И това лято къмпингуването ще продължи както досега

И това лято къмпингуването ще продължи както досега

© Александър ИвановСвободното разполагане на палатки, кемпери и каравани по морето през предстоящия летен сезон на 2016 г. ще може да се практикува, както досега. Това ще се случи след окончателно отпадане на забраната за къмпингуване в зона "А" на морските плажове, което депутатите трябва да гласуват на второ четене с нова поправка в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


Това става ясно от отговора на Министерство на туризма на запитването на "Дневник" разрешен ли ще е този тип туризъм през летния сезон на 2016 г. предвид неясния законов регламент в момента.


Миналата сряда парламентът одобри на първо четене предложението на ГЕРБ за отмяната на оспорваната забрана, но и с добавена нова точка в закона, която разрешава свободно къмпингуване, но при условие, че Законът за туризма зададе правилата как да става това.
Правилата за къмпингуване


Тези правила се работят от Министерството на туризма и са все още на етап приемане на предложения от ангажираните страни. Те няма да бъдат готови и гласувани най-рано до юни месец, след като ведомството удължи с три месеца общественото им обсъждане в средата на март.


Едва след това обсъждане, проектът ще бъде финализиран, внесен за одобрение първо в Министерски съвет, а после и в Народното събрание.


А дотогава свободното къмпингуване на 100 метра от плажа и извън регламентираните за това места ще може да се практикува както досега и според предвидените ограничения в други закони, които остават в сила, уверяват в отговора си до "Дневник" от ведомството начело с Николина Ангелкова.


Къде палатките са законни


И в сегашния закон (ЗУЧК) – в чл. 10 алинеите изреждат какво може да се прави на самия плаж. Паркирането и свободното разполагане на преместваеми обекти, каквито са палатките например, не влизат в позволените дейности, т.е. те и сега не са разрешени.


Но с отпадането на изричната забрана, това лято къмпингуването ще е законно за зоната зад плажа – цялата 100 метрова ивица (зона А). Границите на зона А се определят с общи устройствени планове, които в момента преобладаващо липсват. Такива имат само общините Бургас, Варна и Царево


Какво предстои


В средата на март стана ясно, че Министерство на туризма готви тотална забрана на свободното къмпингуване по цялата територия на страната, но след силно обществено недоволство тази идея отпадна. По този повод ведомството организира на 16 март среща със заинтересовани страни. Около 60 организации в туризма, институции, парламентарни комисии, екоорганизации, кметове на общини, бизнес сдружения от други отрасли се договориха да се работи за създаването на единни правила, които да се прилагат на територията на цялата страна и да уреждат този вид почивка, посочват от министерството за "Дневник".


Вече са постъпили редица писмени предложения от ангажираните страни. Предстои те да бъдат систематизирани и обработени, обясняват от министерството.


Инициирана е работна група, с участието на всички ресорни министерства, еколози, асоциации за къмпинг и караванинг, които ще се включат в разработването на регламента за свободното къмпингуване в България. След приключване на работата на работната група предложенията ще бъдат представени за обществено обсъждане.


Целта е новите правила да са съобразени с очакванията както на бизнеса и неправителствените организации, така и на крайния потребител на този вид услуга, уверяват от ведомството.


Срокът за общественото обсъждане на текстовете в предложените промени в Закона за туризма, включително обсъждането на единни правила за къмпингуване, е удължен с 3 месеца.


Все още се приемат предложения от ангажираните страни. След като всички постъпили мнения бъдат обработени, работната група ще започне своята същинска работа.


В същото време от ведомството не посочват краен срок на работата си, но подчертават, че целта им е е да предложат работещ модел.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Имате си премиер който слуша гражданското общество. Когато го има де.

  Дали го прави от страх или щото е много готин... все тая. Ако обществото има мозък за 5стотинки ще използва тази му черта.

 3. 3 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Такава е цялата политика на това правителство-от най-малкото, каквото е спиране на дивото къмпингуване до най-значимото, като реформите в здравеопазването, образованието, МВР и съдебната система-нищо.Страх да не загубят властта и да не си нарушат рахата.

 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 710 Неутрално

  „Работещ модел“ - това е разковничето, не моделът на забрани - щото има забрана за строителство, ама се строи на поразия, забрана за къмпингуване, но това не е съществен проблем за Природата, забрана за пушене, ама никой да не я спазва ... и т.н. силови (абсурдни) мерки!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Не бързай да се радваш. Управляват те ченгета, военни и слуги на мафията, които мразят свободните граждани и изпитват желание да ги редят в колони и редици. Както виждаме в некоментираната тук тема основното предназначение на КАТ било не да търсят начини за безопастно движение, а да пълнят хазната като ни глобяват и събират глоби. За да ни рекетират здраво щели да им дават морков - 10% от глобата. Чудя се от къде се пръкнаха толкова тъпи слуги във властта.

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  При бракувана продукция не се ли връщаха пари?

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Бойко бе, абе свършИ мандата и НИЩО, ама НИЩО та дрънка, после пак ли ще искаш мандат да свършиш пак НИЩО !!!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Хората вече се объркаха,какво точно приеха или не приеха депутатите.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Весело

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Готин е! ...и акълът му идва после...

 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този член в закона за черноморското крайбрежие беше абсурден и правилно го отмениха. Забраняваше ПАРКИРАНЕТО в тази 100 метрова зона след края на плажната ивица, извън регламентираните паркинги. Разбира се регламентирани паркинги НЯМА, а на повечето плажове не може да се паркира извън тази зона, защото след това е гора, обработваема земя, блата или най-малкото частна земя. На практика бяха забранили достъпа на всякакви плажуващи за повечето плажове, които се намират извън населени места. Къмпингуващите бяха обявени за враг, но те не бяха основната цел, а само примамка и опит за разединение на хората. Принципа раздляй и владей го видяхме в пълния му блясък. междудругото все още забраната важи. Отмняната й е минала само на първо четене.

 11. 11 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всичко е за пари,а колко българи ще останат в България не е важно .На много от нас ни харесва дивото кънпинговане в Гърция.

  5ar8
 12. 12 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Не си прав! Имаме си премиер, който ни прави на маймуни. Предлага се нещо идиотско, за да се предизвика реакцията на гражданското общество. Така, предизвиквайки реакция всеки няколко месеца за глупости се обезсилва гражданското общество за истинските проблеми. Или както се казва - пак изпуснаха напрежението, до следващия път, когато ще направя някоя голяма глупост и ще я замажат с някоя по-малко, на която хората да реагират.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Ами чисто и просто управляващите решиха проблем, който сами си създадоха. Не виждам повод и причина за заслуги и похвали. Обществото трябва да е будно, защото съм сигурен, че пак ще опитат. Чували ли сте хиена да се откаже от плячка.

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Инициирана е работна група, с участието на всички ресорни министерства, еколози, асоциации за къмпинг и караванинг, които ще се включат в разработването на регламента за свободното къмпингуване в България. След приключване на работата на работната група предложенията ще бъдат представени за обществено обсъждане. [/quote]
  Вероятно еколозите и част от къмпингарите ще свършат работата. Добре, че са ги взели.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Много пак ще ходя на море.....предпочитам си планината на прохладно!

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Една добра дума и за "Дневник", че са разбутали малки спящите красавци в министерство на транспорта.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Като всеки въпрос от компетенцията на МОСВ, решението постоянно се отменя и променя. В режим изчакване са.

 18. 18 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#15] от "manuel.neuer":

  Не знам дали с немския си по-добре, но "пак" и "пък" са различни думи Губи се смисъла на това, което си написал...

  Stef
 19. 19 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако не сега ,то малко по късно , но забрана при всички случаи ше има . Да е ясно , де

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK