Видео: Учени представиха Каспър - призрачен и вероятно нов вид октопод

Видео: Учени представиха Каспър - призрачен и вероятно нов вид октопод

© ReutersУчени заснеха подводни кадри на полупрозрачен, подобен на призрак октопод, който "почти сигурно е нов вид". Октоподът е заснет на дъното на Тихия океан - на дълбочина над 4200 метра, на около 3 км от Хаваите, а видеокадрите бяха разпространени от американската национална служба по океаните и въздуха (NOOA) на 27 февруари.


Скоро след разпространяването на новината млечнобялото, полупрозрачно същество бе наречено от потребителите в "Туитър" Каспър заради приликата му с героя от едноименната анимация.


"Това животно е особено необичайно, защото му липсват пигментните клетки хроматофори, които са типични за повечето главоноги, и то не изглежда с много мускулна маса", обясни Майкъл Векионе, зоолог в NOOA, цитиран от агенция "Ройтерс".
Октоподът почти сигурно "е представител на вид, който досега не е наблюдаван и описван от учените , като принадлежността му към конкретен род предстои да бъде уточнена. Откриването на Каспър е резултат от първите подводни проучвания за годината на Okeanos Explorer, кораб на американската служба, който изследва слабо познати части на океаните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK