да поразсъждават върху възможностите щото иначе ще.се.гло.бя.ва.меее

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#27] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Разбира се, че не се плаща. Смятай, като опънат две палатки, десет човека къде ходят по малка и голяма нужда!!
  И ако се задържат една седмица? Боклуците, фасовете...

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Сума хотели има,които са на първа линия и паркингите им са на 10-20-30-40 метра от плажа...Кво щи прайм ся??
  А как ще ходя на Дюни,примерно на плаж,като от едната страна на пътя е плажа,а от другата страна е езерото?Или да паркирам в езерото при чаплите?

 52. 52 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  [quote#43:"Храбър"]И като как реши, че тези три думи могат да бъдат сложени на едно място?[/quote]

  Браво бе, трябва ли да ти обяснявам? Свободата и демокрацията са скъпи удоволствия. Като евроатлантик не си ли чел "Срещи с Буров"? Много добре си го е обяснил човека. Да не цитирам тук, че Моди ще ме изтрие заради политически некоректни цитати

 53. 53 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#50] от "hope":

  нещо не ги разбираш ти тея неща.
  общувай с природата по-често.

 54. 54 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#8] от "bludniq_sin":

  Ами ако паркирам колата наблизо и заспа в нея на предната седалка? Това какво се води?

 55. 55 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Весело

  както беше казал преди един колега тука във форума-досега само ролетка не бях си носил,като ходя на плаж...

 56. 56 Профил на matanza
  matanza
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#45] от "zle_platen_trol":

  Те не казват ли, че е "забранено извън регламентираните за това места"? Един вид законните паркинги са си законни паркинги...Рапонги и Несебър няма проблем, ама ми е интересно на Кранево да речем в ония нерегламентирани паркинги в нивата до плажа...Сега ще се нароят едни законни паркинги, дето вероятно и ще таксуват разни неща...И на Силистар ми е много любопитно това регламентиран паркинг ли ще е, що ли...

 57. 57 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#14] от "dun":

  Аз бих отишъл в Хърватска, но всеки си има вкус.

 58. 58 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#54] от "a4kataaa":

  Много разсъждавате върху закона бе, хора. Нали знаете, че на чичо милиционер не му е там силата? Който не кефи местните дерибеи, ще пътова, пък после ако ще да се жалва на арменския поп. Това е положението в държавата на мафията.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 59. 59 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#56] от "matanza":

  Добре, в градовете ще се реши проблема по този начин, но извън населените места ще е уникален цирк. Всъщност ще има комедиен елемент. Запотено ченге, спори със зачервен плажуващ на няколко бири, това сто метра ли са или деветдесет и пет. Забавно ще е.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Правилата са ,за да се спазват.

 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  Не вярвам да има стриктен контрол на тези правила!

 62. 62 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 305 Весело

  До коментар [#30] от "neznaiko.bg":

  Не се брои, ако не сте двама с младо гадже в един спален чувал!

 63. 63 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#54] от "a4kataaa":

  паркирането и то трябва да е на разстояние над 100 м.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 64. 64 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Другият мотив, изтъкнат в пленарна зала от Симеонов беше, че "да не посягаме на шанса на малките общини да повишат демографския си принос."

  Смятай какви хора има в парламента. Плоди ли се добитъка, Симеонов, плоди ли се ??

 65. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#2] от "hodounski":

  +++++++++++++++++++++++++
  Да,ама не - както казваше Петко Бочаров.Човешката алчност край няма................!

 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#60] от "Роси":

  На теория е така,но реалността у нас е много по-различна!

 67. 67 Профил на pompastic
  pompastic
  Рейтинг: 214 Гневно

  Найден ЗелекУрски - подлога си! Какво ти обещаха?

 68. 68 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Браво, най-накрая НС да свърши нещо полезно и почти по Европейски! НЯМА ВЕЧЕ ПОНЯТИЯ като "ДИВИ ПЛАЖОВЕ" и ДИВО КЪМПИНГУВАНЕ"! За неуките и/или хипарите, да поясня: в ЕС дефиницията е "Camping or staying overnight is prohibited. No portable barbeques or open fires; ...etc." и се отнася за в паркиране, къмпингуване и пренощуване в/у публична държавна собственост като: плажове, улици, паркове, паркинги, гори и т.н. С две думи, можеш да опънеш палатка или спреш с каравана САМО със съгласие на частен собственик или да си платиш в къмпинг, каравана-парк или ТИР паркинг. Точка! Започваме яки гонки и преследване катунарите през лятото....ЗАКОННО! )))

 69. 69 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Капиталистите от ГЕРБ и Реформаторски блок въвеждат цена за свободно къмпингуване на морето от 10 000лв/ден/палатка smile emoticon ........ Бойко каза: " Как може туристите в 5* звездните хотели да си плащат по 150лв. на вечер а тия дето ми спят под стотици.... милиарди звезди, да не плащат една стотинка.... Е тва го нема никъде по света... Ще плащат......... Очаквам да реализираме около 500мл. приходи, които веднага ще пренасочим към замразената магистрала Хемус, изпълнявана от другарските ни фирми Водстрой-на Делянчо и ДжиПиГруп-на Валентинчо.... Това е Капитализма... Щом ползваш нещо, ще плащаш...Това сме капиталистите.... Който иска някакви не материални, Духовни и Културни ценности, да ходи при Социалистите. И за да не бъда голословен, и да ме обвинят в лъжи, веднага ще дам няколко конкретни примери. Още утре съм Заръчал на Горанов да бъде прекратено финансирането на всики Театри в България. Щом не печелят Пари, изчезват. това е реалността. Музикалният и още няколоко Театърчета се закриват веднага поради натрупани дългове. За съжеление има няколко- Народния и ...... нещо започващи със С...., забравих им имената, които ще ИЗКРЕТАТ още една година, но след това и те ще изчезнат. Следваща стъпка Българска Академия на Науките. Нещо неможем да се разбарем с тези хора-Академици, Професори,Доктори. Ушким говорим на един език - Български, а всеки път когато отида в БАН, нищо не им разбирам. Много пъти съм казвал и пак ще повторя: Аз съм свикнл да давам пари за нещо релано, нещо което може да го видиш и пипнеш -Магистрала, Завод,Път.. А от БАН какво излиза.... НИЩО. Закрива се... До 10-15г. ще успеем да прокараме изцяло нашата политика за развитие на България. 10-15г. са технологичното време за което ще ИЗЧЕЗНЕ старото поколение от Интелектуалци, Философи, Културни дейци, Професори, Академици и т.н. които в момента много ни пречат и спъват. Благодяря ви, за доверието което ни гласувахте и се надяваме, че сме оправдали, а и даже надминали Вашите очаквания.. " Майтап, майтап, ама добре че е Майтапа та да си кажем Истината smile emoticon +) http://legalworld.bg/50826.zabraniavat-sys-zakon-da-se-spi-na-plaja.html

 70. 70 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Спане на плажа - само в бетонна палатка, иначе е "диво"

 71. 71 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 253 Гневно

  То не че досега не беше формално забранено, ама дай да направим поредния неработещ закон... Тъпото е, че сега някакви мутри пак могат да почнат да се изживяват в ролята на контролни органи..

 72. 72 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И на мен ми се иска да си разпъна палатката до "Бъбрека", но не може. Щом е защитена местност, трябва да се пази.

  ATX
 73. 73 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#11] от "bludniq_sin":

  Не - отиваш на 101м и им гледаш сеира на проверяващи ли там или каквито са.Само трябва хубаво да си ги измерил, но съм сигурен, че ще има и такива зевзеци.

 74. 74 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#50] от "hope":

  копаят дупка и я ползват цял сезон. Накрая я зариват. Всеки ден чинно всичко се почиства. Боклуци оставят само глупаците, които за съжаление са много повече от останалите. Аз лично всяко лято обикалям като гламав Ропотамо и го почиствам. Когато видя някой да зарязва боклуци правя забележка. За забодени в пясъка фасове направо побеснявам, макар, че и аз съм пушач. Та така, има хора и хора! Лошото е, че всичко се обърна и в момента точно тъпаците контролират всичко. За това и маса народ хвана пътя из чужбина!

 75. 75 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До коментар [#73] от "chinaski":

  дам. колкото и хубаво да си ги измерил 101 м си е на ръба и все ще се окажеш с 10 санта вътре.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 76. 76 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Радвам се, че разумът е надделял и заспиването на плажа няма да се наказва. Всъщност нощуването на плажа е много готино преживяване - спален чувал, нещо срещу комари и на другия ден продължаваш на друго място...

  Никога не съм го правил, защото имам вила край морето, но ми звучи страхотно.
  А опъването на палатки на плажа е гадно, добре че са го забранили. Нека обаче определят места за тая цел, с минимално заплащане за поддръжка, защото наистина много хора харесват тоя начин. Община Шабла е добър пример:
  http://goo.gl/Wv14zz

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 77. 77 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 479 Гневно

  До коментар [#68] от "anhialo":

  аха, значи оправихме незаконните стороежи, направихме пречиствателни станции, разкарахме незаконните цигански катуни и мангали, дето тероризират с набезите си половин България, разбихме мафията, образованието ни е толкова велико, че никой не бяга вече да учи в чужбина... и стигнахме до къмпингарите, които всъщност са единствените, на които им пука за тези плажове и единствените, които ги почистват реално. Евала, н'еам думи! Катунари били. Що пък всичко трябва да става по модела на х'американците бре? Трябва ли да режем свобода след свобода, защото някакъв дебил нацапал плажа? Нещо, тези мерки не ми изглеждат логични...

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#74] от "kki":

  http://www.varna.utre.bg/2014/09/21/260596-totalna_zabrana_na_kumpinguvaneto_na_divi_plazhove_gotvyat_ot_ministerstvoto_na_zemedelieto

  Ето вижте снимката, има безброй такива. Сигурна съм, че има много културни хора, които ходят на палатки. Какъв % са те? Сигурно 5%, останалите са варвари.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#78] от "hope":

  така де, точно за това говоря. Трябва ли заради варварите да забраняваме на всички? Аз мисля, че трябва да има нещо като "общинска полиция" както в германия и да глобява на място по 100лв. на хвърлен фас. Хем ще се събират пари за общината, хем гавазите ще се научат.

 80. 80 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 503 Неутрално

  На кой умствено обременен примат му е хрумнала тази "гениална" идея (извинявам се, че обиждам приматите)?! От простотия нагоре.

 81. 81 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аре бе, навсякъде в Европа е забранено да си разпъваш катуна, да палиш клади, да седиш с месеци и след теб да остават камари ла?":на. Да си опътеш хамака или палатката, да преспиш и после дискретно да си тръгнещ, след като си събереш боклуците, от друга страна - навсякъде се толерира.

 82. 82 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 462 Гневно

  изродите грабливи гледат да си осигурят; клиенти ; за мизерните хотели , тъпанари нещастни , отстрелване е малко за вас

 83. 83 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Ето още ефекти от "диво къмпингуващите":

  http://www.vsekiden.com/149344

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#79] от "kki":

  В Германия, както и в цяла Европа не можеш да си разпъваш палатка, да си правиш барбекюта или подобни неща на места, които не са определени за това.
  И как си го представяте практически това с полицията до всяка палатка ще стои полицай и ще ги дебне какво изхвърлят?

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1357 Весело

  До коментар [#30] от "neznaiko.bg":

  Другият мотив, изтъкнат в пленарна зала от Симеонов беше, че "да не посягаме на шанса на малките общини да повишат демографския си принос."

  да не забравиШ Виаграта !
  "Засегнатите" общини ще я раздават безплатно !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 86. 86 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  А като спре бетоновозът да лее плоча ще се води ли паркирал и съответно ще бъде ли санкциониран?

 87. 87 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Незаконните къмпинзи трябва да се забранят и да има яки глоби за селяни с туби и найлони извън разрешените за къмпингуване места.
  И не само по морето, а и по реки и язовири!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 88. 88 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Много добро решение. Къмпингуващите да са на определени места, така ще се ограничат замърсяванията.

 89. 89 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално
 90. 90 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#68] от "anhialo":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_to_roam#In_the_Nordic_countries

  Умнико, за това какво ще кажеш?

 91. 91 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#78] от "hope":

  Снимана е купчина боклук и в далечината палатки...

  Каква е ВРЪЗКАТА между двата обекта?

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 92. 92 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#4:"lz2"]Спането - разрешено, къмпингуването - не! Спането в палатка какво е?[/quote]

  Предполагам, че е сходно с финския закон за горите:
  Всеки има право да бъде из горите, да ловува и лови риба за да се изхранва докато е сред природата, както и да пренощува. Но няма право да се устройва на едно място за повече от 24ч, т.е да къмпингува. Това е разрешено само на обосновените места за къмпинг (палатков и с каравана), където обикновено се плаща заради поддръжката.
  Обяснението тук е, че еднодневен престой на едно място няма влияние върху флората и фауната в района (нещо тип 1км радиус от палатката). Друг е случаят, ако някой реши да се устрои за седмица на едно място.

 93. 93 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Поредното недомислено и противоречиво решение на народните представители.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 94. 94 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Правилно решение. Иначе разни нехигиенични типове ще се*ат, пик*ят и изхвърлят боклуци дни наред, а като си вдигнат чуковете, някой трябва да дойде и да им почиства.

 95. 95 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Формално,такъв подобен лобистки закон го имат всички морски държави поне от 100 години, но до сега няма регистриран случай на глобен палаткаджия.

 96. 96 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#90] от "Дундурук":

  Ако според вас това, за което се говори в линка и дивото къмпингуване, са едно и също, ще кажа, че или не знаете английски, или не сте си направил труда прочетете собствения си линк.

 97. 97 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Абе Зеленогорски, що не каза какви реформи ще правиш преди изборите. Било европейско. Ние от Европа взехме само лошото. Не е европейско бе ПРЕДАТЕЛЮ, това мафиотско. На мафията бе разрешено да заграби всичко край плажа, да бетонира и застрои дори дюните. Тях даже не ги глобихте, нали ПРЕДАТЕЛЮ. А нас бедните рибари и свободни хора обичащи природата ще ни глобявате с 10 000лв. Такава наглост никой цървул досега не си е позволявал. Дано скоро получите своето божие наказание НАГЛИ ПРЕДАТЕЛИ !!!

 98. 98 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  "Не на това мнение бяха вносителите, начело с Найден Зеленогорски, който обясни и в пленарна зала и пред журналисти, че не е редно къмпингарите да окупират с месеци държавната собственост каквито са плажовете."

  ноо ги чаткат аршините таварищите... и всичкия бетонец по плажовете също е по европейски закони

 99. 99 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1345 Весело

  До коментар [#97] от "proizvoditel":
  споко де, празДник е днес

  https://www.facebook.com/ichervenkov/posts/10153968638889581

 100. 100 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прави са писалите по-горе за недопустимостта на дивото къмпиране. Но заедно с тая забрана би трябвало да има насърчителни мерки за строежи на истински къмпинги и места за пренощуване на автокаравани. Каквито има по цяла Европа. С място за изливане на мръсните води и касетата от тоалетната, с контейнери за отпадъците, а защо не и с чешма за зареждане на чиста вода. Да не говорим, че на много места има дори и ток, на принципа на предплащането: с монети и банкноти или с банкова карта.

  шуменско пиво
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK