ТЕЦ "Марицa-изток 2" и "Бобов дол" са сред най-вредните за здравето в Европа, сочи нов доклад

ТЕЦ "Марицa-изток 2" и "Бобов дол" са сред най-вредните за здравето в Европа, сочи нов доклад

© ДневникВ списъка на 30-те най-вредни за здравето на хората въглищни централи попадат и две български – ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол". България е и сред първите пет страни от Европейския съюз с въглищни електроцентрали, причиняващи най-големи щети извън територията си. Първа е Полша, с 4690 случая на преждевременна смърт извън границите на страната. След нея са Германия (2490), Румъния (1660), България (1380) и Великобритания (1350).


Това показва нов доклад на неправителствените организации алианс "Здраве и Околна среда" (HEAL), CAN – Европа, европейският политически офис на Световния фонд за дивата природа (WWF) и Sandbag, публикуван днес.


"Тъмният облак над Европа: Как страните, които горят въглища, разболяват своите съседи" анализира здравословните щети от замърсяването на въздуха, причинено от всички въглищни централи в ЕС, за които има данни – 257 от общо 280.
Замърсяването на околната среда и вредата върху здравето на хората, които горенето на въглища причиняват, не се ограничават в националните граници на страните, които ползват въглища. Пълно излизане от въглищната зависимост в Европейския съюз ще донесе значителни ползи за всички жители на континента.


Анализът показва, че през 2013 г. емисиите от въглищни централи са били отговорни за над 22 900 случая на преждевременна смърт, десетки хиляди случая на заболявания от сърдечно-съдови до бронхит, и до здравни разходи в размер на до 62.3 млрд. евро.


За първи път в този документ се анализира как вредният прах, който се отделя от централите при горенето на въглища, преминава отвъд националните граници, и какви са последиците от това.


Замърсени от съседи


Според изследването петте страни от ЕС, които са най-силно засегнати от въглищното замърсяване от техните съседи, в допълнение към това, което идва от собствените им въглищни централи, са: Германия с 3360 случая на преждевременна смърт общо, Италия (1610), Франция (1380), Гърция (1050) и Унгария (700).


Сред 30-те най-вредни за здравето на хората въглищни централи са двете български – ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол". Най-голямата централа в България "Марица-изток 2" е отговорна за 730 преждевременни смъртни случая, което я поставя на 2-о място в ЕС, а ТЕЦ "Бобов дол" – за 470 и е на 6-о място.


По количество отделени емисии на серен диоксид (SO2) за 2013 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" е на 2-о място в Европа– 54,100 тона, като веднага след нея се нарежда ТЕЦ "Бобов дол" с 36,600 тона. В резултат от високите нива на замърсяване въглищните централи в страната ни са отговорни за 1570 случая на преждевременна смърт, като от тях 190 са в страната, а 1380 – извън нея.


ТЕЦ "Марица-изток 2" попада и в още една негативна класация – тази на 30-те най-вредни за климата въглищни централи. По данни за 2015 г. централата е отделила 11.3 млн. т. CO2, което я поставя на 11-о място от 243 централи в Европейския съюз.


Ефектът на затворените централи
Докладът показва, че всяка затворена централа значително допринася за здравето не само на тези, които живеят в близост до централата, но и на тези, живеещи в съседните държави.
Планираното затваряне на въглищните централи във Великобритания до 2025 г. може да спаси до 2870 живота всяка година – повече от 1300 от тях са в континентална Европа.
Ако Германия реши да преустанови горенето на въглища, това може да доведе до избягването на над 1860 случая на преждевременна смърт вътре в страната и почти 2500 извън нея всяка година.


Общо излизане от въглищна зависимост
"Докладът за пореден път показва колко замърсяващи и вредни за здравето и околната среда са въглищните централи в България. Този път се обръща внимание и на факта, че като горим нискокачествените местни въглища, ние на вредим само на нас, но и на съседните ни държави" , коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията "Климат и енергия" към "Грийнпийс"-България. Тя напомня, че въздухът, които дишаме, е един и същ за всички, затова е важно да предприемем действия да дишаме по-чист въздух.
Според нея, ако ЕС иска да подобри здравето на гражданите си и да постигне заложените климатични цели от срещата в Париж през декември 2015 г., трябва да се обедини около общо излизане от въглищната зависимост, в която се намираме.
Изнесените данни показват, че България трябва да играе водеща роля в затварянето на замърсяващите въглищни централи.


Здравни професионалисти подкрепят доклада


Напоследък медиите насочват общественото внимание към трафика като сериозен замърсител, но другите източници на замърсяване също са много съществени.


"Новото изследване показва ясно, че въглищните електроцентрали са голям източник на замърсяването на въздуха. Докладът за първи път остойностява вредните здравни последици и разходи от трансграничните емисии от въглищните централи. Това прибавя още един аргумент за излизане от въглищната зависимост в енергийния микс", казва д-р Йоахим Хайнрих от Университетската болница в Мюнхен.


"Замърсяването на въздуха е причина за милиони смъртни случая по света, а по-високите температури в резултат от климатичните промени само засилват този проблем", напомня и д-р Роберто Бетролини, главен учен в Световната здравна организация (СЗО) и неин представител в ЕС. По думите му добрата новина е, че намаляването на нашето потребление на изкопаеми горива, включително вредните емисии от въглища, предоставя уникална възможност да подобрим качеството на въздуха и да смекчим изменението на климата. Така можем да предпазим здравето си от най-голямата здравна заплаха на този век.


"Външните разходи за здраве, причинени от производството на електроенергия от въглища, са по-големи от тези, причинени от всеки друг енергиен източник. Разходите за намаляване на парниковите газове от части се изплащат от намаляващите здравни разходи", подчертава проф. Пол Уилкинсън от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM).


"Докладът дава допълнителна информация за вредата от горенето на въглища върху нашето здраве. Показва ни защо всеки трябва да се притеснява от въглищните централи. Вредните емисии от всяка една централа причиняват значителен здравен риск и високи здравни сметки. Пълното излизане от въглищната зависимост е необходимо", споделя д-р Михал Кризановски, бивш експерт по качество на атмосферния въздух към СЗО и професор към "Кингс колидж" в Лондон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Американците и Ковачки да пускат здравните осигуровки на малките и микро фирми в БГ. Крайно време е !

 2. 2 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 415 Весело

  Е, айде сега...
  Може да са вредни, но за сметка на това ни излизат скъпо...

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Разстроено

  А някои се радват на евтиния ток от Тец Марица-2 и я дават за пример

 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  "В резултат от високите нива на замърсяване, въглищните централи в страната ни са отговорни за 1570 случая на преждевременна смърт, като от тях 190 са в страната, а 1380 – извън нея."

  Ванга отдавна я няма.

  Може ли поименен слисък на преждевременно умрелите? Българи, гърци, турци. Точен адрес.

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#1] от "evelin_m":

  Марица2 е държавна

 6. 6 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Първа е Полша, с 4690 случая на преждевременна смърт извън границите на страната. След нея са Германия (2490), Румъния (1660), България (1380) и Великобритания (1350).

  С малката подробност, че ако се направи съотношение брой спрямо население, ще углавиме класацията..

 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Няма проблем ! Ще ги заменим с вентилатори....

 8. 8 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Добре, човек, нека и Лукарски пусне някое и друго платежно, няма да му се разсърдя !

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Весело

  Високи, сини планини,
  реки и златни равнини,
  димът на ТЕЦа от комина —
  това е моята родина!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#1] от "evelin_m":

  А Ковачки крепи стабилността

 12. 12 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#11] от "hodounski":

  На Марко Тотев топките

 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Африканска картинка - опасни за здравето производства, мизерно платена работна ръка държана от Ковачки в робски условия, същите хорица ги ползват за избори и за шантаж на Правителството - но пък с каква ОГРОМНА социална роля!!! а! сълзи напират в очите ми! ТЕЦ Марица-2 същата грозна картинка но в ролите са други подобни на Ковачки... африканска задунайска губерния

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4577 Гневно

  Не зная какъв е случая с Марица - 2, но Бобов дол трябваше да бъде затворен преди поне 5-6 години! Ковачки е със силно лоби в държавата - нито може да бъде осъден за неплатени данъци, нито централата му може да бъде спряна!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  И Козлодуй, и Козлодуй да не забравите!
  И Булгартрансгаз!

  То май друго не остана ...

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хаха..Каква ли интерполация са изстатистквали..Интересно как ли пък са сметнали че например Марица е причинила 10 пъти повече смъртни случаи в чужбина отколкото тук..при положение че е на едни 150-200 километра от граница..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Весело

  Като ни накарат да спрем ТЕЦ ... ще строим АЕЦ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тази информация в частта си за ТЕЦ2 е доста поостаряла и неверна! След направените сяроочистващи инсталации и промяна в технологията замърсяванията от ТЕЦ-а са драстично намалели!

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  [quote#17:"dark'star"]Като ни накарат да спрем ТЕЦ ... ще строим АЕЦ ! [/quote]
  Ти си мислиш!
  Имаш си ТЕЦ Марица 1, 2 ...
  Имаш ВЕИ-тата ...

  Опс!
  Нямаш, на практика ...

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  [quote#16:"ostin22"]Хаха..Каква ли интерполация са изстатистквали..Интересно как ли пък са сметнали че например Марица е причинила 10 пъти повече смъртни случаи в чужбина отколкото тук..при положение че е на едни 150-200 километра от граница..[/quote]
  Ми същата, по която Кусто прелетя с хеликоптер покрай Козлодуй и обяви колко бил опасен ...

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Весело

  [quote#19:"xm..."]Ти си мислиш!
  Имаш си ТЕЦ Марица 1, 2 ...
  Имаш ВЕИ-тата ... [/quote]Все един ден ще правим и промишленост ... ВЕИ са хубаво нещо, ама ток не дават

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Китайците щели да строят 40 атомни централи до не знам си кога, американците имат 500 Теца, а ние като най-прости ще го караме на свещи, а може и в танкери да ни носят батерии... и да минаваме на 12волта.

 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Крайно време е всичко което е българско да бъде закрито. Трябва да внасяме ток само от турските авери, газ само от янките, петрол само от Шел.. Меркел и Боко кахаха ХАУ..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#23] от "ostin22":

  Само в Nbox: Хилари Клинтън спряла АЕЦ "Белене" (Документи)

  http://www.nbox.bg/scandal/item/32646-samo-v-nbox-hilari-klintan-spryala-na-aetz-belene-dokumenti.html

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "evelin_m":


  До коментар [#2] от "Убитака":

  Май сте се Объркали нещо. Мариц изток 2 е държавна.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1413 Весело

  До коментар [#24] от "stenli1":

  Уууууууууууу! Мурзилка, русофил, путинофил и пр.и пр.!! Чемодан, вокзал , Масква за тобой!

 27. 27 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#24] от "stenli1":

  Няма по-голяма вещица от психопатката Килъри.

  Every cradle is a grave.
 28. 28 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Спиране на Бобов дол - невъзможно! Кворумът Му в НС се крепи на ковачевите депутати.

 29. 29 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  Чето малко по-нагоре !

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И отново българските комунета в черните класации.
  Ако не е за смърт, ще е за фалити, ако не е за мутри, ще е за корупция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 32. 32 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#16] от "ostin22":

  "Интересно как ли пък са сметнали че например Марица е причинила 10 пъти повече смъртни случаи в чужбина отколкото тук..при положение че е на едни 150-200 километра от границата"

  А най-голямото замърсяване с прах е на разстояние, равно на 10 пъти височината на комина, т.е. много по-близо от границата. Вероятно в проучването са имали предвид фините прахови частици - но пак е много интересно как са получили чак такъв резултат

 33. 33 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 277 Неутрално

  То Мариците, Бобов дол + Чаира са единствените големи енергийни мощности, които разчитат на местни суровини. Спрем ли ги ставаме тотално зависими от АЕЦ-а, който от време на време се спира за профилактика. Или ще разчитаме нощем на слънчевите панели хахаха...

 34. 34 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Тровят нас, непосредствено живеещите до комините и рудниците, а концесионера и централите плащат екотакси на 'крадлива' София.Защо, второ качество хора ли сме?

 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Дайте първо да изясним откъде се финансират тези НПО, които са правили изследването, после - как са получили данни за смъртността и всичко останало. После може и да прочетем анализа.

 36. 36 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#34:"hasmokar"]Тровят нас, непосредствено живеещите до комините и рудниците, а концесионера и централите плащат екотакси на 'крадлива' София.Защо, второ качество хора ли сме?
  [/quote]
  Те и колите пред вас те тровят, дори повече и от теца. Един автомобил изхвърля между 100 и 200гр СО2 на КИЛОМЕТЪР. Два милиона автомобила, ако изминат днес 1 км средно = 300 кг СО2, само днес, и то ако минем само по 1 км всички!

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол"
  Толкова години Борисов ни ги дава за пример, сега пък вредни за здравето.

 38. 38 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Замърсяването със серен диоксид в реално време :

  https://earth.nullschool.net/#current/chem/surface/level/overlay=so2smass/orthographic=-336.51,42.82,3000

  Както се вижда най-голямата мизерия в нашата част на Европа идва от гръцката ТЕЦ на въглища до Солун - Агиос Димитриос.
  И е в пъти по-наситено петно от всичко в България. Не че Бобов дол не трябва да се закрие на момента, но нека да видим и другите замърсители, вместо да киснем пак себе си основно.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 39. 39 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 561 Весело

  Странно - те му казват, че хора умират от това, то ти отговоря: "Абе ти на мен акъл ли ше ми дааш ве eй, ако искам ей ся ша опъна петалата".... и ги опъва от инат, само и само да не се признае за прекаран. После щял да чете анализа, щото по-важно му било да разбере кой давал парите. Вари го, печи го, балкански нрави. Като си изплюе двата дроба, може и да се сети, но как ще чете с изпружени петала - това не знам.

 40. 40 Профил на V for vendetta
  V for vendetta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Закривай !
  До коментар [#38] от "Щ":

  Мноооого готина карта ! браво !

  И все пак - закривай !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK