Агенция по енергетиката: Мръсният въздух води до 6,5 млн. смъртни случаи всяка година

Агенция по енергетиката: Мръсният въздух води до 6,5 млн. смъртни случаи всяка година

© Aly Song, ReutersНово проучване, публикувано тази седмица от Международната агенция по енергетика, констатира, че замърсяването на въздуха причинява 6,5 милиона смъртни случаи всяка година. Прогнозите на учените са тези случаи да се увеличат значително през следващите десетилетия, ако енергийният сектор не предприеме по-сериозни действия да намали вредните емисии.


Специалният доклад, публикуван тази седмица, подчертава връзката между енергетиката, замърсяването на въздуха и здравето на хората. Излседването очертава и конкретни стъпки, с които енергийният сектор може да намали съществено лошото качество ан въздуха - четвъртата най-сериозен риск за човешкото здраве.


В доклада на организацията, представляваща големи индустриални страни, се подчертава, че "много от първопричините, но и възможните решения" на този сериозен проблем се коренят в енергийната индустрия.
Изследването на замърсяването на въздуха е първото по рода си за агенцията, която е обединение за енергийната сигурност, базирано в Париж, което разширява мисията си под ръководството на изпълнителния директор Фатих Бирол, отбелязва Ню Йорк Таймс. Международната агенция по енергетика включва 29 членове – богати, индустриални страни, и е основана в отговор на Арабската петролното ембарго през 1973 г. С цел да координира международни отговори и реакции по въпросите на енергетиката. МАЕ е най-известна с месечните си доклади за петролния пазар, които се ползват с доверие от търговците.


Икономистът Фатих Бирол, който оглавява агенцията заявява, че прогнозите и притискащите обстоятелства свързани с промените в климата, както и появата на страни като Китай и Индия, като големи потребители на енергия и замърсители означава, че агенцията трябва да смени стратегията си.


"За да сме адекватни на времето, трябва да работим много по-тясно с новите енергийни икономики", подчертава Бирол, който работи за изграждане на връзки предимно с Китай, чиято енергетика според експертите е от решаващо значение за успеха на световните усилия за намаляване на въглеродните емисии.


"За решаването на най-сериозните и актуални енергийни проблеми, агенцията трябва да привлече като членове най-важните световни енергийни играчи ", казва Джейсън Бордоф, директор на Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет.


Проблемите на околната среда, по думите на Бирол, са много сериозни за развиващите се икономики като Индия и Китай, чиито градове страдат от убийствения смог.


"Помогайки на тези страни да решават проблемите си като увеличат енергийната си ефективност и филтрират замърсителите си може да доведе до напредък в постигане целите за овладяване на промените в климата. Трябва да накараме тези страни "да разберат, че техните проблеми са наши проблеми," казва Бирол.


Бирол се опитва да постави агенцията в позицията да е от решаващо значение при координирането на глобалния подход в усилията, свързани с енергетиката. Това включва и придвижване на споразумението за глобалното намаляване на вредните въглеродни емисии, постигнато в Париж миналата година. "Светът се нуждае от международен орган, отговарящ за енергетиката", заявява Нийл Хърст, старши изследовател в Института Грантъм в Империъл Колидж в Лондон.


Стъпки към по-чист въздух, според енергийната агенция


Според шефът на агенцията, с относително евтини действия, като например приемането на по-амбициозни стандарти за чист въздухи, по-ефективни политики за контрол и изпълнение, отделните държави могат да направят сериозни крачки в посока намаляване замърсяването през следващите 25 години.


По думите му Китай трябва да затвори силно замърсяващите въглищни централи и да установи по-строги стандарти за емисиите от моторни превозни средства.


Такива промени могат да съществен позитивен ефект. В Индия, делът на населението, изложено на висока концентрация на замърсяване от фини прахови частици, може да спадне от 60 % в момента до под 20 на сто през 2040 г. В Китай засегнатото население от същото токсично замърсяване може да спадне до под една четвърт от над 50% в момента.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Няма да е зле да го прочетат нашите енергийни помощник-мафиоти, че имат навика да спират ВЕИ-тата, за да надуват ТЕЦ-овете.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  Препоръчително е ,ако може човек да не живее в големите градове,където замърсяването е по-големи размери.

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#1] от "today":

  абе добре е и за автоталибаните, и за тези, дето се топлят на дърва зимъска, както и за онези, дето им ги "берат" целогодишно, и за още много от месната фауна...

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  TEЦ-овете на въглища поне са извън градските агломерации.

  Обаче кюмбетата, камините, дизеловите саждоразпръсквачки с 20 лева годишен данък и безплатно място за паркиране по всички тротоари, задръстванията, "транспортният гръбнак" от Люлин за Младост през жълтите павета са все своеобрен апогей на изкуството да управляваш град.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Предлагам да закръглят билетчето на 2,00 лв., за да се реши окончателно проблемът с трафика и съответно със замърсяването с фини прахови частици от улиците.

 6. 6 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  [quote#2:"bat_plamen"]Препоръчително е ,ако може човек да не живее в големите градове,където замърсяването е по-големи размери. [/quote]
  В малките,където се топлят на въглища и дърва е по-лошо,най-лошо е в не толкова малките,които се топлят на жъглища и дърва.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1043 Весело

  Закрихме и нарязахме 1-4 блок на Козлодуй, за да направим честни частни и офшорни ВЪГЛИЩНИ централи! Коя политика противоречи ВИНАГИ на здравия разум-демокрацията!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Сега е момента да продадем на китайците готовия реактор за Белене.

 9. 9 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Агенция по енергетиката: Мръсният въздух води до 6,5 млн. смъртни случаи всяка година!

  За сега, а по-късно ще станат стотици милиони и накрая милиарди, щото "алчните" искат да печелят!!!! А чистата енергия е "безплатна", но не носи печалби и е открита много отдавна - за справка Никола Тесла и "Браун газ"!!!!

 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  [quote#4:"cinik"]TEЦ-овете на въглища поне са извън градските агломерации. [/quote]
  Всъщност, точно при тях е възможно да се монтират очистващи системи и то да е рентабилно дори и да са в центъра на града. При останалите дребни замърсители, няма начин да се получи схемата с филтрите. Имаш една разработка за автобусите да горят нафта+газ, което намалява точно опасните микросажди, но там имаше други проблеми, та... ел.енергия му е разковничето за градовете. Ел.енергия и природен газ.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Слънчевата енергия е безплатна,
  средно годишно на 1кв.м. се отла
  гат 1kw. При 10% ефективност
  20 кв.м.стигат за един дом.!!!

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#4:"cinik"]Обаче кюмбетата, камините, дизеловите саждоразпръсквачки с 20 лева годишен данък и безплатно място за паркиране по всички тротоари[/quote]

  Щото в нормалните градове забраняват дъртите кошници, а тука обратно, дори плащат много ниски данъци! Отделно подаряват въглища и скапана нафта за огрев, какво очакваш? Вместо да забранят тия практики, те ги насърчават.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#11] от "valtoro":

  Покривът на най-зелената комерсиална сграда е изцяло от слънчеви батерии:

  http://www.bullittcenter.org/

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#13] от "princess_x":

  Благодаря за линка! По света има
  умни хора, които не зависят от
  монополисти печелбари и уни
  щожители на прородата !!!

 15. 15 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Ядрената енергия била чиста, хахаха. В 30-та зона около Чернобил е необитаема за следващите 30 000 години. Толкоз. А в България Гоце, Р. Овч. и шепа тарикати драпат за Белене срещу шепа миризливи рубли. И реват срещу чистата енергия, сакън руския енергиен монопол да падне. Жалки са.

 16. 16 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Основният замърсител на въздуха в България не е автомобилния трафик, а калната, прашна и разбита инфраструктура в съчетание с аборигенските методи за (не)почистване с метли. Автомобилният трафик просто раздига и разнася тази мизерия, която дишаме и влиза в дрехите ни ежедневно. При наличие на прави, неразбити тротоари и гладък, неизронен асфалт дори един по-силен дъжд може да измие улиците. Проблемът е, че мръсотията се задържа поради неравностите и нечистене, и след това се разнася от вятъра.

 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  [quote#9:"Emil Dimov"]А чистата енергия е "безплатна", но не носи печалби и е открита много отдавна - за справка Никола Тесла и "Браун газ[/quote]
  Чистата енергия е открита много отдавна,но никога не е била и няма да стане безплатна.безплатната вятърна енергия във ветроходния флот се е плащала с многоброен екипаж,водната с привързване към течаща вода с необходимите параметри или с масщабно строителство на язовири,което променя околната среда и заливане на големи площи,в Китай заради язовир бяха преселени няколко милиона души.С ниска плътност е и е непостоянна и засега няма ефективна технология за съхранение.Използва се отдавна за автономно захранване на обекти,които нито могат да бъдат вкл/чени в мржи като електропреносната,нито да бъдат регулярно зареждани с гориво,като шамандури,буйове и подобни.

 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  [quote#12:"today"]Щото в нормалните градове забраняват дъртите кошници, а тука обратно, дори плащат много ниски данъци! Отделно подаряват въглища и скапана нафта за огрев, какво очакваш? Вместо да забранят тия практики, те ги насърчават. [/quote]
  Дъртите кошници ,с исключение да дизели по отношение на твътдите прахови частици.дъртите кошници на газ замърсяват по-малко и от най-съвременния дизелов или бензинов автомобил,а повечето са на газ.Използването на въглища и дърва за отопление,освен в пиролизни котли трябва да се забрани изобщо,не да се подпомага,на дървените въглища да се сложи сериозен акциз

 19. 19 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Това не изглежда да прави впечатление на Фандъкова, нито на стадото, което упорито гласува за нея.

  Хора, в София не се диша, не съм бил на друго място в Европа с толкова мръсен въздух, вкл. и най-големите градове като Париж, Рим, Берлин... Не ми се мисли какво ще ни се случи след още 10-20 години!

  Крайно време е да почнем да говорим за това и да изискваме действия!

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 20. 20 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "...Да се затворят силно замърсяващите въглищни централи; държавата да стимулира купуването на електромобили от гражданите; по-строги стандарти за стари превозни средства..." "Мръсният въздух влияе на психиката на децата..."
  Не стигат ли 6 години разходи и колебания относно АЕЦ "Белене"? Не е ли ясно, че Бг. няма по-добър вариант, за да се освободи максимално бързо от "замърсяващите въглищни централи"? С какво ще ги заместим? Обявени са и идеи за "РЪСТ на индустрията в Бг". Наближава и краят на Договора на една от американските ТЕЦ (2024 г.), за което трябва подготовка?
  Категорично поддържам мнението на специалисти, обявено от АБВ, за незабавно обсъждане от НС. При положително решение, е възможна подготовка на площадката и докарване на готовия агрегат от Русия с договаряне за спиране на лихви и наеми и бъдещи взаимодействия, за пускане в експлоатация на АЕЦ "Белене".

 21. 21 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "bat_plamen":

  Знаете ли и аз съм на това мнение. В България има много изоставени села, които с цялата си инфраструктура като ел. снабдяване , ВиК и местоположение до големи градове тънат в нищета. А на Запад малките селища в близост до метрополисите са за предпочитане. При нас е обратно. Надявам се тази тенденция да се промени за в бъдеще.

 22. 22 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#19] от "clint_eastwood":

  Съгласен съм с Вас, И аз съм на това мнение. Въздухът е адски мръсен, нивото на шумово замърсяване също. Това оказва негативно влияние върху здравето на човек, а последствията...

 23. 23 Профил на Книжовник
  Книжовник
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "etar":

  Процесът по отделяне на енергия по самосебе си е чист, но самият отпадъчен материал е силно радиоактивен. Отделно водите, които се използват за охлаждане на реактора също са радиоактивни. Най-голям процент на оскъпяване на ядрената енергия идва от ПХРАО - Постоянните хранилища за радиоактивни отпадъци.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#21] от "Книжовник":

  Съгласен съм с вашето мнение.Понастоящем живея в югозападна Англия /в град с около 40 хил.души население/ и тука наемите и цените на имотите като цяло са малко по-високи в близките села.У нас обаче съживяването на малките населени места ,които са до големите градове ще е доста бавен процес,защото това засега могат да си го позволят по-заможните хора.

 27. 27 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Само дето в България на никого не му пука за това. Толкова сме примитивни, че не осъзнаваме как лека полека се тровим и като ни дойде изведнъж някоя внезапна болест, чак тогава почваме да си даваме сметка за случващото се, но вече е късно. Според мен, държавата трябва да се намеси тук и да се предприемат действия и санкции за всички замърсители.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#20:"А.Стоянова"]Не стигат ли 6 години разходи и колебания относно АЕЦ "Белене"? Не е ли ясно, че Бг. няма по-добър вариант, за да се освободи максимално бързо от "замърсяващите въглищни централи"? [/quote]

  Има си хас изходът да не е скрит в големия шлем на другаря Гоце, който е без бизнес план и без крайна цена. Айде не, а?

  Има много варианти за чиста енергия в БГ - ВЕЦ, вятърни и соларни паркове, например. Инвестиции в това вместо в архаични и опасни АЕЦ, поддържани от руснаци срещу политическо навеждане, са това, от което имаме нужда.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  голяма буца сирене, войните водени от САщ "вземат" по 165 убити на ден и без да е мешан мръсния въздух.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#7] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Спряхме 1-4 защото нямаха защитни куполи.
  Покажи ни моля те снимки на комините на омразните ти американски тецове?
  Ще видиш зор щото те нямат.
  Не мога да разбера защо плювате срещу единственният ни източник на енергиина независимост засега.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#20] от "А.Стоянова":

  няма как да стане това с АЕЦ Белене.... управници рИфопматори, реститути не могат да спретнат външен клозет, та камо ли АЕЦ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#31] от "dedoliben":

  Няма никакъв проблем на ТЕЦ АЕС Марица изток 1 димните газове излизат през охладителната кула висока 115 метра, а на ТЕЦ Марица изток 3 през два комина 150 метра.... разходи се до Гълъбово виждат се от далече....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  До коментар [#20] от "А.Стоянова":

  Когато другарко любимият ти АЕЦ спре да произвежда ток.
  И те оставим само ти да пазиш радиоактивните отпадъци.
  И ти дадем само хиляда лева заплата но за 100 000 години.
  Ще ни струваш 12 000 по 100 000 което е 1 200 000 000 лева само ти.
  Покажи я на Гоце тази сметка.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#11] от "valtoro":

  нали знаеш че в България да си сложиш подобен панел трябва разрешение и договор за свързване към съответното ЕРП.

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Весело

  До коментар [#28] от "ifc43500728":

  Просто споделям това ,което съм видял в чужда държава.А на тебе от Космоса си личи,че нещо ти липсват първите седем години-!

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#35] от "1001":
  А бе за кви панели ми говориш!
  Мръсният въздух е в градовете.
  Мръсният въздух е проблем.
  Голям проблем!
  Изхарчихме трилиони евра да намаляваме световната температура заради измислената грозна лобистка измама с СО2 и глобалното затопляне и се топлим на дърва!
  В Блъгария в монента има идиотски тецове горящи дърва (ГОРИ!) в пещите си и правят ток!
  Спонсорирани с европейски пари и за които ние плащаме сметки "ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ"!
  Ако псувам ще ме баннат!
  Мръсният въздух е проблем.
  Глобалното затопляне, предизвикано то човека - ИЗМАМА.
  В момента благодарение на ИДИОТИТЕ политици ние сме във филма и продължаваме да се тровим с мръсен въздух и плащаме далаверата на АБГСЗ (Активните Борци Срещу Глобалното Затопляне).

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Разстроено

  "Агенция по енергетиката: Мръсният въздух води до 6,5 млн. смъртни случаи всяка година"

  От целия ЕС този проблем е най-голям в България за съжаление.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1936 Любопитно

  [quote#20:"А.Стоянова"] Не е ли ясно, че Бг. няма по-добър вариант, за да се освободи максимално бързо от "замърсяващите въглищни централи"? С какво ще ги заместим? [/quote]
  Имаме излишък от произведена ел, енергия, та за къв да заместваш нещо, което така и така не ползваш? Отделно, че когато Турция си приключи енергийните проекти, ще имаме още по-голям излишък на енергия, та ако сега "заместим", то замененото ще ни излезе златно и на двойна цена. Хайде, няма нужда да си плащаме от джоба поредните кражби чрез проекти в енергетиката.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на madcat
  madcat
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И на кого му пука? Не виждате ли, че 90% от българите са посредствени неандерталци, които се интересуват единствено от това кой ще спечели европейското и как да си паркират дъртия гоуф на тротоара пред панелката преди съседа да им вземе "паркомястото".

 41. 41 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Отговор на коментар # 29. Уважаеми г-не, съгласна съм че "има много варианти за чиста енергия в Бг". Ще добавя и ПАВЕЦ. Но:
  1. През последните години, за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), са вложени достатъчно инвестиции;
  2. Мнението Ви, че АЕЦ са "архаични и опасни" е некоректно. Ще Ви припомня следното:
  - Работи се усилено за продължаване на живота на блокове 5-ти и 6-ти на АЕЦ "Козлодуй";
  - Вече няколко години правителствата обсъждат за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй, с компанията Westinghouse.
  3. Уведомявам Ви, че ВЕИ и АЕЦ не са "конкуренти". За покриване на денонощните товарови графици на енергийната система на Бг. са необходими т. н. "базови" източници, като ТЕЦ и АЕЦ, с постоянно производство и низки цени. Те са необходими за потребители с непрекъснато производство и при битовите нужди и през нощта.
  А що се отнася до "соца", това е друга интересна тема, но не е тук местото за обсъждане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK