Днес е Международният ден на Черно море

Днес е Международният ден на Черно море

© Анелия НиколоваЗа двадесета година на днешната дата - 31 октомври - се отбелязва Международният ден на Черно море. Датата е определена през 1996 г. със Стратегическия план за действие за възстановяване и защита, подписан от правителствата на шестте черноморски държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, посочва пресцентърът на Министерството на околната среда и водите по повод празника.


Черно море е сравнително "младо" - преди около 8 000 години е било сладководно езеро, разказват от ведомството. То е близо два пъти по-малко солено от Световния океан - в 1 литър повърхностна черноморска вода се съдържат средно около 17 грама соли, а в 1 литър океанска - средно 35 грама.


Черно море се подхранва от над 2 млн. кв. километра водосборен басейн, около една трета от площта на континентална Европа. Всяка година в него се вливат около 350 куб. км речни води от територията на над 20 държави от Европа и Мала Азия. Максималната дълбочина на Черно море е 2212 метра. Северозападната му част е по-плитка и в нея се вливат големите реки Дунав, Днепър, Днестър, Дон и Буг. Свързва се със Световния океан чрез 35-метров естествен канал Босфор.
Териториалното море, или частта от Черно море, която се пада на България е с площ от 6360 кв. км. Това е 12-милната зона по протежение на 378-километровата ни крайбрежна граница.


В плана, който преди 20 години са подписали черноморските държави, са записани 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективното управление на биоразнообразието и екологични проекти в морето.


От МОСВ изтъкват, че българското правителство полага целенасочени усилия в тези посоки като по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." са инвестирани близо 350 млн. лева в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по цялото крайбрежие. Със средства от новата ОП "Околна среда 2014-2020 г." ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в "Златни пясъци", с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието.


Откритият наскоро във Варна Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона също ще помага за мисията да се опази Черно море. Проектът е финансиран с 1.15 млн. eвро от МОСВ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Амбицията е Центърът да обединява цялата налична информация на ресорните институции за състоянието на морските води и да се бори с нефтените разливи.


По повод Международния ден на Черно море днес в Бургас ще се състои среща на високо ниво с участието на представители на всички черноморски държави, ЕС, Международната комисия за опазване на река Дунав, академичните среди, дипломати, министри, бизнеса и неправителствения сектор.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Честит празник на морските!
  Не забравяйте, че освен плаж и транспорт, морето ни храни - Морето край Варна се препълни с риба!
  В момента цената на чернокопа е около 4, 50 – 5 лв. Сафридът се движи на същата цена – 5 лв., като стойността му не се е променяла. Паламудът се търгува на едро за около 7 -8 лв. Лавракът е 9 лв./кг., а каята продължава да е 5 лв. Калканът, който дълго време държеше цена от 28 лв., вече се предлага и за 22 лв/кг.

  [email protected]
 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Не беше ли втори февруари,денят на Черно море?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Дано бъде запазено за бъдещето, и дано се запазят малкото останали диви плажове в България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Черно море
  много е добре,
  слънце пече...

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Разстроено

  В плана, който преди 20 години са подписали черноморските държави, са записани 59 мерки,
  ========
  Пак преди 20 години , в главата на на един от президентите на тези черноморски държави се зароди идеята за създаване на така наречения Черноморски икономически съюз. ... !
  Но това не се случи. Две от тези страни станаха (изненадващо бързо) членки на ЕС , а тогавашния президент , инициатор на идеята е вече покойник.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  "...Свързва се със Световния океан чрез 35-метров естествен канал Босфор."

  Журналистът, я пак: 35-метров естествен канал Босфор. Ми при тази ширина, как минават тези големи кораби, бе чоджум?

  Бургаският залив, понеже е дълбоко врязан в сушата, по естествен път обменя изцяло водата си за 29 години. Това предполага/налага жесток екологичен мониторинг и санкции, ако желаем да ходим на плаж там!!!

 7. 7 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2260 Неутрално
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1053 Весело

  Още един празник на морските няма да им е в повече а наздраве.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 9. 9 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Кислородната граница на Черно Море е намаляла от 140м в 1955г. на 90м в 2015г.

  http://sciencebulletin.org/archives/4831.html

  Winora forever
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Трябва най- накрая много ясно да се напише. че Черно море НЕ Е вътрешно руско море и че русия Е ДЛЪЖНА да се съуобразява с правата на ДРУГИТЕ държави, които имат излаз на неговите брегове! Всякакви мрънкания що еди какви си кораби били в Черно море, освен ако не надвишават срока по конвенцията, са НЕСЪСТОЯТЕЛНИ И НЯМАТ ПРАВНА ОСНОВА! Натовски държави имат излаз на Черно море- ерго- НАТО ИМА ПРАВО да има свои кораби в Черно море- това е ЗАКОННОТО положение, руснаци!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Всичко добре, Дневник, но Босфорът не е 30 м. Числото 30 присъства, но това са км дължина. Ширината варира, но на най-тясното място - от южния склон на Румели Хисар към Кандили е 845 м.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Честит празник на всички.които го празнуват,но не забравяйте,че преди всичко морето и плажовете трябва да се пазят чисти!!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  И като има толкова много риба и във Варна е толкова евтина, защо чернокопа в другите градове е 9 лв.

 14. 14 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1132 Разстроено

  "От МОСВ изтъкват, че българското правителство полага целенасочени усилия в тези посоки като по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." са инвестирани близо 350 млн. лева в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по цялото крайбрежие. Със средства от новата ОП "Околна среда 2014-2020 г." ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в "Златни пясъци", с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието..."

  Те тия пречиствателни станции не е лошо и да работят, щото има места по нашето крайбрежие, на които не може да се диша от смрад, а водата е под всякаква критика. Иначе на хартия всичко е бир тамън, парите са усвоени, станциите - тук-там построени, но НЕработещи, а помията е в морето, демек по плажовете...

 15. 15 Профил на ghiveci
  ghiveci
  Рейтинг: 233 Неутрално

  черноморски държави - България, Румъния, Украйна, Русия, Абхазия, Грузия и Турция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK