Забрана на бетона зад плажовете на Иракли, Карадере и Корал искат граждански сдружения

Забрана на бетона зад плажовете на Иракли, Карадере и Корал искат граждански сдружения

© Надежда Чипева, КапиталЗащита не само на плажовете на Иракли, Карадере и Корал, но и на териториите зад тях. За това настояват от сдруженията "Да спасим Иракли", "Да спасим Карадере" и "Да запазим Корал".


Трите инициативи смятат, че това трябва да стане чрез законова забрана на строителството и други увреждащи местността дейности в нова зона В, която да е 1 км непосредствено зад трите плажа (зад т.нар. зона А), стана ясно на обща пресконференция на трите сдружения днес.


Предложението им вече е официално подкрепено със становище от Българската туристическа камара. Днес гражданите ще представят идеите си като проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие пред парламентарните групи в парламента, по време на заседанието на регионалната комисия, която пък ще обсъжда облекчени правила за къмпингуване, които да подменят скоро гласуваната забрана.
От днес сдруженията инициират и онлайн петиция "Иракли, Карадере и Корал без бетон", с която търсят широка обществена подкрепа на техните предложения.


Мотиви за новите промени в закона


На 1 март народните представители гласуваха в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) плажовете на трите местности да бъдат обявени за "природосъобразни", а на тях да се забранят концесиите и търговските дейности. "Това беше първата стъпка в правилната посока, но сега се налага да направят и втората и да подкрепят идеята ни за защита на местностите напълно", обясни Люба Батембергска от "Да спасим Карадере". "Противното би означавало, че техните изначално заявени намерения не са били съвсем искрени."


Организациите, които от около десет години се борят за съхраняването на тези плажове, смятат, че сега законът не ги защитава достатъчно. "Защитата обхваща само плажните ивици, не и местностите зад тях, не забранява и строителството, а инвеститорите стават все по-изобретателни да заобикалят законите", обясни Орлин Конов от "Да спасим Иракли".


В момента за Иракли са предложени три нови инвестиционни проекта, включително за винарна с 80 постройки и 250 легла. Така зад природосъобразните плажове на практика може да се издигне нов Слънчев бряг, което напълно ще обезсмисли първоначалната идея, предупреждават от сдруженията.


"Ако въпреки забраната за търговска дейност на плажовете, бъдат застроени териториите зад тях, тези плажове няма как да останат "плажове за природосъобразен туризъм" и на практика пак ще бъдат погълнати от бетона.


Предложения за нова зона В без строежи


Сдруженията за спасяване на Иракли, Карадере и Корал предлагат въвеждането в закона на нова зона В със "специфичен режим на превантивна устройствена защита". Зона В ще обхваща териториите, попадащи в ивицата с ширина 1 км от границите на трите морски плажа за природосъобразен туризъм.


В местностите зад плажовете да бъдат забранени "дейности, водещи до трайна намеса в територията – включително и строителство, временни постройки, плътни настилки, огради, бариери или други елементи, ограничаващи достъпа до плажа, или фрагментиращи територията", пише в проекта за промени на гражданските инициативи.


Изключения мога да се правят в случаи на изграждане на техническа, пешеходна и транспортна инфраструктура за обслужване на територията, както и за нуждите на националната сигурност и отбраната на страната.


За къмпингуване на тези плажове


В предложенията на трите инициативи е заложена и алинея, позволяваща устройване на места за палатки, кемпери и каравани в съответствие с новите предложения за облекчени условия за къмпингуване на реформаторите.


В новата зона В да могат да се разполагат съдове за събиране на отпадъци, информационни елементи, химически тоалетни, обособени места за паркиране на не по-малко от 100 м от плажната ивица, без полагане на трайна настилка и огради, предлагат сдруженията.


По думите на Орлин Конов от "Да спасим Иракли", по тези места ще може да се практикува т.нар. природосъобразен туризъм в непосредствен досег с природата при минимални условия. За пример той даде възможността за детски лагери на палатки, на които децата да практикуват езда и гребане.


Подкрепа и от туристическия бранш


Българската туристическа камара подкрепя официално предложението за въвеждане на нова зона В с превантивна териториално-устройствена защита зад плажовете за прирородосъобразен туризъм и за забрана на строителството в трите местности, пише в позиция на камарата.


"Приемете нашата широка обществена подкрепа по предложенията ви за изменения на Закона за устройство на черноморското крайбрежие", се казва още в тяхното становище.


Българската туристическа камара твърдо ще отстоява своите приоритети за устойчиво развитие на морския туризъм.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1320 Неутрално
 2. 2 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Май да се направи втората стъпка ще се окаже далеч по-трудно от първата.

 3. 3 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Крайно време е застрояването да бъде спряно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 4. 4 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Съвсем разумно и навременно решение! Браво.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Къде спаха еколозите, когато заляха плажа на Черноморец с бетон?

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 7. 7 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Финансирани от изнудвачите - зелени ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Като слушам министърката на туризма,за която е най-важно да
  се попълни легловата база тази година,а след 2-3 години,като застроим всичко,ще му мислим.

 9. 9 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Каролев сега ще се изприщи пак....

 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да видим зеленогрски какво ще предложи. Защото това едва ли го устройва него и поръчителите на поправките, които прокара тихомълком.

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  Къмпингарите не са се сетили да сложат искане, да се забрани достъпът до тези плажове на всеки, който е спал под покрив предната нощ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дощяло им се на някои зелени ТКЗС-та и национализация
  Пък подкрепата им идва от #уж десни#
  Земите там са частни ,алоууу !!!

 13. 13 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  В момента тази забрана важи и за тези, които са спали под покрив. Така или иначе пеш до Иракли не може да отидат, а там НЯМА регламентиран паркинг, на който да паркират МПС-то си. Това важи за повечето плажове извън населени места.

 14. 14 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "tenevski":

  Те и в Испания апратамените и имотие до 100 метра от морето са частни, но преди 5-6 години приеха закон, че не могат да се продават и наследяват, А като почине собственика имота става държавен. До 50 години ще си изчистят плажовете от постройки. Комунисти са испанците, не споделят ценностите на демокрацията и не уважават частната собвеност.

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#13:"primaxm"]Така или иначе пеш до Иракли не може да отидат, а там НЯМА регламентиран паркинг, на който да паркират МПС-то си.[/quote]

  За къмпингарите не е проблем да си паркират и колите и караваните на самия плаж.
  Но те са "специални"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като чете човек тука некои коментарии му става ясно защо в последно време психиатрите все не достигат

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#16] от "tenevski":

  Те тия дето са в психиатриите, като четат някои коментари и си викат благодаря ти боже, че ни наказа по-малко!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "Кака Пена от голямото село":

  комуне,

  ти си държиш на бетона по брега, така ли?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  Първо на Иракли и да иска човек на плажа не може да се паркира, освен ако не е със самолет. Второ, на повечето плажове след 100 метровата зона земите са частни /или са обраборваеми или са гори/ и не е възможно да се паркира. Трето точката от закона действаща в момента засяга всички МПС-та, т. е. който и да отиде на плаж ще е в нарушение и може да бъде глобен от 1000 до 10 000 лв, дори да е спал в хотел. Шанса да се остави колата на 100 метра от края на плажната ивица е нищожен, а регламентирани паркинги няма.

 20. 20 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "tenevski":

  Нещо се опитахте да кажете ли?!? Вместо аргументи, безсмислици излязоха.

 21. 21 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  може би трябва не просто да спрем да застрояваме Черноморието, скоро трябва да започнем да "отстрояваме".

  да натъпчем с тротил всичките комунистически хотели там и да ви вдигнем във въздуха. след което да рекултивираме бреговата ивица, дюните, изсечените гори и т.н.

  комунетата, които искат да си строят гнусните бункери и вериги бетонджийски хотелчета за европейски пияници и нискобюджетни туристи, да ходят в Сочи. там казват имало неограничени възможности за пияници и за бедняци. нашите комунета ще си паднат на корема от бизнес

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Крайно време, стига вече бетон. Същото за планините, онова грозновато недоразумение до старата хижа на Мусала вече прашасва повече от десетилетие.

  За съжаление не направиха устойчиво развитие на туризма, а позволиха на маса мутрагени да си изперат парите и да бетонират каквото могат. така съсипаха Созопол и какво ли още не.
  Трябваше да има ограничение като кота и площ за даден терен и да позволят по градчетата да се строят малки семейни хотелчета, а не прогимназии. Така, като няма тълпи и с по-добро обслужване повечето българи щяха да почиват и нас, а не в Гърция.

 23. 23 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  #НЕНАБЕТОНА

  Вкючително и на доста глави по високите етажи на властта....

 24. 24 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тая глупост че няма да мине е ясно , ама вече по тия места и палатки няма да има .Палатка , ама с писмено разрешение от собственика . Демек , никой път

 25. 25 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 470 Весело

  Какво ще прави сега Каролев нз,какво?

 26. 26 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "... винарна с 80 постройки и 250 легла..."

  *ГРЪМШ!*

 27. 27 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "полувишис":

  Прочетете ми пак коментара.
  Видно е, че не изпадам в задоволство от излетия върху пясъка бетон. Не може да отречете, че за доста места еколозите мълчат.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 28. 28 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 825 Неутрално

  [quote#23:"pro_bono"]#НЕНАБЕТОНА [/quote]
  Хм, бетона навсякъде е признак за добре развита цивилизация, а девствените природи са характерни предимно за страните от третия свят в Африка. Няма пример за обратното. България в коя посока е поела?

 29. 29 Профил на Николета Атанасова
  Николета Атанасова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз пък искам организации, пишещи се за екологични НПО-та, които пряко или косвено са издържани финансово от държавата, и зад които стоят 3-ма члена, да престанат да ни изнудват и да въртят всички ни на малкия си пръст.

 30. 30 Профил на vinty
  vinty
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зад всички изброени в статията "зелени" НПО-та стоят няколко едни и същи, до болка познати "зелени" хора, които вече са разчели колко милиона евро ще усвоят по европейски проекти за същите тези територии. Гадното е, че всеки европейски проект се дофинансира от българския бюджет, който пък се пълни от данъците и пр. задължения на всеки един от нас. Предният път, когато същите "зелени" вдигаха подобни лозунгчета и изискваха от държавата да национализира същите тези територии, те ПАРАЛЕЛНО ИЗИСКАХА от държавата да им създаде министерство, или държавна агенция, в която само и единствено те да са назначени (още администрация на гърба на данъкоплатеца) и от които те, като "експерти" да се разпореждат с тези територии, независимо чия собственост са???!!! Та - пак искат национализация, сега очаквам пак да си поискат и министерство А "Българската туристическа камара" е куха структура.

 31. 31 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Да , за тези конкретни плажове да се запазят без строителство поне до 500 м около пясъка .
  Който иска да строи до морето , да си направи острови като арабите в Дубай и да бетонира .

 32. 32 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  НАБЧ да сезира Европарламента за замърсяването на плажовете от т.н. екозащитници и за саботирането на инвестиции за милиарди с цел изнудване

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK