Инспектори не видяха строителство на Иракли

Инспектори не видяха строителство на Иракли

© ДневникПроверка на регионалното министерство не установи строителство на плажа Иракли. В същото време видеозаписи от деня на проверката показват обратното.


Служителите на регионалния отдел на Национален строителен контрол - Бургас, са посетили плажа на място в петък (15 юли 2015 г.) – деня, в който читател на "Дневник" изпрати видео, показващо как там се работи по нов строеж на метри от морския бряг. Обектът се намира в най-северната част на плажа.


Друг клип, заснет отново в петък, показва, че в разгара на туристическия сезон продължават и строителните работи за ваканционно селище, което дружествата "Емона 2000" и "Дарс инвест" строят в местността Кладерите, на метри от плажа на Иракли. Там планът предвижда да има ваканционно селище с 9 едноетажни и 5 двуетажни бунгала и басейни, както и ваканционен клуб с къщи, ресторант и басейни.
Отново в петък "Дневник" оправи запитване към ведомството по двата случая.


"Не е установено извършването на строителни работи в района на плаж Иракли", пише в отговора на МРРБ на запитването на "Дневник" за резултатите от тяхната проверка.Инспекторите не се установили извършването на "строително-монтажни дейности и до плаж Вая, при които да се реализира строеж по смисъла на § 5т.38 ДР ЗУТ".


Вместо това инспекторите са констатирали на място "извършването на монтаж на дървени скари – подиум пред бунгала във "Ваканционно селище" и дейности по насипване и подравняване на пръст върху покриви за озеленяване и вертикална планировка на строеж: "Ваканционен клуб".


В отговора от ведомството отново описват казуса със строежа до плаж "Вая", който въпреки констатирани през 2013 г. нередности не е спрян заради решение на административния съд в Бургас. И в момента този строеж не може да бъде спрян от МРРБ, а само с решение на кмета на община Несебър, изтъкват от МРРБ.


От министерството допълват, че отново в правомощията на община Несебър е да контролира дали се строи по време на летния сезон, когато това е забранено.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK