Зелени размисли

Къмпинг "Нестинарка" край Царево

© Анелия Николова

Къмпинг "Нестинарка" край ЦаревоПреди петнадесетина години и аз се подсмивах иронично на "зелените" послания. Екология, дървета, четириноги, та чак и членестоноги!


А и вече бяхме основали сдружение на хотелиери и с гордост участвахме в откриванията на хотел след хотел в различни старопланински курорти.


Неубедително ми звучаха призивите за запазване на къмпинги и дива природа. Хора, свърши социализмът, вече можем и ние, българите, да спим "на Златните" и в Слънчев бряг – какъв ви е проблемът?!
През януари 2007 г., току-що влезли в Европейския съюз, тръгнахме като страна-партньор да се представяме на международни туристически изложения. Първото беше "Къмпинги и каравани" в Щутгарт. Изложители от цял свят, хиляди посетители от всички възрасти. Идват на щанда ни, аплодират ансамбъла на Нешка Робева и занаятчиите от Троян, Априлци и Тетевен, дегустират сливова ракия, но към лъскавите каталози с хотели малцина посягат. Искат информация за къмпинги и каравани! Недоумявах – уж солидни "западняци", ама и те като "зелените"...


През същото лято за последно почивахме в община Несебър – категорично сложих край на почти четиридесетгодишна традиция! Нямаше ги вече любимите дюни от детството ми, екзотичните цветя край "Кубан", нямаше свободно място на плажа, сринат се оказа дори любимият ми караоки бар... Скандинавски тийнейджерии пиеха денонощно по коридорите на хотела, а на улицата млади джентълмени чупеха празни бутилки направо в бетона...


Вече започнах да се вслушвам с интерес в "зелените" послания!


През юни 2012 г. избухна пожарът над Бистрица. Тръгнах натам с колата без да имам ясна идея с какво мога да помогна, но не издържах да стоя в София безучастно. Поне качих на стоп доброволци, дошли да гасят пожара. Същите тези – рошави и небрежни "зелени". На връщане миришеха на пушек, кашляха, мнозина си пропускаха изпитите от лятната сесия, някои бяха пред уволнение, но притесненията им бяха единствено за планината.


През 2014 г. след бедствените наводнения във Варна и Добрич, се включих в кампанията на "зелените" ми Фейсбук приятели за събиране на помощи за пострадалите. Именно от офисите на "подозрителните" според мнозина политици и някои журналисти НПО-та тръгнаха повечето доброволци с помощи към пострадалите райони.


Не чух подобна кампания да се организира от офшорки, от Светия Синод или от Народното събрание, например.


"Зелените" ми отвориха очите и за боклука. Отдавна семейството ми го изхвърля разделно, имаме и собствен компост. Но с "Боклукът в раницата!" окончателно ме спечелиха. Все по-често срещам в планината млади туристи, които между другото, пътьом, просто събират и чуждия боклук... Без медийни кампании, без PR акции, безшумно и безплатно!


Два пъти гледах с тях филма "Бунище земя"! Ако все още не сте убедени, че олигарсите, военните производители и безотговорните политици съсипват планетата, че заради тях се къпем и поглъщаме пластмасов бульон... ще се убедите, уверявам ви! Продуцент на филма е Джеръми Айрънс - англичанин, носител на Оскар, не е български екотерорист, г-н Каролев. Но ние пък си имаме българско СИПИеу – ентусиазирани млади хора, които ходят по училищата и демонстрират на децата колко излишна и токсична пластамаса (чашки, пликчета, шишенца и кутийки) се изхвърля само за едно междучасие. И колко лесно можем да го предотвратим...


Вече се чувствам "зелена"!


Участвам и в екопротести – знам, че ги наричат "платени". Но за моя изненада в тях, наред с новите ми приятели, участват и мои университетски преподаватели, журналисти и политолози, синовете и дъщерите на бивши и настоящи министри и депутати, на съдии и прокурори. Кой ли им плаща пък на тях?


И като започнах с въпросите, не мога да не задам няколко към всички вас – властимащи, интелигентни и успели български граждани:


Защо, когато бенефициенти по европейски програми са държавата и общините е похвално, ако са неправителствени организации е съмнително, а ако са екологични организации е направо осъдително?


Защо обвинявате природозащитниците, че обичат повече природата, отколкото хората? Та, нали природата е въздухът, който ние, хората, дишаме, водата, която ние, хората, пием, планините и плажовете, където ние, хората, си почиваме?


Защо обвинявате "зелените" лидери: "Сега вдигате врява, че ще се отсекат стотина дървета в Пирин, а къде бяхте когато се презастрояваше Черноморието?"... Аз ще отговоря – ами, те бяха в детската градина, някои – в училище. Но къде бяхме ние, които, въпреки страха на родителите ни участвахме в първите свободни митинги, ние, които прогонихме Жан Виденовото правителство въпреки сълзотворния газ. Защо проявихме ужасяваща екологична неграмотност и продължаваме да се крием в собствения си комфорт, успокоявайки се, че нашето сме си го свършили?


А вие, дами и господа политици, защо се опитвате да манипулирате народа твърдейки, че "зелените" са заплаха за неговото социално благополучие? Че печалбата е по-важна от природата? Защо сте все на страната на група олигарси и отчаяно браните интересите им, а не помислите какво ще дишат, ядат и пият собствените ви деца и внуци?


Ами вие, колеги от туристическия бранш. Знаете, че по официална статистика в България има над милион и половина легла в категоризирани обекти за настаняване и горе-долу още толкова в "сивия" сектор. Че годишната ви заетост е под 30%, че не ви достига квалифициран персонал, че базите са ви над средно европейско ниво, а цените и услугите – в обратна посока. Все по-голямо предлагане и по-малко търсене. Защо тогава не се противопоставяте на инвеститорската лакомия да се строят нови и нови хотели? Представете си още по 100 000 легла във всеки от оцелелите морски къмпинги, още по 10 хотела във всеки градски парк, още хиляди заведения по плажовете и в планинските курорти... Защо не подкрепяте природозащитниците, които май единствено се борят, макар косвено, и за вашите интереси?


Ние със съпруга ми предпочитаме хотелския комфорт – отдавна не спим в палатка... с нашите шипове и ЕГН-та. Но все още се изкушаваме да прекараме поне една нощ на плажа – например, в нощта на първи юли, в очакване на т.нар. Джулай морнинг. И това ни е най-вълнуващата, най-красивата нощ в годината, несравнима като емоция. Харесвам си вечерта такава – скромна, на плажа, с музика и засмени хора наоколо.


Драги безотговорни концесионери, офшорни олигарси и техните политически слуги, не искам да прекарвам ваканциите си по вашите мол-ове, в разходка по ескалаторите, в излежаване по кафенетата, под някое изкуствено дърво, край бутафорен водопад. Не свежия мирис на ароматизаторите искам да вдишвам дълбоко! Печалбите не са всичко. Но дори да приемем, че са, с поведение като вашето те скоро ще пресъхнат. А аз отказвам после да плащам вашите сметки.


*Даря Заричинова е представител на регионално сдружение "Тур Клуб Ремарк", чиято дейност цели популяризиране на туризма в общините Етрополе, Тетевен, Троян, Априлци. Сдружението включва туристически и спортни обекти, музеи и НПО от региона.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2272 Весело

  Неочаквано авторката разсейва всякакви съмнения относно социалния профил на зелените милиции - "мнозина си пропускаха изпитите от лятната сесия, някои бяха пред уволнение..." Те така.

 2. 2 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 553 Неутрално
 3. 3 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 830 Неутрално

  На снимката някой е опънал много сериозна палатка
  Отлична статия!
  Екологията, обаче, не е за примати, чиито основен житейски импулс е да откраднат нещо и да го прекарат през дебелото си черво.

 4. 4 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Ето един кандидат спящ в "къмпинг" Нестинарка... харесва ли ти картинката бе, мозък?

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Това нещо на снимката съм го гледал покрай Царево...! На живо е още по-отвратително!
  Няма спасение за българското черноморие! Единственото, което можем да правим е да не плащаме на мутри и милиционери (аз самия, основно ходя към Гърция). Лошото е, че се изсипват тълпи алкохолизирани скакалци от Русия или Европа и всичко си продължава...! Нашия туризъм е някакъв сурогат, който привлича всякакви отрепки с евтин алкохол и курви! Каква природа, какви пет лева?! Сезона ни е, няма и два месеца, и за това време родните хотелиери са готови да продадат и майка си, че да изкарат пари за останалата част от годината!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прост народ,беден народ,мутра министър председател, ...

 7. 7 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Статията е чудесна. Вероятно малко хора се съмняват в отдадеността на "зелената" идея на младежите, изпускали изпити (дано са ги наваксали после), за да спасяват планини и морета. И все пак, достатъчно много примери има и за рекетиращи "зелени", чиято цел е да докопат малко "зелени" парици, а не да защитават природата. Както обикновено, истината е по средата. По средата е добре да има уважение и към чуждото мнение (дори и към тези, които някои приемат за "проститутки", за да се спечели обществена подкрепа.

 8. 8 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1264 Весело

  Явно у нас бетонът е саморастящ и почвата се заразява естествено от съседни строежи, чрез въздушни маси пренасящи семената

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 9. 9 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  патоса е в повече, но
  черноморието е трагична картинка, при всяко посещение установявам, че пейзажа е променен заради ново строителство.Гнус, кич и парвенющина, които са много далече от разбирането за курортни селища.Стореното е непоправимо, българските курорти никога няма дори да се доближат и до среден клас европейски дестинации с това варварско отношение към наследената красота в архитектурата и природните дадености.

 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Аз това не можах да го разбера - защо се строят блокове на морския бряг и в планината?

 11. 11 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Поздравления на авторката за добрата статия!
  Без опорки, без манипулации и измислици. От първо лице и с аргументи.

  Умен и красив жълтопаветник.
 12. 12 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Много точна статия, само че авторката малко е подценила проблема с легловата база.
  Само леглата по черноморието (официални и неофициални) са над милион, а средната реална годишна заетост не може да докара и 20%, като повече от половината нощувки дори не се декларират.
  Само за сравнение средната годишна заетост на легловата база в ЕС е малко над 60%.

 13. 13 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "че по официална статистика в България има над милион и половина легла в категоризирани обекти за настаняване и горе-долу още толкова в "сивия" сектор"

  Над 3 млн. легла нещо не ми се вижда реално ... Според НСИ леглата, които официално са регистрирани са 322 000 в цялата страна, което е пък още по-невероятно.

  [quote#5:"tww09306483"]Това нещо на снимката съм го гледал покрай Царево...! На живо е още по-отвратително! [/quote]

  Някой да даде снимка и на бетонната глупост, която сътвориха точно пред ММЦ.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Ми кой да отвори очите на глупаците с бетона, че като пльоснат хотела на плажа, хем изгледа вече не е като на хубав плаж, хем сезона къс, хем проблеми с отпадъците и фекалните води, а най-гадното е, че не може да преместиш легловата база в зимните курорти или според местните събития (възстановки, панаири и други подобни) както е с кемперите и караваните... Карай. Пазара ще ги оправи по крайната процедура — фалит въпреки и напреки спестените данъци и изпраните пари. Въпрос на време.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  За тази идиотщина става въпрос - https://www.google.bg/maps/@42.2518135,27.7497297,3a,75y,192.62h,88.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1s8ln9v84M-_fyP9njRYNI-A!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=bg

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 16. 16 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 263 Разстроено

  До коментар [#15] от "The.Teacher":

  Аз ако съм един чужденец турист, който се чуди да дойде ли на почивка тук, ще прегледам google maps, ще се шокирам и няма да дойда никога.

 17. 17 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До The.Teacher 13
  Мисля, че си близо до истината за креватите - над 3 млн. са, а наистина НСИ рапортува с 320 х.
  Да помолим всезнающият икономист Каролев да даде една справка за ДДС приходите от тези 3 млн кревата, както и колко са декларираните курортни такси....
  Ама не е трудно и да се сетим...9% ДДС върху приходната част и 20% върху разходната при 15-ина % заетост....и резултатът е една голяма "0"

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Браво. И не мисля че ще доживея да видя български олигарх мутромилицинер да дари пари за благородна кауза, читалища, университет или научен институт, да не говорим за превод на книги.

 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  Много хубаво казано, дано някои (а защо не всички ние като (заспало) общество), от които зависят действията по промяна на статуквото да го прочете и се задейства... Не, че вярвам де, после да не се чудим защо децата ни живеят и почиват в чужбина...

 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Много добри размисли. Няма как да не коментирам и да не препоръчам. Останах без дъх. И все си мисля, че от ден на ден добрите хора като Даря стават все повече и повече. В тях ни е надеждата.
  п.п. И както стана актуално сега Каролев да не обвини Дневник, че закрива хотели и работни места.

 21. 21 Профил на californication
  californication
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Най-голямата ни драма е, че почти винаги слагаме всички под общ знаменател. Зелени, сини, червени, а това не е 100 процента вярно. Имаме отлична поговорка "Във всяко стадо има мърша" Далеч съм от мисълта, че авторката на статията е такава. Напротив, аз също споделям мнението и и философията и. НО, едно голямо НО. Твърде често хората поради меркантилност, опошляват всяка, дори и най-добрата идея.

  Men are born to succeed, not to fail!
 22. 22 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "ali_ibn_isa":
  [quote#3:"ali_ibn_isa"]На снимката някой е опънал много сериозна палатка [/quote]
  =====
  Трай си.
  Ся като му шибнат една глоба за "палатката", свят ще му се завие. Правителството не се шегува. Иначе и ще му я бутнат, но много е голяма и няма място за боклука.

 23. 23 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много добре написано! особено това:
  "ентусиазирани млади хора, които ходят по училищата и демонстрират на децата колко излишна и токсична пластамаса (чашки, пликчета, шишенца и кутийки) се изхвърля само за едно междучасие."
  ===
  А колкото до негативното отношение към "зелените" казионни организации, все пак има и обективни причини. Например на обсъждането на ОВОС на Южен поток имаше един-единствен представител на "зелена организация". В същото време обществения съвет към МОСВ с "видни" предтавители на "зелени организации" одобри ОВОСа без никакви забележки. Мисля, че за "дърпането на ушите" за ветропарковете на Калиакра, има дейно участие дружетвото за защита на птиците, а същите дори не проявиха внимание към евентуалния мегастроеж в защитена зона Галата по Директивата за птиците. Това избирателно отношение поражда съмнения относно мотивацията им.

 24. 24 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Защо в тази държава, както се споменава по-горе, единствено за хотелските нощувки има намалено ДДС 9%. Ами всичките им разходи са с 20% ДДС. Ами те са нон стоп на възстановяване.
  А книги, лекарства и първа необходимост са с 20%

 25. 25 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Всъщност, снимката е от строежа на огромните хотели там – сигурно от преди 10-ина години, иначе сега изглеждат добре.Проблема е рекичката на преден план – тогава е била бистра, а сега е превърната в открита канализация за всички хотели и жилища в района- всички канализации са заустени там.В следствие – на плажа фекаланите води са стотици пъти над нормата, плуват всякакви гнусотии, а в хотелите – ол инклузив, върлуват „ летни вируси“.
  НИКОГА НЕ ХОДЕТЕ ТАМ! Гарантирано заразяване със чревни ентерококи и ешерихия коли, пиене на антибиотици и провалена почивка.
  Ето и данните за водата на плажа:

  http://www.rzi-burgas.com/Vodi/monitoring%20vodi.htm
  На 01.06.количеството чревни ентерококи е 15 единици, на 27.07.2015- 495 единици, или увеличение 33 пъти.Количеството на ешерихия коли е скочило „само“ 9 пъти.
  Но за това са виновни държавата и корумпираните чиновници.

 26. 26 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#25] от "viva13":
  Хареса ми написаното и ще го смятам за добра реклама.
  Само така ще им вдигнем доходите и...данъците, които "плащат" на държавата.
  Моля всички да споделят опита си от "КУРортите" ни.

 27. 27 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 492 Неутрално

  авторката малко се е поувлякла. иначе брише доста верни работи. някъде и пресолява манджата. не съм адвокат на каролев, но мисля, че и той, като цяло верно брише. и не виждам кой знае какво противоречие в тезите на авторката и на каролев. каролев също чисти планината. а 50 млн за гъски си е насиране като бетона на черноморието. или не знам колко си млн за броене на делфини. в крайна сметка, кой каквото и да приказва, става въпрос за пари. и авторката го е разбрала (въпреки, че брише друго уж), и нпо-тата, и каролев (и аз)

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#26] от "костича":

  Преди години се излъгах да отида точно там, и от тогава на българското море - НЕ СТЪПВАМ! Само в Гърция.Тогава сина ми така се разболя, че почти цяла година беше на антибиотици, останалите също не бяхме подминати от "летния вирус".
  Да не говорим пък за "качеството" на храната и напитките.

 30. 30 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#29] от "viva13":
  [quote#29:"viva13"]Преди години се излъгах да отида точно там, и от тогава на българското море - НЕ СТЪПВАМ! [/quote]
  ****
  Ами аз вече доста години също не стъпвам, всъщност от разгара на вакханалията по Черноморитето. В началото си мислех, че ще са само къщички от хотелови тип, но като почнáááá дето вика шопа...и край.
  Пък съм вече и..."голям" и като си спомням какво беше, се погнусявам от всичко това сега.

 31. 31 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#28:"tenevski"]В цял свят с.ането на плажа забранено , а тука се поощрява .[/quote]
  Да бе. Даже на се.ящите на плажа и хотели на плажа им правят. Така да се каже с.ането да е културно и в стахановски измерения.
  За справка на несе.ящия трол:
  [quote#25:"viva13"]
  http://www.rzi-burgas.com/Vodi/monitoring%20vodi.htm
  На 01.06.количеството чревни ентерококи е 15 единици, на 27.07.2015- 495 единици, или увеличение 33 пъти.Количеството на ешерихия коли е скочило „само“ 9 пъти.
  Но за това са виновни държавата и корумпираните чиновници. [/quote]

 32. 32 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Както знаем, на света няма само черно и бяло. Двете крайности не са за предпочитане а тази статия клони силно към едната страна.

 33. 33 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 710 Гневно

  Показаното на снимката незавършено строителство е очевадно незаконно. Къде са копията от сигналите, с които въпросните или някои други зелени, сини или червени, са заляли прокуратура и министерствата?
  Не приемам и отговорът посочен в статията, за адекватен:
  "Защо обвинявате "зелените" лидери: "Сега вдигате врява, че ще се отсекат стотина дървета в Пирин, а къде бяхте когато се презастрояваше Черноморието?"... Аз ще отговоря – ами, те бяха в детската градина, някои – в училище. Но къде бяхме ние, които, въпреки страха на родителите ни участвахме в първите свободни митинги, ние, които прогонихме Жан Виденовото правителство въпреки сълзотворния газ. Защо проявихме ужасяваща екологична неграмотност и продължаваме да се крием в собствения си комфорт, успокоявайки се, че нашето сме си го свършили?

  А вие, дами и господа политици, защо се опитвате да манипулирате народа твърдейки, че "зелените" са заплаха за неговото социално благополучие? Че печалбата е по-важна от природата? Защо сте все на страната на група олигарси и отчаяно браните интересите им, а не помислите какво ще дишат, ядат и пият собствените ви деца и внуци?"
  Ами презастрояването си е факт, както е факт и че не се криете в неграмотност, а в БЕЗОТГОВОРНОСТ и ЛИЦЕМЕРИЕ!
  Затова и заради избирателната ви пропускливост, хората не ви приемат, не ви вярват и са гневни на лозунгите ви.
  Аз съм гледал филма на Джеръми Айрънс няколко пъти, сам си прибирам боклуците и тези оставени от другите наоколо. Е, и???
  Само че съм на 46 години и не смятам, че това е нещо кой знае какво. Както и не е кой знае какво като ползваш тоалетна, па да се обърнеш и да я почистиш след себе си. Защото вие с подобни текстове, лозунги и псевдо протести принизявате досегът на хората с природата, само до това, да си изчистиш след като я ползваш!
  А така или иначе дюните пред Кубан НИКОГА повече няма да ги видите!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 34. 34 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#21:"californication"]НО, едно голямо НО. Твърде често хората поради меркантилност, опошляват всяка, дори и най-добрата идея. [/quote]

  Не колега, "зелените" рекетьори не опошляват зелената идея. Тя никога не е била кауза за тях. Въпросните същества които визирате нямат и бегла експертиза по отношение на опазване на околната среда, но пък са били стабилно подковани откъм административните процедури. Това, в съчетание със "стабилната" съдебна система ги прави просто едни нагли рекетьори. Ако не беше "екологията", щяха да намерят друго теле под вола за да шантажират бизнеса.
  съгласен съм, че понякога природозащитниците защитават твърде радикално каузата си, но категорично не приемам обвинението в користолюбие!

  Колкото до г-н каролев, доколкото мога да съдя от това което съм виждал, човекът явно смята, че правдата е на страната на този който успее да надвика опонента си. Обаче това, мисленето е въпрос на възможности, така че не го упреквам.

 35. 35 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 922 Любопитно

  Това вече трябва да е текст от учебниците,стига само класика.
  Благодаря с признателност на авторката за мнението ,както и за нейната отдаденост.

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7021 Неутрално

  Добра статия, но някой от висшите политици ще я види ли и да се замисли ЗАЩО....

 37. 37 Профил на championofnature
  championofnature
  Рейтинг: 5 Любопитно

  споменатият филм "Бунище Земя", в действителност "Trashed" не е на Джеръми Айрънс... той просто участва в него. Продуцент и директор на филма е Candida Brady... на пръв поглед дребна поправка, но винаги като видя подобно нещо, започвам да се съмнявам в цялата истинност на статията...

 38. 38 Профил на himalai
  himalai
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#25:"viva13"]http://www.rzi-burgas.com/Vodi/monitoring%20vodi.htm
  На 01.06.количеството чревни ентерококи е 15 единици, на 27.07.2015- 495 единици, или увеличение 33 пъти.Количеството на ешерихия коли е скочило „само“ 9 пъти. [/quote]

  Най-тъжна тук е графата "Предприети мерки" - празна!

 39. 39 Профил на himalai
  himalai
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#32:"paco112"]Както знаем, на света няма само черно и бяло. Двете крайности не са за предпочитане а тази статия клони силно към едната страна. [/quote]

  Статията ТРЯБВА да клони към тази крайност, защото положението е на живот и смърт... ако още не сте го разбрали!

 40. 40 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#10] от "falkoneti":

  Затова престанах да ходя на нашето море. За какво ми е да отида в нещо, което прилича на ж.к. Люлин, при това дори без поглед към море?

 41. 41 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 445 Неутрално


  #Положението е на живот и смърт#-цитат на коментар 39
  ============================================

  По скоро положението е #или грантове за усвояване или смърт#

 42. 42 Профил на vbikbh
  vbikbh
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Споделям. Но вече е късно. Изгубихте ни.
  През лятото сме в Гърция, Хърватска, Турция.
  През зимата ходим в Австрия, Италия, Франция.
  И това е като живеехме в България.
  Сега с удоволсвие плащаме данъци и се радваме на полученото насреща далеч от София.
  И продължаваме да избираме дестинации за почивка различни от родната.
  Тъжна липса на патриотизъм или просто резултат от набиращата скорост глобализация, просто навсякъде другаде ни харесва повече.
  Както се казваше в една българска кино-класика - "Сори!"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Един прогледнал и мислещ хотелиер. За съжаление, малко са все още като порода.
  Алчността към бърза печалба и пране на пари прави туристическия бранш в България нискокачествен, неконкурентен и непривлекателен.
  А България има все още толкова огромен потенциал за развитие-селски, планински, културен, балнеолечебен туризъм - осигуряващи целогодишна заетост.
  Ама за тия работи трябва малко по-прецизна мисъл....

 44. 44 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Много ме кефят тия дето през живота си не са изкарали самостоятелно и два лева но това не им пречи да поучават бизнеса и хотелиерите .
  Най добрата новина е че точно от такива нищо не зависи .
  Е, ще вият по форумите ,ама то е временно

 45. 45 Профил на Lyubka Simeonova
  Lyubka Simeonova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Чудесна статия, благо-даря Имаме нужда да погледнем обективно извън портфейла и дребнавите си интереси и да разберем, че планетата, която завещаваме на децата и внуците си не е това прекрасно място, което е била в нашето детство. В това число и родната ни България се трансформира в посока, която е равна самоубийство. И ако днес все още можем да направим нещо, то утре или вдруги ден ще бъде късно. Днес трябва да спасим планините, горите, водите. Днес можем да запазим недрата на земята, да опазим бреговете и морската вода. Днес все още имаме шанс, ако спрем да замърсяваме... за да има чист въздух за поколенията. Дано има повече "зелени", защото ако чакаме на политиците да ни спасят държавата, няма да е скоро. А що се отнася до заклеймяващите и ограничителни нарицателни "еколози", "зелени" или "природозащитници", по мое мнение те се популяризират целенасочено, за да се ограничи и омаловажи значимостта на чисто човешкото стремление да се живее в хармония с околната среда, без тя да се разрушава безвъзвратно. Или с други думи внушават, че някакви си особняци си протестират за измислени каузи, но това не са нормални, здравомислещи елементи на общетството, чиито глас си струва да послушаме.

 46. 46 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#9:"ana_ni"]патоса е в повече, но [/quote]

  Да, така е.

 47. 47 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 751 Неутрално

  големия проблем е, че около и след промяната значителни средства освен БКП номенклатура и ДС имаше една прослойка обслужваща горните две категории - сервитьори, шофьори, охранители .... тарикати добре осребрявали връзките си с властимащите, те дори се сдобиха с много по големи средства. Но повечето бяха ниско образовани и със слаба култура! Но "знаеха" едно - парите се влагат в недвижимост и най добре - в хотели - "построиш ги и после ти капе редовно". и в примитивната си алчност застроиха навсякъде! Ама нали са тъпи и мързеливи, а хотелски мениджмънт не е проста работа - и избраха най-лесния път - алкохолен туризъм+проститутки+невзискателни клиенти!

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "...Ами вие, колеги от туристическия бранш. Знаете, че по официална статистика в България има над милион и половина легла в категоризирани обекти за настаняване..."
  Даря, аз съм от туристическия бранш. И уверявам те, но една голяма част от професионалистите в бранша нямат нищо общо със собствениците на хотелите. И уверявам те, една от най-големите тайни у нас, за която медиите мълчат и дума не обелват е, КОИ СА СОБСТВЕНИЦИТЕ на хотелите? Ако се направи някакво разследване, може да се окаже, че 2/3 от собствеността е ОФШОРНА, като БТ, БТК, и т.н.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Правителството се готви да ревизира закона на депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, известен като Закон за офшорките, така че 10% от капитала на банките, медиите, застрахователните и пенсионните дружества, публичните компании, футболните отбори, социологическите агенции и др. да могат да бъдат притежавани от дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

  Поправките засягат 14 сфери на дейност и се предлага да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

  С тях се разрешава още офшорни фирми да участват в търговско дружество с държавно и общинско участие, в публично-частни партньорства и да получават клас за инвеститор.

  Внесените от Министерството на финансите промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества почти покриват предложенията на депутата от ДПС Йордан Цонев, внесени в предишния парламент с цел да коригират първоначалния му закон с Пеевски. Те минаха на първо четене през юли 2014 г., но за второто не се събра кворум. С тези промени на Цонев законът се обезмисля, коментира тогава Георги Кадиев от БСП.

  Сега същите промените се правят с цел да се улесни бизнесът и да не се допусне нарушаване на правото на ЕС, мотивират се от Министерството на финансите. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане в сезона на отпуските, като срокът за коментари е до 7 септември.

  От правна гледна точка важен проблем на закона се оказа твърде широката дефиниция на понятието за "свързани лица". Сега финансовото министерство предлага то да се замени с "контролирани лица", като посочва, че под "контрол" ще се разбират допълнителните разпоредби от параграф 1 на Търговския закон, който посочва свързани лица.

  Законът за офшорките, приет по времето на управлението на БСП и ДПС и влязъл в сила от 1 януари 2014 г., на практика не действа. Първоначално негов автор бе шефът на тогавашната бюджетна комисия Йордан Цонев, но при внасянето му като законотворец се записа и Делян Пеевски, за когото от години има основателни съмнения, че контролира редица активи чрез поставени лица и офшорни компании. Целта на закона бе да внесе яснота кой стои зад крупни сделки и поръчки. Това се случи малко преди да има сделка за най-голямата пенсионно-осигурителна компания "Доверие" и след като офшорки станаха собственици на структуроопределящи компании като "Булгартабак", "Дунарит", "ПСТ груп" и навлязоха мощно в медиите и футбола, като покупките бяха финансирани с държавни пари през фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

  Така се стигна до забраната офшорките и свързаните с тях фирми да не могат да участват в 28 дейности - банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, мобилни оператори, хазартни игри, печатни медии, социологически агенции. Забрани им се да кандидатстват за концесии и обществени поръчки, да търгуват със стоки за двойна употребя, както и да участват в приватизационни сделки, да притежават земи и гори и др.

  Споровете дали законът е действал продължават и до днес.

  "На практика от чужди търговски регистри научаваме повече за за структурата на български холдингови дружества", коментира пред Mediapool финансовият анализатор Владислав Панев.

  Смекчава се забраната за офшорки в 14 бизнес дейности

  Държавата предлага да се въведе праг за дялово участие, над който задължително да се разкриват акционери в офшорни компании. Най-ниският праг за разкриване на акционер е, ако има 10%. Аргументът на финансовото министерство е, че ще се избегнат ситуации, в които заради притежание на една акция в банка, застрахователна компания или пенсионен фонд, регистриран в офшорна зона, може да се стигне до отнемане на лиценз поради необявяване на данни за действителен собственик.

  От 28 забранителни режима в момента за половината рестрикциите се смекчават. Това са банки, застрахователни и пенсионни дружества, инвестиционни и публични компании, медии, футболни клубове, мобилни оператори, социологически агенции.

  На практика предложението, ако офшорната компания има под 10%, да не разкрива собственика си, обезсмисля закона. Така например, ако 10 офшорки на един и същи притежател, държат по 9.9% от собствеността, той ще има дял от 99%, без да обявява самоличността си, коментира Георги Кадиев от БСП, след като това предложение на Йордан Цонев бе прокарано миналото лято на първо четене в парламента.

  Законопроектът на финансовото министерство сега е ограничил пълната забрана за участие на офшорки до концесионни процедури, обществени поръчки, приватизационнни сделки, както и за секторите енергетика, хазарт и стоките с възможна двойна употреба.

  Разширяване на кръга на изключенията

  Промените предвиждат и разширяване на кръга на изключенията, при които компании с офшорно участие ще могат да осъществяват посочените в закона дейности в България. Това се прави, за да бъдат спазени правилата в ЕС, мотивират се от финансовото министерство.

  Законът няма да действа, когато фирма в офшорна зона е в държава от ЕС или осъществява дейностите си чрез клон в държава от ЕС. Това изключва фирми, регистрирани в Лихтенщайн и Гибралтар. Великото херцогство е страна по Споразумението за европейското икономическо пространство, а Гибралтар членува в ЕС от 1973 г. като част от членството на Обединеното кралство.

  Изключение за участие в обществени поръчки ще се въведе и за фирми от държави, които са страни по Споразумението за държавните поръчки на ЕС - Лихтенщайн, Андора, Монако, Сан Марино и др. Целта е да бъдат спазени мерките на ЕС за сътрудничество с тези страни.

  Изключение има и за дружества, регистрирани в отвъдморски страни и територии - Британските Вирджински острови, Ангуила, Каймановите острови, Монсерат и др., но само за дейностите, за които е приложимо Решението на ЕС от 25 ноември 2013 г. за асоциирането им към ЕС.

  Изключение ще има и за компании от държави, с които България има търговско или икономическо споразумение.

  Собствениците на офшорките се скриват зад спецрегистър

  Собствениците на офшорни компании ще останат скрити от обществото. Това до голяма степен е така и в момента, но сега се предприемат допълнителни мерки.

  Предвижда се собствениците на офшорките да не се вписват в Търговския регистър, а в нов регистър, който ще се води от Агенцията по вписванията.

  Информация от него обаче ще се дава при поискване само на дружества, в които участват офшорки, както и на НАП, ДАНС, БНБ, КФН и други компетентни органи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK