Табели с правила поставиха активисти на плаж "Корал"

Табели с правила поставиха активисти на плаж "Корал"

© Атанас Русев, "Да запазим Корал"Тази седмица от сдружение "Да запазим Корал" изработих и поставиха обяснителни табели на плажа, с които информират плажуващите там какво означава плаж за природосъобразен туризъм и какви са правилата там.


Инициаторите поемат и разходите за табели и материали, които им струват около 200 лева.


"Щом липсва държава – ще трябва да си основем наша, с наши правила," обяснява предприетите действия на сайта на сдружението един от основните му лица Атанас Русев. От сдружението разказват, че заради бурно море в сряда на няколко пъти са участвали доброволно в изваждането от водата на потенциални удавници, как моторен самолет е преминал на 3 метра над главите на плажуващите, как двама души с мотори разорават дюните, моторници карат между главите на къпещите се хора
Табели с правила поставиха активисти на плаж "Корал"

© Атанас Русев, "Да запазим Корал"


"Когато стане нещастен инцидент кой ще е виновен? Кметът, областният управител, министърът или министър-председателят? За това че никой от тях не спазва и не е спазил закона?", питат от "Да запазим Корал".


На 5 юли, в разгара на летния сезон, от "Да запазим Корал" напомнят, че на плажа на Корал – няма нито спасители, нито охрана, която да следи за нарушения. Това се случва, въпреки че в края на юни кабинетът спешно отпусна 700 000 лева за неохраняемите плажове, към които спадат и трите плажа за природосъобразен туризъм. Въпреки че има заделен бюджет за тях, както и отговорност на общините, управляващите начело с премиера оправдаха допълнителните средства за охрана и грижа за тези места с това, че няма нищо по-ценно от живота на хората.


Табели с правила поставиха активисти на плаж "Корал"

© Атанас Русев, "Да запазим Корал"


По наша информация тези 700 000 лева са определени за 19 плажа, включително и 3-те плажа за природосъобразен туризъм. Което означава, че дори по равно да се разпределят средствата за тях.


От тези 700 000 лв., определени за общо 19 неохраняеми плажа, за плажа "Корал" би трябвало да има 36 842 лева, изчисляват от сдружението. "Ако към тях се прибавят и онези средства скрити в общината, областната управа и министерството – сумата би трябвало да е поне 100 000 лева, които по закон трябва да отидат за: осигуряване на спасителна дейност на плажа, почистване, извозване на боклуци, тоалетни. Това е сума напълно предостатъчна за всичко това," подчертават от "Да запазим Корал".


Табели с правила поставиха активисти на плаж "Корал"

© Атанас Русев, "Да запазим Корал"


В тази връзка "Дневник" отправи запитване до отговорните министерства и кабинета какво се случва със заделените средства и кога ще има осигурени спасители и охрана по тези плажове, както и дали това ще се случи в рамките на този летен сезон, каквато беше първоначалната идея.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK