Министър Ангелкова: Пълната забрана за къмпингуване отпада (допълнена)

Министър Ангелкова: Пълната забрана за къмпингуване отпада (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталЗабраната за къмпингуване по цялата територия на България, заложена в проект за промени в Закона за туризма и инициирана от Министерството на туризма, ще отпадне. Това съобщи в началото на дискусия за къмпингуването министърът на туризма Николина Ангелкова в сряда.


Дебатът беше организиран два дни след като премиерът Бойко Борисов – в качеството си на лидер на ГЕРБ, нареди силно оспорваната забрана за къмпингуване на 100 метра от плажа, окончателно приета на 1 март в Закона за устройство на българското Черноморие, също да отпадне. Отново днес вносителят й Найден Зеленогорски от Реформаторите също съобщи, че ще инициира в парламента отлагането й докато къмпингуването не бъде регламентирано в няколко закона.


"Член 207 от проекта за промени в Закона за туризма, забраняващ къмпингуването по територията на страната, ще отпадне, защото е неработещ. Ние сме против тоталните забрани, ние сме за това да има ред и правила и те да се спазват", заяви пред участниците на срещата Ангелкова, чието ведомство публикува за обсъждане проект, предлагащ именно тотална забрана за къмпингуване. Тя уточни, че става дума за проект, предложен за обсъждане, а не за внесен законопроект.
В същото време министърът подчерта, че е необходимо да има ред и правила за къмпингуването.
Министърът се ангажира още утре да инициира удължаване с 3 месеца на общественото обсъждане. "Дебати трябава да се водят колкото се налага, може да са и 2-3 месеца, докато се стигне до баланс в търсеното решение," обясни Ангелкова.


"Трябва да проведем поредица от срещи, за да намерим правилния ред и правила, които ще спазваме всички, много е важно да изясним що е то къмпинг и какви ще са правилата за неговото ползване, за да опазваме природата и да постигнем добър туристически продукт. Дяволът е в детайла, затова е важно да обмислим как това ще се случи", каза Ангелкова.


От министерство на туризма дават 10-дневен срок след дискусията, в който заинтересованите страни да изпратят писмени текстове за предложения по темата. Ангелкова увери, че министерството ще отрази всички предложения в сравнителна таблица, за да могат всички да се запознаят с тях на страницата на сайта. После експертите й ще формират обща рамка, която да се предложи на обществено обсъждане.


От дебата: Против забраната и за регламенти


От инициативата "Зелени закони" заявиха, че с предлаганите в момента изменения и Закона за устройство на Черноморието и Закона за туризма са недопустими. За да се вземе реално решение, трябват поне два месеца истински обсъждания на проекто-текстовете със заинтересовани браншове и организации. Вера Стаевска от инициативата изрази възмущение от изненадващата забрана за къмпингуване "извън регламентираните за това места," защото в момента такива почти не съществуват.


Допълни я д-р Петър Берон от Националния природонаучен музей като напомни, че има страни, където в природни паркове не може да има къмпинги, но имат достатъчно регламентирани такива. "По-добре да плащаме на депутатите да не вършат нищо, всеки ден измислят нещо нелепо, Как възможно Зеленогрски да измисли такова нещо (забраната за къмпингуване на 100 м, от плажа), той е пещерняк," коментира Петър Берон.


Берон подчерта, че подобни забрани пречат на изследователстака работата на терен на редица учени, на коитио се налага да нощуват пред пещери и в природата. От асоциацията по спелеология също заявиха идентична позиция. "В момента има едва 16 къмпинга категоризиранни, а ние преспиваме пред входове на пещерите, събираме се около 150 палатки при Карлуково всяка година – зоолози, ботаници, гелози не могат да проучват на терен така."


От Асоциация за къмпинги и каравани предлагат да се въведе понятието "кемпер стоп" и съответно да се създадат подобни места за престой на кемперите, където те да могат да зареждат с течаща вода. Те също настояха за отпадане на забраната и за регламенти. От обединението настояват страната ни да се рекламира като дестинация за къмпингуване, както и да се насърчи изграждането на къмпинги на местно ниво.


От Български къмпинг портал посочиха, че след като понятието къмпинг вече е дефинирано, следва да се дефинира къмпингуване и бивакуване, на кои места, кога и при какви условия. От там настояха за контролен орган, който да следи за правилата.


От Балкански център за устойчивост предложиха бъдещата регулация на този вид "нишов туризъм" да се погледне и от гледна точка на хората, които не почиват, а правят бизнес от това.


Мария Лалева от сдружение "Да спасим Карадере" подчерта, че основният проблем, който трябва да се реши първо, е устройството на териториите. Според тях, общините трябва да предоставят информация за устройствените си планове, кои земи са публични и кои частни, и на тази основа да се дискутира всичко останало.


Любомир Попйорданов от Българска асоциация за алтернативен туризъм изрази притеснение от цялостната философията на закона. По думите му това е закон "от миналото", който спира развитието на предприемачеството с амбицията да наказва и регулира всичко. Затова от Асоциацията искат проектът да бъде оттеглен и да се обсъди, "докато узрее".


Борислав Сандов от "Зелените" призова чрез готвените поправки в Закона за туризма да се създават повече условия за разнообразни видове туризъм, които ще стимулират и икономиката.
От "Да спасим Иракли" посочиха, че законът носи духа "Балкантурист". Според тях, в проекта присъства "социалистическа формулировка" за къмпинги с ток и вода без да се заложат съществуващите съвременни достижения на този вид туризъм. Забранителната философия на закона трябва да се промени, иначе до 20 години няма да има туристи в Бъглария, смятат от сдружението.


Кметът на Приморско също изрази подкрепа за къмпингуващите, но в същото време призна нуждата от регулация. От община Шабла също са за регламент за къмпингуването със закон, но дадоха пример с тяхното успешно и работещо местно решение, където от 40 години се практикува диво къмпингуване, а общианта въведе минимална такса от 2 лв. И предостави химически тоалтени и контейнери за отпадъци.


Андрей Ковачев от БФ "Биоразнообразие" предложи въвеждане на платени ваучери за кола и за палатка, които да се продават в местните магазини на диво къмпингуващите. Идея за въвеждане на уведомление в съответната община за всеки, който къмпингува в дадена местност предложиха практикуващи този вид туризъм. Така общината ще има правото да ги санкционира, ако има боклук на мястото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK