Министър Павлова: Регионалното министерство не може да спре строеж до Иракли

Министър Павлова: Регионалното министерство не може да спре строеж до Иракли

© Георги ПалпуринМинистерство на регионалното развитие и благоустройството не може да спре строеж върху дюни на плаж в близост до Иракли. В същото време проверка на регионалната дирекция е констатирала нарушения в строителството. Това стана ясно от отговор на министър Лиляна Павлова на въпрос на депутата Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол в петък.


Министърът обясни, че в момента казусът е в ръцете на община Несебър, която единствена може да предприеме действия за преустановяване на строителство на ваканционно селище в района на село Емона, местност Кладери, плаж "Река Вая".


През април медиен репортаж показа как се строи върху дюни на плаж близо до Иракли, взема се пясък от там, припомни Караджов и постави въпрос какви действие се предприемат от отговорните институции по въпроса. В отговор министър Павлова заяви, че министерството й се занимава с казуса от няколко години и разказа подробно по години как се е развил той.
До плажа има изградена локална пречиствателна станция, която е въведена в експлоатация през 2012 г. за ваканционните селища, които се намират до него. През 2006 - 2007 г. на два поземлени имота до плажа е променено предназначението на земята от земеделска в такава с възможност за застрояване. През 2011 г. Регионалната екоинспекция в Бургас е съгласувала инвестиционни намерения за изграждането на ваканционни обекти в двата имота до плажа. През 2011 - 2012 г. кметът на Несебър е издал заповед за промяна на Подробния устройствен план /ПУП/ и тези два имота са отредени за ваканционни селища.


Главният архитект на Несебър е издал разрешение за строеж през 2012 г. за пет къщи в единия имот, през май - за още девет къщи и през септември за изграждане на вилно селище с 14 бунгала и басейни.


След проверка на регионална дирекция по строителен контрол в Бургас обаче е установено, че започнато строителство е в нарушение на издаденото съгласуване и решението за оценка за въздействие върху околната среда, защото е превишен броят и размерът на сградите, които се строят на територията на ваканционните селища.


Затова и от РДНСК Бургас издават заповеди за спиране на строежите през 2012 г. Те обаче са обжалвани и административният съд в Бургас постановява, че строителството може да бъде възобновено. Павлова цитира и мотива за решението на съда, че строежите "страдат от пороци, но същите не са нищожни"


Следва още едно обжалване и отново бургаският съд е отхвърлил заповедите за спиране на строителството. В момента единствено община Несебър, като възложител и като орган, разрешил това строителство, би могла да предприеме някакви действия, завърши отчет си министърът министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK