Екокоалиция пита две ведомства за опожарени степи в защитена зона Калиакра

Екокоалиция пита две ведомства за опожарени степи в защитена зона Калиакра

© ФейсбукКоалицията "За да остане природа в България" е отправила писмено запитване до Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и храните по повод опожаряването и разораването на над 1000 декара степи в защитена зона Калиакра в края на август и началото на септември 2016 г.


Еколозите предупреждават, че отговорните институции не си вършат работата в този случай на палежи и разораване на уникални степи и не са предприели никакви действия.


Природозащитниците питат двете министерства дали сега ще предприемат мерки за възстановяване на унищожените местообитания. Съществуват ли инвестиционни проекти, одобрени от ведомствата в тази територия, и ако да, какви са, както и дали ще спрат изпълнението им. Важно е също и дали прокуратурата ще започне разследване и наказателно преследване за унищожаването на местообитанието, отбелязват от коалицията.
Еколозите поставят и въпрос дали прокуратурата ще разследва дали има престъпление при неправомерно извършената документална промяна на начина на трайно ползване на имота от пасище на нива и в това, че след установяването на нарушението през 2008 г. отговорните органи не са предприели действия по коригирането му.


Калиакра е защитена зона от европейската екологична мрежа "Натура 2000" заради редките птици и изключително ценната степна растителност, която се среща почти единствено там.


През януари 2016 г. България вече беше осъдена от Съда на ЕС по иск на Европейската комисия, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра и заради недостатъчна защита на територията, тъй като са допуснати проекти, увреждащи природата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK