Министерството на туризма готви тотална забрана за къмпингуване сред природата

Министерството на туризма готви тотална забрана за къмпингуване сред природата

© Асен ТоневСлед забраната за къмпингуване по морето, приета бързо и окончателно от Народното събрание само преди седмица, сега Министерство на туризма готви тоталната му забрана навсякъде в България.


Предлаганите от ведомството поправки в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма са за забрана на всякакви форми на бивакуване, поставяне на палатки, каравани или кемпери на цялата територия на страната. Единствено изключение са категоризираните къмпинги. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 15 март, след което ще бъдат внесени в парламента.


Първата оспорвана от гражданите поправка беше приета в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).
Сега проектът за Закон за туризма предвижда да създаде нов член (207а), който залага глоба от 200 лв. за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги.


В случаите, когато след къпмингуването има увреждане на пясъчните дюни, флората и фауната, замърсяване на околната среда, пожар и други вредни последици за природата, наказанието е в размер на 1000 лв. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.


За предоставящите обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата се предвижда глоба в размер на 3000 лв. или имуществена санкция в размер на 5000 лв., предлагат още ведомството на Николина Ангелкова.


От "Зелени закони" призовават гражданите да се запознаят с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на туризма на 29 февруари и да изразят мнението си в писмено становище, което трябва да се изпрати до Министерството най-късно на 15 март на адрес: d.petrova @ tourism.government.bg


Еколозите коментират, че на фона на застрояването на природата в България с призрачни хотели, с минимална заетост и при липсата на къмпинги в страната, тези законови промени са в помощ на няколко туристически фирми и строителството, което не води до развитие на туризъм. Според тях ефектът ще е засилена тенденция български граждани да почиват извън собствената си страна.


Планиране на местата за разрешено къмпингуване може да се направи само в Общите устройствени планове (ОУП) на общините и този процес е започнал в 2/3 от общините в България. Затова промяната на закона ще спре развитието на къмпингите в тези територии за 20 години напред, смятат от "Зелени закони".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK