Регионалната комисия гласува окончателно падане на забраната за къмпингуване

Регионалната комисия гласува окончателно падане на забраната за къмпингуване

© ДневникДепутатите отмениха забраната да се къмпингува по морето на второ четене в Регионалната комисия в парламента в четвъртък. В същото време депутатите приеха нов член, с който къмпингуване извън регламентираните за това места се разрешава, но едва след като Министерството на туризма приеме правила как да се случва това в Закона за туризма.


11 от присъствалите на заседанието дадоха своя глас за новата поправка в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, която замени наскороприетата забрана, 1 беше против, а двама се въздържаха. Сега предстои омяната й да мине и в пленарна зала.


От името на Министерство на туризма в подкрепа на падането на забраната се изказа заместник-министърът на туризма Александър Манолев. Председателят на комисията Найден Зеленогорски пък призова министерството за бързо въвеждане на регламент на този тип туризъм. "Очакваме това да се случи максимално бързо," заяви Зеленогорски и добави, че вече е ясно, че това няма да стане за този летен сезон.
Зеленогорски иска засилен контрол над диво-къмпингуващите това лято


През летните месеци на 2016 г. ще действат досегашните закони и наредби, но и според тях на плажната ивица не може да се разполагат преместваеми обекти, каквито са палтките, караваните и кемперите.


Затова Зеленогорски обяви намеренията си да подсети изрично всички отговорни министерства, институции и местните власти да упражняват строг контрол над палаткуващите и къмпингуващите свободно през наближаващия летен сезон. "Местните власти трябва да контролират това, което се прави на плажа, но не може да се прави," каза Зеленогорски. През август 2015 г., по инициатива на Асоциация Българско Черноморие, имаше масирани проверки на свободно къмпингуващи по цялото Черноморие, които обаче не констатираха никакви сериозни нарушения.


Депутатът от Рефорамторския блок се ангажира да поиска докладните от провелите се през лятото на 2016 г. проверки, за да запознае обществеността какъе в бил контролът и какви са били резултатите от него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK