По норвежки: Как да бъдеш не по-голям, а по-добър

По норвежки: Как да бъдеш не по-голям, а по-добър

© Сайта на NýrИскаме да бъдем по-добри, а не по-големи. И най-важното - различни". Казва го 56-годишният Ханс Арилд Грондал насред обора на фермата си "Грондален" близо до Нес, югоизточна Норвегия, обграден от видимо приветливи и добре гледани крави и теленца. Фермер по произход и по душа.


По силата на закон от 1600 година като най-голямото дете на семейството има правото да купи от баща си фермата на 25 процента от пазарната й цена, без да бъде разделяна с другите наследници. Тогава е на 23 години и като на всеки млад човек му минавала мисълта да си намери чиста градска работа в Осло. Момичето от съседното село, за което малко по-късно се оженил, ясно му казало, че най-доброто място за отглеждането на децата им е ферма. А и го влечало към фермата, но искал нещо да промени. Не искал да потъне в изнурителен труд като баща си, искал да е по-лесно. Лесно е да се каже, но как да се направи?


По норвежки: Как да бъдеш не по-голям, а по-добър

© Сайта на Nýr


Стъпка по стъпка по свой път
Можел е да прави като съседите: да купува още земя, да умножи 13-те крави, които наследил, да има много земи, да расте. Дал си обаче сметка, че пак няма да стигне размера на фермите в Швеция и Дания, все ще си остане малък за Европа. Затова Ханс решил: ще прави не много неща, но ще ги прави по-добре. И по по-лесен начин, което не значи по-малко работа. И днес е с наследените 35 хектара обработваема земя, 17 хектара пасища и 35 хектара гора. И с 19 крави, само шест повече от наследеното. Но е направил много други неща. И то много добре.


Ханс в обора

© Ива Тончева

Ханс в обора


Не трупал сеното на купи, както го съхранявали родителите му с много труд, а построил сеновал за принудително сушене на сеното. Вентилатори засмукват топлия въздух под покрива и го вкарват под сеното – така се изсушава добре и запазва хранителните си качества и аромат. Старият обор, в който кравите били вързани, превърнал в обор за свободно отглеждане върху дебела несменяема постеля. Така на кравите и теленцата е топло, а и лежат на килим от слама. И това е само първата стъпка към съвсем друго, човешко отношение към животните, които има. Гледа ги по възможно най-естествения начин. Не отделя теленцето от майката, веднага щом то се появи на бял свят. Оставя ги заедно осем седмици .


"Защо да ги разделям? Как е при хората, отделяме ли децата от майките им?", реторично пита Ханс. Убеден е, че ако се грижиш за животните си добре, значи с хората се държиш както трябва. Това му спечелило симпатията и подкрепата на организации и хора, за които хуманното отношение към животните е кауза. От кравите взима мляко, което остава, след като се нахрани теленцето. Не е много, но колкото - толкова.


Днес, 17 години след решението си има споразумение с организация за хуманно отношение към животните за използването на специално лого за продуктите му, а те ги препоръчват на хора с такива разбирания. А броят на тези хора непрекъснато расте.


От фермата до изисканите ресторанти и магазини


Направил фермата си биологично сертифицирана. Името съвсем й паснало, "Грондален" означала зелена долина. От млякото, което му остава след теленцата, Ханс започна да прави свеж млечен продукт с приятен, леко накиселяващ вкус, идеален за предястия и десерти. Насочил се към шеф-готвачи на ресторанти в столицата. Харесали го, не само заради вкуса му, но и заради каузата на Ханс. Кръстил млечния си продукт Nýr, кратко име съдържа две думи ново и щастливо.


По норвежки: Как да бъдеш не по-голям, а по-добър

© Сайта на Nýr

Скоро ресторантът, който първи лансирал продукта му, си спечелил звезда на Мишлен, признание за кухня от висока класа. Днес вече има две звезди и предлага две ястия с Nýr – в началото и в края на менюто. А Ханс прави само Nýr. "Други ферми правят десет продукта, а аз – само един", обяснява той с усмивка. Малко, но много добро и различно.


"Продуктът има история и точно историята плаща моите сметки", обобщава кратко и ясно Ханс. Същото е с телешкото месо, което продава. Теленцата имат историята на фермата му и ... имена, но не какви да е. "Ето там е Стела, кръстена на топ шеф-готвач от Осло", посочва я фермерът. Наблизо е Дейвид Бауи, имал късмета да се роди в деня на кончината на музиканта, вече е продаден. Знае се къде ще отиде и теленцето с име на член на норвежкото кралско семейство. Историята наистина продава, щом Ханс може да вземе двойна цена за всяко от теленцата си, отколкото би взел индустриален производител.


Отворил фермата си за хората. Една от сградите на фермата, използвана в миналото за склад за зимнина, е пригодена за тържества и сбирки, може да побере до 70 души. И не е само до залата, но до и гледката навън към хълмистото поле и лениво течащата наблизо река.


Соларни панели са покривът на една от сградите във фермата, част от модерна енергоспестяваща инсталация. Отново история, която може да се разкаже и покаже като от зелената картина в "Зелена долина".


Иновативна Норвегия


Успехът на Ханс Арилд Грондал е подпечатан от амбициите, работливостта, мотото "Бъди по-добър и различен", но и от помощта на Innovation Norway. Тя подкрепя биофермата му с грант за разработване на бизнесплан, финансира ментор, който му помага да произведе качествен млечен продукт, финансира част от инвестицията за оборудване и помещение за преработка на млякото. Агенцията e най-важният инструмент на норвежкото правителство за подкрепа на иновациите и развитието на бизнеса и индустрията на страната. Насочена е основно към малки и средни предприятия с амбицията "да превърне идеите в успешни бизнес начинания", да помогне на предприемачите да бъдат по-конкурентноспособни и да въведат иновации в своите производства.


Не е преувеличено това, което казва един тези предприемачи: "Когато започнахме, само двама ни вярваха – моята баба и Иновация Норвегия". Предприятията, които агенцията е подпомогнала в Норвегия, имат 21 процента по-висок оборот от тези, които не са имали такава помощ. А новаците, на които е подала ръка, остават активни и успешни пет години, след като са били подпомогнати. Агенцията има специално отношение към селските райони и фермерите. "Фермите в Норвегия намаляват, затова е важно да помагаме на фермерите и на техния предприемачески дух да видят, че видят фермата им не само трева, а неизползваеми ресурси, от който могат да правят нещо ново", обясняват от агенцията.


Агенцията разпределя 1 млрд. евро годишно само в Норвегия. Има офиси в 19-те области на Норвегия и 23 офиса в света, включително и в София. Чрез EEA Grants и Norway Grants агенцията подкрепя иновациите в зелената индустрия, изследванията и технологиите в страни от ЕС със специални нужди в икономическото си развитие, каквато е и България. 150 милиона евро са разпределени специално в настоящия програмен период. Иновация Норвегия е програмен оператор в Полша, Румъния и България, а в Естония, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Испания партньор на националните програмни оператори.


Иновация Норвегия в три български ферми


Иновативна инсталация от възобновяеми източници на енергия действа успешно от 2014 в три пилотни млечни ферми – гр. Цар Калоян, Разградско, в с. Момино село, Пловдивско и в с. Добродан, Троянско, като част от проекта, осъществен с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм "Иновации за зелена индустрия".


Фермата в Цар Калоян и собствениците й – семейство Йоткови

© Ива Тончева

Фермата в Цар Калоян и собствениците й – семейство Йоткови


Автори на инсталацията са учени от Тракийския университет в Стара Загора. Инсталацията използва топлината на издоеното мляко в инсталацията, от слънчеви колектори на покрива във фермите и дървесни пелети. Фермите са намалили сметките си за ток, а спестените средства ще могат да вложат в допълнително нает труд и в оборудване, за да подобрят качеството на добиваното сурово мляко. "Благополучието на хората и социалният аспект на проекта е нещо също много важно. Това не може да се измери в евро и въобще в пари. Подобряването на качеството на живота на фермерите, чийто живот не е лесен, е наистина другото постижение по проекта", казва Йорун Тонесен от Norges Vel, най-старата норвежка неправителствена организация, партньор по проекта.


Нали помните с какво започнахме? Важното е да си по-добър, а не по-голям. Сигурно е възможно и в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Така си е - качеството е много по-важно от количеството.

 2. 2 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всичко е хубаво, ама колят теленцата

  Любов и светлина!
 3. 3 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Запленен съм от начина им на мислене.
  А и Норвегия има доста пари от петрол, които знае как да инвестира.
  Баце каза, че и ние така - ще сме на "далавера".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  "Благополучието на хората и социалният аспект на проекта е нещо също много важно. Това не може да се измери в евро и въобще в пари. Подобряването на качеството на живота на фермерите, чийто живот не е лесен, е наистина другото постижение по проекта"!!!

 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  От тази снимка разбирам,че Ханс от Норвегия е фен на ФК "Левски 1914"!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Щеше да ми е интересно да видя този юнак как щеше да ги прави тези чудеса без огромните субсидии за фермерите в неговата страна и ако имаше огромните административни бариери за извършването на директни доставки до търговската мрежа както в е България. Тук никога няма да разрешат на фермерите да преработват и продават сами суровините, които произвеждат. Никога.

 7. 7 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Тази ферма е изключението, което потвърждава правилото. Продуктите му се ползват от най-скъпите ресторанти и от най-богатите хора. Вместо да има по-висок добив, той има по-нисък. От екологичн гледна точка той замърсява природата в пъти повече отколкото съседите му за единица готов продукт. Ако всички ферми са такива ще настъпи екологична катастрофа, отделения СО2 ще нарастне, ще трябва да се изсекат огромно количество гори и млечните продукти ще бъдат в доста пъти по-скъпи. Та реално зелен ли е или просто използва това, че е изключение?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "bastaa":

  Използва една от най-успешните марки към днешна дата -"био".

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#7] от "bastaa":

  Баджанак, туй сичкото де си го надробил за СО-то и горите, ти ли го сътвори или някой ти помагаше?!😰 Браво! 👏
  😂😂😂

 10. 10 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Това в БеГе-то просто не е възможно. В страна, в която няма защита и гарантирана неприкосновеност на частната собственост и личноста, няма как да стане. Тук царуват андрешковщината, тарикатщината, мутрагенщината - за справка, всичките деца на политици, съдии, прокурори, висши полицаи. Щом тези, от които зависи всичко, не виждат бъдеще тук, аз какво бъдеще да виждам и защо да се трепя и да си губя времето с обречени каузи?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 11. 11 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много е важно да се направи ясен бизнес план за издръжката на едно семейство от това малко стопанство.

  Щом в Норвегия може, защо в България няма да може.
  У нас трябва да се коригират програмите и да се заложи краен резултат т.е. след 5- тата година да може да живее цялото семейство от този бизнес.

  Уточнявам да живее, не да съществува, т.е. да има доход от 4000 до 5000 лева на месец и да си гледат фермите и семействата.

  Така може да се мобилизира фонд Земеделие и да почерпи от Норвегия опит, хората имат закони от 1600 година, а не както е в България да се надребнява всичко и да няма никакъв смисъл от всичко.

 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Важното е да си по-добър, а не по-голям."
  Нека да сме добри ,големите не могат да просъществуват дълго без да са добри . "Големите" в съвремието Цв Василев и Д.Пеевски ,бавно но сигурно се "отичат" а "Мултигруп" на И. Павлов е в небитието.  Това си е добродетел ,която видимо напуска българина .Не бих коментирал причините ,тъй като те са се загнездили в наместниците божии ,а днес все пак един от най светлите празници .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#9] от "batzdravo":

  Помагат ми елементарни научни факти, което май не ти харесва и нещо си се опитал да кажеш, но не ти се е получило. Предвид, че залагаш на някакъв опит за ирония, а не на някакви доводи, само показваш, че си съгласен с написаното

 14. 14 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Да добавя - по-добър и хуманен не те прави зелен, даже както, често се случва те прави анти-зелен. Био също не значи зелен, колкото и да е наложено като начин на мислене и много силен маркетингов инструмент. Процесите трябва да се разглеждат и анализират в своята цялост, а не само част от тях.

 15. 15 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Наблюдавайте новостите около Норвегия. Интересни неща предстоят там. Помните ли Исландия? В последните години управляваният от корпоративния интернационал "държавен" пенсионен фонд на Норвегия се набълбука с ценни книжа на фалирани (именно фалираНи, а не фалираЛи) държави като Гърция, Испания, Португалия. Това повиши интереса към Гърция, намали страховете на пазарите и даде възможност на Ротшилд и ко да се освободят от някои ненужни облигации. Добивът на петрол при високия стандарт там е много, много скъп, и икономиката буксува. Норвежците искат излизане от еврозоната и плаващ валутен курс, за да станат по-конкурентноспособни, но кукловодите няма да го позволят. Облекченият режим на Брейвик, ограничаването на правата на имигрантите, войните на Один : всичко това са отчаяни опити на останалия в страната национализъм да демонстрира присъствие. Катастрофата с хеликоптера онзи ден не е случайна. И какво следва: another one bites the dust. Статията по-горе показва, какво предстои на населението след като пенсионният фонд се стопи или бъде конфискуван от банкстерите - връщане към селското стопанство.
  Статия от 2010 г. http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=158119

 16. 16 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  До коментар [#15] от "dubitandum":

  "Норвежците искат излизане от еврозоната и плаващ валутен курс, за да станат по-конкурентноспособни"

  Че кога са влизали в Еврозоната?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 17. 17 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#15:"dubitandum"]Норвежците искат излизане от еврозоната[/quote]

  Тяхната валута е крона, макар че можеш да пазаруваш в евро, тогава обаче надуват курса като за последно.

 18. 18 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#15] от "dubitandum":

  Ти поне усещаш ли се,какви щуротии си написала!?!?!?
  Каква Еврозона,какъв плаващ курс в Норвегия!?!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#15] от "dubitandum":

  Норвежкият сребърен (петролен) фонд е инвестиран предимно в акции (а не облигации) и притежава около 1% от световната икономика.

 20. 20 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Хубава статия с пример за това как трябва да се случват нещата. У нас това няма как да стане докато върлуват безхаберието, алчността, тарикатлъка и андрешковщината. Чета тази организация какво е направила за хората, у нас и да има някакво такова подобие, то по-скоро ще пречи.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Разбира се, идеята е великолепна. С нея човека намерил ниша на пазара и успял.
  У нас, не знам... Идеята ни е да станем милионери за седмица. Започвайки с няколко туби бензин по Югославската криза, след седмица вече с цистерни. И с полагаемата част от печалбата на митничари и граничари от двете страни... Това като пример, разбира се. Може ли у нас фермер да продава продукцията си директно? По закон. И ако може, сигурно ще го натиснат "посредници", та да се дели печалбата.
  У нас е така, ако щеш...

 22. 22 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това може да стане само в Норвегия 87 хектара за 19 крави си е доста неефективно. Ако беше във Великобритания, където един декар е средно над 6хил паунда- това е земя за 5-6 милиона евро за 30-40 тона мляко и максимум 19 телета на година си е направо хабене на земята и субсидиите. Това може да се случи само в страна, която е много богата и рядко населена като Норвегия!

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Основното е,че този човек се ТРУДИ ! Визията идва после !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#6] от "power_decided":

  Както са го правили от 1600 година до сега - с труд.

 25. 25 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2039 Любопитно

  Човекът се е родил в спокойна и уредена страна.Страна в която се мисли!Вложенията и подпомагането са дългосрочни а резултатите добри.Фермерите са спокойни а продукцията чиста и на световно ниво.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 26. 26 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "NikB":

  Природните ресурси нямат нищо общо, нали ?

 27. 27 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 692 Неутрално

  "Нали помните с какво започнахме? Важното е да си по-добър, а не по-голям."

  Я, това го обяснете на братушките. Те обичат да колекционират територии, а какво ще правят с тях впоследствие и щастливи ли са хората върху тези територии - това няма особено силно значение.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 28. 28 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 571 Неутрално

  те неговите крави не серат..."Старият обор, в който кравите били вързани, превърнал в обор за свободно отглеждане върху дебела несменяема постеля" ако някой от пишещите глупости по горе бе виждал крави ,а не гледал би се изсмял на това...

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Small is Beatiful

  Точно затова неабятная
  малки си избра
  първи добри два

  До коментар [#27] от "leon555":

  "Нали помните с какво започнахме? Важното е да си по-добър, а не по-голям."

  Я, това го обяснете на братушките. Те обичат да колекционират територии, а какво ще правят с тях впоследствие и щастливи ли са хората върху тези територии - това няма особено силно значение.

  "По норвежки: Как да бъдеш не по-голям, а по-добър"

 30. 30 Профил на www
  www
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това са простотийки. Добре звучи, но някой трябва да изкара пари за да може този фермер да си играе. А и някой трябва да произвежда мляко, докато други се опитват да са интересни с бутикови продукти. Ако нямаше пари от петрола нямаше да има и такива заигравки.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  И дватата сте прави

  Има "за" за нрави:

  Залудо работи.
  Залудо ти не стой.

  Но и има и:
  1. Мисли.
  2. Мери (3 пъти).
  3. Тогаз да бачка той.

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Основното е,че този човек се ТРУДИ ! Визията идва после !

 32. 32 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#11:"vojvoda"]Щом в Норвегия може, защо в България няма да може. [/quote]

  Защото тук:
  1. Всичко ще ти откраднат, което не е заковано. Справка - съседа, който си премести агнетата в предния двор, защото много крадат и да са му пред очите.
  2. Държавата ще те съсипе от безсмислена бюрокрация и ограничения. А субсидиите ще отидат за най-големите, които имат пари за консултанти и рушвети.

  Странен въпрос си задал. Мислех, че е очевидно.

 33. 33 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 362 Весело

  Норвегия е толкова дълбоко в соца, че иновациите може да са само в селското стопанство

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  [quote#6:"power_decided"]Щеше да ми е интересно да видя този юнак как щеше да ги прави тези чудеса без огромните субсидии за фермерите в неговата страна и ако имаше огромните административни бариери за извършването на директни доставки до търговската мрежа както в е България.[/quote]
  Почвам да мисля, че в България законите не се оправят не заради некадърност, а точно защото законотворците най-кадърно се опитват да помага на определени личности.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ф.Нинов":

  "Норвежкият сребърен (петролен) фонд е инвестиран предимно в акции (а не облигации) и притежава около 1% от световната икономика."

  Неточно твърдение. Около 1% от стойността на global equity markets в частта за equity. Това е съвсем различна категория от световен брутен продукт. 35% от ивестициите са във fixed income (ценни книжа и пр.)

  За 2015 възвращаемостта е паднала почти на половина от средната, и е отрицателна за Q1 на 2016. Ниските/отрицателни лихвени % са много сериозен проблем, понеже с такава възвращаемост не може да се финансира дългосрочно welfare state, без да се посегне на главницата (principal).

  Норвегия и СА не могат да диверсифицират собствените си икономики извън нефта и "въглеродната икономика" (поради явлението "холандска болест". Идеята е да бъдат държави-рентиери след изчерпване на запасите.


 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#35] от "bellend":

  При fixed income когато падне възвращеамостта, се вдига пазаранта стойност.
  Например германските 10 годишни ДЦК с номинална лихва от 6% в момента струват не €100 евро, а €162 и имат възвращеамост от 0,1%.
  Облигационерът може да продаде облигациите и да касира печалба от ценова разлика.
  Иначе 5 милиона държава да притежава 1% от световните equities никак не е зле.

 37. 37 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Норвежкият фонд се управлява много консервативно, а не спекулативно. Инвестира се най-вече в дългосрочен sovereign дълг (около 70% от дълг-инвестициите).

  При продажба на дълг трябва да се отчитат и комисионите при големи обеми, както и данък върху capital gain. Естествено, и yield to maturity.

  В подобна недобра ситуация са много застрахователни компании, банки, хедж фондове и пр.

  Друг проблем за Норвегия са и ниските цени на нефта:

  http://www.cnbc.com/2016/03/07/norway-taps-its-oil-fund-for-the-first-time.html

 38. 38 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#37] от "bellend":

  Това не е вярно!
  Както вече сама спомена в пост номер 35 във фонда делът на облигации (fixed income) е само 35%.
  Делят на акции (equities) e 55%.
  Останалото са имоти (properties).

  Шах!

 39. 39 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Кое не е вярно? Дълг: 35%. От тези 35%: 70% в дългосрочен sovereign дълг.

 40. 40 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално
 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#39] от "bellend":

  И тези ДЦК в момента са на максимални цени, акциите са максимални цени, фондът има супер възвращеамост от десетки милиарди на година.... Според мен не трябва да ги мислим петте милиона норвежци с техния над $800млрд. фонд, а да видим какво имаме нии с гайдите?

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#40] от "bellend":

  Самият факт, че даваш падналата доходност по дцк като кофти ситуация показва, че никога не си търгували таквиз работи за своя сметка, а само на теория... висока доходност - ниска доходност.

 43. 43 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Възвръщаемостта - средна - е около 3.7% нет, при консервативно управление. Фондът има временни затруднения. Има изтегляне от главницата (principal). Просто такива са фактите, които Вие не оспорвате. Оспорвате неща, които не сте прочели внимателно.

  Да, имам bond investments, но ако сравнявате управлението на индивидуален портфейл (а и там има различна толерантност към финансов риск) с управлението на sovereign wealth fund, то едва ли има какво повече да обсъждаме.

 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#43] от "bellend":

  Интересното на норвежкия фонд е факта, че за разлика от тези на други държави в него основният дял са акциите, а не облигациите.
  От там започна цялата дискусия.

 45. 45 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ф.Нинов":

  виждам че сте специалист по пазара на държавни дългове- ще може ли да ме осветите каква е доходността на упрвляваните от БНБ валутни резерви, доколкото знаех по закона за валутния борд бнб е длъжна да държи резервите си само в свръхликвидни краткосрочни финаннсови инструменти в евро, издадени само от държави с ААА рейтинг, такива са в момента само Германия и Холандия и Финландия и Люксембург. Не е ли в момента отрицателна доходността по този вид дълг.А освен това се плащат само комисионни на чужди банки за покупка и след това за преводи при падеж и после пак покупка поне 2 пъти в годината? Така Бнб излиза на загуба а до преди7-8 години имаше печалба и вкарваше пари в бюджета?

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 46. 46 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ф.Нинов":

  "От там започна цялата дискусия."

  ...и свърши с обвинения за моята неграмотност.

  Един безплатен съвет: ако наистина сте купували преди време bonds като част от портфейл с висок yield при ниска цена, продавайте, само ако лихвените % предстои да се покачват (а това никак не се вижда в кратко- и средносрочен план), или продаваийе сега - ако:

  1) Capital gain след данъчно облагане и комисиони ви е необходим като личен доход (за консумация)

  2) Ще използване capital gain за закупуване на други активи и преструктуриране на портфейла. Но кои ще са тези други активи? RE и stocks са твърде overvalued/надценени, поне в Сев. Ам., където оперирам

 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#45] от "Йосиф Давыдович":

  Доходността при ДЦК зависи от гледната точка.
  Например който е купил на €100 преди 15 години 25 годишна германска държавна облигация с 6%тов купон, всяка годитна е касирал €6 и сега (10 г. преди падежа) може да продаде облигацията за €162.
  Купувачът плаща €162, получава 10 г. подред €6 и накрая ФРГ му изплаща главницата от €100.
  По този начин се получава нулева/отрицателна доходност.
  Облигационерът губи, когато доходността стане положителна, защото пазарната стойност на облигацията пада.
  Сегашните купувачи на облигации са пълни бунаци, продавачите са царе!

 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#45] от "Йосиф Давыдович":

  Ето една фотогалерия от мен с исторически облигации.
  В нея се разглежда как стават нещата:http://www.dnevnik.bg/live/galeriiotvas/2013/03/10/2018318_fotogaleriia_istoricheski_germanski_obligacii_ot/

 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#46] от "bellend":

  За облигационер няма по-добро нещо от това доходността неговите бондове да падне.
  Когато се качи, тогава той прави загуби.

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално
 51. 51 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ф.Нинов":

  Благодаря за информативните отговори, но ме мъчи мисълта,че не мога да проумея какъв е смисълът в такива смутни времена БНБ да купува облигации с отрицателен купон, и да плаща такси и комисионни затова и да генерира загуби, само защото така пише в закона за БНБ. С валутните резерви, ако беше разрешено, аз бих ги инвестирал дългосрочно в злато, при всичката волотилност на този пазар, пак е по-сигурно от отрицателна доходност на немските книжа, а като прибавим ирисковете за разпад на еврозоната аз ако бях централен банкер, щях да инвестирам всичко, което е с отрицателна доходност, като му доде падежа директно в злато.

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#51] от "Йосиф Давыдович":

  Не съм запознат как стоят нещата с БНБ, но тези които в момента купуват ДЦК с отрицателна доходност, го правят, защото смятат, че ДЦК са по-сигурни от кеш.
  Например някоя голяма организация няма как да вложи в банка (и) милиарди, защото тази/тези банки могат да фалират, а както знаем само €100хил. са гарантирани. Самите европейски банки "дават" отрицателни лихви върху влогове над €1млн.
  Златото е спекулативна инвестиция и не дава гаранция, че няма да донесе загуба до края на планирания период. А условието на организацията е да се получат обратно планираните пари... и нито цент по-малко. И като за да някому такова условие, той идва с решението "германски ДЦК".
  Според мен обаче, може да се окаже, че дори и германските ДЦК не са толкова сигурни, за каквито ги имат в момента.
  Интересен е и друг факт:
  В момента се залагат милиарди като шортпозиции доходността да се качи и стойността на германските ДЦК да падне. Това е така нареченият "Трейд на столетието"
  Ако това стане от раз някои хора ще на мажат яко филията.

 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#51] от "Йосиф Давыдович":

  Четох за застрахователни дружества, които вместо да купуват ДЦК с отрицателна доходност искат да складират банкноти и да ги пазят с бараби.
  Иначе пак искам да обърна внимание да се гледа, кога са купени ДЦК, ако БНБ е купила германски такива преди години - сега е супер, защото си е фиксирала читава доходност.
  Ако ги е купила в последната година, това не е добре.

 54. 54 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#11] от "vojvoda":

  Трябва да се коригират един куп неща!
  С такива паразити в министреството на земеделието.... няма как да стане толкова лесно както си го представяте.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK