Какви проблеми създава новата забрана за палатки по Черноморието

Какви проблеми създава новата забрана за палатки по Черноморието

© Надежда Чипева, КапиталНа извънредно заседание на парламента този вторник (1 март) депутатите одобриха нов текст в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), с който забраниха изрично къмпингуването и паркирането в 100-метровата плажна ивица по цялото Черноморие – т. нар. зона "А", извън "определените за това места". В последния момент отпадна идеята да се забрани "пренощуването". Вечерта се събра къмпинг "Орлов мост" в протест срещу промените, а Зелените призоваха президента да наложи вето.


Ето какви са основните проблеми, свързани с нововъведението:


1. Закон без дефиниции, отварящ врати за злоупотреби
До момента няма дефиниция какво точно означават понятията "къмпингуване" и "определените за това места". Според заявката на министъра на туризма Николина Ангелкова това тепърва ще се прецизира. Контролиращите органи ще трябва по свое усмотрение и на място да преценяват дали става дума за "къмпингуващи", които нарушават закона и трябва да бъдат глобявани с високи такси или за "пренощуване", след като последното не беше забранено. Това създава възможности за злоупотреби.


Общите устройствени планове не посочват "определени местата за поставяне на палатки или паркиране". Тези зони могат да се регламентиран с подробните устройствени планове, които се изискват при урбанизация и застрояване и следват общите устройствени планове, а такива засега са приети само за 3 от общо 14 черноморски общини.


Диапазонът на предвидените глоби за физически лица – от 1 000 до 10 000 лв. е твърде голям и не е ясно как ще се преценява точната сума, с която ще се санкционират нарушителите.


Нови поправки за липсващите дефиниции, за облекчаване на режима за създаване на къмпинги и тяхната категоризация обеща до месец депутатът Найден Зеленогорски (Реформаторски блок - ДБГ), който беше вносител и на промяната за забрана за къмпингуване и нощуване.


2. Липса на контрол и регулации


И в сегашния закон (ЗУЧК) – в чл. 10 алинеите изреждат какво може да се прави на самия плаж. Паркирането и свободното разполагане на преместваеми обекти, каквито са палатките например, не влизат в позволените дейности, т.е. те и сега не са разрешени.


Но така сегашната изрична забрана ще важи и за зоната зад плажа – цялата 100 метрова ивица (зона А). Границите на зона А се определят с общи устройствени планове, които в момента преобладаващо липсват. Такива имат само общините Бургас, Варна и Царево, а до къде стигат тези ивици в другите части на Черноморието вероятно остава отново на преценката на контролиращия орган.


3. Строителство може, палатки не (или за подмяната на проблема)


Депутатите забраниха изрично къмпингуването, но няма забрана за строителство в зона А и зона Б (след 100-те метра). Така отново не се решава проблемът със застрояването на Черноморието и множеството незаконно вдигнати хотели по плажа, които не се премахват най-често, заради оспорване в съда.


На практика депутатите разрешават на собственик на имот да го застрои, но му забраняват да си опъне палатката.


Съществува и риска забраната всъщност да ускори застрояването на черноморския бряг и да облагодетелства инвеститори, извършили заменки на дюни, гори и земеделски земи, на които могат да строят.


Настоящите промени започнаха, за да се защитят последните останали диви плажове на Карадере, Иракли и Корал - те ще бъдат със статут "природосъобразни" и се забранява да се отдават и на концесия. Но и за тях не е включена изрична забрана да се строи в зона А и зона Б.


4. Забрана вместо регулация


В България вече има хиляди хора, които предпочитат този тип туризъм сред природата и са готови да плащат минимални такси на съответните общини, за да къмпингуват на тяхна територия срещу минимални условия (като предоставяне на контейнери за отпадъци, извозването им, химически тоалетни).


Значима част от тях от години се самоорганизират, за да почистват ползваните от тях плажове в началото и края на сезона, създават и вътрешни правила за опазване на природата и плажа в местността, следят и за спазването им. Това са и хората, които през годините са сигнализирали за незаконни строежи или опити за стоителство по тези плажове, припомниха през седмицата от сдруженията в защита но Корал, Иракли и Карадере.


Вместо да се забранява този вид туризъм, могат да се създадат ясни правила за практикуването му и за контрола. Тезата на вносителите на поправката, че проблемът с къмпингуващите е основно замърсяването, но те не показаха данни и анализ. Проблемът с боклука може отново да се регулира с наредба, както и да се предложат работещи механизми за ограничаване на замърсяването и запазването на околната среда – с ясни глоби за хвърляне на отпадъци например.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Типично по български, по-точно но татовски. Прави се нещо, но какво става после, абе ще му мислим после и ще го оправяме ако много се вмиришат нещата.
  Жалко много жалко, не се научаваме на нищо ново и не забравяме нищо старо.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Контролиращите органи ще трябва по свое усмотрение и на място да преценяват дали става дума за "къмпингуващи", които нарушават закона и трябва да бъдат глобявани с високи такси или за "пренощуване", след като последното не беше забранено. Това създава възможности за злоупотреби."Бай Ганьо прави закони.

 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Слагайте бурки и ги ползвайте за палатки!

 4. 4 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 264 Неутрално

  И това било закон на Реформаторски Блок, и аз се излъгах да гладувам за тях като за най малкото зло... Никога повече няма да гласувам за РБ, обещавам!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Гласувам...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако зелените талибани бяхте поне малко грамотни щяхте да знаете че законът урежда първично или въз основа на Конституцията обществени отношения, които се поддават на трайна уредба, според предмета или субектите в един или няколко института на правото или техни подразделения.
  За уреждане на другите отношения по тази материя законът може да предвиди да се издаде подзаконов акт.(наредба)
  Толкова защо ще има наредба.
  Определянето на глобите обикновенно се разписва в наредбата,като се влияе от колко нарушения са извършени,дали има рецидив и колко е драстично нарувението.
  Строителството по черноморието е уредено с друг закон преди години и всякакви лъжи и спекулации че този закон касае строителството навярно би могло дори да се завед дело за клевета.
  Тези "хиляди"(20-30 хипари) ако искат тоалетни и душове и кошчета бха отишли на някой от многото легални къмпинги.

 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  "На практика депутатите разрешават на собственик на имот да го застрои, но му забраняват да си опъне палатката."

  То пък да е за първи път, когато депутатите гласуват пълни недомислия. Няма ли някаквъв орган в НС, който да ги сигнализира за подобни парадокси и юридически грешки?
  Няма оправия с тях.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Законът е за да се тормозят хората и да ги насочат към хотелите! Всички други обяснения са мижи, да те лажем!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  [quote#7:"Jessika"]Няма ли някаквъв орган в НС, който да ги сигнализира за подобни парадокси и юридически грешки? [/quote]
  Има. Правната комисия. Ама и те са същите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Весело

  Е, да на 101вия метър не могат да ме пипнат.

 11. 11 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Неграмотници сте вие зелените талибани,закона за строителството по черноморието "ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ" е в сила от 2008г.Сегашните промени в него не касаят частта от него уреждаща строителството,така че сегашните промени по никакъв начин не могат да насърчат строителството,дори напротив въвеждат допълнителни забрани.

 12. 12 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Българският "елит" от край време има зъб на истински зелените хора в България, защото те са единствените борещи се с истинска анти-мафия кауза. И затова все се опитват а ги прецакат някакси и да настроят обществото срещу тях. И това е директен удар по това направление. В началото съжалявах, че Зелените не се включиха в РБ, обаче с хора като Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев и Меглена Кунева и аз не бих се събрал...

  ALL IS WELL
 13. 13 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  На времето мутрите ни трошаха и крадяха колите за да се застраховаме при тях или за да си платим за ползване на техните паркинги. Днес мутрите си наеха дупетати, които да отнемат свободата на малкото останали свободни българи, които не желаят да им пълнят бетонните чудовища.
  Глоба 10 000 лв. Такава наглост скоро не се беше случвала. Отнемането на свободата на гражданите трябва да се преследва със затвор.

 14. 14 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#12] от "muad":
  Че какво му е заленото на това да опнеш палатка върхо дюните или да паркираш караваната на плажа-зелен талиан!
  До коментар [#13] от "proizvoditel":
  Що бе ще се притриеш да ходиш 100м ли?

  Наглетци!!!

 15. 15 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#14] от "ihu03490665":

  Мисля, че твоя отгговор доказва моята теза

  ALL IS WELL
 16. 16 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Ако става въпрос за най- големите замърсители, това разбира се са "законните" мегахотели, работещи без пречиствателни станции и не отговарящи на никакви норми за плътност и пр. Това с къмпингите е просто поредното хвърляне на прах в очите на хората. И аз се изненадах, че предложението е дошло от РБ. Хм

 17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Любопитно

  ТОВА не го вЕрвам! Някой би ли ми обяснил дали това е наистина така, моля?:

  [quote#0:"статията"]Депутатите забраниха изрично къмпингуването, но няма забрана за строителство в зона А и зона Б (след 100-те метра). Така отново не се решава проблемът със застрояването на Черноморието и множеството незаконно вдигнати хотели по плажа, които не се премахват най-често, заради оспорване в съда.

  На практика депутатите разрешават на собственик на имот да го застрои, но му забраняват да си опъне палатката.[/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 18. 18 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Типично по български „ давай да вървим пак после ще видим„

 19. 19 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "muad":

  Незнам какво си доказваш ,но пак те питам какво му е зеленото да паркираш караваната върху дюните?Отговори простичко какво ще ти стане ако походиш 100м вместо да дрискаш на пшсъка?

 20. 20 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 462 Неутрално

  А това че цялата ивица до плажа е осрана и засипана с боклуци от привържениците на "дивото" къмпингуване, зелените не го забелязват. Пък и не е приятно да водиш децата на плаж покрай разни кирливи субекти с кръвясали от пиене очи.
  Все едно в градинката пред блока циганите да си опънат катуна.

  Попътен вятър в главите!
 21. 21 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара.
  Някой има ли спомен колко бяха къмпингите по родното ни черноморие преди бетонената революция?
  И колко от тях останаха като такива.
  И това при положение, че в цяла Европа къмпинговият туризъм бележи ръст. А ние само за десетина години успяхме да го ликвидираме и сега се чудим защо хората си слагат палатките по плажа.

 22. 22 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#19] от "ihu03490665":

  Ами не знаеш, защото нито си прочел статията внимателно, нито моя коментар. Опитак пак, може и да успееш

  ALL IS WELL
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Любопитно

  Зеленогорски , КОЙ писа закона? Сигурно някой Крайморски? НС за пореден път доказа ,че гласуват поръчки.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#20] от "Читателят":

  Кажи къде е тази плажна ивица? Цялата! Къмпинги вече няма ,ама си пишеш-приказка да става....

 25. 25 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#22] от "muad":
  Абе питам те в прав текст-какво му е зеленото да паркираш караваната върху дюните?Отговори простичко какво ще ти стане ако походиш 100м вместо да дрискаш на пясъка?

  Досега нито един от вас зелените талибани не обясни какво ще му стане ако походи 100м,знам че вие "зелените" не сте слизали от колите за повече от 20м но оптайте не е трудно и 2-5км ходене е дори полезно ,но вие си държите на караваните върху дюните!

 26. 26 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#16:"mrr33435348"]Ако става въпрос за най- големите замърсители, това разбира се са "законните" мегахотели, работещи без пречиствателни станции и не отговарящи на никакви норми за плътност и пр.[/quote]
  В нормални държави не позволяват строеж на хотели (или "кварталчета), ако предприемача не е посигурил ВСИЧКИ инфраструктури (включая и пречиствателни станции, някъде в джендема, където не стига общинската канализация, или не е достатъчна).

  Същото важи и за паркоместата за жилищни сгради (И ОСОБЕНО бизнес' сгради/центрове) в градовете: Не осигуриш ли парко'места (в подземните етажи, или на свой терен), според най различни формули-просто не ти разрешават да строиш!
  До коментар [#16] от "mrr33435348":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 27. 27 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#24] от "hodounski":

  От Варна съм и знам за какво говоря.
  Луксозна кола, струваща повече от жилището ми, елегантно паркирана на тревичката до алеята и около нея няколко субекта облечени с дрехи, дето през зимата сигурно ги използват за постелка на кучето си.
  Като си заминат, докато чистачките реагират, мястото е освинено.

  Попътен вятър в главите!
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Мрънкания, това не било дефинирано онова не било определено. Не паркираш и не опъваш палатки по-близо от 100м до морският бряг, какво има за обсъждане? Май че стават доста нагли някои "природо" защитници, искат да правят циганията си където им скимне. И като си тръгнат други да им чистят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Весело

  В статията пише "До момента няма дефиниция какво точно означават понятията "къмпингуване" и "определените за това места". Според заявката на министъра на туризма Николина Ангелкова това тепърва ще се прецизира...."

  Много бих искал някой от гласувалите по този закон депутати да обясни защо изобщо е гласувал (т.е. изразил е мнение) по отношение на закон, за чиито основни елементи все още не са дадени определения!

  Изразил съм весело настроение, но заключението за работата на депутатите след едно такова волеизявление е страшно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#27] от "Читателят":
  Какво общо има държанието на някакви простаци с темата. Описаните от теб спокойно могат да отнесат обикновена глоба за замърсяване!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Предлагам всеки, "хванат" да къмпингува от органа, да вади смартфон и да снима проверката.
  Ефект гарантиран !

 32. 32 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 448 Неутрално

  ами като знаете чии са хотелите по плажната ивица ? защо се учудвате че ЗАКОНА Ви забранява да почивате на друго място и по друг начин

 33. 33 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 223 Любопитно

  [quote#6:"ihu03490665"]бха отишли на някой от многото легални къмпинги.[/quote]

  До коментар [#6] от "ihu03490665":

  ЕЕЕЕЕ, ДЕКА СА ТЕ ТИЯ ЛЕГАЛНИТЕ КЪМПИНГИ ???

 34. 34 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#25] от "ihu03490665":

  От начина, по който поставяш въпроса, излиза че за теб двете физиологични нужди непременно се извършват на едни и същи географски координати /дрискането и спането имам предвид/.
  Нормалните хора, визирам онези които се ръководят от принципа не вреди другиму в това число и природата, дрискат на места където на никого няма да пречат. За тях не е проблем да извървят и повече от 100 м, в която и да е посока стига там да има тоалетна. Освен това не допускат други да правят гореописаните простотии, създават общности, в които иотношенията се регулират въз основа на моралния авторитет и правилата вътре в тях се спазват, защото са осъзнати ценности.
  Схващаш ли на къде бия, защото като гледам как използваш клишета от първи курс, които май дори и неси разбрал до край, би следвало поне някаква правна култура да имаш

  shemet
 35. 35 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 496 Гневно

  А най-тъпото е, че тази недосмислица идва от РБ!

 36. 36 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#31] от "гарата":

  Няма нищо лошо да се снима една проверка с две ръце съм за.

  Обаче я аз пак да питам за това колко сте зелени,знаеш ли колко пъти повече ток хаби "зеления" ти смартфон от тарите гсм-и и колко по амърсяващо е производството му?Това вие псевдо зелените смековци замърсявате повече от нормалните хора,също като идиотията с Тойота Приус-а дето за производството и се замърсява толкова че трябва да я караш 60 ГОДИНИ за да компенсираш разликата от замърсяването на една обиковенна кола.

 37. 37 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 496 Весело

  Най-учтиво моля хората, никога не прекарвали поне една нощ под звездите на Иракли/Карадере/Камчийски пясъци и под звуците на вълните и щурците, да не се изказват по темата!
  Благодаря предварително!

 38. 38 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 367 Неутрално

  То не е само по морето. Същото е по разни язовири.
  Екоталибани правят концерти на беглика "за да опазят глухара".
  На Доспат и пак Беглика бай Пешо и бай Иван си предават местата за къмпингуване по наследство и не си местят караваните с години, а ако опиташ и ти да се наместиш ще те изгонят, щото и се познават - "по съседски".
  Няма нищо еко в тия импровизирани къмпинги по морето......едни хора искат нещо безплатно, а то никога не е безплатно...все някой плаща сметката - дали ще ме лишат от правото ми да ползвам плажа, дали ще оцапат и аз ще платя почистването, дали ще унищожат природата.....
  А това, че някой е строял, колко презастроено е и т.н...си е друга бира и няма нищо общо. А те що бият негрите един вид...И едното, и другото трябва да спрат.

 39. 39 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#34] от "shemet":

  Ами ти схващаш ли че въпросните депутати са волеизявители на това обещство и щом мнозинството е приело закон то значи че мнозинството от общество което е упражнило правото си на глас е решило,че нищо няма да ти стане ако платката ти е на 100м от плажа ,а не върху дюните!!!
  Бил съм свидетел на свинщините които остават след "дивото" кънпингуване за да изразявам мнение че тези индивиди в мнозинството си не правят разлика от плажуване и физиологични нужди и ги практикуват на едно и също място!

 40. 40 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#25] от "ihu03490665":

  И КОЙ ти каза, че на 100м. от плажа било дюни. Между Шкорпиловци и Камчия има над 5км. дюни, които на места са широки почти 1 км. Но там някой прекара канал 4-5 км. направо през дюните. Освен това унищожи част от блатата които на всичкото отгоре са в защитената местност Лонгоз. Но видите ли човека си бил направил заменки с изсечени непродаваеми гори мисля в ловешко. Община Аврен му съдейства напълно. Край Шкорпиловци пък с фалшиви нотариални актове едни руско говорящи откраднаха всичко край плажа. Шефа на горското се прави, че нищо не знае и чака да мине давностният срок. Тези престъпници никой не закача, но видите ли ако опънеш палатка на гледката им - 10 000 лв. Те това ако не е нагъл лобизъм в полза на мафията, здраве му кажи.

 41. 41 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Шкорпиловци пък с фалшиви нотариални актове едни руско говорящи откраднаха всичко край плажа. Шефа на горското се прави, че нищо не знае и чака да мине давностният срок. Тези престъпници никой не закача, но видите ли ако опънеш палатка на гледката им - 10 000 лв. Те това ако не е нагъл лобизъм в полза на мафията, здраве му кажи.

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#41] от "proizvoditel":
  Това не е лобизъм, а престъпна кражба на същата онази свещена земя в която се кълнат псевдо патриотите руски подлоги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Любопитно

  До коментар [#36] от "ihu03490665":
  Какво общо имат мантрите ти с темата тук?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#40] от "proizvoditel":

  Ти пак не отговори на простичкия въпрос-какво ще ти стане ако си на 100м от плажа?
  Това че има закононарушения от други не ти дава правото и ти да нарушаваш закона,щото ако е така аз да се позова на този прецедент и ти незаконно като затвориш движеието на Орлов мост аз да сляза и да те понабия и ще кажа-"вярно набих го,но той пък затвори движението" и всички да си ходим по живо някои не по толкова здраво!

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Весело

  [quote#44:"pc"]Не може 20 % от избирателите да казват на останалите какво трябва да стане. [/quote]
  Ето един достоен последовател на болшевиките!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "Дневник", не ви ли притеснява, че този редакционен коментар е твърде едностранчив? При това не става въпрос за фундаментален, ценностен проблем, по който ясно могат да се откроят "добрите" от "лошите", като съдебната реформа например. Изложените от вас "проблеми" имат своята очевидна обратна страна, която не е лишена от здрав разум: 1) Закон без дефиниции - ами не е така. Определението на "къмпингуване" може да се даде в наредбата, която ще се приеме към съответната разпоредба на закона. Но и без определие е ясно, че къмпингуване е дейност, която се извършва в къмпинг, т. е. поставяне на палатки, бунгала, кемпери и други съоръжения с цел пренощуване. И в момента има аналогична разпоредба - Законът за защитените територии забранява "бивакуването" в националните паркове, освен на определените за това места. "Определените за целта места" е достатъчно ясно и в момента. Когато става въпрос за къмпингуване и паркиране, това са поземлени имоти, определени съгласно ЗУТ, с приет ПУП и изпълнен инвестиционен проект за къмпинг, съответно за паркинг. 2) Не може контролиращия орган да прецени това. Нали има съдебен контрол и евентуална глоба най-вероятно би била отменена от съда, ако не е доказано, че нарушението е извършено в забранената зона. 3) "Строителство може, палатки не" Това е много грешно и манипулативно твърдение. Както написах по-горе, къмпингът също е вид строеж! За него, както и за хотела, се изисква приет ПУП, проект и разрешение за строеж. И двете биха били незаконни ако се извършват в нарушение на ЗУТ. Друг е въпросът за възможното облегчаване на изискванията за проектиране на къмпинг по ЗУТ и по наредбите. 4) "Забрана вместо регулация". Няма забрана. Има ясно прокарване на един принцип - къмпингуване се извършва само в къмпинги. Не мога да си представя нещо по-естествено от това. Друг е въпросът, че липсва инвестиционен интерес към изграждане на къмпинги. А защо липсва, моля опитайте се вие да отговорите. Джокер - търсене и предлагане; втори джокер - "политическа" несигурност на инвестицията.

 48. 48 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#25] от "ihu03490665":

  Надушваме троолл, Каролев ти ли си бе? Признай си!

 49. 49 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":
  [quote#1:"442"]Прави се нещо, но какво става после, абе ще му мислим после и ще го оправяме ако много се вмиришат нещата. [/quote]
  ***
  Така е и затова вчера "ДНЕВНИК" ни информира за друго докладче:
  "Българският елит ръководи страната хаотично, сочи доклад"

  Хората знаят и със сигурност така им е писнало от нас, но стискат зъби, че и го попляскват по бузката и го гледат с обидно(ехидно) снизхождение нашию главатар. Лошото е, че е обидно за всички ни!
  Тва е дереджето, матряла чурук.

 50. 50 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred":

  В Швейцария, местата за къмпингуване са строго определени. Като цената е близо до един хотел три звезди. И си имат тоалетна, душ и на повечето места кухня на самообслужване. И аз съм против нашите къмпингуващи (по- точно лагеруващи). Лагеруващи защо те не стоят до седем дена(максимум), а барабите изкарват цялото лято на плажа(без да плащат) . Това никъде го няма!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 51. 51 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#44] от "pc":

  Първо ако беше прочел внимателни изрично съм написал"мнозинството от общество което е упражнило правото си на глас" това че си нагъл да изискваш от държавате неща без да си положил елементарно усилие да упражниш избирателото си право,не ти дава правото да убиждаш демокрацията и общество в в нашата държава!!!Върви се образовай малко за граждаските си права и задължения и тогава коментирай темата!

 52. 52 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#45] от "ihu03490665":

  Ами с такива закони явно и до там ще стигнем Пък може и да се поопиташ да ме понабиеш. Може да ти поизлезе и късмета.

 53. 53 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  До коментар [#14] от "ihu03490665":

  Изключително интересно ще ми бъде да ми обясните какво означава тази дума: "Наглетци!!!"

 54. 54 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#39] от "ihu03490665
  А нещо за "естествено право" и справедливаст да си чувал, за Тома Аквински и за гражданско неподчинение, на какво се основават и защо са по важни от позитивистичните правни теории, които междувпрочем довеждат на влас Хитлер и въз основа на тях създаването на концентрационните лагери и действията в тях са били съвсем законни, защото са били "обществени отношения, които се поддават на трайна уредба, според предмета или субектите в един или няколко института на правото или техни подразделения. " , приети от "...волеизявители на това обещство и щом мнозинството е приело закон то значи че мнозинството от общество което е упражнило правото си на глас е решило...".
  Искам да обърна внимание върху това, че мнозинство и правилност не са равнозначни, да не споменаваме с какви средства и по какъв начин е съставено това мнозинство.

  shemet
 55. 55 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Гневно

  До коментар [#25] от "ihu03490665":

  Престанете да питате за тези 100 м. Никой не Ви отговаря, защото само Вие, изглежда, не проумявате, че след тези 100 м, а и по-наблизо до плажа, просто няма място за палатка.

  И, хайде, вместо да драскате глупости по форумите, вземете да го понаучите малко този пуст български език!

 56. 56 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#39] от "ihu03490665":

  Аз съм гласувал за Реформаторския блок, но цървулите се бориха за свобода и изобщо не са споменавали, че ще ми ограничават свободата по този начин. От днес нататък никога няма да гласувам за коалиция, партия или кандидатура, в които са слугите на мафията, които гласуваха тази нагла идиотщина. В тази връзка се интересувам депутатите от ДСБ дали са подкрепили тази идиотска поправка. За боклука от СДС и ДБГ изобщо не се и съмнявам. Но много ще бъда благодарен на Дневник, ако ни покаже кой как е гласувал!

 57. 57 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ !!!

 58. 58 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#54] от "shemet":

  Ти сериозно ли току що сравни забраната да дрискаш на плажа с концентрационните лагери ,пффф май теб повече да не те комнтирам.
  Живеем в демократична държава,демокрацията не е перфектна система,а система налагаща волята на мнозинството над малцинството след като е изпълнено своодно волеизявление на всички имащи право на него.Ако не ти харесва демокрацията в света съществуват още 2-3 други системи на управление хващай си багажчето и прав ти път.

 59. 59 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#50] от "Hafen der Wahrheit":

  Не манипулирайте хората. Именно в Швейцария всяка община е длъжна да изгради безплатни места за построяване на ромски катуни и спиране на всякакви превозни средства за спане. Има си даже ток и вода. Това се води част от техният бит и култура. Аз съм преспивал на такива места и не съм заплащал и един франк, при все това, че не съм "ром".

 60. 60 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred":Морски бряг и плажна ивица са различни неща! Точно там е проблемът - няма урегулирана плажна ивица. Изключенията са посочени в статията. Даже не става и с рулетка да ходиш на почивка!

  Sic transit..
 61. 61 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#58] от "ihu03490665":

  Свършиха ти клишетата ли, що ли?
  По отношение на въпроса "що е то демокрация" прочети Джовани Сартори "Теория на земокрацията" - полезно четиво. Няма правен и институционален жаргон, нито картинки, но пък човека се е постарал да разбере демокрацията и да я обясни.

  shemet
 62. 62 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Моля да ме извините, имах предвид "Теория на демокрацията" .

  shemet
 63. 63 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#62] от "shemet":

  Ще ти отговоря за последно защото явно си настойчив-за мое съжаление съм чел няколко такива безсмислени труда и ако ти ми посочиш една единствена сентенция описваща демокрацията по-добре в два реда от определението което ти дадох по-горе ще се извиня.Може да си спорим тук философски още 5 дена ,но така и никой тук от вас няма да ми даде смислен отговор защо трябва да ви е позволено да паркирате по дюните.

 64. 64 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Едно е ясно. Зеленогорски е ***сен *****пиран ****ук!

 65. 65 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2560 Весело

  До коментар [#19] от "ihu03490665":


  [quote#19:"ihu03490665"]Отговори простичко какво ще ти стане ако походиш 100м вместо да дрискаш на пшсъка? [/quote]
  Те не дриск@т на пясъка а директно в морето...щото не им се дават пари за тоалетна хартия...пък и звучи някак си по екологично-зелено...

 66. 66 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Темата която обсъждаме ни дава възможност за пореден път да се убедим, колко е трудно да се постигне конесенсус дори в нашия форум, където с малки изключения сме горе-долу грамотни средно нормални хора.
  И какво излиза, "Анархия мать порядка".
  Някой предлага общините или държавата (тези територии май последно станаха под държавна юрисдикция) да уреди за своя сметка някакви минимални условия (кофи за боклук, хим.тоалетни и може би още нещо) и всеки да си плажува свободно. Това автоматично означава коли и палатки на плажа и респективно всичко произтичащо от това - на някой му тече масълце, друг пък не е най-големия чистник, терти може по небрежност и някое малко пожарче да спретне ( да не говорим от къде ще си "набере" дръвца за огъня) и ще излезе, че тези, които са истински ценители на този вид почивка, ще са най-големите потърпевши или ще вдигат шум до небесата, че няма държава и няма ред.
  А като някой си тръгне и след него остане неприятен хаос, следващите ще трябва да почистят или да търсят друго място.

 67. 67 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#59:"proizvoditel"]Не манипулирайте хората. [/quote]

  Кой манипулира бре:
  http://bg.camping.info/%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/kampingmesta

  [quote#59:"proizvoditel"]безплатни места за построяване на ромски катуни [/quote]

  Ти ако си спал в некой катун и си ошляпал некоя ромка, аз какво да направя, че спиш в най-луксозните "хотели"!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Аде пак нищоже сумнящийся!! Къмпингуването се практикува у нас от края на 50-те години, така ме който трябва, прекрасно знае за какво става дума...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 421 Весело

  Ще разкарат съветската оградка на международния им лагер на Кранево? - КЕФ

 70. 70 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 316 Любопитно

  [quote#69:"asenpp"]
  Ще разкарат съветската оградка на международния им лагер на Кранево? - КЕФ [/quote]

  Крайно време беше, тези рушнаци за кви се мислят? От кога това?

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 71. 71 Профил на valkodav
  valkodav
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#19] от "ihu03490665":

  много просто, в българия малко плажове са по-широки от 100м

 72. 72 Профил на ihu03490665
  ihu03490665
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#71] от "valkodav":

  Тука явно си говоря с не особено умни хора-ами естествено че няма по-широки от 100м плажове нали това е целта бре умнико да ви забранят да дрискате на плажа,ако имаше плаж широк 150м забраната еше да е 250м.

 73. 73 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#68] от "boby1945":

  reazkarj se , idiote... "практикувало" СЕ!... идиот... без извинение

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 74. 74 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#72:"ihu03490665"]Тука явно си говоря с не особено умни хора[/quote]

  ... вие сте неграмотен ... и не очаквайте НИкой да не е забелязал този, грозен (за вас ) факт...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1540 Весело

  Зеленчуците са царе на драмата. Чак на 100 метра от брега и в прашния камъш! Трагедия! Как ще живеем оттук нататък не ми се мисли.

 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#73] от "o_sando":

  Практикуваше се, тутманичето на бате, малкото останали къмпинги днес, са остатъци от тези построени в 50-те и 60-те.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#73] от "o_sando":

  Не обиждай човека, защото е прав. Който е живял преди 1989г. много добре помни, че поляци, чехи, унгарци и германци основно идваха на стоп или с караваните си. Ние българите ходихме по бунгалата на почивните станции на държавните предприятия, ведомства и учебни заведения. Ползвахме и квартири. Децата масово ходеха на ученически лагери. Радвахме се на природата активно. Малко българи ходиха тогава по хотелите на Златните или Слънчев бряг. Много от комплексите бяха основно за западни туристи и руснаци.

 78. 78 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 676 Разстроено

  [quote#1:"442"]Жалко много жалко, не се научаваме на нищо [/quote]
  Научете СЕ които не СТЕ СЕ научили!
  Защо по болшевишки обобщаваш!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 79. 79 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Да попитам тъпанарите в парламента следните въпроси:
  -Мога ли без да бъда глобяван да поставя палатка или кола в морето?
  -Контролните органи как ще измерват 100 метра? Засега те доказват умствена неспособност при санкциониране на паркинги, огради и хотели по брега.
  -Контрлните органи знаят ли къде са плажните ивици? За сега отнема 6 месеца докато се установи дали един незаконен строеж е върху дюни с любезното съдействие на БАН, общини и други безделници.
  -Колко свободно време има съдебната система за да мине обжалването на да кажем 30 санкционирани палатки?
  Въпроси, въпроси, въпроси...

 80. 80 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 213 Неутрално

  убеден съм, че нарочно и специално се мисли как да не се направи ясен закона, за да се оставят вратички за който трябва. ако има воля, може да се направи като хората, ама няма..

 81. 81 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#12:"muad"]Зелените не се включиха в РБ, обаче с хора като Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев и Меглена Кунева и аз не бих се събрал... [/quote]
  Ти от зелените ли си или от зелените талибани

 82. 82 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А защо отпаднаха глобите ? В цял свят за дивакопалаткуване има глоби ,обаче тука властта не ще да глобява .
  Кой даде права на екоталибаните да определят законите ? Кой ?

 83. 83 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  А бе за всяка палатка трябва да има строително разрешение и оценка на въздействието върху околната среда. Другото е произвол и хайдутлук!

  Ето, хората за един нищо и никакъв хотел си вадят строително разрешение.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK