МОСВ: Мъртвите делфини досега са 46, броят им е в нормата

МОСВ: Мъртвите делфини досега са 46, броят им е в нормата

© Атанас Русев, "Да запазим Корал"46 мъртви делфини. Толкова са регистрираните случаи на изхвърлените морски бозайници на брега по цялото ни крайбрежие за юни, или от началото на летния сезон до момента (07 юни 2016 г.), констатирани от екоинспекциите във Варна и Бургас. Това сочат актуалните данни, предоставени от Министерство на околната среда и водите в отговор на запитване на "Дневник" от тази седмица.


Поводът са зачестилите фатални случаи по цялото Черноморие и предупреждения на сдружение "Да запазим Корал", че предстои повторение на масовото измиране на малки делфинчета от миналото лято, вероятно и много по-сериозно. Същите опасения споделя и експертът Димитър Попов от "Зелени Балкани, той и колегите му от година поддържат специален сайт с подробна информация за опазването на делфините по нашето крайбрежие.


"През август 2015 г. морето изхвърли на брега над 250 мъртви бебета китоподобни (или над пет пъти над обичайното), много други са останали да се разлагат навътре в морските води и не са стигнали до плажа. Независимо разследване на сдружението в защита на Корал установи, че причината най-вероятно е заплитането им в рибарски мрежи. Позовавайки се на последни експертни проучвания в Черно море, и от МОСВ посочват, че смъртността при делфините най-често се дължи на болести или на заплитане на делфините в рибарски мрежи.
Позицията на МОСВ, посочена в отговора до "Дневник" е, че броят на констатирани мъртви екземпляри – 46 за юни "не предполага изводи за завишена смъртност" като от ековедомството сравняват данните с предходните години.


След случаите от миналата година, при които институциите не успяха да реагират адекватно и своевременно, сега от МОСВ уверяват, че имат изготвен план за действие, който да подобри организацията и реакцията при изхвърлени мъртви екземпляри китоподобни, подготвят и инструкция за взаимодействие за повишаване ефективността при тези смъртни случаи, сформирана е и работната група. Липсват изброени институционални мерки, с които да се избегне миналогодишното масово измиране на делфини.


Въпреки подадените от неправителствения сектор сигнали в началото на този летен сезон към отговорните институции, в т.ч. и МОСВ, липсват каквито и да е превантивни мерки за опазване на защитения вид, посочва и Атанас Русев от "Да запазим Корал".


"Целта на всички наши усилия не е да се броят и събират трупове, а да има превенция, с която да се избегне ужаса от 2015 г. Конкретни стъпки в тази посока са контролът срещу незаконния риболов и траленето на брега с мрежи, които убиват тези животни. За това настояваме от една година, но нищо не се прави," каза пред "Дневник" Русев.


Само през последните два дни на Корал морето е изхвърлило на плажа 6 делфинчета, край р. Велека те са били 8, така за месеца плажуващите са преброили общо 18. Русев предположи, че преди около 20 дни най-вероятно е имало незаконен риболов и сега изхвърляните делфини по брега са директно следствие на това неконтролирано бракониерство. По думите му, изхвърлените делфинчета са едва от 2 до 5 % от общо умрелите в следствие характерните морски течения, останалите се разлагат в морето.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Много тъжна статистика.Рибарите не искат делфинчета в мрежите си,но природата иска да имаме нормална популация на делфините.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  В момента има свръпопулация на делфини и прогресивно намаляване на рибните запаси в Черно море.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 520 Разстроено

  Животни се изтребват много лесно, а се възстановяват никак или трудно.. ето сега за пръв път от 60 години се излюпиха брадати лешоядчета в България, а в Европа програмата за възстановяването им е започната през седемдесетте години. 40 години целенасочена работа, която чак сега започва да има някакви минимални резултати...
  А разните държавни чиновници в министерства и комисии по екология и туризъм седят по бюрата, вземат заплати и рушвети и наричат вършещите работата им екоталибани и екотерористи...

 4. 4 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  Турция няма пръст в тази работа с намаляването на рибата нали, дето се рекламират, че единствено жива риба (за без пари) готвят по туристическите си дестинации, а?

 5. 5 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Умряло малко делфинче, изхвърлено на ивицата м/у Стария и Новия Несебър съм виждал за първи път преди повече от 30 години. Явлението не е от вчера.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Неутрално

  Делфините може и да ви изглеждат ''милички'', но за рибарите са като вълците за овчàрите, а се заплитат в мрежите, защото нападат уловената там риба, като агнета в кошара.
  М/у нас казано филето от делфин става на по-хубава пастърма от свинското.

  [email protected]
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Е**ти държавата! Броят на мъртвите делфини бил в нормата, броят на жертвите от ПТП е в нормата, броят на убийствата и изнасилванията и той е в нормата... И количеството открадната пари пак е в нормата. Иначе се правят комисии, пишат се планове, водят се статистики...

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Тъжно ми е да гледам изхвърлени на брега китове и делфини.Специалистите знаят сигурно причините,но гледката е тъжна.

 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Всичко е под контрол значи Да сме спокойни.
  Това правителство държи всичко под контрол.
  Ставайте и се махайте!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#4] от "lalleen":

  Ами тези - над милион вече делфини, с какво се изхранват, ако от Турция спират рибата!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Щом екоминистерство не може да обясни причините за масовата смърт на делфинчета да покани международни природозащитни организации да наблюдават НАТОвските военни съдове в Черно Море или турските бракониери. Има свидетели ,че миналата година са взривявали дълбоководнни бомби (пълен заряд ,че било по-евтино от учебните) към мними вражески подводници и и след няколко дни по бреговете за забелязани много мъртви делфини!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamilton F1":

  Лично ли ги преброи? Да не мислиш, че не могат да напишат каквато си искат цифра? Хората за пари в брой като здравни каси и бюджети правят всякакви въртели в числата, че животни в морето ще им се опрат.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#12] от "lalleen":

  С радиоточка по принцип не се обяснявам, но:
  Кой ги преброява - още от 2012 год., а статистиката сама си я търси:
  http://burgasnews.com/burgas/obshtestvo/56754-do-mesetz-zapochva-prebroyavane-populatziyata-na-delfini-v-cherno-more

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Забавление за дечурлигата.

 15. 15 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Не чух някой да си е направил труда да аутопсира делфини и да търси причина за смъртта. Има кой и къде.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Кой е определил тази норма?

 17. 17 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "chlamydia":

  Мъртвите делфини са резултат от вече увеличеното присъствие на НАТО в Черноморския регион. До решението на НАТО през октомври делфини ще останат само по руското крайбрежие. Хубаво е, че вече и Крим е част от Русия.

 18. 18 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1268 Неутрално
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Имат ли следи по тялото от мрежите ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ..."и траленето на брега с мрежи"...
  ---------------------------------------
  Точно поради тази причина делфините излизат на брега,за да се "хвърлят" в мрежите...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 21. 21 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като цяло се обръща минимално внимание на животните и както виждаме положението не е никак розово.

  marinov1018
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Ами аз не съм специалист, ама навремето в училище учехме, че Черно море си е умиращо море и 98% от биомасата в него са мекотели. Даже учехме, че до стотина години рибите и въобще гръбначните вероятно ще изчезнат и то не заради хората, а просто щото морето не може да ги изхранва. Та не знам еколозите какво планират по въпроса - да ловят риба от Средиземно море и да я изсипват в Черно ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на corona
  corona
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamilton F1":

  Според рибарите били над милион, и как ги изчислиха рибарите-никак, според тях може и да са над един милиард,
  а иначе за реално преброени, няма информация. Нещо много плитко се опитваш да лъжеш.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  Не толкова свръхпопулация на делфините,а незаконен риболов с непозволени средтсва!

 33. 33 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":
  Бастун, от Дневник изтриха коментара ми, защото не бил по темата. Ще го напиша отново, като този път ще е по темата. Та знази, ти бастун, си истински простак, заради плоския ти намек с претенция за чувство за хумор, че делфинското филе (по темата, нали?) било вкусно. Това е проява на изключителен цинизъм. Жалък си. Всеки делфин (пак по темата) те превъзхожда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK