Видео: Пианист свири сред ледовете на Арктика

Видео: Пианист свири сред ледовете на Арктика

© http://www.ludovicoeinaudi.com/Известният италиански композитор и пианист Лудовико Ейнауди изпълни своя творба "на живо" върху плаваща платформа сред ледовете в океана на Арктика. Така музикантът се включи към кампанията "Спаси Арктика", подкрепена от над 8 милиона от целия свят.


Ейнауди изпълни творба, композирана специално за случая, на пиано близо до Свалбард, Норвегия. Дотам музикантът пътува на борда на кораба на "Грийнпийс" Arctic Sunrise.


"Да бъда тук е невероятно преживяване. Виждам чистотата и крехкостта на това място със собствените си очи и изпълнявам песен, написана за най-добрата сцена на света", каза Лудовико Ейнауди от борда на Arctic Sunrise. "Важно е да разберем значимостта на Арктика и да спрем процеса на разрушаването ѝ."Тази седмица до 24 юни в Тенерифе, Испания, се провежда среща на комисията OSPAR, която може да вземе решение за обявяване на част от Арктика за защитена зона.


OSPAR е организацията, която управлява международното сътрудничество за защита на морската среда в Североизточния Атлантически океан. На срещата комисията трябва да вземе решение за обособяването на защитена зона в международните арктически води – зона, почти 10% от това, за което "Грийнпийс" настоява.


Решението трябва да се вземе в светлината на информация на научната комисия на OSPAR, че има достатъчно доказателства за огромната екологична стойност на района и за сериозната загуба на лед вследствие на климатичните промени.


"Грийнпийс" напомня на международната общност, че въпреки значимостта на арктическата зона това е един от най-малко защитените океани. Международните води на Арктика, които стават все по-достъпни заради намаляващия лед, събуждат интересите на международни петролни, транспортни и риболовни компании. Отдалечеността на Арктика я прави още по-уязвима. Не само екосистемата на тази зона е застрашена – Арктика има влияние над останалата част на Земята.


Скорошен доклад "Каквото става в Арктика, не остава в Арктика" свързва влошаването на състоянието на арктическия океан с увеличение на екстремните явления в Северното полукълбо като наводнения, силни бури и суши.


Близо 8 милиона души подкрепиха кампанията за спасяване на Арктика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK