Париж забрани движението на стари автомобили

Париж забрани движението на стари автомобили

© ReutersПариж забрани движението на стари автомобили, предаде "Ройтерс". Това е поредната мярка за борба със замърсяването на въздуха във френската столица.


По данни на агенцията за общественото здраве на Франция всяка година 48 000 французи умират заради заболявания, свързани с фините прахови частици. В европейски мащаб се говори за 400 000 души годишно, а в глобален - за 3.7 милиона.


Забраната влезе в сила от днес и се отнася за автомобилите, регистрирани преди 1 януари 1997 г. и за мотоциклетите, регистрирани преди 1 юли 1999 г. Тя ще се прилага от понеделник до петък от 8 сутринта до 8 вечерта, като единственото изключение са електрическите леки коли.
Мярката предизвика голямо обществено недоволство. Марк Мартен, който доставя картини за рамки в старо "Пежо", обяснява, че няма средства да си купи нова кола и ще продължи да използва своята, като заплаща съответните глоби. Той се опасява, че ако те станат твърде високи, може да се наложи да закрие бизнеса си.


Според критиците на наредбата тя ще се отрази негативно на бедните хора и ще им попречи да продадат колите си на добра цена.


Според кмета на Париж Ан Идалго забраната може да бъде удължена до 2020 г. и да се прилага за всички автомобили с двигатели с вътрешно горене на възраст над 9 години.


Предвижда се да има гратисен период, след който глобата за нарушителите ще бъде 35 евро, като тенденциите си тя да се увеличи значително към края на годината.


Смята се, че мярката ще засегне над половин милион души.


Норвегия планира подобна забрана за бензиновите и дизеловите двигатели от 2025 г. В други европейски градове също се обсъждат мерки срещу замърсяването на въздуха и забраната за движение на автомобили.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK