От обсерваторията в Рожен чакат субсидия, която не е заложена в бюджета за 2017 г.

От обсерваторията в Рожен чакат субсидия, която не е заложена в бюджета за 2017 г.

© Института по астрономия с НАО Рожен към БАНУчените в националната обсерватория в Рожен, които от години имат проблем с финансирането си, очакват да получат целева субсидия от 550 хил. лв. в началото на 2017 г.


Тези средства, макар и обещани, не са заложени в проектобюджета за 2017 г., приет на първо четене, а от две министерства – на финансите и на образованието и науката, отричат да са договаряли подобно финансиране.


Учените са получили уверение за това целево финансиране през октомври от областния управител на Смолян Недялко Славов. Местната власт е договорила сумата с управляващите по време на преговори и тя е била определена на базата на предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в обсерваторията и е за обновяване на научната инфраструктура, на телескопите и съоръженията, в които те са разположени.
Трайно решение на финансовите проблеми на обсерваторията продължава да няма, а през годините тя успява да се издържа или чрез дарения, или с проекти. Бюджетът й се определя от Общото събрание на БАН и зависи от цялостната субсидия на БАН. Допълнително може да получава само целеви средства, които не са включени в общата бюджетна субсидия на академията на науките.


Бюджетът на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория се определя от Общото събрание на БАН, което разпределя държавната субсидия между отделните институти на академията. БАН е първостепенен разпоредител с бюджетни средства и подава заявка за необходимите средства за следващата година на база на предложенията на отделните институти.


В последните седем-осем години правителството и парламентът обикновено удовлетворяват около 50-60% от заявената суми от БАН. Поради тази причина парите системно не достигат за всички институти, част от които е и обсерваторията. Както за заплати, така и за издръжка, нова апаратура, консумативи, командировки и всичко друго, от което се нуждае един научен институт.


През 2012 г. например обсерваторията изчислява нуждите си на 960 хил. лева и подава заявка за тази сума за годината, но са отпуснати 700 хил. лева.
През септември тази година местната власт е поела публично ангажимент да постави финансовите проблеми на обсерваторията пред компетентните институции с гласувано решение на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район.
Първоначалното обещание беше, че ще получим директна субсидия с решение на правителството, но след това ни увериха, че за нас са предвидени 550 хил. лв. целева субсидия в бюджета за догодина," разказа пред "Дневник" заместник-директорът на обсерваторията Евгени Семков.


В бюджета за 2017 г. няма записана такава сума


"Отделен ред за обсерваторията в държавния бюджет няма. Щом кметът на Смолян е казал, вероятно може да има уговорка с Министерството на образованието например", каза за "Дневник" финансовият министър Владислав Горанов.


От МОН също отговориха отрицателно: "министерството не е поемало ангажименти за допълнително финансиране на обсерваторията пред местните власти". В периода между 2014-2016 г. МОН е осигурило 200 хил. лв. за частично оборудване на обсерваторията. От там допускат, че допълнително финансиране от държавния бюджет може да има след приемане от Министерския съвет на актуализираната Пътна карта.


От обсерваторията правят опит да се включат в първите конкурси по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", но се оказва, че там не се финансират научни проекти, а само такива свързани с бизнеса.


Ръст на посещенията в обсерваторията през 2016 г.


Добрата новина е, че през тази година има значителен ръст на интереса към обсерваторията в Рожен и съответно повече приходи от билети от посетители. Това, както и по-топлата зима 2015/2016 – около 15 хил. лв. по-ниски сметки за електроенергия, им позволява да запазят "някаква финансова стабилност с цената на ограничаване на много от разходите".

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Новите мъченици на науката. За безплатните и свободно приватзирани държавни апартаменти в центъра на Смолян нито дума.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Учените са получили уверение за това целево финансиране през октомври от областния управител на Смолян Недялко Славов. Местната власт е договорила сумата с управляващите по време на преговори и тя е била определена на базата на предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в обсерваторията и е за обновяване на научната инфраструктура, на телескопите и съоръженията, в които те са разположени."Уверение може да са получили учените,но пари засега няма да получат,ако между първо и второ четене не се резнат някакви перца от вече готовия бюджет.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Баце бил започнал да дава пари на астроложки на тях звездите им го говорят ...от къде пари за астрономия? Па и нали Ердоган си каза мераците за Родопите , за какво ГЕРБ да дава пари залуду?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Колко гласове за ГЕРБ носят тия!?!?Няма субсидия! Да си броят звездите и да си траят!

 5. 5 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Горанов, срамно е ,че за най- голямата обсерватория на Балканския ни полуостров ПАРИ НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ ,а строите спортни зали за места с 5 баби !!!!!!!

 6. 6 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Сит търбух за наука глух. От години е така в България, но така ще бъде и занапред. Прост и невеж народ лесно се управлява.

 7. 7 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До номер 4 - или си пиян ,или си идиот ! Всяка година се молят , по-точно ПРОСЯТ пари , мръзнат през зимата , с ниски заплати, но бат Бойко строи и не се спира - богатите му приятели да станат още по- богати , а учените - кучета ги яли !!!!!

 8. 8 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Аха сит на гладния не вЕрва... искат 980 хил лв " хмм сиг преувеличават за какво са им толкова пари - намалете ги с 30%".

 9. 9 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 302 Неутрално

  [quote#4:"fallada"]Колко гласове за ГЕРБ носят тия!?!?Няма субсидия! Да си броят звездите и да си траят!
  [/quote]
  Да се надяваме, че си със силно чувство за ирония иначи си просто нелеп

 10. 10 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 302 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Системен нарушител"]Новите мъченици на науката. За безплатните и свободно приватзирани държавни апартаменти в центъра на Смолян нито дума. [/quote]
  Ама кво се оглеждаш в имането на хората бе смешо... тука става въпрос за наука. Нали децата ти може да искат да станат астрономи.

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Науката и политиците, Джоджано
  Бруно и Иквизицията !!!

 12. 12 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 418 Неутрално
 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Тази обсерватория е много съмнителна с постоянния си недостиг на средства. Ако е толкова интересна и успешна, защо не се издържа само от билети на посетители? Нещо в маркетинг стратегията им ли е сбъркано или някой нарочно не прави нищо по въпроса, за да предизвика нейното закриване? Навсякъде, където има звезди, планети, вселена, обсерватории и наблудения, е пълно е с туристи и посетители. Нека направим една сметка - слагат билети по 7 лв, за една година приемат сто хиляди посетители и бюджетът готов. Без супсидии, без нищо.
  Но както всичко в България, и обсерваторията живее още в комунизма и разчита на държавата, а не на собствени средства. Така е в спорта, театъра, науката. Навсякъде всички чакат държавната хранилка. Комунизмът се изменя, но не умира. Свикнали сме все държавата да ни храни и така ще караме до живот. На запад обсерватории, спортни клубове, театри се издържат със собствени спонсори и средства от билети и артикули. Има и държавни помощи, но те не са основно перо. Само тук в комунистическа България още чакаме не държавата за всичко. Държавата майка, държавата баща. Толкова ли тези учени не могат да съберат 700 хл. лева от билети и продажба на артикули? Ако науката им е толкова бедна и неспособна да привлече посетители, защо изобщо продължават да работят?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  ХАХАХАХАХАХАХАХХА

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  Пази боже сляпо да... НЕ прогледа!

 16. 16 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  Учените в обсерваторията с наука ли да се занимават, звездното небе ли да наблюдават или да се превърнат в занаятчии и търговци?

  А какви артикули да продават? Ключодържатели, магнитчета с картинки, писалки, чаши, шапки, тениски, мартенички?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 17. 17 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  Виж какво, сериозна наука от билетчета не може да се прави. Никъде, повтарям, никъде фундаменталните научни изследвания не носят пряка печалба в бюджета и навсякъде са на издръжка и на държавно финансиране и то става дума за огромни пари, не за някакви смешни 900 хил. И още нещо, науката е скучна, там не е увеселителен парк и не продават захарен памук, ако не знаеш. Да си чул ЦЕРН да се издържат от посещения? Ами Caltec? Може би НАСА и JPL продават чаши и сувенири със снимки от Хъбъл и от там получават парите си...

 18. 18 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#17] от "zero_day":

  Айде не сравнявай ЦЕРН, НАСА и т.н. с Рожен. Те наистина живеят в комунизма и имат просто лош мениджмънт, както и повечето структури в БАН. Уж учени, а последни загряват, че трябва и реален продукт срещу онова, което искат, т.е. пари. На почти всички все не е дадено, все са били подценени, ами като са толкова умни, да намерят начин да се самофинансират.

 19. 19 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#18] от "еко":

  Явно дянковщината и горановщината са заразни и невежеството се разпространява със страшна сила.

  Няма научна организация в света, която се занимава с фундаментална наука без базово финансиране от държавата. Другото от спонсори, проекти и т.н. е бонус. Без базово финансиране от държавата научната инфраструктура отива на кино, а без фундаментална наука няма как да има приложна и качествено ВО.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#18] от "еко":

  Ей го и тоя, щел да самофинансира наука.
  Не е лесно, ей богу...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#18] от "еко":

  Какъв реален продукт искаш да произвежда една обсерватория? Може би ключодържатели с M55 на тях? Или възглавници със снимка на Андромеда? Обсерваториите включени в проекта СЕТИ какъв реален продукт създават?
  Не знам кое е толкова трудно за проумяване тук.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Токова излишък имало ,за наука няма. Ако България е допряла до 550 000 , да пускаме кепенците. За полицията и нищоправещия ВСС има милиони, но не и за обсерваторията. Преди това закрихме и метерологията.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2050 Любопитно

  [quote#17:"zero_day"]Може би НАСА [/quote]
  Е точно тези изцяло зависят от общественото мнение, щото данъкоплатците са и гласоподаватели... Та няма нищо лошо, да се оправи имиджа и на обсерваторията, а и ще е лесно, щото хората харесват звездите. Отделно, че няма да е сефте, учен точно в тази област да докосне интереса и мечтите на хората — К. Сейгън.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  "От обсерваторията в Рожен чакат субсидия"

  Защо????

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#5:"florencia"]

  Горанов, срамно е ,че за най- голямата обсерватория на Балканския ни полуостров ПАРИ НЕ СА ПРЕДВИДЕНИ ,а строите спортни зали за места с 5 баби !!!!!!! [/quote]
  А каква е научната работа за последната година?
  На кого е полезна тази работа?
  Кой е възложител?
  Или дай да съществуваме заради самите себе си и да си правим каквото ни се ще, а не каквото се търси и плаща?
  Къде го има това???

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#6:"olimpipanov"]Сит търбух за наука глух. От години е така в България, но така ще бъде и занапред. Прост и невеж народ лесно се управлява. [/quote]
  И какво научно е постигнала БАН за цяла година?
  Какво е открила? Какво е допринесла за България през изминалата финансовва година?!
  Къде по света плащат на калпак?
  Да си търсят проекти-частни или държавни и да работят по тях!

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#7:"florencia"]а учените - кучета ги яли !!!!! [/quote]

  [quote#13:"Lou"]Но както всичко в България, и обсерваторията живее още в комунизма и разчита на държавата, а не на собствени средства. Така е в спорта, театъра, науката.[/quote]
  В тетаъра не е така! Постановките масово са по 15 -20 лева билета! Свърши тая по 1-2 лева!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#16:"ISTORIK"]Учените в обсерваторията с наука ли да се занимават, звездното небе ли да наблюдават или да се превърнат в занаятчии и търговци[/quote]
  Ами защо не работят по проекти?
  Щом са толкова учени и способни?
  Толкова ли в цял свят няма кой да им възложи нещо?

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#17:"zero_day"]. Да си чул ЦЕРН да се издържат от посещения? [/quote]
  Но работи по проекти. За които някой плаща!
  [quote#20:"Darth Plagueis"]
  Ей го и тоя, щел да самофинансира наука.
  Не е лесно, ей богу...[/quote]
  Кой финансира Байер, Монсанто?Кой финансира Коматсу, Мерцедес, Тотал, Кастрол???

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#22:"Роси"] Ако България е допряла до 550 000 , да пускаме кепенците. [/quote]
  Ами защо не продадете дядовите си ниви и не направаите дарение за Рожен? Щом ви е толкова мило?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Докато ни управляват физкултурниците от ГЕРБ това ще е положението.

 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  Ти усещаш ли се колко глупости си написал (неграмотно при това)?

  Колко обсерватории на свободна издръжка знаеш? Кажи ни само една. Една!

 34. 34 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Голям смях - даже един оптимист успя да сметне 100 хиляди посетители по 7 лв ......явно никога не е ходил в Родопите , но ще видим ,като падне 3 метра сняг ,затрупа пътища , села и това продължи повече от 2 месеца ,как ще посетим Обсерваторията ,за да си купим билетче ???

 35. 35 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lou":

  И мене ноо ма самява нещо. Същата работа е и с онеа алчни от БАН! Само искат паре, а насреща нищо! Развитието на науката, викат била дългосрочна инвестиция! Добре, че Умен Владко им оряза бюджета и сега ше седят на тъмно и студено. За голямо удоволствие на целокупното правителство в оставка. Никакви Рожени, университети, научни институти, изследователски лаборатории и тем подобни глезотии не ни требат! Само гълтат средства от бюджета!

 36. 36 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  да пускат кампания като миналата година, има добри хора в БГ ще се намерят пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK