Карти ще показват екосистемните услуги в градовете

Карти ще показват екосистемните услуги в градовете

© МОСВКарти ще илюстрират екосистемите в градска среда и техните възможности да предоставят различни услуги - материали, храна, енергия, култура. Те се изготвят на база извършени проучвания и събрани данни по проект TUNESinURB, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите като цитира координаторът на проекта Миглена Жиянски, която представи междинни резултати от изпълнението му.


Основната цел на картите е да се използват при планиране и устройство на градските територии, с фокус върху зелената инфраструктура.


Картите ще бъдат уеб базирани.. Софтуер ще дава информация за избрани пилотни региони - общините Марица, Варна, Макреш и Карлово.
Ще бъдат оценени 100 процента от урбанизираните екосистеми в страната, извън защитените зони от мрежата НАТУРА 2000. Това са населени места, индустриални зони, пътна инфраструктура, градски зелени зони, депа за отпадъци и др.


Проектът "За по-добро разбиране на екосистеминте услуги в градска среда чрез оценка и картиране" е финансиран с 540 139 евро, чрез МОСВ като програмен оператор, по Програма BG03 на Финансовия механизъм на Европейското иконономическо пространство 2009-2014 г.


Изпълнява се от Института за гората към БАН, съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски", фирма "Географика" и Норвежкия институт по биоикономика. Очаква се проектът да приключи през февруари 2017 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK