Президентът ще сезира Конституционния съд за забраната за къмпингуване

Президентът ще сезира Конституционния съд за забраната за къмпингуване

© Анелия НиколоваПрезидентът Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд на Република България заради част от текстовете в него, съобщи прессекретариата на държавния глава. От информация става ясно, че президентът приветства тази част от промените в закона, с които законодателната власт показа, че осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености, но не приема въведените глоби за къмпингуване и паркиране.


Плевнелиев посочва, че очаква от институциите, отговорни за осъществяване на държавната политика в областта на туризма и за опазване на Черноморското крайбрежие, да предприемат последващи действия, които да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на дивите плажовете. Според него забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна.


"Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата. Тук е отговорността и ролята на държавата да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности", се казва в мотивите на президента.
Държавният глава смята, че е необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. "Не къмпингуването обаче променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Липсата на ясна визия за запазване на малкото останали незастроени територии е притеснително, но не е предмет на тези законови промени", се посочва в позицията на Плевнелиев.


Президентът не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване. "Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на чл. 55 от Конституцията на Република България и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални. Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България", се казва още в съобщението.


Президентът отчита и демонстрираната обществена реакция на недоволство от част от приетите промени. Макар да споделя необходимостта от въвеждане на правила, държавният глава отбелязва, че начинът на приемане на тази поправка, внесена между първо и второ четене без своевременно публично оповестяване и обществено обсъждане, създава негативна нагласа и поставя под съмнение добрите намерения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 568 Весело

  Браво, достойна позиция!
  Този закон е недодялан и пълен с абсурди! А най-вероятно е и първа стъпка към завземане на последните диви плажове от хотелиерите.

 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Забраната ще я има и балеарските острови от юли т.г.. Но това е причината да идват немски туристи. С този закон ние гоним част от тях. Все пак президента решава, ако е правилно, си е правилно.

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Весело

  Истината е,че тези които правят такива закони за къмпингуването си къмпингуват съвсем законно в НС.

 4. 4 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има вероятност мутрите да изпуснат контрола. Българското общество в момента е парализирано от пропагандата и засега приема навътре. Но не завиждам на тия, които го подценят в неподходящия момент

 5. 5 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ще прави проблеми на министрите президента! Ще ги кара отново каква "възпитателна" забрана да ни въведат гадовете! Пази Боже, от такива "слуги народни" като нашите министри - или ще те окрадат или нещо непрекъснато ще се мъчат нещо да ти забранят!

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  От една страна си мисля, че постъпва страхливо като не поема отговорността да наложи вето и да влезе в сблъсък с ГЕРБ (от което въпреки няколкото случая се страхува) и прехвърля другиму отговорността.
  От друга, ветото е много по-лесно за преодоляване от решението на Конституционния съд.
  А има ли възможност първо да се наложи вето и ако бъде отхвърлено - да се сезира КС? Ако има такава възможност Президента е за бой.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Обнародва закона и ще сезира институциите? Щом се публикува -край! Пилат Понтийски.Не може на всички да се харесаш .

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 922 Неутрално

  но не приема въведените глоби за къмпингуване и паркиране.
  ---------------------------------------------------------
  Тогава да каже кой и как ще плаща за почистване на осрания пейзаж.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 513 Гневно

  Преди зелените да почнат да се радват, нека е ясно, че сезирането е само срещу размера на глобите, а не срещу забраната за къмпингуване! Дневник за пореден път избирателно поства част от прессъобщението на Президенството! И манипулативно променя заглавието на същото! Ето какво се казва в оригиналния текст:
  'Държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране'
  Това е! И е прав - предвидените глоби са високи. Но не е против забраната за къмпингуване. Напротив, ясно посочва , че тази забрана не попада в обсега на правомощията му!
  За пълния текст на прессъобщението:
  https://www.president.bg/news3092/darzhavniyat-glava-shte-sezira-konstitutsionniya-sad-za-vavedenite-globi-za-kampinguvane-i-parkirane.html
  Дневник, падате все по-близо до нивото на Прас-прес!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  значи пуска закона но ще сезира съда ? а мислехме че управляваща опозиция било уникално

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Е, кво да сезира? То не са къмпингуващи, а бивакуващи цяло лято. Студени бири, мазни скари и в края на сезона, купища боклуци и органични отпадъци. И на всичко отгоре, без пари. Е те това го няма НИКЪДЕ!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
 12. 12 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  един нормален политик да имаме..

 13. 13 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 513 Неутрално

  [quote#8:"qwertqwert"]Тогава да каже кой и как ще плаща за почистване на осрания пейзаж. [/quote]
  Позицията на Президента е, че заложените в закона глоби са твърде високи и трябва да бъдат не отменени, а коригирани с оглед въздействието им върху околната среда. Тоест да се плаща според щетата и разходите за нейното отстраняване, а не по фиксирана тарифа, без всеки отделен случай да се взема предвид!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 14. 14 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 523 Неутрално

  по лицемерни мърльовци от "зелените" не бях виждал!

  като ше е "еко" плажа, ще бъдете така добри да не си паркирате колите по дюните, палатките няма да си слагате на пясъка, няма да палите огън и да кендзате на плажа и в околните гори! няма да ми дигате импровизирани барове и капанчета!
  няма да обръщате плажа на катун!

  зимаш кърпата, чадъра, гаджето сутринта и на плаж, а вечерта - кой откъде е!

  Ти за мен си Мики Маус!
 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Браво,Президент Плевнелиев!
  Мъдро решение,но дали КС ще го увайи?Нали знаете,цхе много хора не Ви долюбват,защото сте искрен,не спестявате критиките си,а самото статукво в НС се старае да Ви дискредитира?
  За мен Вие сте моят Президент!

  Tony
 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#9] от "Amot":

  Всъщност прав си, подведох се по написаното.
  Омацването на пейзажа започва от газетата.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на onion_jack
  onion_jack
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Като не щете да се къмпингува свободно, обявете цялата територия на страната за резерват! То и без друго индиянци вече бол.

 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Любопитно

  Черноморието, плажната ивица, планините, горите... как ли ги виждат в президентството, че и през призмата на Конституцията? Общодържавна, общодостъпна, всенародна и т.н., все едно нЕкой го е грижа, та съдиите щели да отсъдят!?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Аман с туй къмпингуване!

  klimentm
 20. 20 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "Amot":

  ПиАр на нашио чуек е по-важно от истината. Поне за Дневник и сродните

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Право на всеки човек е да може да преспи върху майката Земя.
  Зли твари са тези, които ограничават това. Зли твари са и тези, които мърсят.

  Любов и светлина!
 23. 23 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 513 Неутрално

  [quote#10:"100000 на шипка"] значи пуска закона но ще сезира съда ? а мислехме че управляваща опозиция било уникално [/quote]
  значи пишеш коментар но не четеш статията ? а мислехме че троловете на Позитано било уникално

  П.П. Пунктуационните, правописни и стилистични извращения са заимствани от автора на оригиналния коментар!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 24. 24 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#11:"Hafen der Wahrheit"], кво да сезира? То не са къмпингуващи, а бивакуващи цяло лято. Студени бири, мазни скари и в края на сезона, купища боклуци и органични отпадъци. И на всичко отгоре, без пари. Е те това го няма НИКЪДЕ![/quote]

  Имаш приток на туристи, иначе ти липсват. Каквото описваш, се случва, част от туризма.

  Es muß Geld fließen!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#9] от "Amot":

  +++++ Кой да чете? А президента за да крепи и малкото останал му рейтинг, гледа все да се хареса на някого, пък било и на маргинали и нихилисти, които обръщат и малкото девствени плажове и прилежащите горички и имоти в цигански катуни и сметища.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  та ето и самия чл 55 от КРБ
  "Чл. 55. Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда."
  айде някой да намери връзка с размер , глоби .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Разплаквам се от умиление, като видя г-Плевнелиев!
  За мене лично, той е най-великият българин в хилядолетната история на България!В стаята си имах портрет на Васил Левски но го свалих,и на негово място окачих портрета на г-н Росен Плевнелиев!
  Бог да го благослови,и здраве да му дава!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Не забраната за къмпингуване, а размера на глобите... ех, редакторе свиден, редакторе млад.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Весело

  Президент срещу олигархията?! Много му се насъбра на Плевнелиев...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 32. 32 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ''Държавният глава смята, че е необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване''

  еми айде народе 'зелен' измислете си ня'кви правила и дайте да ги обсъдим

  Без Власт !
 33. 33 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#27] от "урината ми мириши на карамфили":

  Боже, ти кого предпочиташ? Станишко и Миков ли? Къмпингуването трябва да си има наредби, но президентът е прав че ще сезира. Колкото и да им е мъчно на някои хора.

 34. 34 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Президентът е постъпил малко по соломоновски, за да не се конфронтира излишно. Истина е, че къмпингуването няма да е забранено, но ще се извършава на определените за това места, а не разни мърляви типове да ос*рат и оп*кават всичко наоколо и да изхвърлят боклуците си където им падне. Подобен вид туризъм носи само щети и за природата, и за икономиката, защото тези робинзоновци не плащат за нищо, а само мърсят край себе си. Гърците също са пропищели от диви къмпингари от България, които живеят като гаврошовци. Дори и храна не купуват, а си носят всичко от вкъщи, като приходът за туристическата им индустрия от тях е нулев.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално


  Отлично г-н Президент !
  Още един повод да се гордея с Вас и да гласувам през есента с Вашата бюлетина !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 488 Неутрално
 39. 39 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Плевня, досвидя ти се ветото май , а?

 40. 40 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  На къмпингуването му трябва контрол за наглеци, сметосъбиране и тоалетни, а не забрани, които са единствено в полза на корумпираните местни власти и аверите им "инвеститори".

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Весело

  Гледам и не вярвам на очите си!
  Дано само не се окаже предизборен блъф!!!

 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Трябва да се възпитава и контролира как да се поддържа природата чиста,а после да се измислят глоби !

  [email protected]
 44. 44 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#35] от "урината ми мириши на карамфили":

  Остави женичката да изкара някой грант.И тя къща храни.

 45. 45 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 466 Весело

  Президентът трябваше да върне част от текстовете, а като иска, пак да сезира арменския поп.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "Amot":

  Точно ти си в грешка, всъщност.

  "Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране."

  За размера изобщо не се спори. Прочети пак линка, който сам даваш.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 49. 49 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Да допълнят закона и с планините, защо само за плажовете, само с велосипед до хижите на Витоша. В Рила също забрана, до Рилския манастир само с велосипед или пеш. Иначе глоба - 1000 до 10000лв. Така вече закона ще е адекватен. Иначе става - за планини може, за плажове - не може.

  забавление и приключение
 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#49] от "troika":

  По-скоро ще го допълнят - само с коли из планините. Никакво ходене пеша или с велосипед. Така е модерно, щото нали, пешеходци, велосипедисти са врагове на съвременната власт...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#26] от "glaxo":
  [quote#26:"glaxo"]+++++ Кой да чете? [/quote]

  Вярно, Глаксо. А ти прочете ли го? Щото ако беше го прочел, щеше да видиш, че тавариша ти комунист лъже, ама трака. Обаче, кво викаш ти: имам анонимен форумец, който казва нещо, което ми харесва, следователно това нещо би трябвало да е вярно. Ама колко сте смешнички само претенциозните читачи. Или, по-скоро, да ви наричам "читиджии" - много ви отива

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Браво на президента! Трябваше обаче да каже и мнението си, а не просто да прехвърля топката на КС.

 53. 53 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 644 Любопитно

  Браво на Роско! Това ме кефи в него, че се опитва да е балансьор между хората и неадекватните решения на власта! Ще има протести, ако се приеме този закон!

 54. 54 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Браво - днес президентът дойде в редиците на свободните българи в защита на законността! Надявам се че мафията и обслужващата я клика няма да нарече и нето "псевдо" президент!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 55. 55 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "Gopeто":

  президентът не е пъдар, нито регулировчик, който да ни спасява от всичката свинщина, която твори и парламентът и министерски съвет.

  ако гражданите отново не се вдигнат на грандиозен 1 милионен протест, който да поиска оставките на правителството, парламента, прокуратура, и задължително приемане на закон за лустрация и отнемане на гражданството на съветските олигарси в България, никой няма да ни помогне.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 56. 56 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Това е едно добро действие на Президента, малоумието на законодателя удари всякакви граници

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Разстроено

  Дневник с поредната манипулация!

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Всичко ще падне с един замах!ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ! Питам се само умишлено ли тласкат населението на там.Ако да, да са наясно,чè закона ще върви в комплект със ЗАКОН ЗА НАРОДНИЯ СЪД!

 59. 59 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 696 Неутрално

  А ако случайно някой, както си върви по улицата се възбуди, дали ще го глобят, че е опънал палатката?

 60. 60 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  [quote#54:"dun"]

  Браво - днес президентът дойде в редиците на свободните българи в защита на законността![/quote]
  Питам се само:Е ли възможна защитата на законността по- законен път.Вечè многократно управляващите демонстрираха върховенство над закона!УМИШЛЕНО ЛИ НИ ТЛАСКЪТ КЪМ ДИКТАТУРА!

 61. 61 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Къмпинга е част и вид туризъм и е крайно време държавата да въведе ред в този хаос.

 62. 62 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Подкрепям решението на президента! Не толкова за това, че много ми харесва безразборното къмпингуване, колкото за явните намерения на върхушката на Герб, бавно да подчини на волята си всичко и всички! Опитът за подчинението на обществените БНР и БНТ, чрез тяхното обединяване е доказателство, че този замисъл на комунистическата клика с променено име от ндсв на герб вече е в ход!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 63. 63 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Правилно. Абсолютно правилно. Не разбирам защо е тази истерия срещу свободното къмпингуване. Кой иска да вкара всички ни в панелките дет ги нацвъкаха по цялото ни черноморие и не остана и сантиметър празен. Е, не че не се досещаме кой.

 64. 64 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Плевнелиев се опитва да шикалкави. Иска хем вълкът да е сит, хен агнето цяло. Хем да опазваме чистотата на природата, хем да разрешаваме на някои да я осират. Това е безпринципно поведение, характерно за хората без собствена позиция.

 65. 65 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В Европа почти навсякъде дивото къмпингуване е забранено, знам, че в Норвегия такава забрана няма, може би има още две три държави, но като цяло е нелегално. Тук разбира се искаме да сме европейци, но както за всичко друго, така и за това, искаме но не съвсем . Разберете, не може всеки да си пльосне палатката, където му хрумне, просто не е редно.
  Съвсем друга тема е, че преди да налага забрани , държавата трябва да осигури условия . Например точно определени зони, разрешени за диво къмпиране , хубави къмпинги и т.н. Точно в този момент, закона е малко дискриминационен. Лишаваме почитателите на този вид почивка от удоволствията им и е логично те да ги потърсят някъде другаде, а от това полза няма за никого.

 66. 66 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#55] от "полувишис":
  В крайна сметка това са част от правомощията му. А преди години с вето и усилието на природозащитниците беше спасена Витоша и българската гора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 67. 67 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Ако тоя измислен Президент, премахне и "къмпингуващите" мургави българи около Слънчев Бряг, тогава и в мое лице ще има поддръжник!

  Да разлая троловете!!
 68. 68 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#51] от "stupid_american":

  За теб "Тъп Американец", ето текста за който става дума от прессъобщението на Президента ".....Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на чл. 55 от Конституцията на Република България и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални. Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране.....".

 69. 69 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре! Забрана за къмпингуване. Забрана на законността. Преди 4 години бях на Свети Влас в хотел ол инклузив. Платих прекомерно много – 460 лева за нощувка на човек. Паркингът беше убиец – посрещнаха ме приятели-потомци на древноиндийските философи и ми „оферираха“ за охрана по 20 лева на вечер против нарязани гуми. Няма да споменавам, че паркингът беше старо футболно игрище за деца, асфалтирано преди 40 години. Оплаках се на охраната. Те ми казаха, че „тук е така“. Стоях 3 от предплатени 5 дни и си тръгнах. Сега просто ходя в Гърция и Турция, за да не си правя психоексперименти с негативен емоционален заряд.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 70. 70 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Правилно. Тоя закон е като брадва окачена над вратата. Цял живот ходя по планините или за риба. И да понякога се налага диво кампинкуване. Това винаги ме е сближавало с природата. Читавите планинари не осират наоколо. А за келешите дето отиват до някаде с кола, да се наядат и напият на чист въздух и после зарязват боклуци след себе си, си има начин. Стига да се иска. Тия в парламента са големи тъпанари.

  chavo64
 71. 71 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#65] от "zle_platen_trol":

  бракята роми си бяха опънали катуна в борисовата градина, до телевизионната кула и нямаха грижи. Мен пък ще ме глобяват защото съм поискал да си опъна палатка в някой пуштинак където все още не са построили хотел... какво да чакам да бетонират и тогава на туризъм?! или като се ходи на планина/река отново, само там където има хотели... хайде няма нужда

 72. 72 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "ceci_":

  Не мислиш ли,че слагайки палатката си там, където ти си искаш, защото кой пък ще ти казва на теб, какво да правиш, заприличваш именно на тези братя роми. Те са нагли, невъзпитани и необразовани, интересно и ти ли си такъв?

 73. 73 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#55] от "полувишис":

  Идеята ти ми харесва, но съм песимист в случая.'иначе имаш:
  ++++++++++

  chavo64
 74. 74 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Айлляк президент-популист... Мен пък ми е гайлето за фекализираните долни езерца под хижата до Тевното езеро, ама там не се стига с моторно превозно средство. Нема ли динамит у тая държава, бе?

 75. 75 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Господин Президентът атакува САМО глобите в закона, а вие му се радвате сякаш е преборил Боце и Дебелян!? Четете бе!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 76. 76 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#66] от "Gopeто":

  да, това са част от правомощията му. но той е един, а ние сме 7 милиона.

  част от нашите задължения е да защитаваме и отстояваме нашите права и свободи. и ако не се борим за тях, ги предаваме на волята на доганците и комунетата.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 77. 77 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#73] от "chavo64":

  и аз съм песимист, за съжаление.

  голям протест ще се случи едва след като сме били подложени на невъобразими унижения и кражби, или след като над 200-300 хиляди човека решат да се върнат в България от Англия, Германия, Канада и щатите. и поискат България да стане западна държава...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 78. 78 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#72] от "zle_platen_trol":

  Ми не, смятам че ако ходя на почивка под строй "където са ми разрешили" всъщност не ходя на почивка.
  За разлика от братята роми не засирам мястото където съм бил, отнасям си боклуците. За разликата от римляните не сека дървета на метър височина, не трепя бабички за по 2 лв. в околните села и т.н. абе има известни разлики, може да не са съществени, но все пак.

  Та обратно на въпроса, след като се регламентира къде и как да си почивам, дали ще трябва и комисия да одобрява как си правя децата примерно? Не е ли грижата на управниците за "добруването " ми мааааалце прекалена.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#72] от "zle_platen_trol":

  И да, безконтролното презастрояване, строенето повсеместно на ветрилници, солари, пътища, вецове не е проблем за природата, а палатките на шепата желаеще е голяяяяям проблем, достоен за НС. Като има скъпоценни дюни да сложат табели и някой който да ги охранява, че то така погледнато традиционното Ком-Емине колко проблеми създава, колко тревички са прегазени, колко охлювчета смачкани, да се забрани на тези престъпни планинари да ходят в планината! Заедно с тях да се регламентира и движението на животни и птици над 2кг.. и те гадините мачкат, акат и пишкат...

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#81] от "ceci_":

  Значи, понеже на някой му е било позволено да унищожи нещо, сега трябва всички да го правим, а оправданието да е, ама те защо така? Уникална и между другото типично българска логика. Ти естествено си прав за себе си, но щом самия не спазваш правилата, нямаш право да виниш другите. Явно европейците са много по-глупави от теб, защото там тези неща са забранени и забраните се спазват. Всъщност ние за това, никога няма да ги стигнем.Въпрос на манталитет.

 84. 84 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Не на нерегламентираните къмпинги!

  Яки глоби за всички нарушители!

  Освен глобите, да ги накарат и да участват в почистването на бреговете на реки, язовири, плажове и т.н.

  Трябва да се предвиди и законова възможност санкции да се налагат и срещу снимков и видео свидетелски материал. Да има телефон и за сигнали и сайт , на който да можеш да постнеш как говедото си сменя маслото на колата на брега на язовира и говедото да може да отнесе яка глоба!

  Безкомпромисла война с незаконните къмпингуващи "рибари", "любители" на "зеленото", които увреждат природата НЕ ПО - МАЛКО от незаконното строителство!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 85. 85 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Простотията на българските управници ми идва в повече...За какво ни е това море , ако не го ползваме , може да се направи по различен начин.Асфалтираме зона за кемпери , слагаме тоалетни и бани , заграждаме плажа и събираме символична такса , които пари да идат за хигиената на плажа и така , както е в някои други държави.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 86. 86 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Някаква проява на разум но не достатъчна!!!

 87. 87 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Да попитам само къде в ЕС може да отидете на брега на морето и да си разпънете палатката, та дпри и да си паркирате колата?
  Откога и Плевналиев стана популист?
  Чл. 55.
  Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.
  Харта на основните права на ЕС
  Член 37

  Опазване на околната среда

  Високото равнище на опазване на околната среда и подобряването на нейното качество трябва да бъдат включени в политиките на Съюза и гарантирани в съответствие с принципа на устойчиво развитие.

  Харта на основните права на ЕС.
  Член 52. Всяко ограничаване на упражняването на правата и свободите, признати от настоящата Харта, трябва да бъде предвидено в закон и да зачита основното съдържание на същите права и свободи. При спазване на принципа на пропорционалност ограничения могат да бъдат налагани, само ако са необходими и ако действително отговарят на признати от Съюза цели от общ интерес или на необходимостта да се защитят правата и свободите на други хора."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 88. 88 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#84:"mr.lottalove."]
  Не на нерегламентираните къмпинги!

  Яки глоби за всички нарушители!

  Освен глобите, да ги накарат и да участват в почистването на бреговете на реки, язовири, плажове и т.н.
  [/quote]
  +++++++++++

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Подозирам две причини. Първата е, че държавата отчаяно се нуждае от пари и търси всякакви начини да скуби гражданите. Втората е да покаже сила авторитет и могъщество и да направи гражданите по-отстъпчиви, плахи, дисциплинирани и послушни. Както беше при комунизма. Добрата страна е, че има още една сериозна причина за нова социална революция. Истинска, а не като на 9 септември и 10 ноември.

 91. 91 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "Amot":

  да де - тоест не да има глоба за къмпингуване, а за замърсяване или увреждане на природата!

  точно това е и целта на нормалните хора - свинете които оставят след себе си свинщина да бъдат санкционирани за това и от дълггодишни наблюдения мога да ти кажа че замърсяващите са именно тези които НЕ остават да спят на палатка - идват, плюскат, пият, плюят и се качват обратно на голфа или беемвето..."идеята" обаче на парламентарната комисия и министерство на туризма е съвсем друга - да лишат къмпингуващите любители на природата от тази възможност, може би надявайки се че ще ги пратят в бетонните гета или в краен случай поне да ги накажат че протестират на висок глас срещу строителната и имотната мафия в България

 92. 92 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#89] от "grantovak":

  Пак ли ти бре. С мега измислените си опорни точки спуснати от партията. Двама трима сте захапали едни лафове и ги пеете, ама толкова сте жалки, да не кажа смешни. Колкото и да защитавате вожда и партията, номера няма да мине. Всички отдавна сме се убедили, че герберастията си е диагноза. ОСТАВКА!

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#84] от "mr.lottalove.":

  изречението че къмпингуващите нанасят щети на природата колкото и строителството (било то законно или незаконно) показват че нямате идея как функционира природата и кое е опасно и кое не за нейните взаимоотношения - бих ви посъветвал първо да се информирате обстойно преди да окачвате някой на бесилото

  ето аз например не се чувствам компетентен да обсъждам чалгата и се въздържам от това - просто избягвам места и хора където има такава - но не бих си позволил да налагам глоби заради сериозните щети които нанася на ценностната система на част от младите хора...

 96. 96 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Весело

  Ми тогава по обнародвания закон да започнат да преследват къмпингуващите бежанци с нагон!
  Евала ,аферим, машала ,ашколсун!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 97. 97 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#93] от "grantovak":

  хайде да не коментираме кое са глупости и кой е глупакът тук!

  интересно как навсякъде в цивилизования свят успяват да наложат ред с такива глоби, докато дивото къмпингуването е разрешено с преобладаваща забрана да не до пътя (каквато статия за европейския опит публикува дневник миналата седмица)

  ...само ние не можем - да събираме глоби за замърсяване, да организираме удобства за сериозни форми на туризъм като къмпингуването или велотуризма...виж обаче сме мнго добри да издаваме разрешителни за строеж върху защитени територии или да "организираме" изхвърлянето на лайната на цели компекси с тръба навътре в морето ... дори преди няколко години министъра на околната среда го препоръча на официална конференция...

 98. 98 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 757 Неутрално

  И вълкът сит и агнето на глед цяло. Доколкото схващам Плевнелиев постъпи езуитски. Както видяхме конституционният съд играе за мафията. Ако остане те да отстояват правата на гражданите сме обречени. Е нашият Президент ни хвърли на кучетата, че да не можем нищо после да кажем. Браво г-н Президент, добре говориш, но това което вършиш се казва измиване на ръце. Ами дюните от Шкорпиловци до Камчия що да не са защитени територии. Това е най-широката и най-дълга част от нашето крайбрежие покрита с дюни.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#60] от "jelev_jelqzko":

  в демокрацията има една-единствена възможна защита - масовата гражданска активност!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK