Дебатът за ски зона Банско, предложен от премиера, не стигна до консенсус (допълнена)

Срещата в МОСВ за бъдещето на ски зона на Банско

© Цветелина Белутова, Капитал

Срещата в МОСВ за бъдещето на ски зона на БанскоДебатът за концесията на ски зона Банско не приключи с консенсус, каквато беше първоначално обявената му цел. Различните страни за пореден път не стигнаха до общо предложение как да се действа по спорния казус и към финала на разговорите преминаха към директни нападки, обвинения в лъжи и непрозрачност.


В края на тричасовата среща в сградата на екоминистерството министърът Ивелина Василева обобщи, че съгласие за бъдещето на концесията не е било постигнато и се ангажира да докладва пред правителството и премиера.


Василева не се ангажира и с краен срок, в който кабинетът ще излезе с решение по казуса, но даде заявка, че екоминистерството и регионалното ведомоство ще разработят задание за специализирана кадастрална карта на ски зоната и регистър със ски съоръженията, които да бъдат разработени от самия "Юлен" и да са публични. Последното задължение на концесионера ще залегне в договора, уточни Василева. До момента за ски зона Банско няма никаква кадастрална карта, тя не фигурира в картата на Банско, посочи по време на дебата шефът на агенцията по кадастъра Светослав Наков.
Дискусията беше инициирана от премиера Бойко Борисов, който преди две седмици обяви, цитиран от пресцентъра на Министерски съвет, че иска да събере всички отговорни институции и засегнати страни за последен опит за общо решение и ако не се стигне до консенсус между тях, концесията с настоящия концесионер "Юлен" ще бъде прекратена. Пред министрите си той заяви, че не може да приеме правителството му да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх.


Изненадващата му заявка стана след гражданско недоволство и протести от страна на природозащитни организации, според които готвеното от кабинета решение за изменение на концесионния договор се случва при липса на прозрачност и за да узакони нарушенията на концесионера през годините като му позволи ново разширение на ски зоната за сметка на природата и вековните гори в Национален парк Пирин.


В опита за диалог днес се включиха ресорни министри, депутати, представители на институции, местната власт, неправителствения сектор и на концесионера. Кипърецът Георгиос Георгиу, който е формалният шеф на кипърската офшорка "Маренго трейдинг", притежаваща "Юлен" не дойде и не се отзова на поканата на министър Василева, отправена по настояване на сайта "Бивол".


Освен екоминистърът, на срещата днес присъстваха и министърът на туризма Николина Ангелкова, на спорта Красен Кралев, на икономиката Божидар Лукарски и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, Всички те се изказаха за запазване и предоговаряне на сегашната концесия. Шефът на строителния контрол (ДНСК) Милка Гечева, на агенцията по кадстъра (АГКК) Светослав Наков, кметът на Банско Георги Икономов също взеха участие. Мнението си изказаха още бившият екоминистър Евдокия Манева, в чийто мандат се подписва концесията, а като представител от НПО секторът беше и икономистът Красен Станчев от Институт по пазарна икономика.


Неясни клаузи или нарушния


Ресорните министерства и институции отново застъпиха тезата, че не става дума за нарушения на договора и законите, а за редица неясноти, например за площта на концесията и методологията за изчисляване на финансовите задълженията. Пред журналисти Петър Петров от "Юлен" също каза, че според концесионерът има неясноти в подписания преди 15 години договор, които трябва да се изчистят.


"Осем централни ведомства заявяват, че има неясноти във всичко в концесионния договор и в същото време няма заведен съдебен спор за изчистване на тези проблеми. Защо това не е направено през всичките 15 години?", запита Тома Белев от Асоциацията на парковете в България .


"Ние не вярваме на отговорните институции, защото те досега са прикривали нарушенията в ски зона Банско. Дори в момента продължават да крият всички документи, свързани със строителството в ски зоната," заявиха след дискусията еколозите. От екокоалицията настояха за публичност на всички документи, свързани със строителството и собствеността на обектите в ски зоната, както и застроителните книжа; за анализ и установяване на нарушенията с нови проверки на място и налагане на законовите санкции още преди да бъде взето решение по договора за концесията.


Неустойки за държавата: над 100 млн.лв.


Неустойката, която държавата трябва ще да плати на концесионера, ако едностранно прекрати договора, може да достигне до 100 млн. лв., сочеха днес обявените неколкократно изчисления на междуведомствената работна група по казуса, която излезе със свой доклад още преди една година. Същите прогнози повтаряха и адвокатът на концесионера "Юлен" Петър Петров, както и министърът на туризма Николина Ангелкова и министър Василева. Петров добави към сумата още 200 млн. лв. непреки щети като заяви, че за "Юлен" финансово ще е най-изгодно да се прекрати концесията, но компанията все пак не желаела да се стига до този вариант.


По време на дискусията Красен Станчев от Института за пазарна икономика пък обяви "свои сметки", според които преки щети ще достигнат до 285 млн. лева.


Анализът: Няма категорични доказателства за нарушения на договора


Дискусията започна с представяне на доклада на междуведомствената работна група към Министерския съвет /МС/, създадена за изясняване на неяснотите в концесионния договор. Анализът й препоръчва договорът да бъде прецизиран като се увеличи площта на концесията близо десет пъти за сметка на по-висока концесинната такса за държавата.


В него нямало категорични доказателства за нарушения, заяви председателят й Мариета Немска. Тя обясни, че констатациите на комисията се базират на резултатите от проверките на Дирекцията по национален и строителен контрол, а не на проверки на място на междуведомствената група, която нямала за цел да установи как се както и на документи, изискани от община Банско (общината е акционер в концесията на "Юлен").


ДНСК: Няма незаконни строежи


ДНСК пък не са констатирали незаконни строежи в територията на концесията, като тук комисията се позовава на Законът за устройство на териториите и прескача екологичното закондателство (Законът за опазване на околната среда и Законът за биоразнообразието), което не било в техните компетенции, стана ясно от изявлението на Милка Гечева от ДНСК.


Тя изтъкна още, че ски пистите не се водят строежи, което повтори по-късно и зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков.


Пет обекта без екооценки


Шефът на дирекцията "Национална служба за защита на природата" към МОСВ Мирослав Калугеров призна, че "действително има пет съоръжения в ски зоната, построени без оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)." По думите му обаче това не означавало автоматично незаконен строеж по Закона за устройство на територията. Въпросните съоръжения са строени в периода 2002 - 2007 г., а задължението да минават ОВОС било записано в ЗУТ чак през 2012 г., твърди Калугеров.


В същото време изискването за екологична оценка (ОВОС) е заложено в Закона за опазване на околната среда, от който също зависят решения за строежи. Това напомни и Александър Дунчев от WWF. Именно заради липса на ОВОС, съдът – и после ДНСК, реши да се събори "Златна перла" в Странджа. В тази връзка Тома Белев от Асоциацията на парковете в Бъглария попита защо в двата казуса се тълкуват различно законите. "За Златна перла може, а за Пирин – не, така ли?" каза Белев по време на дискусията.


Белев изрази съжаление, че собственикът на "Юлен" не присъства в залата и допусна, че вероятно той стои над министри и депутати, щом не счита за нужно да се включи в дискусята.


Дебатът за ски зона Банско, предложен от премиера, не стигна до консенсус (допълнена)

© Цветелина Белутова


Ски туризмът като ощетен


Кметът на Банско Георги Икономов пък обяви, че докато текат поредните дебати за концесията, конкуренцията на спи, съседните държави вече вземали ски туристите на курорта. "Естествено, че съм против разваляне на концесията и това не е само мое мнение, но и на гостите на Банско."


Той цитира социологически проучвания от 2011 до 2013 г., според които над 70 % от туристите са за развитието на ски курорта. 37 процента от населението на Банско са заети директно в туризма, а със страничните дейности процентът заетост надхвърлял 50 на сто. По думите на Икономов е абсурдно да се прекрати договора, защото Банско е марката на българския зимен туризъм.


Любомир Попйорданов от Асоциацията за развитие на алтернативен туризъм изрази противоположната теза, че Банско е на туристическата карта на света, но това, което представлява курортът сега, не е нещо, с което може да се гордеем.


По думите му Банско не е мястото, където местните предпочитат да работят. 2 хил. човека по-малко са жителите в сравнение с началото на концесията. Работата в курорта е зле платена, а малките хотели са подложени на нелоялна конкуренция и са в положение на фалит, "Юлен" не им позволява да предлагат ски карти с намаление, а такива услуги се предлагат само на свързаните с концесионера хотели.


Непреките щети от евентуално прекратяване на договора са за развитието на ски туризма и спорта у нас, за местната икономика и значимостта на региона, посочи Ивелина Василева. Тя припомни и изразената от концесионера позиция за търсене на правата в съда при такова решение. Това означава години наред нищо да не се случва в Банско, добави екоминистърът.


Според Ангелкова, Банско е на първо място по конкурентоспособност в Европа по съотношението цена-качество, което било трудно постижимо. "Страната ни е на последно място по развитие на зимния туризъм спрямо потенциала, който имаме", добави тя.


В отговор на въпроси от природозащитници, министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че министерството му не е давало никакви държавни помощи за ски зона Банско, че досега няма категоризирани ски писти за тяхната безопасност.


Министърът на спорта Красен Кралев съобщи, че досега министерството му е субсидирало дейността на
ски зоната с 14 милиона лева.


Министърът на екологията модерира дебатът, който се проведе в сградата на МОСВ

© Цветелина Белутова, Капитал

Министърът на екологията модерира дебатът, който се проведе в сградата на МОСВ


Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски каза, че концесията трябва да изключва монопола, като не се пречи на развитието на малкия и средния бизнес в региона. По думите му обаче най-лошият изход е разтрогване на концесията."Това ще бъде огромна щета за бюджета и ски туризма в региона, там пет години няма да се карат ски", каза той.


Накрая на срещата Василева обобщи, че би трябвало всички национално отговорни хора да са наясно с очертаните рискове, които означават огромни финансови щети за държавата и непреки щети. По думите й може да се върви към изчистване на неяснотите и залагане на конкретни текстове, които да гарантират правилно калкулиране на дължимото концесионно плащане и засилен контрол от страна на държавата.


Тя се обърна директно към природозащитниците: "Ако смятате, че прекратяването на договора е единственият начин, трябва да осъзнавате риска и ако смятате, че поведението на държавата трябва да се съобразява с вашето виждане, вие трябва да приемете тази отговорнос. В отговор Тома Белев заяви, че не може да обвиняват екоорганизациите за това, че държавата години наред не си е вършила работата.

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  100 млн. се избиват за един сезон.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4600 Весело

  Е, ами като се чудят как да прокарат лицеприятни за унищожителните на природота решения така ще бъде!

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Бе, че няма да се прекрати договора, то е ясно, ама малко да ги стреснат тези от "Юлен", че се държат като пияни носорози в тази нещастна Пирин планина...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Бреее, Цеко яко атакува тези дни. Интервюта, писма, спортисти, държавни институции, министри, журналисти и т.н. - ВСИЧКИ ЯКО НА АМБРАЗУРАТА НА ОФШОРКИТЕ.

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Ква е тая концесия, дето носи на държвата 200 000лв. годишно, а прекъсването й струва 285 млн. ( дори не броим, че е престъпно нарушена )? Муахаха, тея се на*раха с измишльотините за сплашване.

 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 842 Любопитно

  "Прекратяване на договора за концесия ще доведе до огромни загуби за държавата от стотици милиони левове, повтори и министърът на туризма Николина Ангелкова, според която големи ще са и косвените загуби, свързани с имиджа на страната и перспективите за инвестиции в сектор "Туризъм"."

  кога най-после тази "държава" ще се науЧи да формулира договори не в неен ущърб ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  Аз предлагам да се публикува ПЪЛНИЯ текст на договора с всички допълнения и нека хората видят как е сключен, от кого, как е променян, колко е концесионната такса и как се прекратява !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4522 Гневно

  "Неустойката, която държавата трябва да плати на концесионера, ако едностранно прекрати договора, може да достигне до 100 млн. лв."

  А глобата за декарите в повече "усвоени" от концесионера колко е според договора? А, оп-па: там доказателства няма!

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дундурук":

  Станчев се ок.ка тотално ПАК !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Весело

  Василева не се ангажира и с краен срок, в който кабинетът ще излезе с решение по казуса."Кабинета никога не може да излезе с решение.Бойко излиза с решение.

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "Според Ангелкова, Банско е на първо място по конкурентоспособност в Европа по съотношението цена-качество, което е трудно постижимо."

  А по сняг на кое място е , ма? 2 седмици имаше ли сняг тази година на Банско?

  И КЪДЕ ОФИЦИАЛНО ПИШЕ, ЧЕ БАНСКО Е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА, МА? Доказателства или сама си го измисли?

 12. 12 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ами това си беше ясно и без дебат!

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Като се върне Борисов от Брюксел,той ще клекне пред Ц.Минев,Юлен и Витоша ски,а за "птичките и горите и планините" - тях кучетата ги яли!

  Tony
 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Разстроено

  Е какъв консенсус да постигнеш с мутри и техните лакеи от парламента когато те най-нагло ти заявяват
  "Наше изконно право е още от време оно да газим закони и правилници за да си оплетем схемите"
  С тези хора е абсолютно наивно да се мисли, че ските и туризма имали нещо общо със случая.

 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Цековите тролове засега не са им спуснати опорните точки. Няма все още мнения в защита на концесията ( и реките от мед за местните сервитьори, камериерки, проститутки и късачи на билети на лифта ) , та докато чакат заповеди просто цъкат минуси.

 16. 16 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Какво споразумение с екоталибани .Тия не трябва да имат думата . Кой ли е тоя дето им придава толкова тежест ?
  Впрочем то е ясно кой е .

 17. 17 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 415 Неутрално

  [quote#15:"Дундурук"]Цековите тролове засега не са им спуснати опорните точки. Няма все още мнения в защита на концесията ( и реките от мед за местните сервитьори, камериерки, проститутки и късачи на билети на лифта ) , та докато чакат заповеди просто цъкат минуси.
  [/quote]
  Затова пък зелените тролове са налице

 18. 18 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Правозащитниците да постъпват национално отговорно и да си затворят очите и устите за закононарушенията, понеже те са национално отговорни нарушения

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Екоталибаните и властта под ръчичка

 20. 20 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Вече се питам кой ли олигарх стои зад Зелените? Щото няма логика десетима природозащитници да дърпат конците на всички и да извиват ръце. Нищо не е случайно в тая държава.

 21. 21 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  [quote#9:"КМЕТ В СЯНКА"]Станчев се ок.ка тотално ПАК !!! [/quote]
  Болшевик!
  Липсваше агент Камен!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Едната страна дължи 100 млн.,ако прекрати предсрочно договора.А другата какво дължи,ако го наруши.

 23. 23 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  След спортистите, сега и политиците на амбразурата в защита на Цеко

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 24. 24 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  #птичките и горите и планините" - тях кучетата ги яли! #-цитат на коментар13
  -------------------------------------------------
  Аха , тия птички дето ги броихте за 50 млн

 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "HLopaTaRA":
  "кога най-после тази "държава" ще се науЧи да формулира договори не в неен ущърб ?!"
  Този въпрос го задай на Иван Костов. Тогава е сключен договорът, някой си е взел една комисионна, други са бетонирали концесията за 30 години!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  [quote#20:"s0f1a"]Вече се питам кой ли олигарх стои зад Зелените? Щото няма логика десетима природозащитници да дърпат конците на всички и да извиват ръце. Нищо не е случайно в тая държава.
  [/quote]
  Толкова ли е трудно да се досетиш?

 27. 27 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  какви дебати, какви писти?!?
  никакви строежи на Витоша, Рила, Пирин и черноморските брегове!

  да напомня ли, че цецката минев беше планирал да прави невероятни паркове из цяла София? е, направи една глупост за 2 години - София Ленд. след което от скрития й паркинг направи поне 4 високи резидентни сгради, всяка от по 8-10 етажа в момента. и само кал и изкопани улици, или изсечени просеки в ловния парк.

  ето затова - за мутрите само забрани за строежи и прекратяване на концесиите. от тях само престъпност и погазване на законите.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Около 300 души отново протестират с искане да се отмени забраната за къмпингуване на плажовете Карадере, Иракли и Корал, която депутатите наложиха преди седмица. Зелените искат и президентско вето върху част от Закона, налагащ забраната."

  Да им се чудиш на тия "зелени"...природата ли защитават, или само си чешат езиците...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Найден Зеленогорски каза, че концесията трябва да изключва монопола, като не се пречи на развитието на малкия и средния бизнес в региона.

  Да се опита Найден да отвори една будка за сандвичи горе, да види как не се пречи.

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  о, забележително... значи ЗУТ не важал за писти така ли - просто хващаш мотиката и копаш където ти хареса?

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Най накрая Прокопиев да публикува нещо обективно. Ето, черно на бяло, няма нищо незаконно, нарушения също НЯМА.
  Борисов няма да развали концесията, защото нищо не оправдава такива щети за бюджета.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":
  Едната страна дължи 100 млн.,ако прекрати предсрочно договора.А другата какво дължи,ако го наруши.

  Ще му кажат че е лош човек.

 33. 33 Профил на army
  army
  Рейтинг: 634 Неутрално

  У нас зелени няма, има само хора с фалшиви интереси, които от време на време се появяват на някое събитие да замажат очите на малкото си последователи.

 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Весело

  [quote#32:"foxa5"]Едната страна дължи 100 млн.,ако прекрати предсрочно договора.А другата какво дължи,ако го наруши. [/quote]
  е цдругата има да взема като го наруши хахаха, как какво

 35. 35 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дундурук":

  Ква е тая концесия, дето носи на държвата 200 000лв. годишно, а прекъсването й струва 285 млн.

  Определено държавата отнова от страната на булката. Провери по времето на кой е подписана и ще видиш кой е виновен за това.

 36. 36 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 415 Неутрално

  #какви дебати, какви писти?!?
  никакви строежи на Витоша, Рила, Пирин и черноморските брегове!# цитат на коментар 27 от полОвишист
  А на Луната ски писти и строежи на брега дали ще разрешите
  настроение -полуподигравателно

 37. 37 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#34] от "extraCACA":


  Мда все имаме да вземаме.

 38. 38 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 589 Весело

  Мадам Ангелакова, дневната ски-карта на Банско струва 58 лв. Вие наясно ли сте с цените по ски-курортите из Европа и на Балканите, та говорите смехории относно конкурентноспособността на Банско и първото му място в Европа!?!

 39. 39 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#26:"gorskiq1"]Толкова ли е трудно да се досетиш?[/quote]

  Шизофрения. Сам ли си говориш, цеков трол?

 40. 40 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#18] от "Делян (delian) Делчев":

  Правозащитниците да постъпват национално отговорно и да си затворят очите и устите за закононарушенията, понеже те са национално отговорни нарушения

  Извършени от национално отговорния капитал.

 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#35] от "foxa5":

  Да, в уравнението ти липсва колко пари е вложил инвеститора. Колкото повече е вложил той, толкова по-малко ще получава държавата и толкова по-голяма неустойка ще получи.
  Другата година сняг може да завали чак февруари, държавата ще си вземе парите, а загубата ще е за инвеститора.
  Т.е. хубаво е да помислиш кой влага парите и кой носи риска.

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Цялата администрация впрегната да скрие и оправдае нарушенията ма цеко.Правят ни на маймуни.Носят вода от девет дерета само и само да докажат колко добър бил концесионера и да не нарушаваме рахатлъка.

  Някой от защитниците на концесионера може ли да ми каже:
  1.Колко данъци влизат в бюджета от офшорката на цеко.
  2.Колко човека работят юлен.каква е средната заплата и на каква заплата ги осигуряват.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  "При предоговарянето на концесията с Юлен, МОСВ ще изисква от концесионера в Банско - "Юлен", да създаде специализирана кадастрална карта и да изгради и поддържа регистър на съоръженията на територията на ски зоната, обясни Ивелина Василева."

  е няма такъв абсурд... а що просто не му прехвърлят терена и да се свършва

 44. 44 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 279 Неутрално
 45. 45 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#41] от "hope":

  Това сериозно ли? 200 000 носи една добре разработена механа.

 46. 46 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  [quote#31:"hope"]Ето, черно на бяло, няма нищо незаконно, нарушения също НЯМА. [/quote]

  сериозно, а необратимите щети заради които Юнеско изключиха буферната зона от теритоията на парка през 2010-та какво са тогава?

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  "....ако не се стигне до консенсус между тях, концесията с настоящия концесионер "Юлен" ще бъде прекратена."

  Казана дума, хвърлен камък. Боко, разваляй концесията, ако искаш да ти вярват!

 48. 48 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#1] от "grand funk railroad":

  Какъв ти сезон бе? Вчера обявиха, че в Банско само през тия 4 почивни дни са се качили нови 15 000 български туристи. Те естествено отиват на пистите - т.е. ще ползват лифт и влекове. Цената на дневна карта е 60лв. умножено по 15 000 прави грубо по 1 млн. лв. на ден допълнителни приходи само от лифт и влек. Много от тия шарани ще си наемат ски, ще си хапнат и пийнат ... Да не говорим за спане и паркиране.

 49. 49 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  #Толкова ли е трудно да се досетиш?- цитат на коментар #26 от “gorskiq1”


  Шизофрения. Сам ли си говориш, цеков трол?#-цитат на коментар 39 от ТунТурук
  Това че си вече на възраст пенсионерска те оправдава за признаците на деменция
  настроение- сАжалително

 50. 50 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дундурук":

  "Олигарсите" от магистрала "Хемус" и "Юлен" се оказаха едни и същи кипърски безработни:
  https://bivol.bg/pst-grup-yulen.html

 51. 51 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Крайно време е да се провери финансирането на т.н. "екозащитници". Сигурен съм, че се появят прелюбопитни детайли.

  И друго - "съветване". Най-напред - по задните части, а след това, ако е необходимо, и по главата.

 52. 52 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Няма безкорисни интереси, на мен да не ми разправят как ги е грижа за природата! Ако толкова ги болеше за природата щяха да протестират против бракониерите и дървената мафия, ама явно не им плащат за подобни протести

  Приказка без край
 53. 53 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Защо нищо не се чува за Пампорово и Боровец - нима там всичко е наред? Дали затова, че Пампорово е собственост на Цветелина Бориславова, а в Боровец Тома Белев има дял?

 54. 54 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#48:"proizvoditel"]Много от тия шарани ще си наемат ски, ще си хапнат и пийнат[/quote]

  И защо са шарани? Защото не кихат на "еколозите" ли? Свършиха ли шишарките за броене, че се насочвате към нещастния български турист?

 55. 55 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#46:"extraCACA"]необратимите щети заради които Юнеско изключиха буферната зона от теритоията на парка през 2010-та какво са тогава? [/quote]

  Юнеско на Бокова ли?

 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Весело

  До коментар [#55] от "galapagas":

  точно така, на Бокова бащинията и

 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#25] от "достатъчно":

  Мда. Костов е виновен. Само че, колкото и да го гледам, проблемът не е в договора, а в изпълнението му. Сигурно и затова Костов е виновен, но знаем я гербавата мантра.„

  Тези нарушиха всичко, и договорът може да бъде прекратен от днес за утре, обаче милиционерите ни се оправдават с некви 100 млн. Същата простотия като със секретността на доклада за КТБ.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "grand funk railroad":

  И защо не сте поели този бзнес навремето?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#53] от "galapagas":

  А за Стара планин и Странджа пък съвсем! Там се сече на голо, ама нямакой да се изнудва.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  добре де, разбрахме че зелените са платени и не са зелени и дрън-дрън, ама може ли някой от експертите тъдява да обясни ако е вярно твърдението на двама министри че една писта не е строеж по ЗУТ, то как се изгражда и въвежда в експлоатация? И как влиза в кадастрален план аджеба?

 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#57] от "Darth Plagueis":
  "Тези нарушиха всичко, и договорът може да бъде прекратен от днес за утре, обаче милиционерите ни се оправдават с некви 100 млн. "
  Пак ша съгреша и ще ти реагирам(кво ми става?)...
  Тони, Тонченце...мати направо ма разби с тия "некви 100 млн."!!
  Ааа...некви там 100 хилки, голем праз викаш! я
  Договорът е пак от баяя тъмния гений на Костова Иваньа...
  Начи, давай да го зковем за ТРИДЕСЕТ годинки, па ти си знаеш там дали са 99 ха. или 1099 ха. да си развяваш коня начи/Юлен брадърс/. Щото и светии да додат на власт, не мое та мръднат...Иначе ще плащат кат попове..Якоо!/запазена марка ала КГБ, Ванката бе/.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на Angelo Badalamenty
  Angelo Badalamenty
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Слушах и хвърлях по едно око на почти цялата среща. Изглежда бяха влезли с идеята, че еколозите сами ще се вкарат в капана да искат преподписване на концесията, в което всички нарушения да се озаконят. Сто пъти се опитаха да им го вкарат в устата, в противен случай те трябвало да понесат отговорността за неустойките. Като не стана започнаха да ги омаловажават, нападат лично и да им се подиграват. Особено впечатление направи министър Ангелкова която извинявайте ама се подхилкваше на като па*а на всяко логично изказване. Вижте дори последните 10мин само. http://www.moew.government.bg/?show=important&iid=59

 63. 63 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Най-добре е да се дадат тия "100 милиона" и да се започне начисто. С друг концесионер - сегашният не става за нищо.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#63] от "keen":

  И как реши, че не става?

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#51:"georgievp"]Крайно време е да се провери финансирането на т.н. "екозащитници".[/quote]
  Всяка година ги проверяват - така е по закон.
  Ти колко пъти в годината искаш да проверяваш?

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 66. 66 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#64] от "hope":

  Сегашният концесионер ли защо не става?
  Ами ей го, даже не е дошъл на срещата кипърецът. Какво да говорим...

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Не се хабете...! До десетина години, промяната в климата ще свърши това, което крадливата ГЕРБ-ерска банда не иска да свърши...! Колкото искат лифтове да си направят! Не втори, трети лифт да направят, до Вихрен! Сняг ще има, все по-малко...! Туристи ще има, все по-малко...! Всеки сезон, ще е по-добър от следващия!
  Аз лично, както съм зарязал българското море, така съм зарязал и българската планина! Пари на милиционери и мутри - не давам! Който милее, за българската природа - може да го прави!

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1163 Гневно

  Това ми изглежда като да подготвят обществото за една загуба от 100 милиона лева и после да кажат: Казахме ли ви?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Понеже наскоро четох подробно за управлението на Стамболийски, та ситуацията много ми напомня за селянията, която иска да измести прогреса. Селянина Стамболийски му се е видяло, че гражданите прекалено много забогатяват, та е взел от тях и раздал на малоимотните.
  Та и вие тука. 10000 човека са висели часове наред пред кабинката на Банско, но понеже на вас ви е скъпо, дайте никой да не ходи там, концесията да се разтури и вие да сте доволни. Само, че тези 10000 човека няма да похарчат парите си догодина в България от което ще спечелят само немците, французите и итслианците.
  Силно се надявам да разрешат строежа на втората кабинка.
  Също така се надявам никой инвеститор да не гледа сагата с Юлен. Няма такава антиреклама за България.

  Любовта ще спаси света!!!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#61] от "достатъчно":

  Абе, на вас в районното не ви ли учат да четете, или ви диктуват? Проблем с договора няма. Той е нарушен от концесионера, което означава, че има проблем с него и с този, който упражнява контрола върху изпълнението на договора. Което пък означава, че ако ще и 100млрд да пише е все тая, и все ке са нЕкви, щото са нереални пари, напълно неизискуеми.

  Ясно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#70] от "hope":

  Благодаря за комплимента...!
  Хората в България е крайно време, да се научат да мислят! Социализма отдавна свърши! Или сте на мнение, че всички хора в България, трябва да работят, като обслужващ персонал по хотели и ресторанти, за да процъфтяват кипърските офшорки и милиционерите покрай тях? Щом това е вашето желание, захващайте се, като готвач, сервитьор, барман... Все ще намерите нещо! Пожелавам ви успех! И..., да не забравяте, да гласувате за видимите резултати!

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#70] от "hope":

  Че кво общо има бройката лифтове, с това кой какво ще работи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#68] от "Калибър":

  Обществото щяло да загуби "100 милиона". Че какво от това?
  Същото това общество загуби 4 милиарда в една друга банка и не трепна.
  Така че едни кирливи "100 милиона" (бе в кавички е, щото няма как неустойката да е хиляда пъти по-голяма от концесията, ама айде) няма никого да уплашат.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 75. 75 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Весело

  До коментар [#72] от "tww09306483": quote#72:"tww09306483"] Хората в България е крайно време, да се научат да мислят! [/quote] Като нямаш пари дори за стартиртане на микро бизнес, или не ставаш за програмист, кел файда от мисленето! ДАржавата отдавна е изкупена от червените офшорки. Регистрирани в Западни офшорни зони! И да, точно тези офшорки са собственици на концесията в Банско, на медиите. А хората зад тях-на самия БМБ от Б! КОлото повече мислиш в дАражавно подобие като нашето, толкова повече се ядосваш! Не бъди гадняр! Не искай хората да мислят! Мафията си праи квот си иска, с някоя и друга медийна маневра като тая за "публичното обсъждане" на концесията в Банско. Без да се споменава КОЙ КОГА и що за "концесия" е сключил с офшорка-пощенска кутия без БЕЗ елементарна защита на обществения интерес!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darth Plagueis":

  Много общо има. Първо, развалянето на такава сериозна и най-вече дългосрочна инвестиция е като шамар към всички, на които е минало през ум да развиват бизнес в България. Малко ни разнасят /и с право/ , колко сме корумпирани и необразовани, а сега и разваляме дългосрочни договори без никакво доказателство за нарушения.
  Кой ще инвестира тук? Някой луд или психично болен?

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Е чакай сега, нали Банско е най-великият курорт на света и има огромни опашки от желаещи? И ти ми задаваш въпроса - кой ще инвестира? Нещо не се връзва май...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#71] от "Darth Plagueis":

  Ти къде видя да е нарушен договора???

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#77] от "Darth Plagueis":

  Кой ще инвестира в България.

  Любовта ще спаси света!!!
 80. 80 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#25] от "достатъчно":

  Извини се веднага за лъжите дето разпространяваш.
  Концесията за 30 г. на Банско е факт с РЕШЕНИЕ № 738 на Министерския съвет от 9.11.2001 г., взето от царските мекерета.
  Правителството на Костов предате властта на Симеон на 24 юли 2001г. Костов си бил взел комисионните... Аман от твоите облъчвания. Инфо за РЕШЕНИЕ № 738 на Министерския съвет от 9.11.2001 г.:
  http://www.ncr.government.bg/app?service=external/ConcessionPrint&sp=83
  Партида № D - 00184
  В НАЦИОНАЛНИЯ КОНЦЕСИОНЕН РЕГИСТЪР
  за концесия, предоставена от държавата

 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#78] от "hope":

  Освен, че е строено на територия извън концесията ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#79] от "hope":

  Нали е претъпкан курорта бе? Как кой?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#80] от "proizvoditel":

  Гербавите не се извиняват. За тях лъжата е спорт.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Тъжно ми е вече да ходя на Банско. От някога китното самобитно градче където говореха на странен език няма и помен. Тогава такситата чакаха на гарата на теснолинейката и ни лашкаха по отвратителния тесен път до Шилигарника и хижа Академика. Мечтаехме за лифт. Тогава около пистите под Тодорка имаше поне 20 пъти повече гори от сега. Именно тия гори задържаха снега по пистите до май. А сега сняг има 1-2 месеца и край...
  ПОМИСЛЕТЕ ДОБРЕ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАТЕ !!!

 85. 85 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#81] от "Darth Plagueis":

  Недей да говориш на изуст. Няма никакво нарушение нито на договора, нито на каквото и да било.
  От пет години не мога да отида на Банско, заради идиотската опашка на кабинката. По време на ваканциите е немислимо.
  И защо? За да пълниме джобовете на немците и италианците?

  Любовта ще спаси света!!!
 86. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#85] от "hope":

  Не можеш да отидеш до Банско, заради опашка на кабинката? Тогава, след като не можеш да отидеш, откъде знаеш, че има опашка? Аз твърдя, че няма. И мога да го докажа. Ти?


  Колкото до договора - да, заграбването на територии извън тези в концесионния договор Е нарушение на догорова. Не виждам кое точно не е ясно тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  И още за нещо помислете. Пампорово, което не представлява никаква конкуренция на европейските курорти е така застроено, че няма да повярвате на очите си, ако видите. Банско е на 750м., в Пампорово на 1200м. има десетки хотели, огромни. Дори между пистите и никой дума не обелва, никой.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#86] от "Darth Plagueis":

  http://m.webcafe.bg/article/1587481793


  Любовта ще спаси света!!!
 89. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#88] от "hope":

  Авторът (анонимен, разбира се) сам влиза в противоречие и си го признава. Сам говори за разликите във височините, леко пропуска да отбележи разликите между Пирин и Алпите, сам говори за глетчери.

  Какво изобщо иска да каже тази статия? Да изсмуче аргумент? Не, не успява.

  Чакам аргумент защо е нужна втора кабинка? Не ми давай за пример Австрия, там може да е нужна, тук не е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#72] от "tww09306483":

  Кока-кола също е офшорка.

  На всякъде по света хората избират националния или местния продукт, особено като е конкурентен. Вие призовавате, само за да не стане някой българин по-богат, да похарчим парите си в чужбина.

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#90] от "hope":

  Т.е., да избирам Доган, Делян, Цеко, ТИМ?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#89] от "Darth Plagueis":

  Това е все едно да попиташ защо е необходимо изграждането на магистрала Струма?
  Ами за да е по-удобно, комфортно. За да носи добавена стойност.

  Любовта ще спаси света!!!
 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#92] от "hope":

  Как точно втори лифт носи добавена стойност? На кого му става по-удобно и комфортно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#91] от "Darth Plagueis":

  Не те разбирам бе човек? Какво конкретно имаш срещу Юлен или Пиб? Плащат си данъците, нямат нарушения. Спонсорират спортисти. Дават работа на толкова хора. Защо ги мразиш? Нали искаме да сме нормална държава. Кой съд ги осъди? Нали всякакви комисии от Европа идваха да я разнищват тази концесия? НИЩО не откриха.

  Любовта ще спаси света!!!
 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#94] от "hope":

  Нещо бъркаш. Задавам ти конкретен въпрос за трети път и очевидно те затруднява:
  Кому е нужен втори лифт и каква би била ползата от него? Какъв проблем би решил той, че да е нужен?

  За нарушенията стана ясно, не смятам да се връщам повече по темата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 96. 96 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До #88 хахахахаххаха, ти прочете ли въобще коментарите под статията, да видиш, че автора йе толкова измислен опорна точка, че олекваш много с позоваване на такъв довод? Понякога опорните ви точки, на вас, троловете, ви играят много лоши шеги. Също като на Уорни, когато беше постнал копие на инструкциите :-D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 97. 97 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#96] от "The_Curious":

  Сега търси нова статия, която да мине, и евентуално отговор на въпроса - защо е нужен втори лифт.
  Дано намери, ма като гледам, няма шанс...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 98. 98 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#95] от "Darth Plagueis":

  Не съм чела конкретен анализ за ползата от втора кабинка, ако искаш конкретни цифри.
  Във всички случаи това ще донесе повече приходи в бюджета и повече работни места.

  Любовта ще спаси света!!!
 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#90] от "hope":

  Не призовавам, никой за нищо...! Още по-малко, къде и как да си харчи парите!
  На мене лично, ми е доста по-приятно да седна в малко гръцко, турско или италианско ресторантче и собственика да ми каже, Добър ден...! Да ми каже, каква е прясната рибка за деня, да ми донесе чаша с вода и малко препечен хляб с разни дребни вкусотийки...! Като се храня, да усещам, че храната е истинска...! Като си тръгвам, да ми кажат Благодаря и Довиждане...!

  Който иска да гледа Ес, Джи класи и Х 5 и 6, Кайени и прочие лъскави МПС, паркирани пред входа така, че да пречат максимално, а собствениците им по потници, окичени с кичозни синджири и гривни, да говорят на висок глас за това, кой и какво въртял...! Избора е личен! Щом искате да сте част от това... и ви е приятно! Никой не ви спира!

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#98] от "hope":

  Няма как да твърдиш, че ще донесе, след като не си чела. Щото аз съм чел и твърдя, че проблем с лифта няма, и втори лифт е ненужен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK