Какво има в инсектицида, заради който Франция забрани вноса на череши от България

Какво има в инсектицида, заради който Франция забрани вноса на череши от България

© Юлия ЛазароваФренското министерство на земеделието обяви в края на юни, че прекратява вноса на череши от 9 държави, в които за изтребването на винени мушици по реколтата се използва инсектицидът диметоат, и забрани изцяло употребата му. В деветте държави попада България, а също и Румъния, Хърватия, Австрия, Люксембург, Чехия, Канада, САЩ и Турция. По същото време Испания и Италия обявиха, че повече няма да позволяват продажбата на веществото на пазарите си. От 2013 г. и Швейцария се отказа от пестицида заради заплахата за здравето и започна да издава специални разрешителни за употребата му само под строг контрол.


На какво се дължи смяната в настроенията срещу този широко използван и познат препарат и какво всъщност има в него?


Диметоат: CV
Веществото е разработено и патентовано през 50-те години на миналия век от американската компания American Cyanamid. Използва се в овощарството, защото има ефект върху винените мушици, листните въшки и акарите, които се роят около плодовете, но в България препарати с активно вещество диметоат са регистрирани и за третиране на зеленчуци и тютюн.


В листовките на част от тези продукти, достъпни за поръчка в интернет, се предупреждава, че с препарата трябва да се борави внимателно и е отровен при вдишване, поглъщане или допир с кожата - бързо се абсорбира и може да събуди алергии. Може да се отрази зле на белите дробове.


По класификация на Световната здравна организация попада в клас II: "Умерено опасни". Продуктът е токсичен за водни организми и е запалим, предупреждава един от информационните листове за безопасност.


Какво има в инсектицида, заради който Франция забрани вноса на череши от България

© Асен Тонев


Из листовката на Диметоат 400 г/л:


Продуктът е вреден при вдишване и поглъщане. Може да е леко до умерено дразнещ за кожата и очите.
При изпитвания на подобен продукт върху животни е установено, че той е алергичен сенсибилизатор.
Активното вещество диметоат е отрова (инхибитор на холинестеразата). Бързо навлиза в тялото при контакт с всякакъв вид кожна повърхност и с очите.
Повтарящата се експозиция на инхибитори на холинестеразата като диметоат може без предварителни симптоми да доведе до повишена податливост към дози от който и да е инхибитор на холинестеразата.


Най-съществени остри и настъпващи след известен период от време симптоми и ефекти: При контакт първият симптом, който може да се появи, е дразнене. Симптоми на инхибиция на холинестеразата: гадене, главоболие, повръщане, схващане, слабост, замъглено виждане, точковидни зеници, стягане в областта на гръдния кош, затруднено дишане, нервност, изпотяване, навлажняване на очите, повишено слюноотделяне или образуване на пяна на устата и носа, мускулни спазми и кома.

Според официалния документ на един от препаратите с диметоат веществото е биоразградимо и ако е нанесено според препоръките, трябва да е безвредно за реколтата. То се разпада в околната среда и в пречиствателните станции за отпадни води за няколко дни и не се наблюдава неблагоприятен ефект при концентрация до 100 мг/л във вода.


Вредно или не


През последните години критиките към инсектицида диметоат са все повече, пише "Ройтерс". Според агенцията се върви към пълното му изключване от земеделието, като много държави вече го спират или обмислят спирането му заради притеснението, че е вреден за здравето.


През 2015 г. в отговор на опасенията Американската агенция за опазване на околната среда прави проучване на ефектите от диметоата върху хормоналния баланс при хората. Резултатите показват, че той не взаимодейства по никакъв начин с пътищата на основните хормони като естрогена или тестостерона, но има данни за потенциално влияние и предизвикване на леки отклонения в тиреоидните хормони.


Тази година по молба на френското правителство Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) направи обстоен анализ на наличната информация и изследвания за диметоат, в който се потвърждава, че са възможни дългосрочни вреди, в случай че се консумират продукти с голямо съдържание на веществото, но научните доказателства са недостатъчни за категорично заключение.


При изследвания на различни храни е установено, че диметоатът не се задържа в зеленчуци и мерудия като аспержи, ряпа, зеле и брюкселско зеле, лук и шалот, чесън и целина. По-високо съдържание на пестицида обаче е открито в пресен лук, маслини, копър, картофи, пъпеши, дини, портокали, череши и ананаси.


Това може да се дължи на недобросъвестни практики и неспазване на препоръчителните количества пестициди от производителите или пък на недобра преценка на това количество от регулаторните органи, които трябва да се преразгледат, препоръчва Европейската служба по храните. Необходимо е и повече внимание към проблема от научните среди, пише в доклада, както и че междувременно трябва да се вземе решение на високо ниво за ограничаване на риска.


Какво има в инсектицида, заради който Франция забрани вноса на череши от България

© Надежда Чипева, Капитал


В България препаратите със съдържание на диметоат не подлежат на регулация, т.е. те са разрешени за непрофесионална употреба и могат да бъдат поръчани дори онлайн.


"Притеснително е, че у нас всеки може да ползва този инсектицид без гаранция за безопасност", коментира експертът по "Устойчиво земеделие" от "Грийнпийс България" Меглена Антонова. "Забраната на този инсектицид е смело решение от страна на европейските лидери", коментира тя.


От българския офис на "Грийнпийс" подчертават, че диметоатът е сред установените проблемни вещества за пчелите и за други полезни насекоми. "Той е високо токсичен за пчелите и употребата му носи със себе си рискове за важни екосистемни услуги като опрашването, без което хранителната ни система не би могла да работи. Той е включен и в обновен списък на офиса на "Грийнпийс" - Германия, за опасни пестициди в Европа, който ще бъде публикуван скоро. Призоваваме забраната на такъв вид вредни за околната среда и човешкото здраве химикали да бъде придружена от инициативи за стимулиране на екологично земеделие, което работи в синхрон с околната среда, а не против нея", се посочва в коментара на организацията за "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "В България препаратите със съдържание на диметоат дори не подлежат на регулация, т.е. те са разрешени за непрофесионална употреба и могат да бъдат поръчани дори онлайн."
  У нас нищо не подлежи на контрол и всеки прави каквото си иска. Да не се чудим защо пчеларите не вярват на "уверенията" от институциите. Самите институции не знаят какво правят пък уверяват.

  malart.blog.bg
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Не искате пестициди, щото били отровни. Не искате ГМО щото и то било кофти. Ама искате евтини плодове и зеленчуци.

  Тез мушички с палка за мушички ли да ги трепят.

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Пръскайте с бордолезов разтвор, или други КОНТАКТНИ, а не системни препарати и бъдете "рахат". Тегобата е, че с тях се пръска профилактично, а не лекуват. Но пък е достатъчно само да се измият добре.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ей сега повярвах, че испанските и италианските череши не ги пръскат с това.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  [quote#3:"Николай Колев"]Пръскайте с бордолезов разтвор,[/quote]
  който е фунгицид , в случая става въпрос за инсектицид

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":
  Гарантирам ти, че има и инсектицидно действие. Отново предпазно, а не "лекуващо".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Аз с такова не пръскам. Можеше да им пратя малко череши да ги опитат все пак, тази година бяха страхотни.

 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Как може толкова токсично нещо да се продава фрее онлайн??

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Хайде, да не вкарваш ГМО и инсектициди в една кошница. ГМО е напълно безвредно. Инсектицидите са химикали, с които се пръска върху растенията. Определено могат да имат вреда. Малоумно е да не се изследва, малоумно е ако изследванията покажат риск да не се реагира. Пък било то и това да означава по-скъпи зеленчуци.

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tzvetozar Cherkezov":

  Те и френските сирена не отговарят на никакви европейски стандарти, но не ги забраняват. Въпрос на лобиране.

 12. 12 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Френските череши - най-добрите череши на света! Това си го знаехме. А що се отнася до протекционизъм Френските селяни също са най-добрите на света. Заради тях ЕС обмитява захар която не е произведена в ЕС. И не само това. А че Българските или Румънските селяни ще му ядат глават ... е то това си се нарича Френска любов.
  Всеки плод или зеленчук ако се измие добре с вода е напъно безопасен за храна за всички. Стари хора, болни хора, бебета ... за всички.
  Виж въздуха който дишаш не можеш да го измиеш с вода. Фолксваген се съгласиха да платят $16 милиарда на собствениците на Ауди и Фолксваген в САЩ. Където има само 800 хиляди от тези нафтови печки. В Европа има 11 милиона но Грийнпис със седалище в Германия не се възмущава от това че Европейците са третирани като опитни мишки! Шефа на Фолксваген миналата седмица обясни пред ЕК че за Европа няма да има такава програма за поправка на колите нито ще се плащат компенсации или глоби. Защо? Ами защото законите не били толкова строги като в Америка - директен цитат!
  Така е другари Европейци, когато законите се пишат от Френските селяни за черешите. Нищо че никой не може да докаже или покаже вреда, вноса се спира. Другите закони пък се пишат от Германските нафтаджии където при абсолютно доказана вреда и криминална конспирация да се излъжат милиони хора .. пак нищо няма да се направи, нали. Нито от ЕК, нито от живата съвест на Европа - Грийнпис със седалища в Германия. Лошо няма - има избирателно прилагане на закони и избирателна съвест.

  California Über Alles
 13. 13 Профил на Доналд Тръмп
  Доналд Тръмп
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Единствено биото е плод и зеленчук. Който яде друго освен био, тоест отрови, си заслужава да понесе последствията.

 14. 14 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нуреле Д - един път преди цъфтеж е достатъчно за тазгодишната реколта

 15. 15 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Лошо е, че се използват пестициди, фунгициди и инсектициди с дълъг карантинен период, вкл. гореспоменатият В58, но още по- лошо е че бързоразвалящите се плодове ги пръскат с токсични за здравето препарати против гниене, както са си ей така, на сергията. Аз и семейството ми сме се тровили от консумация на чудесно изглеждащи череши купени точно от пазар преди години. Едва не умряхме. Подобни, третирани плодове не гният. Могат да се запазват със седмици, оставени на стайна температура. Българската държава не полага достатъчен контрол върху храните! Видели сме се в чудо откъде, какви храни да купуваме.

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#2:"realguru"]Не искате пестициди, щото били отровни. Не искате ГМО щото и то било кофти. Ама искате евтини плодове и зеленчуци.

  Тез мушички с палка за мушички ли да ги трепят[/quote]

  Никакво трепане, хуманно трябва да бъдат прогонени. Така казаха от организацията "4 крилца и 8 крачета".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#4:"kykyyy"]Ей сега повярвах, че испанските и италианските череши не ги пръскат с това. [/quote]

  Не ги.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 439 Неутрално

  По принцип черешите, особено по-късните сортове имат червеи. Чудя се защо напоследък черешите са " постни". Е, мерси, значи, предпочитам тогава червиви или други плодове от някоя бабичка, на която пенсията не стига за препарати.
  Ония да си ги ядат производителите!

 19. 19 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз си спомням че черешите по жп линиите в северна България никога не са ги пръскали едно време и черешите бяха толкова едри и вкусни каквито никъде по света не съм виждал.
  Днес в Америка череши без да се пръскат не стават а имат едни
  японски бръмбари които изяждат листата им - да не идват само в България.

 20. 20 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Протекционистична мярка за 1 сезон - другата година и България, и останалите Румъния, Хърватия, Австрия, Люксембург, Чехия, Канада, САЩ и Турция ще внасят череши във Франция пръскани с другите - добрите инсектициди.
  А кога на българския фермер ще се дадат пари колкото на френския - нали на един пазар се пласират?

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Доборнамерен френски шамар!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1418 Весело

  Да, няма регулации. ЕС е лош. А ние си имаме ХАРИЗМА. За населението на нашата територия харизмата е най-ценното нещо

 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  Хората се пазят.

  Забравил съм кило и нещо череши сложени в хладилника ми преди близо месец. Намирам ги и сещам какво има в торбичката.
  Очаквам джибри да видя.
  Не.
  Годни череши. Е, аз само ям от тях. На Гърлето не давам, а и тя не иска като разбра, че имат явно годност като на киселото мляко. Вечни са.

  Няма как да не са третирани с някаква супер химия тия череши.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ferrari FXX":

  А останалото, какво, не е био ли? Може би ГМО-то е на силициева основа, а не на въглеводородна? Ядем пръст, скали и минерали?
  Я се върни в пети клас и научи какво значат тия термини, които хвърляш наляво-надясно.

 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#10:"Tzvetozar Cherkezov"] ГМО е напълно безвредно. [/quote]
  Ти си май в първоаприлско настроение.

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Какво друго ако не......БРАВО ФРАНЦИЯ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Няма ли кой да каже на тези французи, че в България няма как да се предозира.

  Фермерите може да го разредят да спестят някой лев, но да пръскат с по-голяма концентрация от препоръчаната е абсурд.

  Ганьо не е толкоз глупав, че да се набутва излишно.

 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  "Той е високо токсичен за пчелите и употребата му носи със себе си рискове за важни екосистемни услуги като опрашването"

  Ако е така, не виждам какво има да се коментира, трябва този препарат да бъде забранен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Страната затова ли беше наводнена с череши.

 30. 30 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да е само тоя препарат, здраве да е. В нашето земеделие има такива практики, че част от едрите арендатори са направо за в затвора.
  Един се хвали с добив на пшеница от тон и двеста на декар. Пшеницата като дренки. Представете си колко изкуствена тор е нахвърлял.
  По полетата на такива арендатори, в техните посеви няма заек, пъдпъдъче, пчелица и мушица, всичко е отровено. После и нас тровят.
  В огромни площи няма никакъв живот. Всичко е пусто от всичко що мърда.
  Държавата гербава нехае. Дава милионни субсидии на арендаторите срещу произведена отровна и ГМО продукция. гледам на троловете се плаща да агитират за гмото. Позор.

 31. 31 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#23] от "Росен (Путлер капут)":

  Пенило се не пенило се, пари си давал викаш и ще ги ядеш? Вместо да сигнализираш агенцията по безопасност на храните. Като се понатровиш, като взе да ти действа, нещо халюцинация за вината на Русия за екокатастрофата с черешите не ти ли щукна?

 32. 32 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ferrari FXX":

  Съгласен съм, но на каква цена, а бедните да го духат беше казал един десен простак.

 33. 33 Профил на axd08488844
  axd08488844
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Не, има и други начини. Например да се комбинират различни симбиотични култури заедно. Основната причина земеделието ни да има толкова много проблеми с вредителите е, че е много едно образно и природо неестествено.

  Никъде в природата няма да намерите цяло поле само с картофи или цяла градина само с череши. Защото когато няма разнообразие, вредтелите са в перфектна среда и се развиват много бързо и в огромни количества. Ако има разнообразие те трябва да се конкурират с всички останали, за по-малък ресурс и не могат доминират биомасата.

  Между другото, този препарат е забранен от доста време в Австралия.


 34. 34 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#13:"Ferrari FXX"]Единствено биото е плод и зеленчук. [/quote]
  биото е гола кука за шарани. но пък явно кълват

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Още една измислена лобистка регулация която забива пирон в ковчега на идеята за обща Европа, замислена като СВОБОДНО движение на стоки, капитал и хора.
  Ако е вредно, защо франсетата не минаха по процедурите в Брюксел и го забранят в цяла Европа?
  Ами утре ние в България може да забраним френските мухливи сирена произведени от мляко на прах и палми.

 36. 36 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално
 37. 37 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  [quote#3:"Николай Колев"]Пръскайте с бордолезов разтвор,[/quote]

  Глупости -бордолезовият разтвор е фунгицид, т. е. действа срещу гъбни болести а не насекоми.

 38. 38 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  [quote#30:"ivanivanovv"]Дава милионни субсидии на арендаторите срещу произведена отровна и ГМО продукция.[/quote]

  Това са също глупости - в Европа (и в България) няма ГМО пшеница, царевица, слънчоглед или рапица - основните отглеждани култури. Ако някой ви казва обратното, то ви лъже!

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Какво има в инсектицида, заради който Франция забрани вноса на череши от България"
  Има егоизъм, лицемерие, лъжи, интересчийство и теглене на чергата към себе си. А иначе западняците се пишат много стриктни в спазване на нормативната база, но само по посока на техните интереси.

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Нищо ново под Слънцето. Хора вижте цената на този препарат, който сега забраняват.... и вижте цената на заместителя му, който е разрешен за употреба!!!!!! И ще ви стане ясно защо е цялата дандания.
  Същото е и с фармацията и контрола на лекарствените средства. Забраняват се старите евтини лекарства, за да се пласират новите скъпи. Пример: имам хронично болен член на семейството. Потдържащата терапия до средата на 90-те струваше 18-20 лв на месец. С много врътки спряха старите лекарства, и сега същата терапия с нови лекарства е 100-120 лв на месец, като това плащам без да смятам реимбурсацията от НЗОК!!! Когато имам възможност да си купя лекарствата от Турция, цената е 40-50 лв на месец!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  И кво? Да разбирам, че френската химия е пуснала друг припарат на който требе да му се разчисти пазара?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#10:"Tzvetozar Cherkezov"] ГМО е напълно безвредно. [/quote]

  Я пак, ама след като изтрезнееш и пил две силни кафета без захар!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 43. 43 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 504 Весело

  [quote#15:"bobhunter"]Видели сме се в чудо откъде, какви храни да купуваме.[/quote]


  Замогна се народа, забрави как едно време всичко си гледахме сами, варяхме си комптои и лютеница, зимнина, доматен сок, наденици, вишновка на балкона.

  Всичко сами си гледахме и правехме като бяхме бедни. А сега се тровим и плачем и пак купешкото оти ни мързи.

  Забравихте как изглежда мотиката, другари.

 44. 44 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#25] от "Хелиана":

  До коментар [#42] от "ТНТ":

  Марш в библиотеката да прочетете няколко книги по генетика, че да спрете да се излагате. Знам, че не сте свикнали да четете, ама това е положението. Иначе изглеждате като идиоти.

 45. 45 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1219 Весело

  [quote#9:"angevins"]Как може толкова токсично нещо да се продава фрее онлайн??[/quote]
  Превод на български: Как може толкова отровно нещо да се продава свободно (фрее) и с поръчка по интернет (онлайн)?

 46. 46 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#10:"Tzvetozar Cherkezov"]Хайде, да не вкарваш ГМО и инсектициди в една кошница. ГМО е напълно безвредно. [/quote]
  Само да те запитам, за да разбера доколко твърдо си убеден за ГМО-то че е безвредно:
  Ако ти предложат да подменят един ген на детето ти докато е яйцеклетка с цел да наддаде по-бързо на килограми и примерно да е по-устойчиво срещу гъбични заболявания, ще се съгласиш ли? Казват ти, че е напълно безвредно ГМО (генетично модифициране). Съвсем теоретично питам.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#15] от "bobhunter":

  Не знам откъде ги намерихте тия череши дето не гният. Всички череши които съм купувал от пазара изкарват максимим 2 дена сухи или 1 ден измити в хладилника. Същото важи и за ягодите. Да не говорим пук за малините които не изкарват и ден.

 48. 48 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2458 Весело

  "...и Швейцария се отказа от пестицида"

  Бе ние разбрахме, че щом избива мухи е инсектицид, а вие продължавайте...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 49. 49 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#15] от "bobhunter":

  Една манджа, ако не се вкисва на втория ден, е за боклука.

  Иван Д. Танков
 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Нищо. Фр има залежали череши и риби като бг, дето трябва да бъдат отнесени от вихъра. По строги правила.

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "Tzvetozar Cherkezov":

  ГМО-то било безвредно? Ако се шегуваш, това е черен хумор, да знаеш.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 52. 52 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#11:"galapagas"]Те и френските сирена не отговарят на никакви европейски стандарти, но не ги забраняват. [/quote]
  БратО, с това изказване спечели приза жълта фанелка за опашата лъжа. Така безцеремонно лъжат само кремълските получовеци. Всяка защитена марка сирене във Франция има строг рецептурник за производство и съхранение, а европейските стандарти се отнасят до безопасност, а не до вкусови качества.

 53. 53 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Подушете внимателно около щандовете на големите търговски вериги, където се предлагат зеленчуци! Миризмата ха химикали е просто стресираща!
  Това е със зеленчуците. Да не отваряме приказка за месата без кокал, каймите и колбасите!
  Подбирайте си внимателно личните лекари!!!

 54. 54 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#51:"Sars Saraktos"]ГМО-то било безвредно? Ако се шегуваш, това е черен хумор[/quote]
  Така е, ГМО-то е вредно; убива конкуренцията. Вредно е колкото понижаването на цената на претрола върху имперските мокри сънища на кремълския сатрап. В миналото, всички породи и сортове са били селектирани в продължение на десетилетия. Генното инженерство се разви така, че този процес се съкращава до няколко години; по-голямата част от времето отива за анализ дали е безвредно, ефективно и т.н.; точно както се процедира за нови лекарства. Сега извеждането на порода или сорт с определени качества зависи от размера на финансирането, а не от случайните "грешки на природата". Франция вместо да инвестира в научни изследвания за разработване на "ГМО", плаща милиарди субсидии на милиони селяни за поддържане на ниско ефективни аграрни производства. За да защити тази политика на прикрита безработица, тя систематично анатемосва ГМО технологиите.

 55. 55 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Клиент към продавач на пазара:
  - Господине, тези череши имат бели червеи! Може ли да ми ги смените?
  - Не може. Всичките ни червеи са бели.

 56. 56 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 627 Весело

  Единственият начин да запазите здравето си е да ядете това, което не искате; да пиете това, което не харесвате, и да правите каквото не ви се ще.
  Марк Твен

 57. 57 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#54] от "ddemivor":

  На теб сигурно ти плаща "Монсанто" за да пишеш такива безумия. Както казваше един филмов герой: "Нищо лично, просто бизнес..." Ама ти лично и семейството ти ГМО не ядеш, защото пишейки възхвала за него срещу пари, много добре знаеш за какво става въпрос...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 58. 58 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#46] от "vankata1":

  Естествено, че ще се съглася. И естествено, че е безвредно. Толкова ли не са ви научили на нещо по биология в тия квартални училища?

 59. 59 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#57] от "Sars Saraktos":

  Пич, ти си нещо сбъркан в главата. Хората ядат модифицирани организми откакто съществува агрикултурата. Начинът, по който се модифицират е просто много по-бърз и точен в момента.
  И не, никой не ни плаща. Просто четем нещо повече от картинки във Фейсбук.

 60. 60 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#59:"Tzvetozar Cherkezov"] Хората ядат модифицирани организми откакто съществува агрикултурата. [/quote]

  Недей бъркай изкуствената селекция на растения и животни, която човекът е правил хилядолетия, защото и тя е била по естествен начин. С кръстосване и размножаване. А ГМО - лабораториите са друго нещо. Когато пишеш поне гледай да си изтрезнял и да си ударил две кафета без захар.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 61. 61 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Да, мийте плодовете и зеленчуците, също боба, ориза и лещата преди да ги варите.
  Винаги съм се питала обаче дали в ресторантите го правят. Сигурно да, но например магданоза и копъра - вероятно не.
  Пестицидите и хербицидите се използват повсеместно в световното земеделие.

  Забелязала съм, че пакетчетата в които се продават разни пестициди и пр. са с лоши упътвания - с много ситен шрифт и неясна инструкция за разреждане.
  Това е голям проблем! - агенциите трябва да си свършат работата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK