Регионалното министерство ще препоръча временна забрана за строителството на Карадере

Регионалното министерство ще препоръча временна забрана за строителството на Карадере

© Анелия НиколоваРегионалното министерството ще препоръча на кмета на община Бяла да се забрани строителството на Карадере – в "конфликтните точки", където има намерение в момента да се строи. Самото решение за подобна забрана обаче е в правомощията на кмета. Забраната може да продължи максимум две години, докато бъде изработен общия устройствен план. Регионалното министерство ще обяви обществена поръчка за изготвянето на проект за изменение на този план (ОУП) до дни.


Това съобщи заместник министърът Николай Ненков на пресконференция, свикана в ранния сутрешен час, съвпадащ с началото на обявения преди два дни протест на природозащитниците пред ведомството срещу "намеренията" на МРРБ да позволи "с подписа си" застрояването на едно от последните диви кътчета по нашето Черноморие.


От министерството отказаха да се срещнат или да излязат и да чуят протестиращите, "Те не са подали официално заявление за среща," обясни Ненков, а протестът им според ведомството е незаконен. От сдруженията за защита на Карадере отговориха, че многократно са искали среща с представители на МРРБ.
МРРБ: Само ОУП може да реши проблемите


По думите на Ненков в момента единствената опция да се ограничи строителството около плажа на Карадере е приемането на общ устройствен план като той се съобрази с екологичното законодателство и влязлата в сила кадастрална карта на община Бяла.


Заместник-министърът смята, че само с този план ще могат да се спрат одобрените вече подробни устройствени планове (ПУП) за строителство зад плажа. Тези ПУП-ве са одобрени преди влизането на закона за устройство на териториите, не са съобразени с ограниченията за зона А, в тях дори не се предвижда застрояване с по-малка плътност, но пък са стабилизирани с решение на Върховния административен съд и де факто са действащи към днешна дата, потвърдиха и от ведомството.


"Това, което се опитваме да направим с възлагане на изменението на общия устройствен план е да спрем тяхното прилагане като не бъдат препотвърдени всичките те, а само тази част, която съответства на екологичното законодателство," каза Лидия Станкова от дирекция "Устройство на територията и национална експертиза". От ведомството напомниха, че кметът може да наложи сам изменение на подробния устройствен план по закон.


"Искаме максимално бързо да възложим общия устройствен план, за да разрешим проблема там," каза Ненков.


Белев: Властта цели да "бетонира" нарушенията


Приемането на общ устройствен план не решение в момента, смятат протестиращите. Точно с тези общи устройствени планове, властта се опитва да "бетонира" незаконните подробни устройствени планове, които предвиждат застрояване, обясни Тома Белев. Няма и воля в контролните органи като ДНСК да наказват главните архитекти и кметове власт приелите тези ПУП-ве без задължителни екологични оценки и оценки за съвместимост. Подобна е ситуацията и в други общини по морето, например Царево, каза още Белев.


Общият устройствен план, който общината предлага, се базира на плана от 2004 г., който според природозащитниците е незаконен и необнародван в държавен вестник и предвижда голямо застрояване. В отговор Нанков увери, че проектът, който ще възложи МРРБ, ще мине през обществено обсъждане и ще бъде съобразен с всички актуални нормативни актове, ограничаващи застрояването, влезли след 2004 г. По думите му екологичната оценка е неразделна част от плана и такава ще има.


"Нашите действия през последните години са показали, че имаме воля да защитим тези последни диви кътчета. По наша инициатива бяха създадени природосъобразни плажове, към които принадлежи Карадере," завърши Ненков, но не уточни, че предложението за този специален еко режим на Корал, Иракли и Карадере беше по идея отново на гражданските сдружения в тяхна защита.


В началото на март депутатите решиха плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия там. Така преди три месеца те минаха под дефиницията на нов вид плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност и обществени мероприятия".


Предложенията за поправките в закона (изготвен от Министерски съвет) бяха внесени между първо и второ четене от председателя на комисията Найден Зеленогорски и група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок преди седмица. По-рано от гражданската квота вкараха идентичен проект със същите предложения за защита на Иракли, Карадере и Корал, но без забраната за къмпингуването и паркирането в зона А извън определените за това места.

Гражданите: Защита на Карадере и зад плажа


Събралите се 30 граждани пред сградата на МРРБ рано сутринта настояват за две конкретни неща, обясни Димитър Кацов от "Да спасим Карадере" пред БиТиВи.


А именно плажът Бяла – Каредере да бъде защитен по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм за цялата си територия - така, както е отбелязан в специализираната карта на морския плаж от 2012 г. "Той е с такъв статут, проблемът е, че в кадастъра от 2014 година този плаж е с намалена територия."


По специализирана карта на морския плаж, плажът Бяла – Карадере се простира от Черни нос на юг. В кадастъра обаче този плаж е разделен на два имота – на север от река Карадере, в местността Карадере – плаж без име, а на юг от Карадере – плаж с име "Бяла – Карадере".
Понеже в кадастъра плажът без име не се казва "Бяла – Каредере" – може да бъде отдаден под наем, да има заведения на него и всякаква дейност, предупредиха протестирщите и дадоха за пример строежът до Иракли, в местността Вая.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Ясно е че кмета ще подпише да ПРОДЪЛЖИ строителството. Докато бе почнат да им търсят отговорност на селските помешчици няма да се оправим. Съд затвор и конфискация до дупка. Дееба и крадливите боклуци... да крадеш природа е следващото най долно след да нараниш човек!

  Pure Chewing Satisfaction
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Браво на протестиращите. За съжаление този успех е съвсем малък и краткосрочен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  Явно гробарите са започнали усвояването. парите искат грижи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1420 Неутрално
 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  "ще" + "препоръча" + "временно" - това би трябвало да означава нещо ли?

 6. 6 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Няма страшно, мафията забавя, но не забравя - ще си го застроят и него.

 7. 7 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  еми .. в зависимост от това кой къде е по хранителната верига.. законите са препоръчителни или задължителни...

 8. 8 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 459 Гневно

  Регионалното министерство и Лилито се грижат как законно да се продължи със строителството навсякъде където може. Приемат се закони за забрани за строеж в/у дюни, но щом не са дюни, значи е законно. Карадере, Иракли и др. останалите незастроени плажове се обявяват за "природосъобразни", но се разделят изкуствено на части и хоп половината застроени, а после и др. част. Иначе всичко е обвито в една мъгла от противоречащи си кадастрални карти, устройствени планове, екологични оценки, решения на кметове и общински съвети. Сякаш не се отнася за нещо съвсем просто - да не се строи в крайбрежната зона - 100м, 500м, 1 км... И когато хората излязат да протестират се замазва положението с временна забрана.

 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Плажовете са изключителна държавна собственост. Не може кадастрален план, изготвен от частна фирма, да отнеме половината собственост на държавата, както се е "случило" с "Карадере". Не може един селски кмет и някакъв ОУП да решават съдбата на държавна, т.е. обща, на всеки българин, собственост. С препоръките си, Регионалното министерство на практика развързва ръцете на далавераджиите. Такива препоръки са правени в стотици случаи завършили с разгром на съответната територия. Така да се каже и съдът е зад нас. Не вярвате? Ами в България например, няма дюни. Отскоро и завинаги!

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1755 Гневно

  Препоръката към кмета не е никакъв ангажимент и има нулева стойност към решаването на проблема. Срещу препоръката на заместник министъра стоят мръсни пари и строителни интереси. Познайте кой ще си завре препоръката, знаете къде.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  “ще видим“, ама не знаем какво ще стане ;(
  Казваме, ама не обещаваме! Не знам как е, ама - не е така!
  Мила, родна картинка!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  За съжаление и тоя плаж замина...
  Това е: слаби и корумпирани институции + силна олигархия = беден народ и отиващи си ресурси...

 13. 13 Профил на Petar Draganov
  Petar Draganov
  Рейтинг: 292 Разстроено

  Карадере ряпа да яде. В Поморие откраднаха цяло море!!!

  http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4438240/

 14. 14 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1017 Весело

  Името на местността не е Карадере, а е Чернидол.

 15. 15 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Очевидно алчността и желанието за печалба на всяка цена ще излязат победители и бетона ще победи палатката и хамака! Съвестта на тези хора е закърняла и нищо освен парите не ги интересува! Не се наядоха, не се напиха, не се наебаха тия хора!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#9:"Мърмор"]Не може кадастрален план, изготвен от частна фирма, да отнеме половината собственост на държавата, както се е "случило" с "Карадере". Не може един селски кмет и някакъв ОУП да решават съдбата на държавна, т.е. обща, на всеки българин, собственост.[/quote]
  Как да не може?! Както виждаш - може!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 17. 17 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 402 Весело

  Ееех..Белев! Май ти свършват крадените "еко милиони" а? Да извадиш на "протест" само 10-15 души без тема в петък, очевидно показва загуба на "обществена" подкрепа, та дори и платена! Лято е, хората почиват, пък има и други важни теми освен анархокомунизма на шепата екотарикати. Как ще спреш строителство в частни имоти, освен с комунистически преврат и взимане на властта? Това не го можете, щото пп "зелените" не сте мръднали по-нагоре от 0,5%. Остава само схемата с платеното медийно влияние и групички за натиск. Няма да стане, България е в Европа, я тя е КАПИТАЛИСТИЧЕСКА, а не анархо-комуна за общо ползване на частни блага! МРРБ щяло да "препоръча" временна забрана с/у влязли в сила ПУП?!? Комунизъм, Анархия и Евро-Гейлевичарство и т.н. Логиката е :Имаш крава, пиеш мляко, нямаш ли, тогава го купуваш! Това е и нищо друго. Не можете да спрете прогреса! Туризмът в целия цивилизован и урбанизиран свят е във възход и няма как България да пропусне ползването на тези блага, особено на фона на мизерната ни икономика. Нито зелените=червени комунета, нито техните платени или не административни шушумиги, както и откровенните медийни мекерета няма да спрат прогреса и благоустрояването на България. Еко-анархистите се провалиха навсякъде по света. Затова има супертуризъм, пазар на имоти и услуги в Италия, Франция, Англия, Испания, Гърция и т.н.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#17] от "anhialo":

  Бахахахахах, ей богу, милиционерски напън...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Електорална единица
  Електорална единица
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига с тези временни работи от типа "тука има -тука нема". Всички управляващи на думи милеят за природата, а на дела гледат да "изкярят" от далаверата.

 20. 20 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Временно - докато се охладят страстите и се позабрави . . .

 21. 21 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  Това е сигурно някой незаконен реститут от Българска Асоциация Черноморско Крайбрежие, които в нарушение на Конституцията си върнаха южната част на Поморийското езеро като селскостопански земи. Едно време дедовците им са ги орали Та сега скачат да ги засипят и да ги продадат на 500 евро метъра на разни руски навлеци.

 22. 22 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#17] от "anhialo":

  Абе, заври си капиталистично-консумативната противоестествена философия там дето слънце не огрява.

  Хората ходят на море заради това, него търсят:
  http://www.imgbase.info/images/safe-wallpapers/photography/beach/56315_beach_tropical_paradise_beach.jpg

  Това и защитаваме, за това се борим, да останат няколко кътчета съхранено щастие, съхранен рай, съхранена красота и щастие, непродадени и неосребрени от такива като тебе.

  А не превърнат в това, което вероятно е твоята мечта:
  http://www.archidose.org/Blog/AE025b.jpg

 23. 23 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "anhialo":

  тук ще има свободни и незастроени морски ивици.

  ако не ти харесва и искаш бетон, ходи прави бизнес в Испания, Франция и Италия. да видим след първата копка колко време ще гледаш света зад решетки.

  и най-обичам когато поморийските и несебърските престъпници, които нямат нито един работен ден в живота си да ми говорят за прогрес, икономическо развитие и мерки за стимулиране на индустрия...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 24. 24 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Време е собствениците на терени около тази местност а и не само да заведат дела за нарушеното им право да си ползуват собствеността . Само това ще отрези некои политици станали ортаци със зелените изнудвачи , в безграничната им алчност

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK