Забрана на бетона зад плажовете на Иракли, Карадере и Корал искат граждански сдружения

Забрана на бетона зад плажовете на Иракли, Карадере и Корал искат граждански сдружения

© Надежда Чипева, КапиталЗащита не само на плажовете на Иракли, Карадере и Корал, но и на териториите зад тях. За това настояват от сдруженията "Да спасим Иракли", "Да спасим Карадере" и "Да запазим Корал".


Трите инициативи смятат, че това трябва да стане чрез законова забрана на строителството и други увреждащи местността дейности в нова зона В, която да е 1 км непосредствено зад трите плажа (зад т.нар. зона А), стана ясно на обща пресконференция на трите сдружения днес.


Предложението им вече е официално подкрепено със становище от Българската туристическа камара. Днес гражданите ще представят идеите си като проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие пред парламентарните групи в парламента, по време на заседанието на регионалната комисия, която пък ще обсъжда облекчени правила за къмпингуване, които да подменят скоро гласуваната забрана.
От днес сдруженията инициират и онлайн петиция "Иракли, Карадере и Корал без бетон", с която търсят широка обществена подкрепа на техните предложения.


Мотиви за новите промени в закона


На 1 март народните представители гласуваха в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) плажовете на трите местности да бъдат обявени за "природосъобразни", а на тях да се забранят концесиите и търговските дейности. "Това беше първата стъпка в правилната посока, но сега се налага да направят и втората и да подкрепят идеята ни за защита на местностите напълно", обясни Люба Батембергска от "Да спасим Карадере". "Противното би означавало, че техните изначално заявени намерения не са били съвсем искрени."


Организациите, които от около десет години се борят за съхраняването на тези плажове, смятат, че сега законът не ги защитава достатъчно. "Защитата обхваща само плажните ивици, не и местностите зад тях, не забранява и строителството, а инвеститорите стават все по-изобретателни да заобикалят законите", обясни Орлин Конов от "Да спасим Иракли".


В момента за Иракли са предложени три нови инвестиционни проекта, включително за винарна с 80 постройки и 250 легла. Така зад природосъобразните плажове на практика може да се издигне нов Слънчев бряг, което напълно ще обезсмисли първоначалната идея, предупреждават от сдруженията.


"Ако въпреки забраната за търговска дейност на плажовете, бъдат застроени териториите зад тях, тези плажове няма как да останат "плажове за природосъобразен туризъм" и на практика пак ще бъдат погълнати от бетона.


Предложения за нова зона В без строежи


Сдруженията за спасяване на Иракли, Карадере и Корал предлагат въвеждането в закона на нова зона В със "специфичен режим на превантивна устройствена защита". Зона В ще обхваща териториите, попадащи в ивицата с ширина 1 км от границите на трите морски плажа за природосъобразен туризъм.


В местностите зад плажовете да бъдат забранени "дейности, водещи до трайна намеса в територията – включително и строителство, временни постройки, плътни настилки, огради, бариери или други елементи, ограничаващи достъпа до плажа, или фрагментиращи територията", пише в проекта за промени на гражданските инициативи.


Изключения мога да се правят в случаи на изграждане на техническа, пешеходна и транспортна инфраструктура за обслужване на територията, както и за нуждите на националната сигурност и отбраната на страната.


За къмпингуване на тези плажове


В предложенията на трите инициативи е заложена и алинея, позволяваща устройване на места за палатки, кемпери и каравани в съответствие с новите предложения за облекчени условия за къмпингуване на реформаторите.


В новата зона В да могат да се разполагат съдове за събиране на отпадъци, информационни елементи, химически тоалетни, обособени места за паркиране на не по-малко от 100 м от плажната ивица, без полагане на трайна настилка и огради, предлагат сдруженията.


По думите на Орлин Конов от "Да спасим Иракли", по тези места ще може да се практикува т.нар. природосъобразен туризъм в непосредствен досег с природата при минимални условия. За пример той даде възможността за детски лагери на палатки, на които децата да практикуват езда и гребане.


Подкрепа и от туристическия бранш


Българската туристическа камара подкрепя официално предложението за въвеждане на нова зона В с превантивна териториално-устройствена защита зад плажовете за прирородосъобразен туризъм и за забрана на строителството в трите местности, пише в позиция на камарата.


"Приемете нашата широка обществена подкрепа по предложенията ви за изменения на Закона за устройство на черноморското крайбрежие", се казва още в тяхното становище.


Българската туристическа камара твърдо ще отстоява своите приоритети за устойчиво развитие на морския туризъм.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK