Инсталации за компостиране и биоотпадъци са приоритет в програма околна среда до 2020 г.

Инсталации за компостиране и биоотпадъци са приоритет в програма околна среда до 2020 г.

© Столичната община364 млн.лв. ще бъдат насочени към общините в сектор отпадъци по новата Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." Със средствата ще се изграждат инсталации за компостиране и предварително третиране, както и анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци, посочват от МОСВ.


Очаква се изпълнението на проектите по новите процедури да осигури допълнителен капацитет за рециклиране и предварително третиране от 134 434 тона годишно, което да допринесе за постигане на заложената в програмата цел - намаляване на депонирането на битовите отпадъци с 12,27%.


Първата процедура с бюджет 98 млн.лв. е била обявена през миналата година, а сега предстои откриване на още две на обща стойност 266 млн. лв.
Първата нова процедура ще е за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации на разделно събрани зелени отпадъци и на инсталации за предварително третиране с бюджет от 144 млн. лв. Бенефициенти по нея могат да бъдат 116 общини - членове на 26 Регионални сдружения за управление на отпадъците(РСУО). Те отговарят и на двата критерия - имат нужда от изграждане на такива мощности според Националния план за управление на отпадъците и второ, на територията им няма общински или регионални инсталации за компостиране и предварително третиране.


Процедурата ще бъде обявена до края на месец юли. Крайният срок за подаване на проектни предложения ще бъде 6 месеца след това, а срокът на изпълнение - 35 месеца от сключването на договора. Капацитетът на инсталациите за компостиране трябва да е между 2000 и 20 000 т годишно, няма ограничения за минимален капацитет на инсталациите за предварително третиране.


Втората процедура за проектиране и изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци е с бюджет 122 млн.лв. Бенефициенти по нея са общини от пет Регионални сдружения за управление на отпадъците (РСУО) - Русе, Ямбол, Бургас, Пазарджик и Благоевград, в които участват съответно 33 общини. В случай на обединение на две регионални сдружения (Русе и Бяла) броят на общините ще е 39. Процедурата ще бъде обявена до края на месец септември.


Безвъзмездната помощ и по двете процедури ще се предоставя на кандидатите директно.


Критериите за оценка на проектните предложения са били одобрени в Пловдив от Комитeта за наблюдение на програмата. "Условията за кандидатстване ще бъдат представени пред кметовете от шестте региона за планиране в страната на инфотур, който ще се проведе през юни. На тези срещи ще дадем пълни разяснения на общините", обяснява главният директор на програмата Яна Георгиева, цитирана от МОСВ.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Русе, Варна и Бургас не желаят ли да горят мокър боклук като София? Защо пропускат шанса да "усвоят" на един удар 9-цифрени суми? Аааа, нещо не са "активни в усвояването".....

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ... друг е въпроса, доколко общините знаят нещо за компостирането .... щото и до сега беше възможно да се създава такова отношение и практика .... ама няма „такова животно“!
  А почне ли се с увещаване, обещаване, даване на пари и “доброволни“ усилия за “усвояване на едни пари“ ..... ще се пръкнат отново безсмислени проекти и “инсталации“ с неефективно похарчени пари, отишли (в по-голямата си част) в джобовете на едни „наши“ хора!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  инсталациите за компостиране съществуват и сега... абсолютно безплатни, автоматизирани и много разпространени... в градовете ги има около всеки блок...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 4. 4 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#3] от "tucker case":
  Важното е че вече ще дават пари за това! Проблемът е че всяка икономика на която и дават, рано или късно загива! Ама явно 45 години не стигат!

 5. 5 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Събираме всички зеленчуково-плодови остатъци и окосена трева на едно място!Какво да го правя този компост след това е въпроса?

 6. 6 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#5] от "rurade":

  Ториш си тревата.

 7. 7 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "sasoss":

  Няма много добър вид-не трябва ли да го закопая под нея?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK