Срещата за концесията на ски-зона Банско е днес

Природен парк Пирин, Банско

© Юлия Лазарова

Природен парк Пирин, БанскоОбща среща за бъдещето на концесията на ски-зона Банско, в която да се включат всички засегнати страни и отговорни институции, насрочи за днес (7 март) министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Датата на публичния дебат беше огласена преди седмица от пресцентъра на екоминистерството, а в неделя от там съобщиха, че той ще бъде излъчван в реално време на сайта на ведомството.


Идеята за срещата дойде от премиера Бойко Борисов, който настоя за последен опит за намиране на консенсус по въпросите, свързани с управлението на ски зоната между всички заинтересовани страни. По време на заседание на Министерски съвет той даде заявка, че в противен случай ще прекрати концесионния договор със сегашния концесионер, защото не желае правителството му да бъде обвързване с евентуални олигархични връзки. В същото време Борисов обяви пред министрите си, че е за нов кабинков лифт над Банско.


На срещата са поканени министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера "Юлен" АД.
Първоначално министър Василева обяви, че министерството на околната среда и водите подкрепя решението за промяна на концесионния договор със същия концесионер на ски зона Банско "Юлен". Около това предложение се бяха обединили и коалиционните партньори в правителството в рамките на Съвета за развитие. Това беше и препоръката на междуведомствената работна група, но правителственото решение на база анализа й се отлага вече една година. Препоръката в доклада залага на двойно увеличение на концесионната такса и около десет пъти увеличение на площта на ски зоната.


Часове след заявката на екоминистъра, премиерът Бойко Борисов рязко обърна посоката и обяви с кратко прессъобщение, че Министерският съвет няма да взима решение по казуса. Впоследствие министър-председателят е изразил готовност да прекрати концесията със сегашния концесионер "Юлен" пред министрите си.


Борисов е уточнил, че "спира процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група за концесионния договор за ски зона Банско." Пред министрите той е заявил още, че не може да приеме правителството му да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх


Това развитие на казуса се случи на фона на протести и гражданско недоволство срещу преподписването на концесията с "Юлен", което според природозащитните организации е еднозначно с узаконяване на нарушенията от страна на концесионера. Екокоалицията "За да остане природа в България" излезе с отворено писмо до премиера, в което настоя за отмяна решението за преподписване на концесията за ски зона Банско и разваляне на договора със сегашния концесионер "Юлен".


В същото време местния бизнес в Банско организира контрапротести и основа контра-коалиция с името "За да останата хора в България", която също внесе свое писмо до премиера с настояване за прекратяване на обществените поръчки на природозащитните организации.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  тези чугунени глави в парламента не разбраха, че проблемът, на първо място, е нелигитимни собственици на концесионера и незаконните действия, които предприема. Някаква офшорка, със собственици, обществена тайна, които са крайно обществено заклеймени.

  За какви преговори, за какви компромиси да се говори. Този разговор би трябвало за започва когато имаш две лигитимни страни.

  Всичко останало ще си дойде на мястото, ако базата, тоест горепосоченото, е устойчива.

 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Какво има да се дискутира още. Всички страни по спора казаха каквото имаше да казват. Истината, кактовинаги, е някъде по средата. Концесионерът трябва да бъде глобен, но със сериозна сума, а новата такса да е поне пет пъти по-висока. Да се разреши построяването и на втора кабинка. Но при всяко следващо нарушение, договорът се прекратява.

 3. 3 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  .... всъщност, те чугунените глави в парламента и офшорните собственици на концесионера СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#2] от "gogo2011":

  Истината я каза съда, на всички инстанции и тя е в полза на Юлен. Договора е подписан за сума, която на данъчните им се вижда малко, на концесионера много, но в крайна сметка има легитимен документ.
  Сега държавата трябва да спазари по-висока такса и да се разреши втора кабинка.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Няма да коментирам решения на българския съд - да се свети името му. Българските институции отдавна трябваше да прекратят тази концесия, основанията са много. Така че покрай втората кабинка и по-висока такса, трябва и солидна глоба.

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  http://m.mediapool.bg/r_205745

  Ето, за глобите на Юлен. Нищо.
  Селскоработническия манталитет на българина винаги ще му пречи да се развива.
  Колкото до съда, всички Европейски комисии и съдилища са запознати подробно със сагата на зелената паплач.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Решения .... има достатъчно ...
  Но, ще се вземе най-абсурдното, което със сигурност ще е във вреда на Природата и в полза на някой от мутро-олигархията и статуквото!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Протести, контрапротести, писма и контра писма и докога така? Нали всички хвалят пряката демокрация - да се организират местни референдуми в селищата около ски зоните в Банско, Пампорово, а защо не и в София за Витоша. Каквото реши народът, това да е.

 9. 9 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тръпна! Дали боговете ще слязат от Олимп?

 10. 10 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#8:"aralambi"]Протести, контрапротести, писма и контра писма и докога така? Нали всички хвалят пряката демокрация - да се организират местни референдуми в селищата около ски зоните в Банско, Пампорово, а защо не и в София за Витоша. Каквото реши народът, това да е.
  [/quote]

  Не е толкова лесно. Как да решим какъв е въпросът?

  Искаш или не искаш да се спазва закона?
  За или Против си за втора кабинка?
  За или Против си Юлен да е концесионер?
  За или против си пирин да остане в ЮНЕСКО?

 11. 11 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#8:"aralambi"]пряката демокрация [/quote]

  А като цяло пряката демокрация смърди. Правят вълците референдум дали да ядат сърната...

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#11] от "uti":

  Да бе, пряката демокрация смърди. Затова Швейцария е ужасно смрадлива държава.
  UK също искат да прилагат този "смрадлив" метод по въпроса за членството в ЕС.
  Не може да искаме пряка демокрация само когато ни е изгодно.

 13. 13 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Нерегламентираното разширение е факт. Не става дума само за Чалин валог. Глоба трябва да бъде наложена от българската държава, ако има поне някаква воля да се покаже, че има закон и той важи за всички.

 14. 14 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":

  Да! Такъв модел може да функционира в едно високо образовано общество като Швейцарското със силно развита гражданска мисъл. Но все пак те са изключението което потвърждава правилото.
  Как точно виждаш необразован и неграмотен народ като бълграския да се управлява сам.

  Примерът с англичаните е по-реален. Там виждаме как едни изключително сложен въпрос се свежда до някакви опорни точни с емоционален заряд, който и най простата избирателна единица да разбере. Повече или по-малко бежанци! И виждаш от упражнение в демокрация нещата се превръщат в упражнение на пиар и манипулация.

  Нейде Берн, нейде Бристол нейде Банско.

 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В отсъствието на Борисов?

  Tony
 16. 16 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#14] от "uti":

  "Как точно виждаш необразован и неграмотен народ като бълграския да се управлява сам. "

  Благодаря за отношението ти към собствения ти народ. Сигурен съм, че ако изложиш публично тази мисъл, ще събереш само аплодисменти.
  И между другото се пише "българския", а на края на въпроса се поставя въпросителен знак (?).

 17. 17 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Отивам да запаля свещ, че това вече мяза на страшна агония!

 18. 18 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "aralambi":

  Моето отношение за съжаление няма да направи хората по-грамотни. Инвестиция в образованието може и да даде никакъв резултат след десетина години. До тогава за съжаление ще сме на дъното на изследвания като PISA и ще гласуваме за месии с по 500 думи речников запас.

  А това че ще ме линчува тълпата ако кажа че българите са тъпи, да съгласен съм. След това същата тълпа може да си направи един референдум за да се реши тъпа ли е или не.

 19. 19 Профил на blackbird
  blackbird
  Рейтинг: 238 Гневно

  България е страната, в която случайностите стават закономерности. Тук "случайните недоглеждания" бързо се легитимират и обличат в законова дрешка.

  Случайно договорът за една концесия е сбъркан, ама с много – както таксата, така и територията. Чудно ми е така ли биха сбъркали специалистите по вещно право например – дават ти право да ползваш апартамент от 100 квадрата, а ти вземеш че узурпираш цял блок. Хайде да кажем проспали грешката, ами защо когато са я видели все още са съгласни да владееш блока, но да плащаш само за ползването на два апартамента? Че и повече - направо ти дават правото да застроиш нов квартал?

  Какво е това - (не)случайно объркване на концесионния договор и съвсем закономерен грабеж на Юлен АД, които се възползват от институционалния хаос в министерства и други отговорни агенции.

  Дали днес от 11 ч. държавата ще клекне на мафиотите от Юлен?

 20. 20 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Нищо няма да се реши днес .Зелените талибани и властта са от един отбор .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK