Близо 7% от местообитанията в Натура 2000 ще са строго защитени като стари гори

Близо 7% от местообитанията в Натура 2000 ще са строго защитени като стари гори

© Тихомира Методиева, WWF7% от местообитанията в зоните по Натура 2000 ( или близо 107 000 ха гори) са обявени като гори във фаза на старост в държавните горски територии. Така общо над 200 000 ха държавни гори ще имат специален статут и в тях ще бъдат наложени строги ограничения при стопанисването им.


Това съобщават от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите. Резултатите са следствие на реализиран проект на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за опазването на горите във фаза на старост.


Данните бяха оповестени на среща в министерството, на която присъстваха представители на неправителствени и браншови организации от горския сектор, организации на собственици на общински и частни гори, представители на държавните горски предприятия.
"Направеното дотук е резултат от усилията на държавата като стопанин да подсили обществените функции на държавните гори. През 2015 г. Министерството на земеделието предложи и Министерският съвет прие увеличаването на площта на защитните гори със 105 000 ха в отговор на очакванията на обществеността за по-добра превенция на горските територии. Днес обявяваме близо 107 000 ха гори във фаза на старост. Така над 200 000 ха държавни гори ще имат специален статут и в тях ще бъдат наложени определени строги ограничения във връзка с тяхното стопанисване," посочи заместник-министърът Георги Костов.
Така по думите му България изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, гарантира поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове горски местообитания в защитените зони по Натура 2000.


Ценко Ценов, директор на дирекция "Гори и лесовъдски дейности" в ИАГ, представи списъци на насажденията по типове местообитания, както и зоните, където те са определени. Подборът е направен на базата на подробен анализ на площи от държавните горски територии, предоставени от държавните горски стопанства във всяка от зоните по Натура 2000.


При определянето им са спазени строги критерии, които са свързани със съхраняването на ценен генофонд и опазването на биологичното разнообразие.


"Горите във фаза на старост са природен пример за естествената динамика на процесите в гората, което може да подпомогне устойчиво да се стопанисват останалите гори", каза Ценов.
На електронната страница на ИАГ ще бъде представена карта, на която са обозначени определените гори във фаза на старост.


Красимир Каменов, зам.-изпълнителен директор на ИАГ представи "Платформа за сътрудничество за запазване на българската гора". "В платформата ще могат да се регистрират партньорски организации, които в реално време да предават сигнали за нарушения в горите, както и да участват в извършените проверки", допълни инж. Каменов.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Разстроено

  Мда - на компютъра в базата дани в София ще ги преместят от една графа в друга а на терен всички си знаят какво се случва...

 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  Това значи ли, че в останалата 93% мастообитанията в Натура 2000 няма да бъдат защитени?
  Тази новина за мен е даже страховита!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#1] от "lustmord":

  И какво се случва на терен!? Ако искаш можеш да пробваш да сечеш там където има забрана.

 4. 4 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Къде са т.н. еколози да се борят с измирането на боровите гори в Родопите? Но явно по тази линия няма финансиране отвън... Виж ако ще протестират за отсичане на стотина дървета и така да спрат стоежа на втория лифт в Банско, става - финансиране от конкуренцията е осигурено!

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Не мерси - то понеже само аз не съм се засилил да я сека гората - нито лилавата мафия работи по въпроса, нито тумби от братята...

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#4] от "bkstoja":

  верно е , а горите наистина линеят и гният от дървесния червей ,наричат се короядни петна

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Скоро някой проверявал ли е, дали още ги има.

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Да мине малко време !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":
  Айде-айде, моля ти се..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK