Забраната за къмпингуване отклонява вниманието от натиска за застрояване

Забраната за къмпингуване отклонява вниманието от натиска за застрояване

© Юлия ЛазароваИзбори 2023

Петко Цветков е еколог във фондация "Биоразнообразие" и член на националния съвет на "Зелените". Той коментира приетите през тази седмица промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


Забраната за къмпингуване и паркиране в 100 метровата ивица по крайбрежието цели да отклони общественото внимание от продължаващите натиск за застрояване на тези зони и да осигури комфорт на тези, които желаят да ги бетонират като отстрани свободно бивакуващите.


Приетият от Народното събрание скандален текст внася правна несигурност с обтекаемата терминология и дава възможност за субективно тълкувание от съда и засилване на корупционния натиск. Текста е също така парадоксален, защото от една страна разрешава на собствениците на терени да застрояват със сгради с височина от 7,5 метра, а в същото време забраняват къмпингуването или поставянето на палатки.
Препратката, че къмпингуването и паркирането може да се случва в определените за това места праща възможността за къмпингуване и паркиране в небитието, защото знаем колко години се точи подготовката на общи устройствени планове на общините. Всички искаме да има устроени къмпинги или поддържани места за бивакуване, но с подобни забрани алтернативи не се създават.


Вместо разнообразяване на туристическия продукт по Черноморието и създаване на условия за близка до природата почивка рискуваме да продължим да губим хиляди туристи, които търсят близостта с природата. От 15 години държавата дължи на българските граждани изработването на регионална устройствена схема, където да се намери баланс между различните ползвания и се осигури дългосрочно опазване на Черноморското крайбрежие. Ето защо колкото по-бързо се отстрани този правен абсурд толкова по-малко конфликти ще има и ще достигнем до дългосрочни решения от взаимен интерес.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK