Три български екопроекта са сред отличените от Брюксел като най-добрите в Европа

Три български екопроекта са сред отличените от Брюксел като най-добрите в Европа

© WWF-БългарияПроекти на три екологични организации, работещи в България, са сред отличените като най-добрите в Европа.

Природозащитните организации "Зелени Балкани – Стара Загора", WWF, Българска фондация "Биоразноообразие" и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) са сред 27-те, отличени от Европейската комисия като "Най-добър ЛАЙФ проект 2016" в категорията "Природа". Церемонията се проведе във вторник вечер в Брюксел в рамките на ежегодната "Зелена седмица" на Европейската комисия, съобщават от коалиция "За да остане природа в България".


"Гордеем се да попаднем сред най-добрите проекти в категория "Природа" на Европейската комисия, защото за по-малко от пет години успяхме да постигнем основната си цел – възстановихме белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина, където видът беше изчезнал за повече от 50 години. Внесохме и освободихме 210 белоглави лешояда, през 2015 г. видяхме с радост първото излюпено малко на свобода в района на Врачанския Балкан, а година след успешното приключване на проекта може да се похвалим с две малки новосъздадени колонии - в Природен парк "Врачански Балкан" и в Източна Стара планина, и вече над осем малки, излюпени на свобода от родители, освободени в рамките на проекта. Установихме контакти със стотици фермери и животновъди; ветеринари, ловци; ученици, туристи и посетители", разказва Елена Кметова, ръководител на единия от българските проекти "Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България" на "Зелени Балкани - Стара Загора". Проектът е изпълнен заедно с Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици.


Сред отличените проекти е и "Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 "Натура 2000" места в българските гори на Изпълнителна агенция по горите, WWF и дирекциите на 10 природни парка. "За четири години разработихме програми за възстановяване на 13 вида редки растения, с повечето от които никой не беше работил, върнахме ги в четири природни парка, възстановихме горски местообитания на площ от над 800 дка в седем природни парка и за първи път отгледахме над 1400 дка млади гори в Странджа, припомня Веселина Кавръкова, ръководител на WWF - България.
"Успяхме да организираме най-големите почиствания на природните паркове в три поредни години с участие на 9400 души, които събраха 36 тона отпадъци. Учехме се, изпробвахме нови методи – събрахме изключително ценен опит – живото наследство на проекта", каза Катерина Раковска, ръководител на проекта от WWF.


Проектът LIFE+ "Живот за Бургаските езера" е третият награден проект, реализиран от БДЗП в партньорство с община Бургас, "Черноморски солници" АД, Българска фондация "Биоразнообразие" и Кралското дружество за защита на птиците (Великобритания). Целта му е осигуряване на дългосрочно опазване на три защитени зони от мрежата "Натура 2000" и пет приоритетни видове птици – къдроглав пеликан, малък корморан, голям воден бик, тръноопашатата и белооката потапница, както и устойчиво управление на техните местообитания.


Екипът на БДЗП с помощта на партньорите по проекта възстанови 4 ха открити водни площи в ЗМ "Пода", изгради 11 изкуствени острова за гнездене на птиците във влажните зони около Бургас, ремонтира 14,5 км диги и валове в поддържан резерват "Атанасовско езеро" и обезопаси 8,7 км опасни за птиците електропроводи до Атанасовско езеро. Усилията на природозащитниците бяха възнаградени - за първи път от 18 години насам малкият корморан отново гнезди в защитена местност "Пода".

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Някакви детайли за бюджетите на тези проекти и хонорарите на екипите?

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Браво на Зелени Балкани – Стара Загора!
  И на другите 2 проекта разбира се.

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1311 Неутрално
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Поздравления. А кой ги финансира.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Браво на БДЗП! Млади и ентусиасти!

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  има огромен смисъл от такива начинания ,природата ,това сме ние

 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Значи можело европейските пари да отиват и за полезни, природоопазващи проекти.
  Щото Марио Николов, къщите за гости с яхти и джипове, селските стадиони без играчи, бая ОЛАФкаха положението...
  Ура за умните, красивите, младите!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  ЕК проекти категория „Природа“ Пише го.

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3674 Любопитно

  Ето в екологията трябва да сме първи.Браво на младите.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  С уважение към тези хора.

 11. 11 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Браво! Следващият път, помислете трижди преди да ги наречете псевдо еколози, когато се опълчват срещу безобразията на мутренските (институционални) проекти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK