За риска да купиш домашен любимец онлайн

За риска да купиш домашен любимец онлайн

© фондацияПродажба на участвал в боеве питбул, размяна на куче от порода кане корсо за смартфон, търговия със защитени животински видове, продажба на бременни животни или селскостопански животни за клане. Това са част от обявите, които лесно могат да бъдат открити в почти всяка онлайн платформа за обяви.


Проучване на международната организация за защита на животните "Четири лапи", извършено в 10 страни през последната година, сочи, че липсата на ясни правила и контрол върху съдържанието в сайтовете за обяви излага на потенциални рискове както животните, обект на онлайн търговия, така и потребителите.


"За разлика от покупката на дрехи, книги или техника онлайн търговията с животни поставя много въпроси от морално естество и крие потенциални рискове, от които страдат не само животните", обяснява д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи" за България.
Тя предупреждава, че търговията с животни с неясен здравен статус представлява опасност както за здравето на самите животни, така и за това на хората, които ги придобиват. Особено рискови са екзотичните животни, голяма част от които са обект на незаконен внос и придобиване.


По думите й закупуването на болно животно води до непредвидени разходи, които новите собственици невинаги могат да покрият и до дълбоки емоционални травми при загубата на новия домашен любимец вследствие на заболяване.


За риска да купиш домашен любимец онлайн

© фондация


Кампания за правила


В защита на животните, обект на търговия, в началото на юли "Четири лапи" стартира мащабна международна кампания, целяща да убеди платформите за обяви да въведат правила при покупко-продажбата на животни.


На сайта на кампанията потребителите могат да се запознаят подробно както с проблемите, до които води липсата на контрол в търговията с домашни любимци онлайн, така и да проверят до каква степен сайтовете с обяви защитават интересите както на животните, така и на техните потенциални бъдещи собственици.


Детектор за измами


Специално разработеният от "Четири лапи" детектор за измами с домашни любимци класира сайтовете в зависимост от това до каква степен са въвели предложените от организацията мерки за защита на животни и потребители.


Според д-р Иванова нерядко съдържанието на обявите за продажба на животни е подвеждащо. Много често предлаганите животни нямат нужните документи - както относно ваксинации и здравословно състояние, така и за произход. При търговията с кученца е честа практика бебетата да не са ваксинирани и обезпаразитени и да са плод или на непрофесионално домашно развъждане, или на масово развъждане в т.нар. ферми за кучета, където животните са подложени на изключителни жестокости в името на лесната печалба.


Последиците от такъв тип търговия биха могли да бъдат травмиращи за животни и хора – редовно получаваме сигнали за закупени болни кученца, а не са изключение и случаите, когато обявено за уж породисто животно, след като поотрасне, изобщо не прилича на обявената порода. Често такива животни попадат на улицата, тъй като покупката им е била плод на моментно настроение и стопаните им вече не искат да се грижат за тях.


Проучване в 42 големи сайта


Проучването на "Четири лапи" обхваща 42 големи сайта за обяви в страни, в които организацията има свои представителства – Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Нидерландия, Румъния, Швейцария и Южна Африка.


Някои от сайтовете имат по над 50 000 обяви за покупко-продажба на животни. Изводите от проучването сочат категорично, че контролът върху съдържанието от страна на администрацията на сайтовете е недостатъчен, а на места дори отсъства.


Експеримент с фиктивна обява


"Част от проучването ни в България включваше публикуване на фиктивни обяви, чието съдържание не отговаря на българското законодателство", продължава д-р Иванова. "В четирите най-големи сайта за обяви публикувахме обява за продажба на мармозетка – забранена за притежаване от частни лица според Закона за защита на животните. Съдържанието се появи навсякъде, като само един от сайтовете свали обявата в рамките на 24 часа, и то защото използваната снимка не беше авторска."


Мерки за защита на животните


Сред мерките, които експертите на "Четири лапи" определят като особено важни за защитата на животни и потребители и настояват да бъдат въведени от отговорните платформи, са:


– Проверка на обявите за животни – преди да бъдат публикувани, и отстраняване на онези, чието съдържание е заблуждаващо или е в нарушение на законовите и етичните норми;
– Проверка на идентичността на продавачите, за да се избегне подаването на обяви с незаконно съдържание от анонимни потребители;
– Задължителна информация в обявата за здравословното състояние на предлаганото животно, спецификата на вида и необходимите грижи, за да се избегне покупката в резултат на моментно емоционално решение;
– Забрана за публикуване на обяви за следните типове животни: забранени за притежаване от частни лица, застрашени видове, уловени в дивата природа, под определена възраст, бременни или предназначени за клане и храна на хора или други животни.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Покрай грижите за "бежанците" позабравихме "сладките кученца" и те почнаха да поскимтяват?

 2. 2 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не знам за интернет, но по селските пазари се продават животни - повечето без никакви документи, контролът клони към 0.
  Отделно лъжат хората, които не разбират от животни - например продават им млади кокошки, а то са петлета ( истинска история за един гражданин новодомец на село).

 3. 3 Профил на modus operandi
  modus operandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Веднага една петиция до БХК

 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Е какъв точно трябва да си за да си купиш животинка онлайн. Обидно е за гадинките.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо искат да вменяват някакви отговорности на собствениците на сайтове. Да не би тези, организиращи животински пазари да осъществяват контрол?
  Изобщо много е лесно да нарочиш някой да върши полезна според теб дейност, дори се чувстваш някак си морално прав. А защо не ги следят направо интернет доставчиците, те, да не би да се опитат да продадат кученцата през някой форум, скайп или фейсбук ? Телекомите също могат да проверяват за сделки с животни по телефона ..

  Ментор
 6. 6 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "... съдържанието на обявите за продажба на животни е подвеждащо."
  ............................................
  Нищо ново.

  "..господин Швейк, сега се прехранваше от продажба на кучета — грозни нечистокръвни изроди, на които измисляше най-благороден произход....
  .....Не ми е известно дали господата, на които след преврата бе възложено да прегледат полицейския архив, са могли да разшифроват перата на тайния фонд на държавната полиция, където между другото се четеше: „С … 40 крони, Ф … 50 крони, Л … 80 крони“ и т.н. Те решително са изпаднали в грешка, ако са смятали, че С, Ф, Л са началните букви на някои господа, които за 40, 50, 80 и т.н. крони са продавали чешкия народ на черно-жълтия орел.
  „С“ означава санбернарско куче, „Ф“ — фокстериер, а „Л“ значи леонбергер. Всички тия кучета беше откупил Бретшнайдер от Швейк за Дирекция на полицията. Те бяха отвратителни изроди, които нямаха нищо общо с никоя от породите, за които ги беше представял Швейк.
  Санбернарското куче беше мелез от нечистокръвен пудел и някой уличен пес, фокстериерът имаше уши на лисичар и ръст на месарски пес, а краката му бяха изкривени, като че беше прекарал английска болест. Леонбергерът с рунтавата си муцуна напомняше салонно мъниче, опашката му беше отсечена, на ръст не бе по-висок от лисичар, а задникът му бе оголен като на прочутите американски голишарчета.
  У Швейк се появи и самият Калоус и купи едно облещено чудовище, което напомняше хиена, с грива на шотландско овчарско куче. В тайния фонд се прибави ново перо: „Х … 90 крони“.
  Изродът бе минал за хрътка."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK