Екоминистерството залага по-високи приходи от такси през 2017 г.

Екоминистерството залага по-високи приходи от такси през 2017 г.

© Цветелина Белутова, КапиталПриходите, заложени в бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2017 г., са 55 млн. лв. Законопроектът беше представен пред парламентарната екокомисия от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и беше приет на първо четене във вторник.


Василева, цитирана от пресцентъра на МОСВ, е изтъкнала пред депутатите, че тези планирани приходи са с 6 млн. лв. повече в сравнение с тези от 2016 г. и това се дължи основно на очакваните по-високи постъпления от държавните такси по Закона за водите.В бюджета за 2016 г. са били заложени 40 млн. лв. От МОСВ се хвалят, че са постигнали висока събираемост и към момента отчитат 10,7 млн. лв. преизпълнение на планираното. "Това ни дава основание да заложим по-високи приходи за следващата година", е обяснила министър Василева.Предвидените разходи са в размер на 46 млн. лв., с които ще се изпълняват две области на политики – за Националната система за мониторинг на околната среда и информационната обезпеченост, както и по бюджетната програма за администрацията.За осъществяване на политиките за опазването на околната среда са заложени 20,7 млн. лв. Парите са разпределени между седем бюджетни програми – опазване на водите, намаляване на вредните емисии в атмосферата, съхраняване и укрепване на екосистеми и други.През 2017 г. МОСВ ще предостави и целеви трансфер на БАН на стойност 2,5 млн. лв. Средствата са предназначени за НИМХ и Института по океанология.
По бюджетната програма ще бъдат извършени и административни разходи със средства от Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.". С плащания в размер на 178 млн. лв. ще се финансират дейности за реализация на 17 инфраструктурни проекта. С други 38 млн. лв. ще се реализират 9 проекта, насочени към разработване на регионалните прединвестиционни проучвания и подпомагане на реформата във ВиК сектора. За предотвратяване на риска от наводнения ще се използват 10 млн. лв.През 2017 г. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще получи от министерството 83,9 млн. лв. Тези средства включват 20 млн. лв. субсидия за изграждането на екологични обекти, 48,6 млн. лв., събрани по бюджета на МОСВ в полза на ПУДООС, и 15,3 млн. лв., получени от ранните търгове от продажбата на квоти за емисии на парникови газове. Средствата ще бъдат предоставени на Националния доверителен екофонд чрез ПУДООС за финансиране на инвестиционни проекти, които ограничават изменението на климата.Допълнително със средства от ПУДООС ще продължи рекултивацията на стари общински депа на територията на Севлиево, Берковица и Дряново на стойност 6,5 млн. лв. По тази програма ще бъдат извършени и други разходи със средства от оперативна програма 2014 - 2020 г. Планирани са над 4 млн. лв. за стартиране на проекти за изграждане на инсталации за предварително третиране и компостиране на отпадъци.За съхраняване, укрепване и възстановяване на екосистеми, местообитания и видове са предвидени 6,2 млн. лв. По тази програма ще бъдат използвани и средства от ОПОС 2014 - 2020 г. Планирани са 4 млн. лв., с които ще развие управлението на мрежата "Натура", ще се финансират дейности за подобряване на природозащитното състояние на видове и други.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на гражданин
    гражданин
    Рейтинг: 532 Неутрално

    А кога ще обяви Рила буфер?
    Или май Министърът предпочита да служи на заменкаджията Ковачки, а не на електората?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK