Екокоалиция: Атаките с компромати срещу екопроекти са атака срещу гражданското общество

Екокоалиция: Атаките с компромати срещу екопроекти са атака срещу гражданското общество

© Божидар МановКато опит за атака срещу гражданското общество и защитата на природата като ценност - така определиха от коалицията "За да остане природа в България" компрометиращата кампания, водена в момента срещу редица природозащитни организации и тяхната дейност в определени медии. Според еколозите, атаката през последните месеци се води от олигархичните кръгове, които искат да строят втори кабинков лифт над Банско и да разширяват ски пистите там като тя е насочена именно срещу неправителствените организации, които им пречат и протестират срещу погазването на законите.


"Ние не сме срещу развитието на туризма и бизнеса, а се борим за върховенство на закона, защото по същество битката е срещу олигархията, скрита зад офшорни компании с неясен произход. Всъщност битката е за правова държава и тя не е само наша, а на цялото гражданско общество, защото днес под ударите сме ние, но утре ще бъде някой друг с активна позиция," казаха природозащитниците и призоваха за широка подкрепа на гражданското общество и свободните и обективни медии.


Еколозите от засегнатите организации защитиха името си и разказаха подробно за работата си по европейски проекти, както и за разходваните средства по тях на специална пресконференция в сряда в БТА. На срещата за своите дейности разказаха представили от "Да спасим Иракли", "Зелени Балкани", "Българско дружество за защита на птиците", WWF България, Българска фондация "Биоразнообразие", "Българска асоциация по алтернативен туризъм', софийско гражданско сдружение "Щастливеца", Асоциация на парковете в България, Българско пещерно дружество.
"Освен уронване на престижа на организациите, които активно работят, се създава негативно отношение към ключови видове, гражданството и дарителството като цяло," посочиха природозащитните.


От коалицията завиха, че повтарящите се клевети, които се публикуват непроверени в определени медии, се използват вече и от Върховната административна прокуратура. От съответните медии отказвали да публикуват правото на отговор на засегнатите страни. "Подкрепяйки беззаконието днес, всеки може да стане негова жертва утре – неправителствени организации в други сфери, дори граждани."


По повод отказът от публична позиция по обвиненията от страна на Министерство на околната среда и водите, които също са страна по атакуваните проекти за природозащита, и мълчанието на институциите към случващото се, от екокоалицията смятат да сезират директно Еврокомисията по казуса. Мотивът им е, че това дискредитира европейската политика за околна среда и механизмите за финансиране на приоритетните сфери. До момента и "Дневник" не е получил отговор на писмените си запитвания до МОСВ за позицията на ведомството по повод обвиненията срещу екологичните проекти, в които МОСВ участва. Тази седмица в интервю първо пред "Капитал", а после и пред вестник "Труд" (последната е една от основните медии с компроматни публикации), министър Ивелина Василева вече заявява, че МОСВ няма да заеме публична позиция и да бъде арбитър в този спор между две страни.


"За да остане природа в България" посочват още, че опазването на природата е цивилизационен избор, който България отдавна е направила и само страни в състояние на война и крайна бедност са се отказали от него.


Данни по проектите


На пресконференцията бяха изнесени и данни за основните финансиращи механизми в България, които също са предмет на черната атака – Оперативна програма Околна среда и програма LIFE.


От 2007 до 2015 г. по Оперативна програма "Околна среда" общо са сключени договори за 3,5 млрд. лева, но неправителствените организации могат да кандидатстват единствено по Ос 3 Биоразнообразие и до този момент само 8 проекта на организации от Коалицията са изпълнени за общо 4,5 млн.лева. Т.е. за целия период тези организации са използвали едва 0,1 % от средствата на програмата .


Програма LIFE е финансов механизъм-катализатор, директно към Европейската комисия, чрез който се осигуряват средства за опазване на европейската природа и видове, създадена през 1992 г. България има възможност да участва с проекти с влизането си в ЕС и до този момент е получила финансиране за 18 проекта, но не само от неправителствения сектор, но и на институции и бизнеси. Получените инвестиции по направлението "Природа и биоразнообразие" са в размер на 19,5 милиона евро.


Средствата, получени по тези програми не генерират печалба и се разходват само в обществена полза при строгия контрол и изискванията на финансиращите организации.


"Когато печелим проекти, ние създаваме заетост в места, забравени още от времето на Втората световна война – гранични,труднодостъпни и изостанали райони. Даваме надежда и шанс за хората да останат в България и създаваме предприемаческа култура, там където държавата ги е забравила, защото се интересува само от инвеститори клас А," посочват еколозите. Една от местностите, където те реализират проектите си е Северозападна България - най-бедният регион в целия Европейски съюз, припомниха от Българско дружество за защита на птиците.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 959 Неутрално
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  и зелени и правителство ,всички правят някаква далавера на гърба на държавата и гражданите ,общо взето става въпрос за въртене на едни пари

 3. 3 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Некой го е страх от проверки .

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Весело

  Има еколози и "еколози" !

  На едните главна грижа им е екологията , на другите им е през оная работа - просто бизнес !!!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  На кой му пука за България.Всеки гледа само на него да е добре.

 6. 6 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Обществото трябва да е наясно какво пари се отделят за опазване на природата и биоразнообразието в България.
  Ако има някакви нарушения в разходването на средствата прокуратурата и съда трябва да ги констатират и санкционират нарушителите.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Аз съм зелен и за зелените, но държа да се разследват и зелените, защото във всяко стадо има мърша, а честните няма от кво да се притесняват.

 8. 8 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако се окаже че зелените босове са сгазили закона дали пак ще има кресливи обиколки на орловия мост

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Гражданското общество няма нищо общо с Екотерористите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  "ТАзи седмица в интервю пред вестник "Труд", една от основните медии с компроматни публикации, министър Ивелина Василева заявява, че МОСВ няма да заеме публична позиция в този спор между две страни..."
  ..................................
  Всъщност точно като не дава своето мнение Ивелина Василева и нейното ведомство заема позиция в защита на лъжите и манипулациите публикувани в медиите

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Как е възможно министър чието главно задължение е да се бори в защита на природата в България, да я защитава и подпомага нейното разрастване да заема позиция в защита на главния неин разрушител бизнес който нарушава законите!?
  Личности като Ивелина Василева не би трябвало изобщо да бъдат назначавани на този пост.
  Срам и позор за тази жена!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  [quote#9:"lz2"]Гражданското общество няма нищо общо с Екотерористите! [/quote]
  И какво доказа като спусна лозунга сега?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  ДС, която организира активните мероприятия, още не се е отблагодарила на еколозите, т.к. падането на комунистическия режим, в който ченгетата активно участваха през 1989 г., тръгна именно от екологичните движения.

 14. 14 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  [quote#9:"lz2"]Гражданското общество няма нищо общо с Екотерористите![/quote]
  Тук се изтропа на метеното.... Екологичните организации са в ОСНОВАТА на ГРАЖДАНСКОТО общество в огруханата ни държавица.
  Още ит времето преди над 25 години, когато ставаше дума примерно за обгазяването на Русе.
  Но за бетонджии с бетонни чутури никакви аргументи не са открити.
  Надявам се поне Цеко и компания добре да плащат, защото иначе си е диагноза.
  За поеден път лъсва че БГ е територия, в която мафиата си има държава. И коректив почти няма, понеже граждани почти няма.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 15. 15 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  #Екологичните организации са в ОСНОВАТА на ГРАЖДАНСКОТО общество #цитат на коментар 14
  ============================================
  Хекоорганизации дето броят лешояди за 5 млн - основа на гражданско общество ???!!!
  МУХАХАХАХАХАХА

 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Неутрално
 17. 17 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Отново нищо незначещи кухи фрази, струпани ангро.
  На мен ми омръзна.

  Наемете си читав консултант по връзки с обществеността. А ако в момента имате такъв, той е ужасяващо некадърен.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Гражданското общество се бори за правата си, не "усвоява" едни пари !!!
  Тия са жалки, а тук един "храбър пред клавиатурата" се прави на матросов ...
  Ако имат нещо против някого, да отиват в съда и да доказват, ако имат какво, вместо да врещят !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#18] от "роджър":

  ако според теб тия са жалки ще посочиш ли кои са свестните в България?

  или просто тормозиш клавиатурата щото не можеш да си измислиш по-пълноценно занимание...

 20. 20 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Кога тези екоталибани ще започнат да работят ЗА развитието на Българската иконимика, а не срещу него? Кога ще осъзнаят, че България е най-бедната държава в ЕС и хората най-много от всичко имат нужда от развитието на тази икономика?

 21. 21 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В предишната тема се бях малко заблудил, наистина очаквах че след като обърна внимание на проблема с домейна на spasigorata.net, някой все ще се усети да се задейства и ще си плати вноската (около $10 на година) за да бъде достъпен сайта. Ако тоя сайт е единственото което сте направили за да спасите горите в България поне отделете $10 долара (и хостинга не е много) от тия милиони които усвоявате всяка година за да е използваема последната надежда на горите в България.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#14] от "B52":
  Неправителствените еко организации несъмнено са важна част от гражданското общество, но тези разселили 500 лалугера изловени из тунджалъка и разселени в Сливенския балкан съвместно с дистирбутор на автомобили, (по абсолютна случайност съученик на екоминистърката успял да пробута джиповете си на двойна цена ама то това е друга история, де) за сума сумарум близо половин милион лева (по 1000 кинта ва лалугер!) са най-обикновени далавераджии и срам за екодвиженията у нас.
  Тук няма никакво значение кой е обявил истината - цяла вечер съм им чел глупостите пуснати в нета.
  Мошеници и далавераджии, рекетьори. нито грам екология.

 23. 23 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Каква жалка картинка са коментарите дано на 100% да са богове на свинята. Ако има и един заблуден жалко за нас като нация. Да се вържеш на лакардиите на Прас прес е просто ...

 24. 24 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Весело

  Ботове на свинята имах в предвид

 25. 25 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":

  Ама първите са много малко...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 26. 26 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това прилича малко на гузен, негонен бяга. Не знам кой крив, кой прав в този спор, но вижте на какво попаднах :

  http://www.flagman.bg/article/97467

  Много интересно, как ли биха коментирали тази статия , така наречените зелени?

 27. 27 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Екотерористите превърнаха екологията в мръсна дума а бизнеса използва мръсните им "еко-проекти" за мръсните си цели.
  Просто бизнес, от който страдаме и хората и природата.
  Колко от стотиците "еколози" са работили по проекти в защита на ХОРА или са защитавали интересите на ХОРА страдащи от замърсяващи производства.

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Еуглените изнагляват, но то е обичайно състояние на зелените милиции. Напоследък МОСВ отряза природните иждивенци по "Плана за действие за опазването на червеногушата гъска в България за периода 2015-2024 година”. Там сладурите бяха поискали сумата, внимание! 49 718 500 (четиридесет и девет милиона седемстотин и осемнайсет хиляди и петстотин) лева. Отгоре на всичкото, освен нашата прокуратура и ОЛАФ се занимава с измамите на еколозите. Ако това е причина министерството да не отговаря на екоталибаните, браво на Ивелина.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Обичам природата, от риболов винаги се връщам с няколко торби боклуци събрани край водоемите. Но "бизнес-еколозите" не одобрявам. Милиони и милиони минават през фирмите им и се усвояват със смешни отчети. Освен шум.. след тях не остава нищо реално. Има изключения с реална дейност за орлите, някои местообитания..... но дейноста е основно шум и усвояване на милиони!
  Зелени талибани и зелен октопод са сполучливи определения.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Малий, всички служители на Камен и Георгиус Георгиу налазили форума на Дневник.
  Я беж оттука - можете да коментирате на воля на ПИК и Труд.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  [quote#14:"B52"]Тук се изтропа на метеното.... Екологичните организации са в ОСНОВАТА на ГРАЖДАНСКОТО общество в огруханата ни държавица. [/quote]
  Ако сградата на гражданското общество е с основи от рекетьори, мошеници и чужди слуги, няма да издържи дори приземния етаж!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Такива обобщения са много удобни ,когато не трябва да се каже нищо положително или" всички са маскари" /по Алеко/. Но все пак 'маститите бизнес среди" в България, които реално са едни сенки от комунизма има от какво да се страхуват.Хайде да излязат на светло с имена и действия които са законни и да покажат отчети които ги оневинчват от това в което се твърди ,че са намесени.Едва ли ще успеят лицата Цеко ,Делко,Ахмеда ...и доста други знайни знатни украшения на " българския бизнес" .За всички ни е по-добре сме нетърпими към такива "съмнения"и подаяния да не очакваме от такъв антураж.
  В Бг. много хора се осланят на подаяния ,манталитет от времето което бе - "в името на народа" и се извършваха всякакви мерзости в името на...Стига вече послушковщина и надявам се все повече хора да се срамуват и отвращават от тези които нарушават закона в чието и име да се извършва това.

 33. 33 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Как се нарича когато в името на една иначе добра кауза -опазване на природата се цели единствено крадене на едни пари ? Навсякъде по света такива са отдавна у кауша, а тука искат да определят законите ,така ,че да могат да крадат повече 34. 34 Профил на vinty
  vinty
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цитат от публикация в българската преса от сряда, 14 ноември 2012:

  "... "пипалата" на октопода. В нея фигурират имена като Симеон Марин (синът на ексвицепрезидент Ангел Марин), Тома Белев (ексшефът на Природен парк "Витоша", съпругата му Весела Кавръкова от WWF и други "зелени". Кавичките тук са важно уточнение, защото от изнесената днес информация става ясно, че милионите, получени от "Зелени Балкани", често отиват за пусто - т.напр.
  прословут е т.нар. "тунел за мечки" край българо-гръцката граница, в който се закопават над 50 милиона евро. Очакванията са през този тунел да минат най-много десетина мечки.
  Излиза, че разходът за 1 мечка е около 5 милиона.
  Междувременно грешни се оказват твърденията на "зелените", че оттам минава пътят на мечките между двете страни. Този проект обаче забавя строежа на АМ "Струма", което по думите на президента Росен Плевнелиев е струвало на държавата ни между 50 и 60 милиона. Отново в евро.
  Ето как в България мечките могат да струват повече от хората. Буквално и преносно...
  Защото с парите само за една мечка можеше да бъде спасена малка болница, като тази в "Девин" - или европейските и държавни средства за еко проучвания и проекти да се дадат на бедстващия БАН или на Софийския университет, например, където има достатъчно научен ресурс.
  От основаването си досега "Зелени Балкани" по-скоро стават "Червиви Балкани" - защото са червиви с пари, делегирани им от европейски фондове, но и от държавни ведомства. Така напр. 3 милиона евро влизат в организация по програми на ЕС, а 3 милиона лева - от МОСВ. Това е така, защото неправителственият "Зелен октопод" е успял да внедри свои хора и в правителствени органи.
  Огромните средства, с които Октоподът със своите пипала от "зелени консултанти" разполага, му дават власт да влияе и контролира инвестиционни намерения.
  Често това е в ущърб не само на частни, но и на държавни проекти, които се спират, а се дава "зелена светлина" за други, скандално безсмислени, както много от осъществявените у нас през последните години проекти за птиците, например...."

 35. 35 Профил на vinty
  vinty
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цитат от публикация в българската преса от 30 юли, 2013:

  "... договорът за усвояване на 3.5 млн. лв (за броене на делфини).
  На 01.03.2013 г. Изпълнителната агенция по околна среда обявява процедура за обществена поръчка - „Избор на изпълнител за теренни наблюдения на китоподобните Tursiops truncatus, Phocoena phocoena и Delphinus delphis в българската изключителна икономическа зона в Черно море".

  Проектът е на стойност 2 900 000 без ДДС. Оказва се, че в законния срок не се явява нито един кандидат и поръчката е прекратена.
  На 28.05.2013г. Изпълнителната агенция обявява втора процедура за обществена поръчка по ЗОП. Явява се само един кандидат, който е известен само на Агенцията. Той е отхвърлен с мотива, че има непълноти в документацията. Идва най-интересната и най-загадъчна част в процедурата, под формата на „поканата за участие в договаряне без обявление по реда на ЗОП".

  Право на Агенцията е да покани този, когото сметне за най-подходящ. Оказва се, че „най-правилният" кандидат е пръкналото се само два дни по-рано Обединение "Делфин". Въпросният субект е регистриран официално по ЕИК на 15.07.2013 г., а решението на Агенцията да го покани идва на 17.07.2013 г. Новоучреденото Обединение „Делфин" е регистрирано в гр. Пловдив на адреса на „Зелени Балкани" и в него участват:
  • „Екологичен център" ЕООД с дял 34,5%
  • Сдружение „Зелени Балкани" с дял 0,5%
  • Асоциация институт Тетис - Италия с дял 65%

  Интересното е, че „Екологичен център" ЕООД е 100% собственост на „Зелени Балкани" и е регистрирано на същия адрес. ..."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK