България е на второ място в света по смъртни случаи заради мръсния въздух

България е на второ място в света по смъртни случаи заради мръсния въздух

© Надежда ЧипеваБългария е на второ място по брой смъртни случаи на глава от населението заради мръсен въздух, показват данни в нов доклад на Световната здравна организация, публикуван днес.


Със 118 смъртни случаи на 100 хиляди (таблица А2.1, стр. 58 от доклада) държавата ни е на незавидната втора позиция, веднага след Украйна – със 120/100 хил. случая, вследствие на замърсяването с фини прахови частици в различните държави, сравнени на база глава от населението на всеки 100 000 души. На трето място е Беларус, а на четвърто Русия.


Вероятното обяснение за силното замърсяване в тези държави е индустрията, посочва британският вестник "Гардиън".
Организацията публикува за първи път интерактивни карти, които очертават и степенуват опасни региони със страни, надвишаващи позволените от организацията допустими нива на замърсяване на въздуха.


И в предишни свои доклади агенцията на ООН предупреждава, че фините прахови частици от автомобилите, електроцентралите и други източници убиват 3 милиона души по света всяка година. В това последно проучване СЗО за първи път класира данните си, разпределени по държави.


В тази подредба Китай е на 10-а позиция със 76 смъртни случая на 100 000 души, Индия – на 27-о място, с 49 души на 100 000. Последните места са за Исландия, Финландия и Канада.


Иначе в световен мащаб 92% от населението живее в държави с мръсен въздух, замърсен над допустимите нива и стандарти, зададени от СЗО.


В другата подредба на държавите в новия анализ на СЗО най-лошо е положението в трите големи държави сред общо 184 проучвани държави: в Китай, където над 1 милион души умират от мръсния въздух през 2012 г., поне 600 000 в Индия и над 140 000 в Русия.


Сериозно е положението в индустриална Германия, където има 26 160 смъртни случая през 2012 г. Великобритания е на 25-о място с 16 355 смъртни случая сред държавите, предоставили данни. Франция – с 10 954 за същата година. Вследствие на замърсения въздух в САЩ има 38 043 загинали през 2012 г. В тази подредба България е с общ брой 8634 смъртни случая, което изглежда сравнително малко, като това се обяснява с малочислеността на населението, но представлява значителен дял от смъртността, както показва първата графика.


Близо 90% от всички смъртни случаи заради мръсен въздух са в страни с ниски и средни доходи, предимно в райони от Югоизточна Азия и западната част на Тихия океан.


94% от тези смъртни случаи се дължат на незаразни заболявания - сърдечно-съдови заболявания, удар, белодробно заболяване и рак на белия дроб. Замърсяването на въздуха увеличава рисковете от остри респираторни инфекции.


Причините зад високата смъртност


Основният проблем са малките фини прахови частици от 2.5 микрона, известни като PM2.5, които проникват в белите дробове и са замърсителят на въздуха, който най-директно е свързан с повишен риск от смърт.


Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, работещи на въглища заводи и изгаряне на отпадъци, установява анализът. С уточнението, че не винаги човешката дейност е причината за мръсния въздух, прашните бури в близост до пустини също допринасят за замърсяването и обясняват отчасти защо Иран е на 16-а позиция по общ брой смъртни случаи – 26 000 годишно.


Канада и скандинавските страни са ограничили планово замърсяването на въздуха, подобен пример следва в момента Франция.


Мария Нерия, оглавяваща "Обществено здраве" в СЗО и отдел за околна среда, коментира пред "Гардиън", че управляващите вече са изправени пред фактите с наличието на точна информация. "Сега разполагаме с данни колко граждани умират от замърсяването на въздуха. И това, което установяваме, е много лошо. Сега няма никакви оправдания за бездействието."


"Замърсяването на въздуха на глобално ниво е основен риск за общественото здраве. Значителен брой човешки животи могат да бъдат спасени, ако нивото на замърсяване на въздуха се намали", коментира резултатите Гейвин Шадик, ръководител на международния екип, работил по обработването на данните.


Шестнайсет учени от осем международни институции са работили със СЗО по анализа, който обединява данните от 3000 места, които измерват нивата на замърсяване чрез мониторинг, моделиране и сателит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK